Відбілювання зубів за допомогою соди: 8 основних методів чищення

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
483821

Як відбілити зуби содою | Фото 1

Сода в наш час використовується широко, не тільки в харчовій промисловості, вона також знайшла застосування для відбілювання зубів.

Сьогодні на ринку стоматологічних послуг у Києві пропонують різні методики відбілювання зубів, але у випадку обмеженого бюджету люди вживають найбільш доступні заходи в домашніх умовах. Часто використовуваний продукт для відбілювання зубів – сода. Але наскільки це безпечно й ефективно?

 

Чому темніють зуби: основні причини

Клініцисти виділяють дві основні групи причин, через які темніє зубна емаль: системні, або патологічні й місцеві. У першому випадку потемніння може бути викликане такими захворюваннями або станами:

  • онкологія;
  • хронічна інтоксикація організму на тлі органної недостатності;
  • серцево-судинні захворювання;
  • тривала антибіотикотерапія, гормональна терапія або вживання інших лікарських препаратів;
  • аутоімунні патології;
  • ендокринні розлади.

Під час системних розладів, які супроводжуються порушенням складу крові та гемодинаміки, розв’язати проблему потемніння емалі в кабінеті стоматолога або в домашніх умовах доволі складно. Очищення содою в поєднанні з органічними кислотами в такому випадку може нашкодити й без того стоншеній емалі.

Вплинути на відтінок зубної емалі можуть такі негативні чинники, як куріння й алкоголь. За тривалого вживання спиртного відбувається порушення електролітного складу плазми. Ясна й зуби недоотримують живильних компонентів, стають більш тонкими, схильними до запалення й руйнування. До інших місцевих причин потемніння емалі відносять:

  • карієс зубів;
  • зловживання фарбувальними продуктами (вино, чорний або зелений чай);
  • шкідливі звички;
  • травми емалі;
  • природжена тонкість і пористість емалі.

Тонка емаль особливо схильна до змін, тому їй важливо приділити більше уваги. Щоб попередити потемніння емалі, необхідно проводити її професійну гігієнічну чистку не рідше 1-2 разів на рік. Лазерне відбілювання зубів допомагає забути про зубний камінь на цілий рік. Процедура абсолютно безболісна, займає всього 30–45 хвилин.

 

Топ-8 способів відбілювання зубів із використанням соди

Як відбілити зуби содою | Фото 3

Розрізняють кілька варіантів і методик, як відбілити зуби содою.

1. Суха сода, нанесена на палець:

  • палець потрібно намочити у воді й мокнути в соду;
  • чистити зуби таким способом можна не довше двох хвилин, після цього ретельно прополоскати ротову порожнину.

Чистити зуби содою для відбілювання можна через день, упродовж двох тижнів, після закінчення цього періоду звести число обробок до 1-2 на тиждень.

2. Сода, розведена водою:

  • Соду розвести водою в рівних частинах, щоб вийшла пастоподібна суміш. Якщо розведення речовин 1:1 не дає потрібної консистенції, можна трохи додати води.
  • На ватний диск, ватну паличку або зубну щітку з м’якою щетиною необхідно нанести отриману пасту й розподілити її круговими рухами по всіх зубах. Можна також нанести пасту на палець і рівномірно розподілити, втираючи круговими рухами для відбілювання, але без особливих зусиль. Обробити необхідно всю порожнину рота, не варто сильно натискати, щоб не пошкодити емаль.
  • Почистивши зуби в середньому 2 хвилини, ретельно прополощіть рот водою або розчином для полоскання.

Повторювати цю процедуру необхідно впродовж 2 тижнів через день, а після закінчення цього часу скоротіть обробку зубів до 1-2 разів на тиждень.

3. Сода, змішана з перекисом водню

Сода і перекис водню дійсно працюють, однак вимагають обережності при застосуванні. Порошок проникає в пористу структуру емалі, а перекис водню буквально виштовхує назовні відкладення нальоту, бактерії й пігмент. Результатом чищення є відполіровані блискучі зуби з рівним світлим тоном. Для виконання процедури:

  • змішайте перекис водню 1–3% концентрації із содою у пропорції 1:2, має вийти пастоподібна маса;
  • зуби чистити треба 1–2 хвилини, після цього рот потрібно ретельно прополоскати водою;
  • чистити зуби такою пастою можна один раз на тиждень.

У випадку якщо чищення зубів содою для відбілювання призводить до відчуття печіння, процедуру треба негайно припинити, прополоскавши рот прохолодною водою.

4. Суміш харчової соди і фторвмісної зубної пасти:

  • у цьому випадку на палець потрібно видавити трохи зубної пасти й посипати зверху невеликою кількістю соди;
  • м’якими круговими рухами почистити зуби 1–2 хвилини;
  • добре прополоскати ротову порожнину прохолодною водою.

Використовувати цей спосіб для відбілювання у перші два тижні можна через день, після закінчення цього часу – 1-2 рази на тиждень. Сода і зубна паста мають бути в помірній кількості. Якщо ви зіткнулися з чутливістю зубів, ерозією емалі, застосовувати зубні пасти, до складу яких входить харчова сода або які вважаються відбілюючими, не рекомендується.

5. Полоскання порожнини рота розчином харчової соди:

  • у склянку налийте 250 мл води, розмішайте в ній чайну ложку соди, поки вона не розподілиться рівномірно;
  • наберіть у рот отриманий розчин і полощіть 20–30 секунд, після чого сплюньте.

Як відбілити зуби содою | Фото 4

Таке полоскання харчовою содою не призводить до ерозії емалі, проводити його можна щодня. Ця процедура побічно впливає на відбілювання зубів, нейтралізуючи кислоти, завдяки чому і відбувається боротьба з ерозією емалі зубів, що провокується вживанням у їжу кислотних продуктів і напоїв.

!!! Зверніть увагу на те, що який би з наведених способів ви не вибрали, очікуваного результату вам навряд чи вдасться досягти. Таке відбілювання малоефективне, воно тільки погіршує стан зубів.

6. Сода з полуницею

Полунично-содовий мікс підходить для відбілювання чутливих зубів, ясен із проблемою кровоточивості. Для приготування кілька ягід полуниці товчуть до кашкоподібної маси, додають 1 ст. л. соди і отриманою сумішшю чистять зуби впродовж 5 хвилин. Для максимального ефекту засіб після чищення зубів содою рекомендується залишити на емалі протягом 5–10 хвилин.

7. Сода з кокосовою олією

Рецепт із кокосовою олією надає більше лікувально-профілактичного ефекту й підходить людям з чутливою емаллю. Для приготування 1 ч. л. олії кокоса з’єднують з 1 ч. л. соди без гірки і наносять суміш на зуби. Тривалість процедури 5–7 хвилин. Після завершення рекомендується прополоскати рот водою з лимонним соком у співвідношенні 500 мл води на 100 мл соку.

8. Відбілювання з фольгою

Фольга в рецептах виконує роль саморобної капи, куди можна наносити будь-який засіб догляду за зубами, відбілювання емалі. З цією метою з фольги формують подобу накладки на зуби з поглибленням і встановлюють на зуби верхньої та нижньої щелепи. В одержаний контейнер із фольги наносять будь-який із перерахованих засобів, накладають на зуби і чекають від 5 до 15 хвилин. Час впливу залежить від агресивності відбілюючого засобу.

Саморобні накладки з алюмінієвої фольги не мають перекривати ясна або занадто врізатися до ясенний край. Це може призвести до сильного подразнення ясен, їхнього пошкодження та кровотечі. Для того щоб сода не руйнувала емаль, її попередньо розводять у зубній пасті у співвідношенні 1 до 2. Наприклад, 1 ч. л. соди на 10 см пасти з тюбика. Отриманий засіб змішують, наносять на накладки і формують на нижній або верхній щелепі. Через 20 хвилин засіб змивають і споліскують рот відваром ромашки.

Перед застосуванням того чи іншого рецепту, важливо розуміти структуру емалі та особливості зубів. Людям із тонкою емаллю або ускладненим стоматологічним анамнезом рекомендується консультація фахівця. 

Як відбілити зуби содою | Фото 4

 

Головні переваги та недоліки відбілювання зубів содою

Сода для відбілювання зубів має певні переваги:

  • сода – доступний продукт, ціна якого невисока, завдяки чому відбілювання зубів вдома – недороге рішення;
  • ефективність – як для домашнього відбілювання, процедура віддалено дієва, однак сильного ефекту чекати не варто;
  • швидкий результат – після кількох процедур ви помітите перший ефект, зуби стануть світлішими.

Незважаючи на те що сода – це натуральний продукт, безпечний для організму, через її безконтрольне застосування можуть виникати негативні наслідки й побічні ефекти, тим більше під час відбілювання:

  1. Сода – це абразив, наліт із зубів усувається за допомогою механічного впливу на їхню поверхню. Навіть у випадку повного дотримання всіх правил і запобіжних заходів, не виконуючи процедуру часто, на емалі будуть з’являтися дрібні подряпини.

  2. Відбілювання зубів содою – не стійка процедура, через кілька днів після того, як ви здійсните всі сеанси, зуби знову почнуть втрачати білизну.

  3. Деякі люди, провівши відбілювання зубів за допомогою соди, страждають від подразнень, підвищеної кровоточивості тканин, чутливості зубів. Можуть також виникати алергічні реакції і висипання в ділянці губ і слизової.

  4. Коли для чищення застосовується сода, емаль стоншується, виникає підвищена чутливість зубів, особливо під час використання суміші соди та перекису водню.

  5. Під час чищенні зубів содою для відбілювання десна піддаються негативному впливу, дістають травми й пошкодження.

Як відбілити зуби содою | Фото 5

 

Головні правила, як відбілювати зуби содою

Якщо ви вирішили віддати перевагу цьому підходу, хочете перевірити, чи можна відбілити зуби содою, необхідна консультація стоматолога. Тільки в тому випадку, коли лікар скаже, що у вас товста й щільна емаль, зруйнувати яку досить складно, ця специфічна терапія може бути випробувана.

Якщо ви хочете зберегти зуби здоровими, запобігти їхньому пошкодженню, зверніть увагу на рекомендації щодо того, як відбілювати зуби в домашніх умовах содою:

  1. Як часто можна чистити зуби содою? Проводьте будь-які процедури із застосуванням цієї речовини не частіше одного разу на 5–7 днів, чим рідше, тим краще.

  2. Застосовуючи активний засіб з абразивом, відмовтеся від зубних щіток, які створюють додатковий агресивний вплив. Віддайте перевагу пальцю, ватяній паличці або ватному диску.

  3. У періоди, коли не застосовується сода для зубів, необхідно проводити максимальне відновлення пошкодженої емалі. Для цього застосовують пасти з високим вмістом мінеральних компонентів (мова йде про фтор, кальцій).

  4. Якщо ви помітили найменші неприємні відчуття, чутливість після того, як була використана зубна паста із содою для відбілювання, необхідно припинити проведення процедури.

  5. Не варто робити пасту для відбілювання зубів із харчовою содою з додаванням фруктових соків, оскільки вони кислотні і сприяють роз’їданню зубної емалі під час комбінуванні їх з абразивами.

  6. Якщо ви страждаєте від опущення ясен, не можна чистити основу зубів навколо лінії ясен пастами із застосуванням харчової соди. Покриття зубів під яснами м’якше, ніж емаль, його легше пошкодити.

  7. Чи можна чистити зуби содою? Це небажаний вплив на зуби для їхнього відбілювання, однак, якщо іншого виходу немає, з обережністю можна проводити цю процедуру. Але зверніть увагу, що таке чищення зубів не замінює застосування зубної пасти та щітки – двічі на день треба чистити зуби фторвмісною пастою, використовувати зубну нитку і систематично відвідувати стоматолога.

Як відбілити зуби содою | Фото 6

 

Цікаві факти про відбілюванні зубів содою

Чи можна відбілювати зуби содою? Це питання хвилює багатьох людей, які через ті чи інші причини не можуть дозволити собі відбілювання в стоматології, проте треба врахувати такі факти:

Факт 1. Процедура відбілювання зубів содою із застосуванням лимона, перекису, постійно обговорюється на просторах інтернету. Сода – це абразив, який відмінно знімає зубний наліт, однак водночас пошкоджує емаль. А за поганої якості водопровідної води часте застосування соди загрожує негативними наслідками: чутливість, підвищена кровоточивість ясен. Лимон не призводить ні до чого, крім підвищеної чутливості зубів, а за комбінації великого обсягу лимонної кислоти і слабкої емалі може швидко виникнути й розвинутися карієс.

Факт 2. Ванночки з перекисом водню призводять до відбілювання зубів з тієї причини, що відбувається виділення атомарного кисню. У рекламі можна часто почути словосполучення «кисневе відбілювання», однак немає такого поняття, як безкисневе відбілювання.

Факт 3. Використовуючи перекис водню в домашніх умовах для відбілювання зубів, неможливо повністю захистити та ізолювати м’які тканини порожнини рота. А вплив цієї речовини на м’які тканини іноді призводить до хімічних опіків.

Факт 4. Зуби мають 16 відтінків. Проводячи відбілювання в домашніх умовах, можна освітлити їх лише на 4 відтінки (не більше) під час використання спеціальних сумішей, паст, відбілюючих смужок і олівців-аплікаторів.

Багатьох людей цікавить, чи можна содою чистити зуби? Зверніть увагу, що ця дія небезпечна, оскільки призводить до пошкодження емалі. Під час такого домашнього відбілювання можна замість очікуваного ефекту «голлівудської посмішки» отримати незворотні наслідки стану зубів. Тому краще вибирайте якісні процедури відбілювання в стоматологічних клініках.

Обережно! Протипоказання до відбілювання

Загальні протипоказання до відбілювання зубів содою в домашніх умовах:

  • підвищена чутливість зубів;
  • кровоточивість ясен;
  • пародонтоз і оголення шийки зуба;
  • наявність брекетів, дужок та інших ортодонтичних конструкцій;
  • індивідуальне несприйняття.

Відбілювання зубів содою не буде успішним, якщо причина потемніння емалі носить системний патологічний характер. Вдома також неможливо видалити грубий наліт, камінь, відкладення в пародонтальних кишенях. Для профілактики потемніння рекомендується професійна чистка зубів 1-2 рази на рік.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *