Що робити, якщо відколовся зуб або його маленький шматочок

115322

Відколовся зуб | Фото 1 - Клініка Лукашука

Якщо відколовся зуб, — це проблема неприємна, проте вона швидко вирішується, і основним чинником успіху в цій ситуації є вибір хорошого стоматолога, який не лише попрацює над основними функціями зубів — жувальними, але й додасть усмішці краси.

 

Відколовся зуб: основні причини сколів

Зуби кришаться і відколюються з різних причин. В основному на відколювання зубів впливають різні механічні фактори, такі як травми, удари, падіння, вживання надмірно твердої їжі, розкушування горіхів, кісточок. Також, на руйнування зуба впливають занедбаний карієс, коли людина вчасно не звернулася до стоматології, неправильний прикус та дефіцит мінералів.

Тому важливо вплинути на ті чинники, які залежать від вас, щоб мінімізувати ризик відколювання зуба. 

Відколовся зуб | Фото 2 - Клініка Лукашука

 

Різновиди сколів

Види сколів визначаються за ступенем руйнування та наслідками:

  1. Пошкодження емалі — людина може не звернути увагу на скол, поки не побачить, що сталося з зубом. На цей процес впливають різні чинники, і через це з’являються мікротріщини, найчастіше все пов’язано з великою кількістю вживання цукру і легких вуглеводів. Самі тріщини мало помітні, не небезпечні, однак, коли в них потрапляють шкідливі мікроорганізми, може почати розвиватися карієс.
  2. Пошкодження дентину — у цьому випадку пошкоджується значна частина зуба, з’являються болісні відчуття, особливо коли зуб піддається впливу подразників, якими можуть бути напій, холодна, кисла, солона, гаряча їжа.

  3. Пульпа зуба — це пошкодження вважається найбільш серйозним, воно супроводжується болісними відчуттями. Ситуація небезпечна, адже несвоєчасне звернення до фахівця погіршує стан, розвивається пульпіт (запалення нерва).

Фахівці звертають увагу на проблематику, коли відколовся шматок зуба. У разі такого пошкодження необхідна негайна консультація з подальшим протезуванням

Відколовся зуб | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

Якщо відколовся зуб, які симптоми очікувати

Якщо відколовся зуб і людина звернула на це увагу, відповідної реакції відразу може не бути, що дуже даремно. Якщо у вас з’явилися неприємні відчуття, біль, необхідно відвідати стоматолога. Найчастіше, коли відколовся зуб, виникають такі симптоми:

  • поява гострого краю і відколів;
  • жувальні функції щелепи значно порушуються;
  • відколотий шматок зуба навколо пломби або частина пломби;
  • підвищується чутливість зубів, з’являється реакція на зміну температури;
  • може зламатися зубна коронка;
  • в місці пошкодження з’являється відчуття гострого болю й пульсації;
  • нерв оголюється, це викликає гострий біль.

Відколовся зуб | Фото 4 - Клініка Лукашука

Больові відчуття залежать від того, наскільки сильно пошкоджений зуб. Якщо відкололася стінка зуба, біль може бути сильним і різким, а деколи просто завдавати незначного дискомфорту. Якщо не звернутися відразу до стоматолога, можна значно посилити проблему.

 

Відколовся зуб: що робити

Якщо відколовся шматок жувального зуба, частина переднього зуба, — необхідно негайно йти до стоматолога, особливо якщо присутні больові відчуття. Якщо ви побачили невеликі тріщини на зубах, звернутися в стоматологію варто в найближчий зручний час. Ця ситуація не вимагає надзвичайної терміновості.

Одразу після травми, якщо відламався зуб, необхідно:

  • прополоскати рот, щоб видалити залишки їжі і шматочки зуба;
  • якщо ясна стали кровоточити, потрібно обробити їх ватним тампоном і перекисом водню;
  • до місця пошкодження варто прикласти щось холодне, у такий спосіб вдасться зменшити набряк;
  • якщо больові відчуття сильні, пронизливі, необхідне вживання знеболюючих препаратів.

Якщо відколовся маленький шматочок молочного зуба, дитину треба заспокоїти, прополоскати рот і відвідати дитячого стоматолога.

Відколовся зуб | Фото 5 - Клініка Лукашука

 

Відколовся зуб: варіанти розв’язання проблеми

Якщо частинка зуба відкололася, варто негайно вжити заходів для його відновлення, адже навіть найменший скол може збільшитись і призвести до повної втрати зуба. Своєчасне звернення до лікаря поверне вам красиві зуби, можливість комфортного вживання їжі та впевненість у своїй усмішці.

Якщо зуб відколовся, можуть бути такі варіанти лікування:

  1. Проведення художньої реставрації – у цьому випадку втрачену частину зуба відновлюють, застосовуючи композитні матеріали, які стоматолог правильно підбирає під відтінок зуба.

  2. Встановлення вінірів — мова йде про тонкі накладки, матеріалом для виготовлення яких є кераміка, композит. Роблять їх за індивідуальним зліпком. Виріб спрямований на те, щоб впоратися з дефектами емалі, вирівняти форму зуба, зробити усмішку красивою. Такий варіант відмінно підходить, якщо відколовся передній зуб.

  3. Вкладки підходять тоді, коли, наприклад, відколовся зуб мудрості в ділянці дентину. Вкладка є мікропротезом, завдяки якому вдається впоратися з відновленням функцій зуба, його цілісністю, а також буде збережена його краса.

  4. Коронка підходить для серйозних сколів, наприклад, якщо відколовся зуб із пломбою. Коли пошкоджується зуб у ділянці коронки й пульпи, стоматолог видалить пульпу, щоб вона не завдавала неприємних відчуттів.

Відколовся зуб | Фото 6 - Клініка Лукашука

Здійснюючи естетичне протезування, віддають перевагу коронкам з:

  1. Кераміки — матеріал міцний, без застосування металевої основи. Така коронка практично не відрізняється від вигляду справжнього зуба, не змінює кольору й відтінку. Ще одна особливість керамічної коронки полягає в тому, що термін їхньої служби — від 15 років. Коронки вимагають дбайливого ставлення, не варто вживати дуже тверду їжу, бо може піти тріщина.

  2. Діоксиду цирконію — цей матеріал також є суперміцним, привабливим, його складно відрізнити від вигляду корінного зуба. Сама коронка тонка, знімати великий шар емалі не потрібно, таке протезування малотравматичне. 

Щоб коронка максимально прилягла до ясен, у процесі виготовлення віддають перевагу комп’ютерним технологіям. 

 

Вибір оптимального й універсального рішення, якщо відколовся зуб

Лікар може порадити, що робити, якщо стався перелом зуба або відкололася його половина. Найчастіше у різних ситуаціях пропонують такі варіанти:

  1. Проблема з переднім зубом — підійдуть вініри, люмініри, коронка з діоксиду цирконію, щоб досягти естетичного ефекту.

  2. Травмувалося пів зуба в жувальній ділянці — якщо відпав чималий шматок зуба, варто віддати перевагу коронці. Якщо відколовся невеликий шматочок, вдасться впоратися накладкою.

  3. Травма зуба мудрості. Оптимальний варіант — видалення. Через ці зуби часто виникають проблеми з деформацією зубного ряду. Вони не виконують роль жувальних, не впливають на зовнішній вигляд, тому їх сміливо можна видаляти.

  4. Скол молочного зуба потрібно лікувати й реставрувати, інакше він може стати джерелом поширення великої кількості хвороботворних бактерій, може розвинутися карієс, що буде шкодити іншим зубам. Зважаючи на складність ситуації, можна обійтися пломбою, а можливо, знадобиться й застосуванням композитів, вінірів.

  5. Проблеми з зубом із тимчасовою пломбою, зуб мертвий — якщо зуб депульпований, він стає крихким і піддається сколам, руйнуванню. Поки не сталося повного руйнування, варто поставити коронку.

Ось наочне (в картинках) відновлення сколів зуба в стоматології:

 

Методи профілактики сколів: що робити, щоб зуб не відколовся

Не рекомендують упродовж тривалого часу не вживати дій до сколотого зуба. Через це може розвинутися карієс, пульпіт. Якщо відколовся шматочок запломбованого, живого зуба, варто відразу лікувати цю проблему. Здійснивши своєчасне, повноцінне лікування, ви позбудетеся ймовірних ускладнень, це буде гарантією того, що зуб повноцінно відновиться. Через травмовані зуби може змінюватися прикус.

Щоб зуб не зіпсувався, мав первозданний вигляд, був функціональним, потрібно дотримуватися низки правил:

  • проведення повноцінної грамотної, ефективної гігієни порожнини рота;
  • якщо з’являються будь-які проблеми із зубами, наприклад, відколовся зуб і болить, за певних обставин неодмінно треба відвідати стоматолога, щоб виключити карієс або інші патології;
  • органи травлення вимагають особливої уваги, необхідно також ретельно стежити за ендокринною, імунною системою;
  • раціон вимагає основної уваги, оскільки, вживаючи або не вживаючи ті чи інші продукти, можна істотно вплинути на ситуацію з зубами;
  • якщо є проблеми з прикусом, потрібно обов’язково їх виправляти.

Навіщо обов’язково потрібна консультація, допомога фахівця, якщо відколовся шматочок зуба біля ясни або в іншому місці? Важливо зрозуміти причини руйнувань, що відбуваються, тільки тоді вдасться попередити цей процес. Якщо не вживати заходів, то з невеликого відколу вийде велика дірка з карієсом, тоді лікування буде значно складнішим і дорожчим.

Якщо у вас виникли проблеми з зубами, відколовся або турбує зуб, щоб зберегти його, негайно зверніться до стоматолога.

 

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
31 голосів, оцінка: 4.1 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *