Зі скількох років можна ставити брекети дітям?

2502

Прикус є основним параметром при визначенні нормального розвитку зубів дитини. У нормі верхні зуби повинні злегка закривати нижні, такий прикус лікарі називають ортогнатичним. Якщо є хоч якісь відхилення від норми, то рекомендується встановлення брекетів. Але коли можна ставити брекети дитині, які терміни лікування, і коли не можна ставити брекети? На всі ці питання ми відповімо в цій статті.

Брекети у дітей | Фото 1 - Клініка Лукашука

 

Що таке неправильний прикус і чому він виникає?

Якщо в ротовій порожнині є викривлені зуби або прикус відхиляється від норми (аномальне змикання зубів), це створює, як мінімум, естетичні незручності. Але найнебезпечнішим для людини є негативний вплив на здоров'я зубів, за якого з'являються суглобові та м'язові дизфункції з перевантаженням на навколозубні тканини.

Зазвичай неправильний прикус виникає на тлі спадковості, але прояв деформації може бути спровокований й іншими чинниками:

  • Важкий перебіг вагітності або родова травма.
  • Механічна травма, на тлі якої розвивається дистопія (коли зуб вибивається із зубного ряду).
  • Брак вітамінів і мінералів в організмі, що росте.
  • Патологія або часті ГРВІ, які призводять до порушення носового дихання.
  • Ослаблена мускулатура або шкідливі звички.
  • Поява неправильно зростаючих зубів мудрості.
  • Втрата одного із зубів.
  • Порушення, пов'язані з формуванням м'яких тканин тощо.

Тому якщо вас цікавить, коли потрібно ставити брекети? Відповідь тільки одна — якнайшвидше, коли ви помітили перші симптоми зміни в постійних зубах.

 

Навіщо встановлювати брекети дітям?

Якщо ви помітили у вашої дитини нерівність зубного ряду, сильну відстовбурченість, зсув однієї з щелеп уперед, дитина неправильно ковтає або жує, один зуб або одразу кілька зростають у неправильному напрямку, слід відвідати лікаря-ортодонта.

На консультації зможете встановити точну причину, зрозуміти, коли краще ставити брекети, які види бувають і які підійдуть саме у вашому випадку. Під час огляду фахівець виявляє супутні проблеми порожнини рота і призначає оптимальний тип для кожної дитини індивідуально. Докладніше ви зможете дізнатися, звернувшись у стоматологію Лукашука.

 

Чому важливо виправляти аномальний прикус?

Прикус необхідно виправляти, щоб надалі не допустити ускладнення, які включають хвороби зубів, часті болі в голові та шиї, порушення мови і дихальних процесів, а також розвиток сколіозу. Крім того, людина, у якої явно виражений неправильний прикус, має проблеми в особистому житті та кар'єрі.

Якщо ви сумніваєтеся, коли треба ставити брекети, то найкраще — якомога раніше. Таке лікування буде швидшим і менш витратним.

Найкращим варіантом є саме брекет-система, яка робить не тільки рівні та красиві зуби, а й відмінно виправляє прикус. Це може бути як брекет-система, так і знімний ортодонтичний апарат. За допомогою брекет-системи можна домогтися точнішої корекції зубного ряду, а знімний апарат використовують у разі несуттєвих дефектів.

 

З якого віку встановлюють брекети дитині?

Найкращим віком для встановлення є молодий організм, що росте, саме тому брекети ставлять дітям у 12-14 років. До цього часу вже змінилися всі молочні зуби на постійні, але сама щелепа продовжує рости, що дає змогу легко виконати корекцію будь-якої складності.

Підліткова корекція проходить набагато швидше, тому під час встановлення брекет-системи достатньо 1 року носіння. Але слід враховувати, що вирівнювати зуби можна як до 12, так і в дорослому віці - ефект буде однаковий, а ось терміни лікування різні.

Брекети у дітей | Фото 2 - Клініка Лукашука

 

Як лікують порушення прикусу в більш ранньому віці?

Коли встановлюють брекети дитині, то це не стандартні дуги, як у дорослих. Для корекції прикусу дітям використовують спеціальні ортодонтичні апарати, такі як пластинки і капи. Їх ще називають знімними конструкціями, які одягаються лише кілька годин на день або на ніч. Такий варіант чинить тиск на зони росту і тим самим провокує процес стимуляції щелепи до правильного розвитку.

Носяться пластинки 1-1,5 року з подальшою перервою і заміною в міру зростання щелепи. Є й обмеження — на момент зміни зубів вони взагалі знімаються.

Якщо дитина правильно і за рекомендаціями лікаря носила пластинку, то в пізньому віці немає необхідності звертатися до ортодонта і встановлювати брекет-систему для додаткової корекції прикусу.

 

До якого віку можна встановлювати брекет-системи дорослим?

Коли ставлять брекети в підлітковому віці, то їх носять 1,5-2 роки. Якщо фіксація зубів була старше 16 років, тоді лікування подовжується до 2-2,5 років. Але всі терміни індивідуальні й залежать від багатьох чинників, наявності супутніх стоматологічних захворювань тощо.

Якщо вирівнювання прикусу було здійснено дорослим і старшим за 25 років, то в такому разі лікування може займати понад 2,5 роки з подальшим носінням допоміжних утримувальних апаратів (ортодонтичні капи, трейнери тощо). Це необхідно, щоб не виникав повторний рецидив.

 

Різновиди брекетів

Під час звернення до лікаря-ортодонта, необхідно насамперед поцікавитися, які саме пропонується встановлювати брекет-системи. Вони бувають різні — вестибулярні та лінгвальні. І зараз ми розповімо про кожен різновид докладніше.

Вестибулярні брекети представляють собою конструкцію, яка кріпиться на всю поверхню зубного ряду. Вони відрізняються за матеріалами і типом фіксації.

 

За матеріалами вони бувають:

  • Металеві брекети — ефективні та надійні, хоч і менш естетичні, але коштують недорого.
  • Керамічні брекети — міцні та надійні, можуть підбиратися під колір зуба, що робить їх непомітними для оточення.
  • Сапфірові брекети — прозорі та міцні, але вважаються найдорожчими.

Найдорожчі брекети | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

За типом фіксації вони бувають:

  • Лігатурні брекети — мають високу ефективність і недорогі, дуга утримується за допомогою металевого елемента або силіконового кільця.
  • Безлігатурні брекети — встановлюються набагато швидше і простіше, а також завдяки конструкції швидше переміщують зуби в правильне положення.

А ось лінгвальні брекети можуть кріпитися на внутрішню частину зубів, тому вони практично непомітні для оточення. Такі брекет-системи найчастіше встановлюють дорослим, щоб під час спілкування не відчувати дискомфорту.

Також у деяких випадках може використовуватися компромісне рішення, коли застосовується кілька видів брекетів. Це дає змогу ставити на зуби із серйознішою патологією класичні брекети, а на зуби, де незначна патологія — непомітні лінгвальні апарати.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.7 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *