Ріжуться зуби у дитини – які зуби лізуть перші

49381

Прорізування молочних зубів - це довгоочікуваний, хвилюючий і водночас складний етап розвитку малюка для всієї родини. Примхи, поганий сон, плач. Не можна не зрозуміти таку поведінку, адже дитина зазнає сильного дискомфорту. Малюк не може самостійно сказати, що його турбує, через що реагує на це так само, як і на будь-який інший подразник.

Дискомфорт при прорізуванні зубів у дитини

Тому батькам буде корисно знати, на що звертати увагу в такий непростий період. Сучасна дитяча стоматологія дуже розвинена, завдяки чому у мам та тат є вся необхідна інформація про те, як допомогти своєму чаду.

 

Які зуби прорізуються першими: 6-7 місяців

Прийнято вважати, що орієнтовний термін прорізування першого зуба у немовляти - це 6-7 місяців. Відбутися це може як раніше, так і пізніше, адже все індивідуальне. Зазвичай у віці 6-7 місяців першими в невеликому ротику виникають центральні нижні різці. Саме такою милою посмішкою із двома центральними зубами немовлята посміхаються з фотографій.

У цей період активність малюка значно зростає. Він може почати повзати та вивчати світ. Тому батькам потрібно уважно стежити за дитиною: коли почнуть різатися перші зубки, вона намагатиметься все тягнути в рот, щоб угамувати свербіж.

 

Як лізуть верхні зуби: 8-12 місяців

Центральні верхні різці очікуються десь у віці 8 місяців. Ще через місяць з'являться і верхні бічні різці. Нижня пара в більшості дітей прорізується до 11 місяців. У нормі до 1 року у дитини має бути вже вісім зубів.

Поява зубів у дитини

Однак навіть за нормального розвитку у малюків у 25% випадків може спостерігатися затримка прорізування. Іноді це викликано відсутністю зачатків молочних зубів – адентією. Для підтвердження цього діагнозу застосовують метод радіовізіографії у стоматологічній клініці.

 

Як вилазять перші зуби: 13-20 місяців

У віці 13-15 місяців починають з'являтися перші верхні моляри, а через деякий час і нижні. Ікла ж зазвичай прорізуються до півтора року. Ці одиниці найчастіше викликають багато проблем, тому що їх прорізування більш болісне і нерідко може ускладнюватися загальним нездужанням малюка.

Другі маляри виходять десь на 20 місяці життя. У цей час батьки можуть виявити перші проблеми з ще маленькими зубками. Однак стоматологи поспішають заспокоїти – навіть якщо у дитини досить проблемні каріозні молочні зуби, це не є ознакою того, що й постійні будуть такими самими.

У нормі до 2,5 років у дітей вже має бути сформований повноцінний комплект молочних зубок – по 10 на кожній з щелеп.

 

Скільки днів прорізуються верхні зуби?

Якщо у дитини немає жодних проблем із розвитком, прорізування молочних зубів може тривати в середньому 2-7 днів. Найбільші симптоми, що турбують малюка, зазвичай спостерігаються в перші два дні.

Іноді у немовлят трапляються деякі ускладнення:

  • Тривала затримка – може виникнути через певні патології, наприклад, адентію або через генетичні особливості.
  • Поява гематоми (кісти) – в деяких випадках, таких як важке прорізування або різні патології, може утворитися гематома над зубом, що росте. Спочатку це проявляється у вигляді потемніння ясен, після чого на місці прорізування утворюється шишка.
  • Інша черговість – зубки можуть з'являтися не в тій черговості, як це описано нормою.
  • Гіпоплазія емалі – буває у немовлят до 10 місяців.
  • Афтозний стоматит – утворення на яснах або поява слизових гнійних виразок.

Проблеми у дитини під час прорізування зубів

Важке прорізування та будь-які ускладнення під час появи перших зубок – це привід звернутися до дитячого стоматолога.

 

Ріжуться верхні ікла - як допомогти дитині

Найчастіше саме прорізування іклів завдає дитині найбільшого дискомфорту. Впоратися з хворобливими відчуттями йому можуть допомогти спеціальні іграшки – гризунки чи прорізувачі. Вони одночасно відволікають малюка і допомагають йому впоратися зі свербінням ясен, коли хочеться тягнути все до рота. Гризунки спеціально розроблені так, щоб дитина могла їх жувати, смоктати, чухати ясна. Батькам лише слід тримати їх у чистоті і добре знезаражувати, щоб малюк не заніс до рота інфекцію.

 

Які зуби з'являються першими

Американські вчені у 2019 році провели дослідження, яке підтвердило зв'язок між терміном появи перших зубів та вагою немовляти при народженні. Було виявлено, що недоношені діти стикаються із цим пізніше – до 7-8 місяців. Немовлята, які були недоношені та народилися з дефіцитом маси тіла, зуби почали прорізуватись на 2-6 місяців пізніше за норму. У дітей, народжених з надмірною масою тіла, зубки ж, навпаки, з'явилися набагато раніше.

 

Які зуби починають рости першими у дітей?

Перші – це здебільшого нижні центральні різці. Але іноді трапляється так, що їх випереджають верхні різці. Це лише індивідуальна особливість організму, а не порушення чи патологія. Поява перших зубок на верхній щелепі завжди протікає легше через пористішу структуру кісткової тканини.

Поява верхніх зубів у дитини

Поява зубів у немовлят відбувається попарно. Якщо прорізався один нижній центральний різець, незабаром варто очікувати другий. Така послідовність обумовлена ​​природою на основі того, які зуби необхідні дитині на тому чи іншому етапі розвитку.

У зубному ряді першими з'являються нижні та верхні різці. Потім у справу вступають верхні бічні різці – вони найчастіше випереджають нижню пару. Після цього поступово починають виходити жувальні зубки, так звані перші моляри. Пізніше прорізуються ікла. Тільки до 2-3 років у дитини завершується формування молочних зубок на обох щелепах.

 

Скільки часу лізуть перші зуби у дитини?

Є багато причин, здатних вплинути на час, коли різатимуться зубки. Цей процес зачіпає весь організм дитини та протікає під впливом нейрогуморальних факторів. Вплинути на те, скільки різатимуться зуби, можуть:

  • спадковість;
  • генетичні особливості організму;
  • вага при народженні;
  • доношеність;
  • особливості раціону мами під час вагітності та лактації;
  • шкідливі звички мами під час вагітності та лактації.

Шкідливі звички при вагітності

Тому точно сказати точно, скільки різатимуться зуби неможливо, все залежить від перерахованих факторів.

 

Симптоми коли ріжуться зубки

Початковими симптомами того, що малюк незабаром обзаведеться зубками, стануть:

  • порушення режиму сну вдень та вночі;
  • рясне виділення слини;
  • тривожність та плаксивість;
  • підвищення температури;
  • поява запалення на яснах;
  • поява висипання навколо губ;
  • іноді можуть з'являтися пронос, кашель та нежить.

Всі або лише кілька цих симптомів характерні для періоду, коли починають різатися зуби. Можна відзначити, що такі симптоми не специфічні та можуть виникати внаслідок різних захворювань. Якщо у малюка температура тіла тримається вище 38 градусів і його стан не покращується протягом 3 днів, слід звернутися до лікаря. Думаючи, що у дитини починають різатися зуби, можна пропустити вірусне або інфекційне захворювання.

 

Як набухають ясна при прорізуванні зубів

Коли у малюка ріжуться зуби, спостерігається набухання ясен. Вони набрякають, червоніють, з'являється сильна чутливість та болючість. На поверхні ясен з'являються невеликі лунки, звідки з'являтимуться зубки, які можуть сильно свербіти.

Щоб позбутися сверблячки, малюки починають тягнути підручні предмети в рот. Важливо не допустити травмування лунок, оскільки це може спричинити різні порушення або утруднити прорізування.

 

Як виглядають ясна при прорізуванні?

Багато батьків відзначають, що напередодні перед тим, як у їхнього чада з'являється новий зубик, ясна в цьому місці стають тонші і набувають білуватого відтінку. Нормальним станом буде присутність почервоніння та набряклості.

Ясна коли ріжуться зубки

 

Допомога при запаленні ясен

Якщо у дитини немає температури, але запалені і сверблять ясна, на допомогу прийде стоматологічний гель. Такі засоби можна знайти у будь-якій аптеці, наприклад, Камістад Гель. У їх складі присутні анестетики та охолоджуючі компоненти, які допомагають полегшити свербіж та болючі відчуття. Застосовувати такі гелі можна до 5-6 разів на добу – для цього невелику кількість продукту слід акуратно нанести на хворе місце та легенько розтерти.

Якщо прорізування протікає з підвищенням температури тіла, дитині допоможуть дитячі жарознижувальні препарати на основі парацетамолу або ібупрофену (наприклад, Панадол, Нурофен та ін.). Вони допоможуть не лише збити температуру, а й послабити запалення. Поява зубів рідко супроводжується температурою вище 39 °C. У такому разі слід терміново звернутися до педіатра.

Допомогти батькам можуть і народні способи. Наприклад, полегшити муки немовляти можна за допомогою прикладання чогось прохолодного до хворого місця (охолодженої соски, гризунки або звичайної чайної ложки). Почухати зубки можна бубликом – так робили ще наші бабусі, коли модних прорізувачів ще не було.

Поява зубів – це досить складний фізіологічний та психологічний етап розвитку малюка. Потрібно частіше брати дитину на руки, не відмовляти в годівлі, якщо їй хочеться поїсти частіше або раніше за певний час. Як тільки зубик вилізе з ясна графік годування самостійно нормалізується.

Головна порада, яку можна почути від досвідчених педіатрів та «бувалих» батьків – це запастися терпінням та стійко пережити цей етап. Батьківська любов, відсутність дратівливості, спокійна реакція на примхи – все це допоможе немовляті легше впоратися з таким складним процесом.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
21 голосів, оцінка: 4.1 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *