Керамічні коронки на зуби

5281

Керамічні коронки — це незнімні протези, виконані цілком із фарфору, без використання металу.  Вони з'явилися вперше у Франції 1763 року, а в масовій стоматологічній практиці - 1962 року. Відтоді кожні 4 роки лікарі встановлюють на 50% більше таких протезів, ніж у попередній період. 

Під кінець XX століття вченим вдалося вдосконалити властивості кераміки настільки, що її можна було поєднувати з металом, а пізніше із золотом, сріблом та іншими матеріалами, що легкоплавляться, що викликало інтерес у клієнтів через нововведень і різноманітності набирає популярності естетичної стоматології.

 

Популярність керамічних коронок

Зростання популярності зумовлене їхньою високою якістю та чудовими властивостями. Найчастіше їх встановлюють у зоні посмішки для досягнення максимального косметичного ефекту. Для відновлення жувальних зубів застосовують міцніші вироби з діоксиду цирконію.

Ортопеди-стоматологи та пацієнти високо цінують такі властивості зубів із кераміки:

  • зовнішній вигляд, який неможливо відрізнити від натуральних зубів: протези з високим ступенем точності повторюють відтінок, світлопрозорість, фісури, виїмки і борозенки, характерні для природних елементів зубного ряду;
  • висока міцність, надійність і довговічність;
  • хімічна нейтральність, повна біосумісність із тканинами людського організму, гіпоалергенність;
  • легкість, низьке навантаження на імплант або куксу зуба;
  • відсутність усадки;
  • збереження первісного зовнішнього вигляду, відсутність фарбування, потемніння, плям;
  • міцна фіксація за допомогою спеціального цементу;
  • відсутність необхідності в сильному обточуванні зубів під час підготовки до протезування, зуб під коронкою може залишатися живим;
  • запобігання розвитку карієсу під коронкою завдяки її міцній і щільній фіксації.

Найкращий доказ переваг керамічних коронок на зуби — фото до і після протезування. На зображенні видно, що нові елементи зубного ряду мають природний і красивий вигляд. 

Як змінюється усмішка з керамічними коронками

Показання до встановлення керамічних коронок: руйнування 40-50% зуба або його повна відсутність, відколи, тріщини, глибокий карієс, потемніння емалі. 

Залежно від дефектів зубного ряду встановлюють поодинокі або мостові протези, що кріпляться на природні зуби або імпланти. Для усунення незначних дефектів передньої поверхні зубів використовують керамічні вініри та люмініри. Протипоказаннями до встановлення протезів з кераміки вважаються бруксизм, глибокий прикус, остеопороз, захворювання ясен.

За способом виготовлення розрізняють кілька типів зубних протезів із кераміки:

  • виконані методом вакуумного випалу в печі;
  • створені способом гарячого пресування матеріалу, виготовляються за технологіями E-max з дисилікату літію або Empress — з цього ж матеріалу з додаванням лейциту;
  • зроблені на основі бази з діоксиду цирконію з пошарово нанесеною керамікою;
  • вироблені за технологією CAD/CAM шляхом фрезерування заготовки на верстаті під управлінням комп'ютерної програми. 

Керамічні коронки | Установка в клініці Лукашука

Зубні протези з кераміки посідають друге місце за ступенем популярності, їх обганяють тільки металокерамічні коронки, але останніми роками впевнено прагнуть до першості. Стримує їх від абсолютного лідерства тільки висока вартість. Тривалий термін служби допомагає збалансувати дороговизну виробів. 

 

Керамічні коронки на передні зуби

Для протезування різців та ікл керамічні коронки — ідеальне рішення. Такого високого рівня естетики та природності не дає змоги домогтися жоден з інших матеріалів. Протези з кераміки не відрізняються від натуральних зубів. Вони мають високу світлопрозорість, дають змогу точно підібрати відтінок, що відповідає природному тону емалі. У зубному ряді вони абсолютно не відрізняються від сусідніх елементів. 

Виготовлення та встановлення протезів із кераміки займає 3-7 днів. Період звикання й адаптації до конструкцій відсутній. Пацієнт може відразу вести звичний спосіб життя, дотримуючись нескладних правил догляду. 

Процес протезування проходить у кілька етапів:

  1. Підготовка: огляд, рентгендіагностика, лікування захворювань порожнини рота (карієсу, пародонтозу), препарування зуба (видалення нерва виконується в деяких випадках) і неглибоке обточування, зняття зліпків або виготовлення комп'ютерної моделі. 

  2. Виробництво коронки з кераміки. 

  3. Примірка і, за необхідності, підгонка.

  4. Фіксація протеза за допомогою спеціального цементу або полімеру. 

Процес встановлення керамічних коронок

У разі невеликих косметичних дефектів передньої поверхні різців або ікл встановлюють тонкі накладки - вініри або люмініри. Вони маскують тріщини, плями, потемніння елементів зубного ряду. 

Пацієнти цікавляться, чи є наслідки від керамічних вінірів? За грамотного і якісного естетичного протезування негативні прояви відсутні, зуби мають здоровий і природний вигляд, повністю виконують усі свої функції, служать довго.

Найкращими брендами, що виробляють матеріали для виготовлення зубних протезів із кераміки, вважаються:

  1. Ivoclar Vivadent (Німеччина) — компанія проводить власні дослідження та має сучасні виробничі потужності для випуску високоякісної продукції. Виготовляє кілька лінійок матеріалів. Популярні коронки E-max і Empress, що стали проривом у стоматології, були розроблені вченими цього підприємства.

  2. Vita InCeram Alumina (Німеччина) — бренд якісних і міцних матеріалів, виготовлених із додаванням оксиду алюмінію, які застосовують у пацієнтів із проблемами здоров'я ротової порожнини.   

  3. VitaZahnfabrik (Німеччина) — з 1924 року випускає стоматологічні матеріали, постачає вироби для створення коронок за технологією CAD/CAM, а також обладнання, програмне забезпечення та інструменти для стоматології.

  4. Noritake (Японія) — виробник суцільнокерамічних і металокаркасних протезів. Вироби вирізняються надійністю, довговічністю, ідеальні для пацієнтів із хворобами ясен. 

  5. Ducera (Німеччина) — випускають продукцію із запатентованої гідротермальної кераміки, що вирізняється підвищеною механічною міцністю. 

  6. DeguDent (Німеччина) — постачає матеріали для виготовлення ортопедичних конструкцій за технологією CAD/CAM. 

  7. 3М ESPE Dental Products (Німеччина) — виробник широкого спектра стоматологічних матеріалів високої якості доступних людям із середнім достатком. 

Крім перерахованих, існують ще десятки торгових марок, що постачають сучасну, якісну продукцію. Щорічно з'являються нові торгові марки та фабрики, що робить протезування із застосуванням кераміки ще доступнішим.

Щелепа до коронок і після

 

Що краще ставити — кераміку чи металокераміку?

Протези з кераміки вирізняються низкою переваг перед металокерамічними аналогами. Вони легші, потребують меншого обточування зубів, мають натуральний вигляд, не спричиняють алергічних реакцій, зберігають чудовий зовнішній вигляд упродовж усього терміну служби. З недоліків можна відзначити лише меншу міцність. При дотриманні кількох простих правил догляду, нові зуби служитимуть довгі роки. 

Ще один популярний вид виробів з фарфору — керамічні брекети. Їх встановлюють для виправлення дефектів прикусу. Порівняно з традиційними металевими ортодонтичними конструкціями, інноваційні рішення мають практично непомітний вигляд, не псують зовнішній вигляд пацієнта, не спричиняють психологічного дискомфорту.

З переваг металокераміки виділяють механічну міцність, а також дешеве лікування. Вироби частіше встановлюють для відновлення молярів і премолярів, що зазнають значних навантажень під час пережовування їжі. 

Пацієнти запитують: “Чи боляче знімати металокерамічні коронки?”. При правильному виконанні процедури демонтажу протезів з металокераміки больові відчуття і дискомфорт відсутні. 

Консультація стоматолога-протезиста

 

Скільки років служать керамічні зуби?

При дотриманні правил експлуатації вони прослужать від 10 до 20 років і більше. Стоматологи дають гарантію на ці вироби від 1 року до кількох років.

Щоб протези служили якомога довше, варто виконувати кілька рекомендацій:

  • використовувати для чищення зубів м'яку щітку і пасти без абразивних частинок;
  • при заняттях небезпечними видами спорту, захищати зуби капами;
  • утримуватися від вживання в їжу горіхів, насіння, льодяників, сухариків та інших твердих продуктів, а також в'язких виробів (ірису, жувальної гумки);
  • уникати перепадів температур, наприклад, під час одночасного вживання гарячої кави та морозива. 

У разі пошкодження зубів із кераміки невеликі дефекти можна реставрувати, у разі значних руйнувань виконується повна заміна протеза. Коронки або керамічні вініри знімають, потім виготовляють і встановлюють нові. Процес заміни проходить безболісно і швидко. 

Пацієнтам зі встановленими протезами з кераміки рекомендовано регулярно відвідувати стоматолога для профілактичного огляду та виконання професійної гігієни порожнини рота.

Для якісного протезування із застосуванням кераміки важливо вибрати сучасну клініку з відмінною репутацією, яка використовує продукцію провідних світових брендів.

При дотриманні цих нескладних правил протези з кераміки прослужать довгі роки.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
33 голосів, оцінка: 4.6 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *