Видалення зуба мудрості: боляче чи ні

1627

Зуби мудрості завдають людині чимало проблем. Вони дуже часто є недовговічними, слабо стійкими до впливу зовнішніх факторів, і часто мають аномальне розташування. Ці зубні одиниці розташовуються в крайніх кутах верхнього та нижнього зубних рядів. Утрудненим є також догляд за зубами мудрості, тому на їхній поверхні часто розташовуються каріозні осередки, що розвинулися внаслідок скупчення нальоту.

Хірургічне видалення зуба мудрості є вимушеним заходом. В іншому випадку це загрожує розвитком глибокого карієсу, порушенням його жувальної функції. І найчастіше протікає разом із приєднанням бактеріальної інфекції та подальшим розвитком інфекційно-запального процесу, нагноєння.

 

Коли зуб мудрості необхідно видалити

Інструмент для видалення зуба мудрості | Клініка Лукашука

При здоровому стані так звані зуби мудрості виконують повноцінну жувальну функцію і не викликають дискомфорт у людини.

Ключовим етапом, що впливає на успішність видалення зуба мудрості, є попередня підготовка. Від якості попередніх підготовчих заходів безпосередньо залежить результат процедури видалення зуба, характер і тяжкість ускладнень. Підготовка може зайняти від кількох днів, до кількох тижнів. Комплексний план підготовки до екстракції (видалення) зуба мудрості включає такі заходи:

індивідуальна консультація з лікарем анестезіологом щодо вибору способів знеболювання;

Якщо в процесі огляду не було виявлено значних стоматологічних проблем, причин відмови від екстракції немає. Важливе значення має психоемоційний стан пацієнта. Глобальний страх перед видаленням зуба мудрості обумовлений великою кількістю інформації про те, що ця процедура є травматичною та надто неприємною у плані болючих відчуттів. Ця інформація є хибною, оскільки сучасні технології дозволяють виконати екстракцію зуба безболісно і без ризику будь-яких ускладнень.

 

Хід процедури видалення зуба мудрості

Підготовка до видалення зуба мудрості | Клініка Лукашука

Вся процедура видалення зубів мудрості включає низку послідовних етапів, серед яких можна виділити:

Анестезія. Для екстракції використовують місцеве знеболювання. Місцевоанестезуючі препарати вибираються індивідуально для кожного пацієнта. При цьому враховується інформація про випадки алергічної реакції на ті чи інші анестетики та наявність супутніх захворювань (зокрема серцево-судинної системи). Підібраний препарат вводиться в м'які тканини ротової порожнини за допомогою шприца і тонкої голки.

  • Видалення зуба із лунки. До цього етапу переходять тільки після абсолютної втрати чутливості в зоні, що оперується. Від шийки зуба виконують відділення зв'язки з яснами. Процедура виконується за допомогою стоматологічного скальпеля.
  • Вилучення залишкових частин зуба та видалення інфікованих ділянок. Після захоплення зуба за допомогою спеціального стоматологічного інструментарію, рухами, що розгойдуються, виконується видалення зуба мудрості.
  • Антисептична обробка. Після того, як зуб був витягнутий з ясен, виконується зупинка кровотечі за допомогою тампона. Зубна лунка також обробляється розчинами антисептиків. У порожнину, що утворилася, нерідко закладаються препарати, які покращують структуру кісткової тканини і стимулюють її мінералізацію.
  • Накладення швів. Якщо під час екстракції зуба виконувалося розсічення ясен, то після антисептичної обробки на рану накладають шви.
  • Накладення пов'язки. Для того, щоб простимулювати процес загоєння м'яких тканин, на нетривалий період часу на лунку накладають пов'язку, яка просочена розчином антисептика. 

 

Ускладнене видалення зуба мудрості

Якими б не були вдосконаленими методики екстракції зубів у сучасній стоматології нерідко діагностуються складні клінічні випадки, при яких процедура видалення відрізняється від стандартної.

Перед операцією виконується рентгенологічний знімок, який дозволяє оцінити глибину залягання коріння зуба та їх точну локалізацію. Якщо навколо зуба є запальний процес, перед його видаленням пацієнту призначається короткий курс прийому антибіотиків і протизапальних препаратів. Методика складного видалення  вісімок складається з таких послідовних етапів:

введення місцевого анестетика;

  • розсічення м'яких тканин та відділення ясен від основної частини зуба;
  • висвердлювання або розпилювання міжкореневої перегородки;
  • установка щипців на коронкову частину зуба та їх фіксація за допомогою затискання щічок інструменту;
  • розгойдування зуба мудрості та його видалення з лунки;
  • обробка відкритої рани антисептичними засобами;
  • фінальне накладення швів та медичної пов'язки.

Завершальний етап видалення зуба мудрості | Клініка лукашука

 

Рекомендації після видалення зуба мудрості

Після екстракції зуба мудрості рекомендовано дотримуватися обов'язкових правил, які прискорять процес загоєння рани та дозволять уникнути післяопераційних ускладнень. До загальних рекомендацій можна віднести:

до повного загоєння рани виключити прийом занадто гарячої, холодної або твердої їжі;

  • відмовитися від прийому гарячої ванни або гарячого душу, відвідування лазні, сауни, солярію та виключити будь-який тепловий вплив на щоку на стороні проведення операції;
  • при очищенні порожнини рота необхідно утриматися від інтенсивного полоскання.

Необхідно також уникати облизування прооперованої області. Прискорити процес загоєння допомагає щоденна антисептична обробка рани. До використання антисептиків слід вдатися лише через дві доби після операції. Дуже часто може утворюватися кров'яний потік, який не слід видаляти. Це свідчить про перебіг нормального процесу загоєння. Біль та дискомфорт у прооперованій зоні є нормальними симптомами, які виявляються до моменту загоєння рани.

Тривожним симптомом є підвищення температури тіла, що вказує на зараження та розвиток інфекційно-запального процесу. У цій ситуації необхідна консультація лікаря-стоматолога, який призначить антибактеріальні та знеболювальні препарати. Припухлість щоки на стороні проведення операції можна зняти холодним компресом, який можна утримувати не більше 30 хвилин.

 

Ускладнення

На післяопераційному етапі існує ризик виникнення таких ускладнень:

  • кровотеча із прооперованої області;
  • інтенсивний біль;
  • набряклість;
  • втрата шкірної чутливості на окремій ділянці обличчя;
  • поява свища чи кісти;
  • інтенсивний запальний процес у лунці зуба та в поруч розташованих тканинах;
  • пошкодження поряд розміщених зубів.

Зуби мудрості можуть бути видалені навіть у тому випадку, якщо їхня структура не порушена, вони не пошкоджені карієсом, прорізалися відповідно до норми. Як показує практика клініки Лукашука, пацієнти частіше звертаються за стоматологічною допомогою у занедбаних ситуаціях, коли спостерігається часткове чи повне руйнування зуба, запальний процес та інші ускладнення.     

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *