Що робити, якщо відколовся зуб

7026

Безліч факторів призводять до руйнування частини міцної емалі. В основному, скол зуба прийнято сприймати як косметичний дефект, який не тягне за собою серйозні проблеми. Чи це так насправді? Психологічні складові проблеми у вигляді комплексів від негарної посмішки – вершина айсберга.

Запалення, порушення прикусу, розколення коронки, викривлення коренів та супутні стоматологічні захворювання, особливо періодонтит, пародонтит і пульпіт є вже доведеними ускладненнями після сколів. Підвищена чутливість до їжі різної температури та солодощів/кислот додають робить життя нестерпним.

Питання, що робити, якщо відколовся зуб, актуальне і для дорослих із постійними зубами, і для дітей із молочними. Болючі відчуття виникнуть тільки під час повного перелому або сильного удару.

Відколовся зуб

При простому пошкодженні емалі, де немає кровоносних судин та нервів, вони не турбуватимуть. Але, не залежно від того, відколовся шматочок зуба, утворився надлом або перелом з оголенням пульпи та дентину – необхідно негайно звернутися до лікаря-стоматолога для призначення адекватного лікування.

 

Чому відколюються зуби?

Факторів і причин для того, щоб відламався зуб безліч:

  • Випадкові травми, падіння, удари в щелепу.

Бійки, ушкодження, різні випадкові падіння при ожеледиці, катанні на велосипеді, скутері, самокаті, травми при аваріях не рідкість у нашому житті. Від них ніхто не застрахований.  

Іноді пошкодження зубів відбуваються при встановленні ортодонтичних конструкцій, видаленні кореневих кіст чи інших маніпуляціях, коли за справу беруться непрофесійні лікарі. Ось чому потрібно відповідально віднестися до вибору стоматологічної клініки з відмінною репутацією та відгуками. 

  • Сезонне зниження імунітету, хронічні захворювання.

Важливою обставиною також є гормональний збій при вагітності, годуванні груддю, клімаксі, цукровому діабеті або ендокринних хворобах.

  • Шкідливі продукти та звички, неправильне харчування.

Часте вживання карамельних цукерок, ірисок, горіхів або одночасне вживання холодної та гарячої їжі, відкриття пробки пляшки, перекушування дротів та розкушування горіхів, куріння та вживання алкогольних напоїв спричиняють утоншення емалевого шару. Незбалансований раціон з дефіцитом вітаміну D, кальцію, фосфору, магнію та фтору сприяє порушенню кислотності в ротовій порожнині і, як наслідок, зниженню міцності захисної оболонки зуба.

  • Тріщини та інші ураження зубів.

Щоб уникнути несподіваного відклювання зубу, потрібно уникати недолікованих стоматологічних патологій та великих порожнин у зубах, уражених карієсом. Навіть незначні жувальні рухи сколюватимуть тонкі стінки пошкодженого зуба. Неправильне зростання іклів, молярів та різців без виправлення патології прикусу, нічний бруксизм та некаріозні ураження зубів зроблять емаль тендітною.

Велику шкоду завдає відсутність одного із зубів у зубному ряду. Додаткове навантаження на зуби, що залишилися, може спричинити навіть розкол кореня, не кажучи вже про тріщини і переломи емалі. 

  • Проблеми із запломбованими зубами.

Коли відколовся шматок зуба навколо пломби, необхідно терміново записуватись до лікаря-стоматолога. Часто, такі проблеми виникають у пацієнтів, які наполягли на встановленні пломби при настільки значному пошкодженні зуба, коли доцільніше було встановити коронку.

 

Зламався зуб, що робити?

Спочатку відставити паніку. Навіть якщо відколовся передній зуб – це можна виправити. У разі сколу великого шматка будь-якого зуба, необхідно акуратно зібрати уламки та розмістити їх у сухій ємності. Вони знадобляться лікарю під час лікування. Потім прополоскати пошкоджений зуб теплою чистою водою. Таким чином, видаляться всі дрібні уламки та забруднення.

Обполіскування після сколу зуба

Якщо відколовся зуб внаслідок удару, то для запобігання набряку потрібно прикласти холодний компрес. Не зайвим буде закрити зламаний зуб жувальною гумкою або стоматологічним воском. Гострі краї можуть пошкодити слизову оболонку щік і ясен. Після проведення долікарських маніпуляцій слід відразу записатися на прийом до стоматолога.

Лікар визначить метод лікування залежно від тяжкості отриманої травми та клінічної картини.

При незначному пошкодженні емалі проводять ремотерапію – нанесення поживних речовин на поверхню мікротріщини. Ремінералізація може використовуватися й у профілактичних цілях повернення захисних властивостей емалі. При переломі та видимому дефекті на зубі, але без зачіпання дентину застосовують пломбування стоматологічним композитом.

Вініри та люмініри з композиційних матеріалів або кераміки, а також вкладки використовують у поодиноких випадках для підвищення естетики посмішки. При глибокому пошкодженні із зачіпанням дентину, але при закритій пульпі - виконується приклеювання частини, що зкололася. У разі перелому емалі через сильний удар і сколи на кількох зубах одночасно проводиться реставрація зубів стоматологічним композитом. Композиційний матеріал підбирається під відтінок і прозорість зубів, що реставруються.

Реставрація зубів після сколу

Забій без зміщення за відсутності змін на рентгені лікується лише у разі періодонтиту. Сколотий зуб лікується так само, як і при простому пошкодженні емалі. Але якщо поставлений діагноз - вивих або підвивих, то лікування перелому зуба здійснюється після відновлення правильного положення зуба одночасно з шинуванням.

При переломі коронки та оголенні пульпи виконується видалення інфекції з кореневих каналів із пломбуванням та частковим покриттям пульпи. При підозрі інфікування пульпи встановлюється тимчасова коронка. Установка постійної коронки проводиться після підтвердження відсутності інфікування пульпи при суттєвому пошкодженні зубної одиниці. Нарощування недостатнього фрагмента коронкою відрізняється високою ефективністю та непомітністю на тлі інших зубів. Але, якщо зачіпається корінь, проводиться протезування або пряма реставрація.

Перелом кореня зуба передбачає встановлення шини терміном до 4 місяців і реставрацію коронкової частини. При неблагополучному результаті лікування зуб видаляється та після додаткового лікування виконується імплантація. Часто застосовують мікропротезування за допомогою штифтів, коли на створену куксу закріплюється штучний керамічний зуб. Міст з коронок використовується в дуже рідкісних випадках, оскільки спричиняє обточування сусідніх зубів. Сучасний спосіб протезування на мікрозамках дозволяє обійтися без обточування.

Найважчою травмою вважається перелом альвеолярної кістки, коли пошкоджуються відразу кілька зубів. Тривале лікування передбачає кілька етапів, у тому числі накладання шини та швів на місця розривів ясенної тканини. Реставрація зубів виконується за допомогою постійних коронок при значних сколах зубів або імплантації, якщо зуби зберегти не вдається.

Якщо відколовся зуб мудрості, відновлення не проводиться. Він видаляється без будь-якої шкоди для зубощелепної системи. Такі зубні одиниці просто не беруть участі в процесі пережовування їжі.

Удаление ненужного зуба

Коли відколюється зуб у дитини, часто батьки не звертають на це увагу. Але, підвищення чутливості зубів та гостра реакція на температуру їжі призводить до погіршення апетиту, а великі сколи викликають стоматит. Дитячий стоматолог безболісно обробить місце розтріскування спеціальним гелем та проведе пломбування. Допускається проведення огляду дитини не пізніше ніж через добу після отримання пошкодження. Слід пам'ятати, що стан молочних зубів впливає на незмінні.

 

Відколовся передній зуб, що робити?

Якщо відколовся шматочок переднього зуба, недолік стане відразу помітний співрозмовникам не тільки при посмішці, але і безпосередньо в процесі розмови. Спосіб реставрації залежатиме від ступеня травмування зуба та рекомендацій лікаря-стоматолога. Велику роль віграють фінансові можливості клієнта стоматологічної клініки та його бачення кінцевого результату.

Основні способи лікування сколу переднього зуба:

  • Художня реставраця з ретельним підбором відтінку постраждалої зубної одиниці.
    Склад наноситься на поверхню зуба. Після цього шар закріплюється за допомогою спеціальної лампи, що випромінює світло.
  • Вініри та люмініри використовують при відколюванні половини зуба разом із дентином.
    Цей метод відрізняється тривалістю експлуатації покриття та його надійністю. Композиційні матеріали, що застосовуються при такому виді реставрації, не змінюють відтінок з часом.
  • Коронки з оксиду цирконію, а також металокераміки та звичайної кераміки.
    Нарощуються при досить серйозних ушкодженнях.
  • Фторування.
    Цей метод застосовується при легких ушкодженнях, без видимих ​​проблем або для профілактики здорових зубів. Він проходить у кілька етапів. Цей метод включає покриття зубів спеціальними лаками, лікувальними розчинами та гелями.

Специальные средства для зубов

Вертикальні тріщини підступні тим, що може бути задіяна пульпа. Крім цього, при регулярному тиску вона поступово перетвориться на чималий скол. Емалевий шар відновленню в таких випадках не підлягає, тому потрібна повноцінна реставрація зуба.

Бічні зуби не настільки важливі для естетики посмішки, тому дозволяється застосування звичайних пломб. Нарощування без встановлення накладок є оптимальним варіантом при подібних сколах.

Після будь-якого втручання і, особливо, після відновлення пошкодженої ділянки зуба, буде необхідний додатковий догляд за ротовою порожниною. Подбайте про наявність вдома фторвмісної зубної пасти. Вона чудово зміцнює зуби. Після їжі обов'язково використовуйте зубну нитку, ополіскувачі для рота та ясен. І пам'ятайте, будь-якій проблемі легше запобігти, ніж прибрати її наслідки.

Відвідування стоматолога двічі на рік, гігієна рота, своєчасне лікування карієсу та зубного каменю, мінімізація шкідливих звичок та збалансоване харчування – зведуть до мінімуму можливе відколювання зубу.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
29 голосів, оцінка: 4.32 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *