Болить зуб? Причини, симптоми та лікування зубного болю

16860

Зубний біль — один із найсильніших стресів для будь-якої людини. Щоб проблеми із зубами не застали зненацька, потрібно не лише стежити за гігієною порожнини рота, а й регулярно відвідувати свого стоматолога.

Виявивши ознаки хвороби на ранній стадії, стоматолог допоможе своєчасно її вилікувати та не допустити ускладнень. На превеликий жаль будь-який зубний біль — це сигнал про якісь незворотні процеси в зубі і самолікування зуба (як це відбувається з іншими органами в організмі) неможливе. Процес може лише перейти у мляву хронічну стадію, але все одно без втручання стоматолога закінчиться загостренням, а згодом видаленням зуба. Дотримуючись рекомендацій свого лікаря, Ви забудете про зубний біль назавжди.

Зубний біль

 

Найчастіші причини зубного болю:

1. Карієс проходить на початковій стадії безсимптомно. Недостатня гігієна рота призводить до формування зубної бляшки потім і зубного каменю, а той у свою чергу запускає процес руйнування зубної емалі. З'являється чутливість до солодкого, незначна реакція на холодне. Біль проходить відразу ж як прибрати подразник. У такому випадку потрібно максимально швидко поставити пломбу на зуб, щоб не допустити запалення нерва. Ніякі народні способи самолікування в даному випадку не знімуть зубного болю.

2. Пульпіт (запалення нерва зуба) стає наслідком невилікованого вчасно карієсу, коли руйнування тканин зуба доходить до нерва. Біль при пульпіті різкий і пульсуючий, посилюється від холодного і гарячого, може бути такої сили, що навіть віддає у скроню або вухо, дуже часто посилюється вночі. Біль при пульпіті на кілька годин можуть зняти знеболювальні препарати ДЕКСАЛГІН, ДОЛАРЕН. Але це тільки щоб перечекати ніч, а на ранок потрібно йти до стоматолога, інакше біль повториться, і якщо вчасно не запломбувати канали в зубі, його доведеться видалити.

3. Періодонтит – це запалення кістки навколо зуба, що є наслідком не пролікованого пульпіту, коли інфекція потрапляє з каналу зуба в кістку. Зуб болить при накушуванні та постукуванні, з'являється відчуття зуба, що виріс. Біль може не зніматися знеболюючими препаратами. Можна трішки заспокоїти біль полосканням теплим содо-сольовим розчином (½ чайної л. соди та ½ чайної ложки солі на 1 склянку кип'яченої теплої води) Лікар-стоматолог під мікроскопом повинен очистити канали зуба від інфекції та дуже якісно запломбувати, і тільки тоді кістка відновиться.

4. Абсцес (або флюс) — це вже ускладнення не пролікованого періодонтиту, коли організм вже не може чинити опір інфекції в каналах зуба і вона у вигляді гною виходить з кістки на слизову оболонку ясен. Зуб вже перестає хворіти, але болить і збільшуються ясна навколо. З'являється озноб та температура. У цьому випадку потрібно терміново звертатися до стоматолога-хірурга, щоб він зробив розріз, випустив гній і при необхідності видалив зуб, а також призначив антибіотики. Ускладненням періоститу може бути флегмона та, на жаль, реанімація.

5. Захворювання ясен, (гінгівіт, пародонтит та інші) — незначний ниючий біль та кровоточивість ясен. До візиту до лікаря можна зняти протизапальним препаратом, таким як ІБУПРОФЕН. Пародонтит та гінгівіт лікує лікар-пародонтолог чищенням над'ясенних та під'ясенних каменів промиванням кишень та поліруванням коренів зубів.

6. Сколи, тріщини емалі оголюють дентин, викликаючи зубний біль за будь-якого механічного впливу.

 

Болить зуб мудрості

Треті корінні чи зуби мудрості давно визнані рудиментом — у ході еволюції вони втратили своє функціональне значення. Найчастіше «вісімки» з'являються в людини в 18-27 років, коли основний зубний ряд вже сформований і для появи нових зубів просто немає місця.

 

Чому може хворіти зуб мудрості:

  1. Утруднене прорізування.
    У більшості випадків зуби мудрості ростуть криво, завдаючи біль при прорізуванні. Сильний нахил у бік сьомого зуба може призводити до його пошкодження або запалення ясен, тому стоматологи рекомендують видаляти зуби мудрості ще в дитинстві.
  2. Запальні процеси тканин.
    Часта причина болю — запалення «капюшона» (слизової оболонки), що нависає над коронкою зуба мудрості. Між жувальною поверхнею зуба та «капюшоном» створюються сприятливі умови для розмноження бактерій, що призводить до запалення ясен.
  3. Карієс, пульпіт, пародонтит.

Болить зуб мудрості — Клініка Лукашука
Не менш поширені такі захворювання зубів мудрості, як карієс, пульпіт чи періодонтит. Перший симптом можливих ускладнень — це підвищена чутливість зубів до холодного, гарячого, гострої, кислої або надто солоної їжі.

Не завжди лікування «вісімок» є доцільним. Рішення про видалення зуба мудрості ухвалює лише лікар. Перший етап діагностики — визначення нахилу, положення та будови зуба мудрості. Робиться це за допомогою рентгена, панорамного знімка чи візіографії.

Маючи результати дослідження, лікар може рекомендувати просте видалення зуба мудрості чи складніше оперативне втручання. Вилучення щипцями зазвичай не перевищує 10 хвилин. Розгалужене коріння, руйнування коронки зуба чи запальні процеси — вже привід для розрізання ясен з наступним накладанням швів.

 

Болить зуб під коронкою

Встановлення коронки — популярний спосіб реставрації зруйнованого зуба. Поява больового симптому при натисканні на зуб під коронкою, прийомі їжі або торканні язиком, запалення ясен, періодичний пульсуючий або ниючий зубний біль — привід невідкладного звернення до лікаря-стоматолога.

Болить зуб під коронкою - Клініка Лукашука

Найбільш поширена причина болю під коронкою — це запалення тканин опорного зуба, викликане карієсом, пульпітом, періодонтитом або навіть кістою кореня. Захворюванню можуть передувати такі причини:

1. Неякісне пломбування: не до кінця або надмірно запломбовані канали, недостатнє чищення каналів із занесенням мікробів, а також обламування стоматологічного інструменту можуть призвести до запалення навколозубних тканин.

2. Нещільне прилягання коронки. Щілина між протезом і зубом стає середовищем розмноження бактерій. У пацієнта може розпочатися карієс, пульпіт та інші захворювання ротової порожнини.

3. Порушення рекомендацій щодо догляду: занадто сильне навантаження на запломбований зуб, недостатня гігієна ротової порожнини, несвоєчасне відвідування планових стоматологічних оглядів.

Після проведення діагностичних процедур лікар стоматолог визначить причину болю під коронкою та призначить відповідне лікування: повторне пломбування каналів, видалення нерва чи всього зуба, якщо шансів урятувати тканини вже немає.

 

Чому болить зуб без нерва

Після видалення нерва зуб перестає отримувати поживні речовини, тому вважається «мертвим». Незначний біль після діставання нерва та пломбування каналів може зберігатись до двох тижнів. Якщо ж больовий симптом згодом не згасає, а дискомфорт лише посилюється — це привід відвідати лікаря-стоматолога.

Болить зуб без нерва - Клініка Лукашука

 

Найпоширеніші причини зубного болю після видалення нерва:

1. При пломбуванні було пропущено один із каналів.
2. Недостатньо якісна антибактеріальна обробка та пломбування каналів.
3. Надмірне виведення пломбувального матеріалу за верхівку зуба.
4. Зубна кіста.

Встановити справжню причину зубного болю після видалення нерва може лікар!

 

Болить зуб при натисканні або надкушуванні

Зубний біль при надкушуванні їжі може бути наслідком підвищеної чутливості зубів. У домашніх умовах симптоми можна спробувати усунути полосканням трав'яними відварами чи розчином соди.

Болить зуб при натисканні (надкушуванні) - Клініка Лукашука

Якщо біль з'являється навіть при незначному натисканні, зверніться за консультацією до лікаря-стоматолога!

 

Причинами зубного болю при надкушуванні можуть бути:

1. Пошкодження емалі (тріщини і сколи можуть бути не видно неозброєним оком).
2. Періодонтит (див. вище).
3. Пульпіт — зазвичай такий біль посилюється при жуванні. 
4. Некваліфіковане стоматологічне втручання, наприклад, під час видалення нерва.
5. Запалення ясен — хворобливі відчуття з'являються навіть при натисканні на здоровий зуб.

Лікування зубного болю, що виникає при натисканні, залежить від його причини та ступеня занедбаності клінічної картини. У разі підвищеної чутливості може допомогти ремініралізація або фторування (нанесення на зубну емаль препаратів із високим вмістом кальцію та фтору).

Сколи та тріщини усуваються нарощуванням нової зубної емалі, встановленням вінірів або коронок. Більш складні випадки можуть вимагати пломбування каналів і лікування антибіотиками.

 

Коли болить запломбований зуб

Помірний біль після пломбування зубів зберігається у кожного 3-го пацієнта протягом 2-3 днів після процедури. Якщо згодом дискомфорт посилюється — це вже тривожний симптом.

Болить запломбований зуб - Клініка Лукашука

У разі лікування карієсу без видалення нерва можливі дві основні причини болю: попадання слини під пломбу під час процедури та «завищення» пломбуючого матеріалу над зубом. Стоматолог швидко усуне проблему шляхом шліфування запломбованого місця.

Зубний біль під пломбою після видалення каналів може мати різні причини:

  • Пломбувальний матеріал надмірно виведений за верхівку зуба. Усунути проблему допоможе видалення пломби та повторне лікування.
  • Канал недостатньо заповнений пломбувальним розчином. При цьому зуб може не хворіти кілька років, тим часом у напівпорожніх каналах продовжують розмножуватися бактерії.
  • Неправильне використання стоматологічного інструменту. При перфорації кореня зуба відразу відчувається гострий біль, усунути який допоможе нове чищення каналів та закриття отвору спеціальним матеріалом.
  • Алергічна реакція на компоненти пломби. Зубний біль посилюється при натисканні та може супроводжуватися набряком губи або щоки.

Тверді тканини зуба легко пошкодити. Після пломбування дотримуйтесь рекомендацій лікаря: не вживайте занадто тверду, гарячу чи холодну їжу та дотримуйтесь гігієни ротової порожнини.

 

Зубний біль вночі

Ниючий зубний біль особливо гостро відчувається у нічний час. Фахівці пов'язують це явище з роботою надниркових залоз. У вечірні години гормони, що пригнічують болючі відчуття, не виділяються. Організм розслаблюється, посилюються запальні процеси і як наслідок людина відчуває найсильніший зубний біль.

Зубний біль уночі - Клініка Лукашука

Причинами зубного болю в нічний час можуть стати:

1. Травми зубів та порушення цілісності коронки.
2. Пульпіт, періодонтит — зазвичай супроводжується болем у скронях.
3. Флюс, гайморит, запалення середнього вуха та інші супутні захворювання.

Допомогти впоратися з гострим зубним болем у нічний час, коли стоматологічна допомога утруднена, може:

  • полоскання ротової порожнини відварами трав (кора дуба, ромашка, м'ята, меліса, календула);
  • застосування народних методів лікування (прикладання льоду до щоки, шматочка солоного сала на хворі ясна, полоскання рота теплим розчином солі та інші);
  • прийом загальновідомих знеболюючих препаратів (анальгін, парацетамол, аспірин, вгамувати біль дитячих зубів допоможе ібупрофен).

Остаточно розібратися в причинах зубного болю вночі та назавжди усунути його допоможе лише кваліфікований лікар-стоматолог.

 

Коли пульсує зуб

Пульсуючий зубний біль найчастіше є ознакою запущеного пульпіту — запалення внутрішньої порожнини зуба. Через уражені тканини пульпи відкривається прямий доступ до нервових закінчень, зуб стає справжнім осередком інфекції.

Пульсуючий біль у зубі - Клініка Лукашука

До первинних симптомів захворювання можна віднести підвищену чутливість зубів та неприємний запах із рота. З посиленням запальних процесів з'являється сильний біль, що віддає у вухо, скроню, потилицю чи вилиці. Особливо інтенсивно процес розвивається у дітей, можливе навіть підвищення температури.

Головна причина пульпіту — не пролікований карієс. Своєчасна стоматологічна діагностика та якісне пломбування каналів допоможе усунути запалення та пульсуючий біль у зубі назавжди.

 

Болить корінь зуба

Головна причина больових відчуттів у корені зуба — це накопичення бактерій. Наявність зубного каменю, великий карієс, пульпіт, занесення інфекції через травму слизової оболонки, пародонтит (пародонтоз), гранульома, кіста, оголення або перелом кореня зуба — розібратися з причинами болю може тільки лікар.

Болить корінь зуба - Клініка Лукашука

На підставі візуального огляду та результатів рентгену стоматолог запропонує необхідне лікування: чищення кореневих каналів із застосуванням медикаментів, видалення верхівки чи частини кореня, тимчасове чи постійне пломбування. В особливо запущених випадках може знадобитися видалення зуба з альвеоли хірургічним методом.

Якщо Вас турбує зубний біль у корені, який при натисканні посилюється, в жодному разі не ігноруйте симптоми. Млявий запальний процес може призвести до подальшої втрати зуба.

Займатися самолікуванням кореня зуба категорично заборонено. Застосування методів народної медицини може призвести до занесення інфекції, а поширення мікробів по зубних каналах загрожує сепсисом і запаленням гайморових пазух.

Попередити зубний біль набагато легше, ніж його лікувати. Фахівці клініки Лукашука на Теремках з радістю допоможуть усунути будь-які проблеми ротової порожнини. Пропонуємо діагностику та лікування за найдоступнішими цінами в Києві та з гарантією якості!

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
25 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *