Культова вкладка: основні недоліки та переваги

7091

При каріозному або травматичному пошкодженнях зубів може відбуватися їхнє сильне руйнування. Для відновлення зруйнованих зубів та надійної фіксації штучних коронок використовується культова вкладка. Ці стоматологічні вироби, незважаючи на доведену ефективність та раціональність, мають також недоліки та протипоказання, які необхідно враховувати перед вибором культових вкладок як спосіб реставрації зруйнованих зубів.

 

Що таке культова вкладка

Культова вкладка використовується для фіксації штучної коронкової частини на зруйнованому зубі. У стоматології вкладки розглядаються в ролі якісної альтернативи зубному протезуванню. Деякі спеціалісти використовують для фіксації коронок пломбувальний матеріал або металеві штифти, але цей метод не довів свою ефективність, оскільки через короткий проміжок часу відбувається зміщення або випадання коронки.

Культова вкладка - як виглядає | Клініка Лукашука

Коли встановлюється культова вкладка, ризик випадання коронки виключено. Стандартна вкладка складається з металевого штифта (кореневої частини), який встановлюється в каналі зубного кореня, а також коронкової частини, яка на вигляд нагадує зубну куксу. Ця конструкція надійно фіксується в зруйнованому зубі, оскільки її установка проводиться у кілька етапів.

Коли для реставрації використовується культова вкладка, після завершення її встановлення жувальне навантаження на відреставрований зуб розподіляється рівномірно. Фіксація виробу проводиться з використанням стоматологічного цементу, що забезпечує щільне прилягання зруйнованої частини зуба із вкладкою.

 

Які бувають вкладки

У стоматологічній практиці використовують кілька різновидів культових вкладок. За способом виготовлення можна виділити такі варіанти виробів:

  • розбірні;
  • цільнолиті.

Вибір типу вкладки проводиться лікарем-стоматологом після візуального огляду порожнини рота пацієнта.

 

Цільнолиті

При виготовленні цільнолитих культових вкладок використовується тиск та висока температура. Такі конструкції складаються зі штифтів і самої кукси. Характерною особливістю таких виробів є міцність та довговічність.

 

Розбірні

Цей варіант культових вкладок використовуються для реставрації зубів, що мають 4 або 3 канали. Ця модель не має істотних відмінностей від суцільнолитих конструкцій. Головною особливістю розбірних культових вкладок є те, що на них дається довічна гарантія, оскільки видалити цю вкладку неможливо.

 

Види матеріалів для виготовлення вкладок

Культові вкладки під штучні коронки поділяються залежно від матеріалу виготовлення. Існують такі варіанти виробів:

  • цільнокерамічні;
  • вироби з металу;
  • композитні вкладки.

Кожна з моделей відрізняється за рівнем естетичності, міцності та довговічності.

Культові вкладки для зубів з різних матеріалів у клініці Лукашука

 

Вкладки з металу

Такі вироби виготовляються із сплаву кобальту з хромом або з інертних (дорогоцінних) металів. Такі вкладки відрізняються міцністю, надійністю, але поступаються іншим вкладкам за рівнем естетичності. Дані моделі вкладок частіше встановлюються на жувальні зуби, які не потрапляють до зони посмішки. Найкращим варіантом металевих вкладок є вироби із золота.

 

Цільнокерамічні моделі

Під час виробництва таких виробів використовується діоксид цирконію та пресована кераміка. Якщо пацієнту встановлюватиметься керамічна зубна коронка, то під неї можна буде встановити тільки вкладку з діоксиду цирконію, оскільки металевий виріб зіпсує зовнішній вигляд зуба.

Цирконієві вкладки використовуються часто в стоматології, так як ці вироби практично завжди сприятливо сприймаються організмом і не спричиняють відторгнення. Крім того, вкладки з діоксиду цирконію можуть бути як на зуби з жувальної групи, так і на зуби в зоні посмішки.

 

Вироби з металокераміки

Металокерамічні вироби поступаються за рівнем надійності керамічним вкладкам. Ще одним недоліком моделей із металокераміки є високий ризик їх випадання.

 

Композитні вкладки

Такі моделі культових вкладок не надто популярні у сучасній стоматології. Для їх виготовлення використовуються полімерні матеріали, які за рівнем якості та довговічності не відрізняються від пломбувального матеріалу.

 

Переваги культових вкладок

Культові вкладки під штучні коронки мають перелік таких переваг:

  • широкий вибір моделей;
  • створення сприятливих умов фіксації мостовидних протезів;
  • надійна герметизація зруйнованого зуба;
  • захист від попадання хвороботворних мікроорганізмів у порожнину зруйнованого зуба та профілактика запального ураження тканин, що оточують зуб;
  • довговічність;
  • деякі моделі мають бездоганний зовнішній вигляд.

Культьова вкладка для пошкодженого зуба в клініці лукашука | Фото 3

 

Недоліки

До недоліків культових вкладок можна віднести:

  • необхідність об'ємного видалення зубних тканин;
  • збільшення тривалості реставрації зуба навідміну від інших методів протезування;
  • порівняно висока вартість.

 

Етапи виготовлення вкладок

Цей процес складається з таких послідовних етапів:

  1. Пломбування каналів зубного кореня, з подальшим розпломбуванням на 1/3. Далі каналу надається конусна форма і необхідна ширина.
  2. Проводиться зняття зліпків із верхньої та нижньої щелепи.
  3. У зуботехнічній лабораторії із гіпсу виготовляються моделі вкладок.
  4. Для виробництва використовується методика лиття, після чого готові конструкції передаються стоматологу.

Ця технологія є стандартною для всіх видів культових вкладок.

 

Протипоказання

Незважаючи на велику кількість переваг культових вкладок, цей метод відновлення зубів підходить не кожній людині. До основних протипоказань для встановлення культових вкладок можна віднести:

  • Наявність будь-якого патологічного процесу у м'яких тканинах, що оточують зруйнований зуб. Це протипоказання стосується змін як запального, так і незапального характеру.
  • Істотне ушкодження кореневої частини зруйнованого зуба. Якщо значна частина кореня зуба була зруйнована, це є показанням до екстракції (видалення) зуба з наступною установкою штифта і протезуванням.
  • Патологічна рухливість зубного ряду. Якщо у пацієнта спостерігається така особливість, то будь-яка культова вкладка не зможе повноцінно виконувати свою функцію та спровокує інші ускладнення з боку зубощелепного апарату.
  • Крім того, вкладки для реставрації зруйнованих зубів категорично протипоказані, якщо до цього не було проведено якісне лікування кореневих каналів зуба. Алергічна реакція на матеріали, з яких виробляються культові вкладки, є також протипоказанням.

Після встановлення конструкції пацієнту необхідно спостерігати за станом м'яких тканин навколо відреставрованого зуба. Якщо спостерігається їх почервоніння або набряклість, і все це супроводжується болем, необхідно негайно звернутися до лікаря-стоматолога.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
24 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *