Санація порожнини рота: коли потрібна довідка про стан зубів та ясен

17863

Санація порожнини рота – спектр лікувально-діагностичних заходів у стоматології, мета яких зводиться до своєчасного виявлення вогнищ запалення, лікування карієсу та інших захворювань зубів і ротової порожнини. Профілактична санація проводиться 1-2 рази на рік. Необхідність санації ротової порожнини виникає і у зв'язку з будь-якими подіями: вагітність, підготовка до операції, вступ на роботу, вуз, до школи чи дитячого садка.

Довідка про санацію ротової порожнини видається тільки лікарем-стоматологом з печаткою організації.

Обговорення стоматологами плану лікування пацієнта | Клініка Лукашука

 

Види санації

Санація ротової порожнини більша, ніж просто перелік оздоровчих заходів. Процедура допомагає підтримувати здоров'я, своєчасне виявляти захворювання ротової порожнини, руйнування коронкової та кореневої частини зуба, віддаляти період передчасної втрати зубних одиниць та протезування. Профілактичний огляд повинен проводитися 1-2 рази на рік та перед важливими подіями, які потребують довідки про санацію. Документ класифікується за призначенням:

  • Разова довідка про санацію ротової порожнини. Документ потрібен за місцем призначення при вступі на роботу, дошкільні та шкільні заклади, вузи. Довідку вимагають перед вагітністю, хірургічним втручанням у дітей та дорослих, при плановій госпіталізації до медичних закладів.
  • Індивідуальна. Видається за бажанням пацієнтів, які стежать за своїм здоров'ям, ведуть щоденники стоматологічних оглядів та просто дбають про збереження власних зубів.
  • Періодична. Санація, що відбувається іноді, входить до переліку обов'язкових обстежень під час проведення планової диспансеризації.
  • Планова. Потрібно на різних підприємствах, у дитячому садку, школах. Зазвичай плановий огляд показаний дітям раннього віку та підліткам. При схильності до карієсу та запалення ясен, а також оболонок зіва, планова санація проводиться 2-3 рази на рік.

Процедура санації немає протипоказань. Навпаки, при складному соматичному статусі, хронічних рецидивуючих захворюваннях лор-органів, нирок, шлунково-кишкового тракту та органів гепатобіліарної системи плановий огляд входить до переліку обов'язкових досліджень і проводиться не рідше 2 разів на рік.

Підготовка до санації | Клініка Лукашука

 

Що включає санація ротової порожнини

Лікувально-профілактичні заходи включають не лише огляд ротової порожнини, а й такі маніпуляції:

  • лікування каріозних порожнин, у тому числі захворювань ясен та оболонок зіва;
  • видалення зубів за неможливості їх консервативного лікування;
  • купірування запалення ясен;
  • очищення емалі від нальоту, відкладень та зубного каменю.

При патології прикусу потрібна консультація лікаря-ортодонта для подальшого корекційного лікування. Для виправлення прикусу встановленням брекетів, пластин, ретейнерів або інших апаратів.

 

Показання до призначення

На сьогоднішній день варіанти вимоги довідки про санацію ротової порожнини різноманітні. Найчастіше документ вимагають перед хірургічним втручанням, перед пологами при оформленні на нове місце роботи або в навчальний заклад. У клініці Лукашука у Києві працюють лікарі-терапевти та гігієністи, які дадуть вичерпні рекомендації для збереження здоров'я зубів та ротової порожнини.

 

Важливість санації ротової порожнини при вагітності

Найідеальнішим періодом для лікування зубів та санації ротової порожнини вважається час планування вагітності. Однак, якщо зачаття сталося і жінка стала на облік, лікар-акушер-гінеколог обов'язково видає направлення до вузьких фахівців, серед яких є лікар-стоматолог. Лікування зубів відбувається у другому триместрі вагітності. На початку терміну є ризик негативних наслідків, а в третьому триместрі жінці складно перебувати в кріслі, а лікування пов'язане з низкою складнощів. Санація порожнини рота під час вагітності попереджає такі ускладнення, як:

  • генералізований або ускладнений карієс зубів, пов'язаний із порушенням кислотно-лужного балансу;
  • ослаблення емалі та руйнування зуба через зміну складу слини;
  • руйнування та випадання зубів через зниження концентрації кальцію у складі крові та кістковій тканині;
  • гінгівіт, пародонтит та інші запальні захворювання, спричинені порушеннями гормонального фону.

Дефіцит кальцію та порушення всмоктування мінералу у вагітних призводить не тільки до витончення кісток скелета, але й до руйнування зубної емалі. Наявність запальних вогнищ небезпечна для жінки та плода. Інфекція з потоком крові, яка проникає через плацентарний бар'єр, вважається тератогенним фактором у розвитку плода.

Діагностика розвитку плоду у жінок | Клініка Лукашука

Висновок лікаря про санацію порожнини рота потрібний під час постановки на акушерський облік і перед самими пологами, щоб унеможливити інфекційні вогнища, попередити зараження дитини в момент проходження по родових шляхах. При проведенні лікування лікар враховує гестаційний термін, ступінь ураження зубів та ясен, визначає дозу знеболювального препарату.

 

Санація у дітей, підлітків та студентів

Довідка про санацію ротової порожнини дітям раннього та шкільного віку, а також студентам проводиться перед вступом до навчальних закладів. У дитячому садку та у школі санація є щорічним обов'язковим заходом, який спрямований на своєчасне виявлення карієсу, профілактики ускладнень, патологічного прикусу та збереження здоров'я. У школах нерідко проводяться уроки здоров'я та гігієни, які прищеплюють дітям основи догляду за тілом, важливість здорового способу життя.

Під час санації рота у дітей лікар проводить:

  • огляд ротової порожнини;
  • оцінює стан прикусу;
  • лікує карієс, захворювання ясен;
  • проводить фторування зубів, срібнення.

Дитячий лікар-стоматолог забезпечує цілий комплекс заходів щодо забезпечення здоров'я. У підлітків та вступників до вузів довідка обов'язкова. Студентам, які претендують на гуртожиток, потрібен ширший пакет медичних довідок та документів.

 

План підготовки до хірургічного втручання

Довідка про санацію ротової порожнини та інші медичні документи важливі перед проведенням планової операції. У хірургічних відділеннях вимагають висновок лікаря-стоматолога з наступних причин:

  • виключення післяопераційних ускладнень;
  • профілактика пізніх інфекційних ускладнень;
  • профілактика сепсису під час тривалих хірургічних втручань.

Висновок стоматолога потрібен у дитячих і дорослих хірургічних центрах, перед виконанням пластичних операцій, складних косметологічних процедур. При екстреному втручанні консультація стоматолога не потрібна. За випискою хворим показано планову санацію не рідше 2-3 разів на рік.

Якщо хворий потребує санації, а хірургічна ситуація може зачекати, то спочатку проводять лікування патологічних вогнищ у ротовій порожнині, а потім приступають до оперативного втручання.

Проведення санації | Клініка Лукашука

 

Чи можна провести санацію рота в домашніх умовах

Довідку про санацію без відвідування лікаря отримати не вдасться. Але в домашніх умовах можна зберегти здоров'я зубів та ясен між лікувально-профілактичними заходами ротової порожнини. Лікарі-гігієністи та стоматологи рекомендують:

  • правильно харчуватися – раціон має бути збагачений рослинною їжею, білком, мінералами;
  • виключити шкідливі звички – алкоголь, куріння;
  • відучувати дітей розгризати зубами тверді предмети, прищеплювати навички гігієни ротової порожнини;
  • чистити зуби 2 рази на день;
  • використовувати засоби для гігієни: ополіскувачі, зубну нитку.
  • періодично приймати вітамінно-мінеральні комплекси.

Кожну довідку про санацію видадуть без тривалого лікування. Турбота про здоров'я заощадить не лише час, а й гроші хворого. Щоб санувати ротову порожнину, слід записатися до лікаря на прийом. Якщо проблем немає, то видають бланк про те, що пацієнт санації не потребує і здоровий.

Зуби та порожнина рота сановані якщо:

  • відсутні вогнища карієсу та витончення емалі;
  • видалені камені, зубні відкладення та наліт;
  • ясна здорові, не кровоточать і немає слідів запалення;
  • оболонка порожнини рота немає слідів стоматиту, інших вогнищ патологій.

При необхідності показаний рентген, комп'ютерна томографія, висновок ортодонта. Зразок висновку про санацію є у кожній клініці. Стоматологія Лукашука має умови, обладнання для проведення необхідних діагностичних заходів та лікування зубів. Наша довідка підійде для лікування не лише в нашій країні, а й за її межами.

Довідка про санацію порожнини рота видається лікарем стоматологом на підставі даних огляду та проведених лікувальних заходів. У довідці Ви побачите відповідний напис "ротова порожнина санована".  

Хороший стан зубів і ясен необхідний перед важливими подіями, наприклад, перед вагітністю чи операцією, що знижує ризики невдалого перебігу. Тому, обов'язково зверніться за санацією в стоматологічну клініку і подбайте про гарне здоров'я зубів.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
20 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *