Бруксизм або скрип зубами уві сні: причини, діагностика та лікування

16324

Бруксизм чи скрип зубами уві сні | Фото 1 - Клініка Лукашука

 

Що таке бруксизм

Бруксизм — це несвідоме стискання зубів, як результат — виникає скрегіт. Сам по собі бруксизм не є небезпечним, проте виступає як причина серйозних проблем і нездужань. Бруксизм характеризується виникненням жувальних рухів, які виникають неконтрольовано уві сні, що створює значне навантаження на скронево-нижньощелепний суглоб (СНЩС), як результат — ушкоджується емаль, стираються, псуються, випадають зуби.

Виникнення бруксизму відбувається послідовно:

1 етап — рідкісний скрегіт зубами, не частіше 1-2 разів за ніч;
2 етап — скрип зубами з'являється частіше, щоночі, скронево-нижньощелепний суглоб активізується, з ранку виникає почуття напруженості в місці зіткнення вуха з щелепою.
3 етап — скрегіт переходить у постійне, помітне явище, коли, перебуваючи з людиною в нічний час звуки клацання завдають дискомфорту. Людина, яка страждає на бруксизм, прокидається з напругою лицьових м'язів, з больовими відчуттями в СНЩС, головним болем.

Бруксизм чи скрип зубами уві сні | Фото 2 - Клініка Лукашука

 

Причини бруксизму

Наведено деякі теорії, які, на думку вчених, сприяють виникненню бруксизму, причини полягають у наступному:

1. Психологічна теорія — пов'язана з тим емоційним станом, у якому перебуває людина і як впливає на процес розвитку захворювання. Фактори, які найчастіше сприяють розвитку захворювання:

  • стресові ситуації;
  • психоемоційні перенапруження;
  • відчуття соціально-побутового неблагополуччя;

перебування у стані афекту.
Також бруксизм досить часто називають захворюванням бізнесменів, начальників, керівників - ці люди майже завжди перебувають у стані психоемоційного навантаження, напруги, розуміючи весь рівень відповідальності, покладений на них, через це відбувається мимовільний спазм м'язів уві сні.

2. Неврогенна теорія — пов'язана з порушеннями у роботі центральної, периферичної нервової системи, це сприяє виникненню розладів неврологічного, рухового характеру, відбувається спазм мускулатури. Одночасно із захворюванням виникають проблеми зі сном, тремор, епілепсія, енурез.

3. Стоматологічна теорія свідчить, що бруксизм виникає через неправильну будову зубощелепної системи, як результат — неправильну її роботу, зокрема:

  • зуби розташовується неправильно;
  • виникає дефект прикусу;
  • формуються надкомплектні зуби, скручені;
  • порушується цілісність, правильне формування зубного ряду;
  • через неправильно вибрані зубні протези, зокрема, по висоті;
  • якщо пломби завищені за прикусом;

якщо спостерігаються захворювання у скронево-нижньощелепному суглобі.
Через стоматологічні захворювання нерівномірно розподіляється навантаження при жуванні їжі, це є причиною неправильної роботи мускулатури, через її надсильну напругу відбуваються нічні спазми і скрегіт зубами уві сні.

4. Остеопатична теорія говорить про те, що при скороченні м'язів нейром'язова система робить низку спроб заблокувати шви черепа. Дані порушення виступають як наслідки перенесеної родової травми, дефектів прикусу, неправильної постави, а також захворювань, що виникають у шийному відділі хребта.

5. Щодо інших існуючих теорій, наприклад, порушене носове дихання, рефлюксна хвороба, паразитоз, вони не отримали належного визнання.

Це основні причини скрипу зубами уві сні, які потрібно усунути.

Бруксизм чи скрип зубами уві сні | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

Симптоми бруксизму

Основна ознака, на яку варто звернути увагу - скрип зубами уві сні. Він може з'являтися кілька разів за ніч, тривалістю від декількох секунд до декількох хвилин. Передумов для виникнення не має — його виникнення несподіване і непередбачуване.

Другорядні симптоми бруксизму:

  • прокидаючись, людина перебуває у напрузі, неспокійна і нервова, дратівлива;
  • сильні головні болі;
  • больові відчуттях у щелепі, зубах, м'язах обличчя, збільшення чутливості зубів;
  • запаморочення;
  • відчуття сонливості, втоми з ранку;
  • розлади харчування, сну.

 

Діагностика

Щоб визначити, чому людина скрипить зубами уві сні, необхідно звернутися до стоматолога. Розглянувши та оцінивши скарги, провівши обстеження зубів, лікар підтвердить чи спростує діагноз.

Для діагностики бруксизму найчастіше застосовують метод брукс-чекерів. Йдеться про спеціальні капи, виготовлені по зліпку з гіпсу для конкретного пацієнта. Завдяки такому пристрою вдається визначити, чи є оклюзійні перешкоди. Застосовувати їх слід на ніч, потім після назначеного терміну знову з'явитись на діагностику. Стан капи вкаже на те, які зуби піддаються максимальному навантаженню.

Розглядаючи основні чинники, чому люди скриплять зубами уві сні, які причини захворювання та яке лікування підбирати, діяти потрібно комплексно. У деяких випадках щодо бруксизму призначають полісомнографічне дослідження. При його проведенні фіксують, як і коли скорочуються жувальні м'язи уві сні, щоб виключити ймовірність епілепсії. Часто спостерігається бруксизм у дітей, діагностувати захворювання слід якомога раніше, щоб попередити незворотні наслідки.

Бруксизм чи скрип зубами уві сні | Фото 4 - Клініка Лукашука

 

Лікування бруксизму

Щоб забезпечити ефективне лікування бруксизму, насамперед необхідно розслабити жувальні м'язи. Навіть якщо дитина сильно скрипить зубами уві сні, вирішити цю проблему в ранньому віці набагато простіше, ніж дорослим людям, проте проблема потребує серйозного підходу.

 

Крок 1 — максимальний захист зубів

Щоб запобігти подальшому стиранню зубів від впливу високого навантаження на них на етапі виявлення причини, слід віддати перевагу спеціальній захисній капі, яку одягають на ніч. Вдень бруксизм контролюється, вночі ж це неможливо. Виготовляють представлену капу у спеціальній лабораторії, за точними вимірами та зліпками конкретного пацієнта. Під час приступу бруксизму вночі капа:

  • запобігає подальшому стиранню зубів;
  • знімає навантаження з м'язів обличчя;

захищає зуби від розхитування.
Застосовуючи капу, можна позбутися симптомів бруксизму, негативних наслідків на організм, зокрема — головного болю. Однак капа не усуває основних причин, її застосування має супроводжуватися призначеним комплексним лікуванням.

 

Крок 2 — пошук та усунення причини бруксизму

Бруксизм — це захворювання, яке неможливо подолати самостійно без лікарської допомоги. Основне лікування призначають виходячи з того, які причини захворювання. Однак оптимальний і найбільш правильний варіант — комплексне лікування, що включає психотерапевтичні, стоматологічні методи та медикаментозне лікування:

  • Брекет-системи, елайнери — бруксизм припиниться, якщо рецептори володітимуть підвищеною чутливістю за допомогою рухливості зубів, що пересуваються. Тобто людині буде боляче стиснути зуби. Але якщо не піддатися іншим методам лікування, супутнім, знявши брекети, захворювання повернеться.
  • Спеціальні краплі, дія яких спрямована для запобігання стирання емалі, їх підбирають індивідуально кожному пацієнту.
  • Пластикові шини — це своєрідна накладка на зуби, яка перешкоджає їх витонченню. Вона використовується під час сну, зменшуючи активність м'язів.
  • Ін'єкції ботулотоксину в жувальний м'яз, за рахунок чого буде мінімізована активність м'язів і бруксизм припинить виявлятися.
  • Протезування зубів — якщо встановлений неякісний протез, замінивши його, проблема може бути усунена.
  • Консультація психолога, психотерапевта, щоб розвантажити нервову систему, дізнатися, як заспокоюватись та контролювати себе.

Медикаментозне лікування – іноді можуть знадобитися антидепресанти, заспокійливі препарати, вітамін В, аскорбінова кислота, магній та кальцій.
Обов'язковим етапом лікування бруксизму є усунення суперконтакту — це точки, які приймають на себе найбільше навантаження. Це відбувається при зміщенні зубів, нахилі до місця втраченого зуба, невдалому пломбуванні чи протезуванні.

Таким чином, при змиканні зубів, у цих місцях вони стикаються в першочерговому порядку, виникає тиск до того, поки не зімкнулися інші зуби. Організм робить спроби несвідомого усунення суперконтакту, стирання даного горбочка, але як наслідок — стираються зуби. Застосовуючи спеціальне обладнання, оснащене надчутливим сенсором, можна знайти такі місця суперконтакту. Для їх усунення використовують пришліфування.

 

Крок 3 — усунення наслідків

Усунувши причини бруксизму, вилікувавшись від цього захворювання, можна відновлювати зуби. Якщо стертість невелика, достатньо зробити процедури, які зміцнять емаль. Якщо зуби істотно пошкоджені, необхідно пройти процедуру реставрації фотополімером або протезувати.

 

Бруксизм у дітей

Чому діти скриплять зубами? Таке може відбуватися, якщо настає стресова ситуація, нервова система перебуває у напрузі. І тут необхідно звернутися до невролога. Стоматолог допоможе у вирішенні проблеми тоді, коли причина бруксизму буде ховатися у неправильному прикусі чи патологічній будові зубів.

Бруксизм чи скрип зубами уві сні | Фото 5 - Клініка Лукашука

Що робити, щоб не рипіти зубами уві сні, якщо основна причина полягає в нервовому перезбудженні? Насамперед потрібно організувати правильний режим дня для дитини – систематичні прогулянки на вулиці, своєчасне відходження до сну, мінімізація активних ігор у вечірній час, тепла ванна кімната, розслаблюючий масаж.

 

Ускладнення бруксизму

Розглянемо основні наслідки захворювання:

  • патологічно стерта емаль на зубах;
  • підвищена чутливість емалі;
  • клиноподібний дефект зубів, тріщини, відколи;
  • пародонтит, гінгівіт, стоматит, розхитування, випадання зубів;
  • зменшення терміну служби пломб, протезів;
  • порушення функцій скронево-нижньощелепного суглоба;
  • болючі відчуття в області щелепи, шиї;
  • гіпертрофія жувальної мускулатури;

 

Профілактика бруксизму

Попередити скрип зубами вночі можливо, але потрібно ретельно стежити за станом, здоров'ям ротової порожнини. Для цього необхідно систематично відвідувати стоматолога, своєчасно лікувати зуби та ясна, при втраті зубів відновлювати цілісність ряду. Отримати консультацію ортодонта, почати лікування, якщо є дефект прикусу, зуби скручені.

Також слід налагодити психоемоційний стан, відмовитися від шкідливих звичок, припинити зловживання кавою та енергетичними напоями. Не менш важливий режим дня та дотримання правильного повноцінного харчування.

Якщо людина страждала або страждає на бруксизм, потрібно контролювати стискання зубів, скрегіт, перебуваючи в стані емоційної напруги, контролювати жувальні рухи.

Якщо ви відчуваєте напруження в щелепних м'язах, допоможе компрес — теплий або холодний, масаж плечей, шиї, обличчя.

Бруксизм — це захворювання, яке несе в собі масу серйозних наслідків для всього організму, тому варто своєчасно взятися за порятунок від цієї недуги.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
26 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *