Чому виникає пульпіт. Різновиди та методи лікування

26548

Пульпіт – це одне із захворювань зуба, яке характеризується наявністю запального процесу у м'якій тканині. М'яка тканина – це пульпа зуба, що складається з нервів, кровоносних судин та сполучної тканини. Пульпіти характеризуються наявністю гострого зубного болю і можуть переходити в періодонтит, внаслідок чого можна втратити зуб.

Зубний біль може з'явитися будь-якої миті, коли ви не очікуєте цього. Це може статися під час відпустки, на роботі, у відрядженні чи вдома. При цьому важливо пам'ятати, що дуже складно визначити проміжок часу, коли карієс може перейти в пульпіт. Щоб уникнути цього, необхідно негайно звернутися до фахівця, щоб уникнути виникнення пульпіту.

 

Пульпа зуба

Складовими зуба є дві частини – це корінь зуба та зубна коронка. Поверхня зуба покрита емаллю, яка виконує естетичну та захисну функції. Під поверхнею емалі розташована тканина зуба – дентин, що покриває пульпу.

Пульпа - це не дуже щільна субстанція, яка складається з клітинних структур, волокон еластину та тканин колагену. Пульпа виконує функцію захисту кореневої системи зуба та поживну функцію, за допомогою якої до зуба надходять необхідні речовини.

Що таке пульпіт | Фото 1 - Клініка Лукашука

За допомогою пульпи забезпечується життєдіяльність зуба, оскільки вона наповнює зуб, та забезпечує метаболічні процеси в тканині зуба.

Пульпа виконує такі функції:

1. сенсорну – проводить різні нервові сигнали, внаслідок наявності нервових закінчень у пульпі.

2. пластичну - утворює дентинову тканину зуба.

3. захисну - виконує функцію бар'єру.

Розташування пульпи під емаллю та дентином забезпечує її захист, при цьому пульпа досить вразлива. Це зумовлено тим, що різні бактерії та мікроби потрапляють у пульпу через невилікуваний карієс або гінгівіт.

Пульпіт викликають різні види бактерій – кокові бактерії.

 

Чому виникає пульпіт

Чому виникає пульпіт | Фото 2 - Клініка Лукашука

1. Карієс, який не вилікували вчасно. Карієс вражає зубну емаль, а згодом руйнівні процеси починаються у тканинах зуба.

2. Не дотримання правил гігієни ротової порожнини.

3. Травма зуба, що призвела до руйнування його цілісності (наприклад, відкололася частина зуба).

4. Неправильне стоматологічне лікування, внаслідок якого запалилася пульпа (наприклад, низька якість матеріалів для пломбування, щелепна операція, обточування зубів).

5. Руйнування поверхні зуба внаслідок дії хімічних речовин (наприклад, антисептики або ортофосфорна кислота).

6. Стирання зубів.

7. Захворювання, що сприяють запаленню пульпи (наприклад, тонзиліт або гайморит).

Слід зазначити, що можлива причина захворювання — вторинний карієс, унаслідок чого розвивається пульпіт під пломбою.

 

Різновиди пульпіту

Як вже зазначено вище, пульпіт виникає в результаті потрапляння в пульпу бактерій та мікробів. Також можливе інфікування від запалених зубів, які розташовані поряд. Такий різновид пульпіту називається ретроградний пульпіт.

Різновиди пульпіту | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

Виділяють такі види пульпіту:

  • Конкрементозний пульпіт, який може виникнути внаслідок надмірного відкладення мінеральних утворень. Ці утворення починають процес заміщення внутрішніх тканин зуба.
  • Травматичний пульпіт, який може виникнути в процесі порушення цілісності зуба через злами, тріщини, сколи зуба.
  • Гострий пульпіт, який може супроводжуватися наявністю гострого болю у зубі.
  • Хронічний пульпіт, що є продовженням гострої стадії пульпіту.

Гострий пульпіт у свою чергу поділяється на такі різновиди:

1) гострий осередковий пульпіт, якому характерна наявність гострого запального процесу, гострого зубного болю, що посилюється вночі.

2) дифузний пульпіт, який є не вилікуваним осередковим запаленням. Цей різновид пульпіту поширюється в глибину пульпи і за кілька днів набуває дифузного характеру.

3) гнійний пульпіт, який характеризується наявністю високої температури тіла, постійним сильним зубним болем, гноєм, який може виливатися в ротову порожнину або накопичуватися в яснах.

Загострення хронічного пульпіту може виявлятися у таких різновидах:

1) хронічний фіброзний пульпіт, який характеризується поступовою заміною пульпової тканини на сполучну, погіршенням кровопостачання та живлення дентинової тканини та зубної емалі.

2) хронічний гангренозний пульпіт, який характеризується наявністю процесів відмирання та розкладання тканини. Цей різновид пульпіту супроводжується наявністю гнилого запаху з рота, колір дентину змінюється на сірий.

3) хронічний гіпертрофічний пульпіт, що характеризується проростанням крізь каріозну порожнину м'яких тканин за типом поліпа.

 

Патогенез пульпіту

Патогенез пульпіту характеризується шляхами проникнення інфекції в пульпу:

1. Низхідний — інфекція проникає через каріозну порожнину.

2. Висхідний — інфекція проникає через отвір каналу зубного кореня.

3. Через травматичний канал — інфекція проникає через наявність травми зуба та порушення цілісності твердих зубних тканин.

4. Ангіогенний — інфекція потрапляє по кровоносних та лімфатичних судинах.

 

Симптоматика пульпіту

Симптоматика пульпіту | Фото 4 - Клініка Лукашука

Ознаки пульпіту різняться залежно від того, який у вас пульпіт. Симптоми різних видів пульпіту такі:

1. наявність сильного пульсуючого болю, який може віддавати у сусідні зуби, а також вухо, скроню або горло;

2. наявність чутливості на холодну та гарячу їжу;

3. наявність періодичних больових приступів, які посилюються у положенні лежачи.

При фіброзному пульпіті симптоми такі:

1. ниючі больові відчуття, які можуть посилюватися в нічний та вечірній час;

2. відчуття «розпірання» у хворому зубі;

3. наявність температурної реакції.

При гангренозному пульпіті симптоми такі:

1. наявність дискомфорту та тяжкості в ураженому зубі;

2. чутливість на холодну та гарячу їжу;

3. болючі відчуття при накушуванні;

4. присутність сірого кольору емалі;

5. наявність запаху гнилі з рота;

6. поява почервоніння та набряку ясен.

Варто окремо відзначити причини та особливості захворювання, коли виникає пульпіт зуба мудрості. Зуби мудрості одні з найбільш схильних до виникнення пульпіту. Найчастіше захворювання виникає через те, що треті моляри розташовані неправильно, і може потрапити інфекція під слизову оболонку під час прорізування.

 

Діагностика пульпіту

Діагностувати захворювання можна під час огляду фахівцем. Стоматолог опитує пацієнта та з'ясовує, який характер больових відчуттів, за яких умов виникли болі, яка їх інтенсивність та тривалість. Також лікар оглядає зуби, за допомогою постукування визначає наявність карієсу, ступінь розм'якшеності пульпи та оцінює стан ясен.

Діагностика пульпіту у клініці Лукашука | Фото 5

Стоматолог призначає рентгенологічне дослідження. Пульпіт на знімку визначається досить легко. На рентгені видно, у якому стані знаходяться внутрішні тканини та канали, а також відображається локалізація та масштаб запального процесу.

 

Лікування пульпіту

Методи лікування пульпіту залежать від виду та ступеня захворювання. Виділяють два основні методи:

  1. Консервативний чи біологічний метод лікування пульпіту, який застосовується на початкових стадіях захворювання. Доцільність застосування цього методу обумовлена збереженням пульпи (наприклад при травмі) або коли ступінь запалення незначний. У цьому випадку лікування є подібним до лікування карієсу. При цьому більше уваги приділяється медикаментозній та протизапальній обробці . Для цього необхідно помістити ліки поруч із пульпою та встановити на кілька днів тимчасову пломбу. Якщо негативна реакція відсутня, фахівець встановлює постійну пломбу.
  2. Хірургічний метод лікування пульпіту передбачає видалення частини запаленої пульпи або повне видалення пульпи. Фахівець пломбує видалені канали та коронку зуба. Залежно від того, на якій стадії знаходиться захворювання, лікування може бути здійснене за один або декілька прийомів фахівця.

Лікування пульпіту | Фото 6

 

Пульпіт у дитини

Можливе виникнення пульпіту не лише на корінних зубах, а й на молочних. Вирізняють такі особливості захворювання у дітей:

1. Структура молочного зуба відрізняється від структури корінного зуба і процес переходу захворювання з карієсу в пульпіт значно швидший. Карієс може перейти до пульпіту за кілька тижнів.
2. Пульпіт у дітей може також протікати і без симптомів захворювання.

Лікування пульпіту молочних зубів відповідає лікуванню корінних зубів.

 

Що робити після лікування пульпіту

Після проведення лікування та закінчення дії анестезії у вас можуть з'явитися больові відчуття. Для того, щоб зняти біль, необхідно прийняти анальгетики. Вибір препарату здійснюється спеціалістом.

Також можлива поява набряклості після проведення лікування кореня зуба та його каналів. Набряклість проходить протягом кількох днів.

Якщо після лікування пульпіту у вас підвищується температура тіла, необхідно звернутися за консультацією до вашого лікаря в стоматологічну клініку. У цьому випадку вам можуть призначити прийом протизапальних препаратів та антибактеріальне лікування.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
29 голосів, оцінка: 4.9 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *