Чим полегшити зубний біль?

26526

Зубний біль здатний завдавати значного дискомфорту і погіршувати якість життя. Його причиною стають різні захворювання в області ротової порожнини. Недостатньо якісне чищення зубів, ігнорування простих правил гігієни, відмова від регулярних походів до стоматолога — все це може стати причиною раптового гострого болю, що є наслідком занедбаної проблеми.

Зубний біль | Фото 1

В Інтернеті можна знайти багато порад про те, як полегшити зубний біль, наприклад:

  • полоскання ротової порожнини розчином соди (1 ч. л. на 250 мл. теплої води), до якого можна додати крапельку йоду;
  • прикладання льоду до хворого зуба (3-4 рази на день на 15 хвилин);
  • масажування певних точок на руці та ін.

Ефективність таких методів дуже сумнівна, оскільки кожен випадок індивідуальний. Те, що допомогло зняти болючі відчуття в однієї людини, може виявитися абсолютно неефективним для іншої. Тому при виникненні такої проблеми слід вдаватися тільки до безпечних способів з доведеною ефективністю та якнайшвидше звертатися до стоматолога.

 

Де з'являється зубний біль

Щоб полегшити болючі відчуття, необхідно для початку зрозуміти, в чому полягає проблема. Тільки тоді можна буде підібрати оптимальний спосіб знеболювання та лікування. Такий симптом як біль, може виникати у різних структурах:

  • Емаль — неймовірно твердий захисний шар коронкової частини зуба, який своєю міцністю перевершує навіть кістку. Емаль всього на 3% складається з води, решту становлять мінерали. Боліти захисний шар не може, тому що в ньому відсутні будь-які нервові волокна. Однак якщо він стоншується або пошкоджується, у людини розвивається висока чутливість до холодних та гарячих напоїв, а також до кислих продуктів.
  • Дентин — найбільша частина коронки. У нього пориста і м'яка структура, такаж міцна як і в емалі. Дентин на 10% складається з води, на 20% - з органічних сполук. Більшість, а саме 70% дентину, складають мінерали. Нервових волокон у ньому також немає. Але коли карієс досягає дентину, у людини також з'являється сильна чутливість і навіть біль через близьке розташування пульпи.
  • Пульпа — це судини та нервові волокна, які заповнюють кореневі канали. Пульпа відповідає за те, щоб живити та іннервувати зуб. Чим інтенсивніші болючі відчуття, тим вища ймовірність того, що карієс досяг пульпи, пройшовши емаль і дентин. Запалення пульпи називається пульпітом. Захворювання найчастіше є ускладненням карієсу. Настільки запущена проблема потребує більш тривалого та дорогого лікування через необхідність видалення та пломбування кореневих каналів.
  • Періодонт — це сполучна тканина, яка забезпечує живлення зуба та відповідає за його утримання у кістковій лунці. Тут не так багато нервових закінчень, як у пульпі. Однак запалення цих тканин досить болюче для людини. Причинами періодонтиту можуть бути: невдале лікування у стоматолога, травми ротової порожнини, невилікований пульпіт.
  • Періост (окістя) — це тверда сполучна тканина, яка оточує щелепну кістку. Вона пронизана нервовими волокнами і системою судин. При захворюванні окістя (періоститі), біль досить сильний. Хвороба часто є наслідком гострого гінгівіту, періодонтиту чи пульпіту.
  • Ясна — м'які тканини, які захищають корінь зуба від зовнішніх факторів та утримують коронку в лунці. Пародонтити, або захворювання ясенних тканин, теж вкрай болючі, але біль швидше ниючий, а не гострий.

Ясенний біль | Фото 2

 

Що найкраще знімає зубний біль?

Біль є одним із симптомів того, що почався запальний процес. Щоб полегшити її, потрібно зняти набряк, що виник через розмноження бактерій. Біль та запалення швидко знімають НПЗП — нестероїдні протизапальні препарати. Різні формули можуть відрізнятися інтенсивністю впливу, але загалом мають однаковий ефект:

  • знеболюють;
  • знімають запалення;
  • усувають набряк;
  • знижують температуру тіла, викликану запальним процесом.

Приймати нестероїдні протизапальні засоби слід з обережністю. У жодному разі не можна змішувати знеболювальні препарати з алкогольними напоями, оскільки це дає сильне навантаження на печінку. Також небажано комбінувати різні медикаменти. Незважаючи на те, що ефективність посилюється, є значний ризик небажаних побічних реакцій організму.

Нестероїдні протизапальні препарати відпускають в аптеках без рецепта. Однак, якщо питання стоїть не тільки в тому, як позбутися зубного болю, а й у тому, щоб не завдати шкоди здоров'ю, слід перед прийомом проконсультуватися з лікарем.

 

Як заспокоїти зубний нерв без ліків?

Будь-який зубний біль — це привід звернутися до стоматолога. Але перш, ніж вдасться записатися до лікаря, потрібно якось заспокоїти нерв і знизити інтенсивність болю. Про медикаментозні способи ми поговоримо далі, зараз же зупинимося на тих, що належать до народних засобів. Потрібно пам'ятати, що їхня ефективність у знеболюванні може бути незначною, але коли під рукою нічого іншого немає, можна вдатися до наступних дій:

  • Компреси — на місце, де сконцентрований біль, можна прикласти ватяний диск або бинтовий тампон, вимочений у трав'яному відварі чи воді з невеликим додаванням ефірних олій. Хороший антисептичний та протизапальний ефект мають ефірні олії гвоздики та календули.
  • Полоскання — для полоскання можна використовувати відвари з трав: календули, шавлії, ромашки. Біль та запалення може допомогти зняти содовий або сольовий розчини (1 ч. л. на 250 мл води).

Важливо запам'ятати, що компреси та полоскання повинні бути трохи теплими, а не гарячими. Зайве тепло може навіть погіршити проблему. Якщо зуб болить після того, як був видалений нерв, полоскання робити не можна, так як може пошкодитися плівка, яка утворюється на ранці. Можна просто наповнити рот розчином і потримати пару хвилин.

Розчин для ротової порожнини | Фото 3

 

Що кладуть у зуб, щоб убити нерв удома?

Серед численних порад з Інтернету зустрічаються способи, які багато хто використовує, щоб убити зубний нерв у домашніх умовах. Для цього в коронку закладають цинк, йод, спирт, інколи навіть і порох. Фахівці стоматології настійно не рекомендують застосовувати такі небезпечні та непередбачувані поради на практиці. Подібні маніпуляції можуть призвести до низки серйозних наслідків:

  • Може виникнути алергічна реакція на те що, чим радять витравляти нерв, що підвищує ризик зупинки дихання.
  • Занесення інфекції у внутрішні тканини зуба.
  • Порушення роботи смакових рецепторів.
  • Опік слизових оболонок у разі застосування агресивних засобів, наприклад, йоду чи спирту.
  • Запалення прилеглих тканин та ін.

Враховуючи всю небезпеку цієї «процедури», наші стоматологи категорично рекомендують звертатися до фахівця, якщо виник біль, а не експериментувати подібним чином. Під час очікування візиту до стоматології допускається медикаментозне знеболювання. Але зрештою все одно потрібно усунути причину — вилікувати карієс, пародонтит, пульпіт тощо. Інакше ігнорування проблеми може призвести до втрати зуба.

 

Кетонал при зубному болю

Ефективним знеболюючим препаратом вважається Кетонал — зубний біль входить до списку того, з чим він допоможе впоратися. Цей НПЗП показаний також при болях у яснах та будь-яких запаленнях у роті. Кетонал від зубного болю допоможе впоратися з помірним та сильним больовим синдромом різного походження.

Препарат у формі таблеток дозуванням 150 мг можна приймати не більше 1 разу на день. Добова доза діючої речовини становить 200 мг, тому її перевищення може спричинити небажані побічні ефекти.

Кетонал | Фото 4

Приймаючи кетонал при зубному болю, слід враховувати протипоказання. Препарат не можна приймати дітям до 16 років, а також людям з високою чутливістю до його компонентів або інших нестероїдних протизапальних засобів. Також його не можна пити при тяжких захворюваннях печінки, нирок, ШКТ, гемофілії. Протипоказаний він і вагітним у 3 триместрі (в 1 та 2 триместрах знеболювальні слід приймати під контролем лікаря).

 

Як пити Кетанов від зубного болю?

Кетанов — це НПЗП, який має пригнічуючий ефект, завдяки виробленню простагландинів. Препарат має добрий протизапальний та жарознижувальний ефект. Приймати Кетанов слід по одній таблетці у разі високої больової інтенсивності.

Якщо через 2-3 години стан не полегшився, можна прийняти ще одну таблетку. Однак важливо звернути увагу на те, що добове дозування активної речовини не повинно перевищувати 40 мг. Тривалість прийому може становити трохи більше 5 днів.

Серед протипоказань:

  • вік до 16 років;
  • вагітність та лактація;
  • захворювання нирок та печінки;
  • порушення роботи серцево-судинної системи;
  • бронхіальна астма;
  • підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату.

 

Аспірин при зубному болю

Аспірин, або ацетилсаліцилова кислота, активно застосовується для полегшення болю, спричиненого запаленням кореневих каналів, ясен або карієсом. Це один із найдоступніших препаратів, який можна зустріти практично в будь-якій аптечці.

Аспірин допомагає лише при незначних больових відчуттях. Він має протизапальну дію, допомагає впоратися з гострим болем та підвищеною температурою тіла. Перед і після видалення зуба приймати аспірин не можна. Аспірин є антикоагулянтом, через що рана може гоїтися довше.

Аспірин у таблетках по 500 та 1000 мг рекомендується приймати не більше 3 разів на день. Швидкий ефект має ацетилсаліцилова кислота у формі шипучих таблеток, які розчиняються у воді. Так діюча речовина швидше проникає кров і має швидку знеболювальну дію.

Аспірин | Фото 5

 

Як приймати Анальгін при зубному болі

Популярним і досить ефективним препаратом, що допомагає послабити болючі відчуття, є простий Анальгін. Він продається в будь-якій аптеці, відпускається без рецепта та коштує недорого. Приймати його рекомендується після їжі: 1 таблетку слід запивати великою кількістю води. Частота прийому, що рекомендується, - кожні 4 години не більше 3 днів поспіль. Якщо біль дуже сильний, дорослому разову дозу можна збільшити до 2 таблеток.

 

Анальгін на зуб

У жодному разі не можна класти анальгін на зуб. Речовини, що входять до складу препарату, руйнують емаль, через що посилиться чутливість зубів. Використання таких знеболювальних таблеток протипоказане людям із печінковою порфірією, захворюваннями кісткового мозку, селезінки, лімфатичної системи, непереносимістю анальгетиків та індивідуальною непереносимістю до компонентів препарату.

 

Як полегшити зубний біль вдома

Якщо під рукою немає таблеток, а зняти біль потрібно якнайшвидше, можна вдатися до кількох домашніх способів, які потенційно допоможуть полегшити стан:

  • Прикладання холоду — холодний компрес сприяє звуженню судин, усунення набряклості та уповільнення поширення інфекції у тканинах. Щоб уникнути обмороження, прикладати холод потрібно на нетривалий період часу та обов'язково через тканину, наприклад, рушник.
  • Чищення зубів — слід дуже акуратно та дбайливо почистити зуби за допомогою м'якої щітки, нитки та ополіскувача, після чого ретельно прополоскати рот водою. Дана маніпуляція підходить при відчуттях дискомфорту та розпирання, викликаних шматочками їжі, які застрягли у міжзубному просторі.
  • Полоскання — знезаразити ротову порожнину для запобігання поширенню інфекції допоможе розчин хлоргексидину, фурациліну, мірамістину або тривідсоткового перекису водню (ефективно при стоматитах, пародонтитах, гінгівітах). Перекис слід розвести з водою в пропорції 1 до 11, щоб уникнути опіку слизових оболонок.

Якщо біль надто сильний і завдає людині нестерпних мук, потрібно негайно звернутися до клініки. Наші стоматологи приймають таких пацієнтів без черги та попереднього запису.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
30 голосів, оцінка: 4.4 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *