Стоматит у дітей та дорослих. симптоми і фото, різновиди і лікування

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
322484

Що таке стоматит?

Стоматит — це захворювання слизової оболонки порожнини рота, яке характеризується появою болючих висипань (афт, виразок, ранових поверхонь). Стоматит у дорослих і дітей характеризується різкою болючістю, яка супроводжуються посиленням дискомфорту під час розмови, вживання їжі, напоїв. Язви вражають ясна, мигдалини, внутрішню сторону губ і щік та мають рецидивуючий характер (з’являються з певною періодичністю).

Причини виникнення стоматиту найрізноманітніші — починаючи від механічних пошкоджень і закінчуючи вірусною природою. Але інколи стоматит у роті може вказувати на інші захворювання в організмі, бути супутнім симптомом.

Сам стоматит не заразний, але причина, що його спричиняє, може мати інфекційний характер.

Стоматит | Клиника Лукашука

 

Основні симптоми стоматиту

Ознаки стоматиту мають загальну схожість: утворення хворобливих виразок і ерозій. Однак є й характерні симптоми, безпосередньо пов’язані зі збудником захворювання.

Головні виражені ознаки:

  • слизова, уражена стоматитом, стає набряклою, почервонілою, болючою;
  • виразки на яснах, щоках — поодинокі або численні – виглядають як рани з білою плівкою й цяткою всередині;
  • наліт білого, жовтого, зеленого кольору;
  • дрібні висипання;
  • лімфовузли збільшені;
  • присутність неприємного смаку в роті;
  • в ділянці висипань спостерігаються больові відчуття, які збільшуються під час вживанні їжі або напоїв, а також під час розмови;
  • збільшується слиновиділення, кровоточать ясна;
  • підвищується температура.

 

Причини виникнення стоматиту

Основний ризик виникнення й розвитку стоматиту на яснах, горлі, щоках, губах пов’язаний зі зниженням імунітету, коли організм піддається бактеріальному та інфекційному зараженню. До чинників ризику відносять захворювання шлунково-кишкового тракту, проблеми зі щитовидною залозою, цукровий діабет і анемію.

Причини стоматиту — це:

  • вплив на організм бактерій, грибків, мікоплазми, вірусних інфекцій;
  • наслідки перенесених ЛОР-захворювань;
  • поява алергічних реакцій;
  • травмована ротова порожнина;
  • захворювання зубів, ясен, зубний камінь і наліт;
  • погана гігієна порожнини рота;
  • неправильне харчування;
  • вживання ліків.

 

Різновиди стоматиту

Види стоматиту класифікуються в залежності від того, якими факторами захворювання в організмі спровоковано. Етіологія виникнення стоматиту дуже широка: від вірусних інфекцій до дії хімічних речовин.

 

1. Герпетичний стоматит

Як показує статистика, вірусний стоматит — це 80% випадків захворювання порожнини рота дорослих.

Джерелом виникнення  вірус герпесу, спосіб передачі якого повітряно-крапельний, контактний або через предмети побуту.

Герпетический стоматит Фото - Клиника Лукашука

Фото герпетичного стоматиту

Особливості протікання захворювання: у роті з’являються бульбашки, вони лопаються, перетворюючись на ранки, і впродовж 4-5 днів після виникнення вони заживають. Перебіг захворювання часто важкий: підвищується температура, виникає нудота, блювання і пронос. А проходить хвороба впродовж кількох тижнів.

 

2. Афтозний стоматит

Виразковий стоматит проявляється часто, періодично можуть виникати рецидиви, найчастіше — в осінній та весняний періоди. З’являється під впливом зниження загального та місцевого імунітету, а також від нестачі поживних речовин, вітамінів, мінералів: фолієвої кислоти, вітаміну В12, заліза.

Афтозный стоматит Фото - Клиника Лукашука

Фото афтозного стоматиту

Афтозний стоматит можна визначити за утворенням виразок (афт) круглої та овальної форми з червоною облямівкою, які виглядають як застуда та пізніше лопаються. Виразки з'являються на яснах, губах та щоках з внутрішньої сторони. Хвороба може протікати як у гострій, так і в хронічній формах, при цьому, хворий не здатний заразити оточуючих.

 

3. Алергічний стоматит

Алергічний стоматит — важкий різновид захворювання, що складно піддається лікуванню.

Джерело виникнення — алергія на медикаменти, зокрема, на антибактеріальні препарати, на матеріали під час здійснення протезування, а також на деяку їжу.

Особливості перебігу стоматиту: турбує печіння, свербіж, неприємне відчуття в роті. Водночас хворобливі відчуття виникають навіть при заковтуванні повітря. Ця патологія може з’явитися навіть у немовляти.

Контактний алергічний стоматит. Реакція може бути на стоматологічні матеріали, наприклад, пломби і протези, у складі яких — нікель, хром, паладій, срібло, золото, протези з акрилових пластмас. Алергічну реакцію може спричинити також губна помада, різні креми, зубні пасти. Усе залежить від складників, на які у вас може виникнути реакція.

Контактный аллергический стоматит на никель фото - Клиника Лукашука

Фото контактного алергічного стоматиту на пластмасу знімного апарату (пластинки)

Контактный аллергический стоматит на помаду Фото - Клиника Лукашука

Фото контактного алергічного стоматиту на помаду

 

4. Катаральний стоматит

Катаральний стоматит — різновид патології, який трапляється найчастіше, перебіг захворювання легкий.

Джерело виникнення — порушення гігієни ротової порожнини, захворювання зубів і виникнення нальоту, а також від травмування порожнини рота, якщо імунітет слабшає під впливом якихось чинників.

Катаральный стоматит Фото  - Клиника Лукашука

Фото катарального стоматиту

Особливості перебігу: головний симптом полягає в сухості слизової оболонки порожнини рота, що спричиняє болючі відчуття. Виникають почервоніння, набряк, далі — ерозійні зміни, які перетворюються у виразки і гнійники. Якщо симптоми не проходять упродовж 5–7 днів, потрібно звернутися до гастроентеролога.

 

5. Грибковий стоматит

Грибковий стоматит виникає найчастіше у немовлят, а також у дорослих похилого віку, людей з ослабленим імунітетом.

Джерело виникнення. Розрізняють такі шляхи появи захворювання: прямий контакт з інфікованою людиною, предметами побуту, а також, коли власні, ймовірно, патогенні гриби стають такими від сформованих сприятливих чинників для їхнього розвитку. Крім того, коли організм людини ослаб, від переохолодження. З’являється стоматит і у дітей – з самого народження.

Грибковый стоматит Фото  - Клиника Лукашука

Грибковый стоматит Фото 2 - Клиника Лукашука

Фото грибкового стоматиту

Особливості перебігу — кандидозний стоматит провокує білий сирнистий наліт у ротовій порожнині, під ним виникають рани, виразки, ерозії. Стоматит у дитини лікується симптоматично.

 

6. Ангулярний стоматит

Ангулярний стоматит (хейліт) виникає у дітей і дорослих. Простою мовою — це заїда. Проте вона приносить людині досить неприємні відчуття, коли симптоматика яскраво виражена. 

Джерело виникнення стоматиту: з’являються червоні, фіолетово-червоні плями в куточках рота, збільшується набряк, виникають своєрідні тріщини, що супроводжуються болем і печінням від розмови, вживання їжі і відкривання рота.

Ангулярный стоматит Фото - Клиника Лукашука

Ангулярный стоматит Фото 2 - Клиника Лукашука

Фото ангулярного стоматиту

Стоматит часто сприймають як косметичний дефект, ознаку застуди. Це захворювання шкіри і слизової оболонки рота виникає через мікробну інфекцію стрептокока, мікроінфекцію грибка Candida, від нестачі вітамінів, заліза. Ще одна поширена причина — зниження прикусу, який спричиняє мацерацію кута рота слиною.

 

Діагностика стоматиту

Наскільки ефективним буде лікування, як швидко вдасться одужати, пов’язано з тим, як швидко діагностували хворобу. Щоби поставити діагноз, лікар звертає увагу на анамнез, прояв захворювання, проводить обстеження.

Лабораторне визначення стоматиту складається з:

  • аналізу крові;
  • взяття посівів;
  • ПЛР-діагностики;
  • проведення цитологічного дослідження;
  • проведення гістологічного дослідження біоптату;
  • взяття внутрішньошкірних проб на дріжджові алергени.

Ймовірно, що знадобиться діагностика для точного визначення різновиду і призначення правильного лікування.

 

Лікування стоматиту

Методика того, як лікувати стоматит щік, язика, безпосередньо пов’язана з тяжкістю захворювання і причинами його виникнення. Якщо стоматит на язиці простий, без ускладнень, — упродовж тижня його лікують симптоматичними, у тому числі народними засобами вдома.

Якщо ця патологія є наслідком перенесеної хвороби, її ускладнення, то лікування стоматиту порожнини рота зазвичай займає більше часу, воно проходить такими етапами:

  • симптоматичне лікування: за високої температури — жарознижуючі, від гострих симптомів — відповідні ліки;
  • призначають спеціальні мазі та гелі для лікування стоматиту, засоби для полоскання, щоб прибрати місцеве подразнення й біль;
  • проведення систематичного лікування причин появи стоматиту.

Лечение стоматита - Клиника Лукашука

 

Як швидко можна вилікувати стоматит на ясні? За призначенням лікаря треба приймати антибактеріальні препарати, метронідазолові засоби, а також ліки, спрямовані на знеболювання, зняття алергічного набряку.

Лікування стоматиту у дітей і дорослих займає до 7–10 днів у разі легкого перебігу захворювання. Якщо ж виявляють серйозні проблеми, ускладнення, лікарі усувають насамперед їх. У разі необхідності буде призначена дієта, щоб виключити продукти, які подразнюють порожнину рота.

Лікується стоматит усіх видів, у тому числі під язиком. У домашніх умовах необхідно дотримуватись рекомендацій лікаря, а також звертати увагу на деякі чинники:

  • застосувати зубну пасту без лаурилсульфату у складі;
  • вживати вітаміни та мінерали як системні заходи;
  • якщо природа захворювання бактеріальна, застосовують місцевий антибіотик, під час вірусного стоматиту призначають противірусні засоби;
  • як правило, призначають препарати, спрямовані на поліпшення епітелізації слизової.

 Щоб вилікувати захворювання, перш за все, треба дотримуватись таких вимог:

  • відмова від паління;
  • відмова від вживання гострих, пряних, солених, кислих продуктів, морозива, газованих напоїв і приправ;
  • гігієна рота — чистити зуби після кожного приймання їжі, полоскати ротову порожнину протизапальними трав’яними настоями від стоматиту.

Дитині можна протирати порожнину рота спеціальними розчинами, щоб знімати наліт.

 

Профілактика стоматиту

Профілактичні заходи під час стоматиту безпосередньо пов’язані з причинами виникнення захворювання:

  1. Особиста гігієна порожнини рота — особливий пункт, що вимагає уваги. Ретельне миття рук після перебування на вулиці, перед вживанням їжі, перед контактом із предметами загального користування. Такі заходи мають стати звичними для всіх.

  2. Здійснення гігієни порожнини рота — необхідно двічі на день чистити зуби, проводити полоскання після їжі, двічі на рік проходити огляд у стоматолога.

  3. Забезпечити для себе повноцінне і збалансоване харчування. Треба також приймати полівітаміни, мінерали, їсти фрукти й овочі.

  4. Повна відмова від шкідливих звичок, особливо від куріння, яке є частою причиною стоматиту.

  5. Зміцнення імунітету — це повноцінне харчування, заняття спортом, вживання вітамінів, повноцінний відпочинок, здоровий сон.

  6. Зменшити споживання таких продуктів – цукру, алкоголю, дріжджової їжі, а саме пива і хліба — вони провокують розвиток стоматиту.

  7. Обмеження вживання антибактеріальних препаратів, особливо якщо їх не призначає лікар.

 

Ускладнення стоматиту

Якщо не забезпечити своєчасне лікування стоматиту, можуть виникати різні ускладнення, а саме:

  • виразка в роті — якщо її вчасно не лікувати, вона може інфікуватися;
  • через недотримання правильного процесу жування розвивається синдром порушеного всмоктування, перетравлення, це впливає на роботу шлунково-кишкового тракту;
  • вияв психоемоційної нестійкості.

У разі грамотного і професійного підходу від стоматиту можна позбутися швидко, надовго, без ускладнень. У клініці Лукашука вам забезпечать швидку діагностику і якісне лікування (тут весь прайс стоматологічних послуг).

Лікування стоматиту — комплексний захід, і якщо він виник від механічних пошкоджень (сколений зуб, неправильно поставлена коронка, брекети), ця проблема має бути негайно усунена.

Коли стоматит на губі виник під впливом грибків, інфекцій, необхідно здати аналізи і з’ясувати причину виникнення патології. Далі буде призначений курс лікування для усунення проблеми та причини її виникнення.

 

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
27 голосів, оцінка: 4.81 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *