Як зробити білі зуби

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
5808

Ідеальна біла посмішка ніколи не виходить з моди. Рівні білі зубки завжди вважалися ознакою гарного здоров'я, респектабельності та успішності. Насправді ж природний відтінок зубів жовтуватий, може мати сірий, рожевий або блакитний відтінки. Ідеальна біла посмішка від природи зустрічається дуже рідко. Її колірні особливості обумовлені генетикою так само, як і колір шкіри, волосся та очей.

Незважаючи на прагнення людей досягти білого кольору зубів, найбільш міцними та здоровими, як зазначають стоматологи, є ті, що мають природний темний відтінок. Проте багатьом людям важливим є питання естетики, ось чому відбілювання зубів таке популярне. Досягти білого кольору можна лише в тому випадку, якщо підходити до догляду за ротовою порожниною комплексно.

Білі зуби після відбілювання | Фото 1

 

Як зробити білі зуби

Потрібно розуміти, що відбілити зуби, тобто зробити їх відтінок світлішим, без ризику пошкодити емаль, можна лише за допомогою професійного відбілювання. Це може бути кабінетна процедура, яку виконує стоматолог-естетист або домашня – з використанням спеціалізованих препаратів, схвалених лікарем.

Професійне кабінетне відбілювання буває різних видів: фотовідбілювання, лазерне, хімічне та ін. За фактом усі процедури проводяться з використанням хімічних препаратів на основі перекису водню. Відрізняється лише методика відбілювання. У першому випадку воно здійснюється під впливом ультрафіолетового світла, у другому лазерного променя, а в третьому проходить без каталізатора.

Для домашнього професійного відбілювання використовують такі хімічні компоненти, які активізуються спеціальною капою. Також для цього застосовують відбілюючі смужки, гелі, лаки та інші подібні засоби.

Сама суть професійного відбілювання полягає не в тому, щоб висвітлити емаль – вона прозора від природи. Вплив здійснюється на глибшу тканину зуба під назвою дентин. Колір зубів залежить саме від природного відтінку дентину, що проглядається через прозору емаль.

Сам по собі дентин не є ідеально білим. Майже у всіх людей він пігментований і може мати відтінок від світло-жовтого до темно-жовтого. Знебарвлення дентину професійними відбілюючими методиками дозволяє досягти більш білого відтінку.

Відбілювання зубів у клініці Лукашука | Фото 2

 

Як візуально зробити зуби білішими?

У питанні візуальної естетики дівчатам пощастило більше, адже вони можуть зробити свою усмішку білішою за допомогою макіяжу. Наприклад, помади із синім підтоном візуально відбілюють зуби. Як зрозуміти, що у помади синій підтон? Нанесіть невелику кількість на шкіру та розітріть – колір повинен йти у холодний рожевий. Особливо це помітно при використанні червоної помади: від деяких відтінків жовтіють зуби, а інші, навпаки, візуально роблять усмішку білішими.

 

Як зробити чищення зубів у домашніх умовах?

Як зробити зуби білішими, не відвідуючи стоматолога? Висвітлити природний відтінок дентину самостійно не вдасться, проте можна впоратися з нальотом, що призводить до пожовтіння емалі. Для цього потрібно користуватися професійними зубними пастами, що відбілюють.

Такі пасти допомагають підтримувати ефект кабінетного відбілювання. Вони містять компоненти, які допомагають відновлювати емаль і запобігати утворенню нальоту у важкодоступних місцях.

Зубні пасти з ефектом відбілювання незамінні для любителів вина, кави, міцного чаю та інших барвників, а також для курців. Під час чищення розчиняється тонка пофарбована плівка та знебарвлюється наліт.

Вибір такої пасти слід довірити лікуючому стоматологу. У її складі не повинно бути надто великої кількості абразивних частинок. Також слід зазначити, що зубна паста, що відбілює, протипоказана вагітним, дітям у період зміни прикусу і людям з підвищеною чутливістю – гіперестезією.

Підвищена чутливість зубів | Фото 3

 

Як можна вибілити зуби у стоматолога?

Сучасна естетична стоматологія пропонує багато способів того, як зробити зуби білими. Фахівець у ході діагностики може визначити, через що виникло потемніння та запропонувати оптимальні методи вирішення наявної проблеми. Найпопулярнішими процедурами для досягнення білої посмішки є:

  • Лазерне відбілювання – одна з найбільш ефективних процедур, що дозволяє відбілити зуби на 8-10 тонів та закріпити отриманий результат на тривалий час.
  • Фотовідбілювання – під час процедури на зуби наносять склад на основі перекису водню, який активізується ультрафіолетовим світлом. Далі емаль для зміцнення покривають розчином фтору.
  • Апаратна чистка – дуже популярна методика, при якій емаль якісно очищається від нальоту і відкладень, що скупчився. Це також ефективна профілактика захворювань зубів та ясен.
  • Ультразвукове відбілювання – під час процедури спеціальним обладнанням видаляється зубний камінь та наліт. Після цього поверхня зубів полірується спеціальним активним складом, який надає блиску та зміцнює емаль.

 

Як зробити ідеальні білі зуби?

Чи можна добитися бездоганної білизни зубів без шкоди для здоров'я? Насамперед слід визначити проблему, через яку відтінок зубів не влаштовує людину. Можливо це природний колір дентину, який не змінити навіть найретельнішим чищенням. Тоді потрібно звертатися до професійних методик, що відбілюють.

Але що робити, якщо після відбілювання зубів у стоматологічній клініці результат не влаштовує на 100%? Якщо питання ідеальної білизни стоїть настільки важливо, можна підійти до вирішення проблеми кардинально - встановити вініри.

Відбілювання зубів вінірами у клініці Лукашука | Фото 4

Вініри та люмініри – це дуже тонкі незнімні накладки з кераміки, які фіксують на зовнішню поверхню зубів. Вони не тільки роблять усмішку бездоганно білою, а й дозволяють скоригувати незначні недоліки, наприклад, приховати збільшені міжзубні щілини або нерівності.

 

Скільки потрібно чистити зуби, щоб вони стали білими

Щоб підтримувати білизну зубів, гігієнічне чищення слід проводити не менше 2 разів на день. Рухи щітки повинні бути круговими і виконуватися не менше 15 разів на одному місці. Горизонтальні рухи рекомендується робити для очищення жувальної поверхні, а не по яснах, оскільки це травмує слизову оболонку.

Неправильна техніка чищення та інтенсивне натискання щіткою може призвести згодом до відступу ясен. Це також загрожує такою візуальною недосконалістю, як розкриття шийки зуба, яка має темніший відтінок. Візуально це робить усмішку менш привабливою. Крім того, відступ ясен провокує підвищення чутливості зубів та кровоточивість.

Кровоточивість ясен | Фото 5

 

Як можна відбілити зуби за 1 день?

Досягти значного освітлення дентину за 1 день можна тільки в стоматологічному кріслі. Потрібно розглянути найпопулярніші методики відбілювання, щоб розуміти, як саме це відбувається.

 

1. Лазерне відбілювання

Ця сучасна процедура максимально безпечна та ефективна. Результатом стає природна усмішка, яка виглядає натурально без ефекту «порцелянової чашки».

Суть процедури наступного:

  • пацієнт надягає спеціальний захисний халат та окуляри;
  • у ротову порожнину вставляється фіксатор, який не дає щелепам зімкнутися;
  • на ясна наноситься захисна паста, що оберігає слизові від відбілюючого препарату;
  • зубна поверхня покривається гелем, в якому міститься 30% перекису водню;
  • на кожен зуб спрямовується лазер, що запускає хімічну реакцію, в ході якої з гелю, що відбілює, виділяється активний кисень.
  • Саме він відповідає за відбілюючий ефект.

Процедура займає близько однієї години та дозволяє освітлити усмішку до 10 тонів.

 

2. Фотовідбілювання

Одна з найефективніших сучасних методик. За одну годину можна досягти освітлення до 12 тонів. Процедура проводиться з використанням високотехнологічного апарату, що генерує спалахи світла. Ця технологія схожа на лазерну, тільки світловим каталізатором виступає галогенна лампа.

 

Популярні методи відбілювання зубів

Краса посмішки – це щоденна праця, спрямована на комплексний догляд за ротовою порожниною. Щоб підтримувати білизну самостійно в домашніх умовах, можна використовувати спеціальні засоби:

  • Капи з гелем для відбілювання – цей девайс можна купити в аптеці. На емаль наноситься спеціальний гель, після чого одягається каппа. Вона виступає як світловий каталізатор. Тримати капу потрібно близько 30 хвилин, після чого провести гігієнічне чищення. Такий корисний аксесуар дозволяє висвітлити зуби до 5 тонів.
  • Смужки, що відбілюють – купити їх також можна в аптеці або в косметичному магазині. На таких смужках нанесений гель, що містить перекис. Достатньо приклеїти їх на поверхню зубів, почекати рекомендований виробником час, після чого акуратно зняти. Таку процедуру проводять курсом протягом 2-4 тижнів, після закінчення яких можна досягти освітлення до 3 тонів.
  • Лаки та гелі – є спеціальні засоби на основі ремінералізуючих компонентів, які слід наносити пензликом на зуби протягом 2-3 тижнів. Результатом буде відбілювання до 3-4 тонів.
  • Відбілюючі пасти – в магазинах представлений широкий асортимент різних паст, ополіскувачів, щіток і ниток з ефектом відбілювання. Але на практиці за допомогою таких засобів можна досягти лише незначного освітлення до 1 тону. Також їх використовують після професійного відбілювання для підтримки результату.

Відбілююча паста | Фото 6

 

Як відбілити зуби в домашніх умовах за один раз?

Важливо пам'ятати, що не можна зловживати домашнім відбілюванням зубів, особливо народними методами. Це може призвести до пошкодження емалі, ясен, підвищення чутливості та інших неприємних наслідків. Але якщо потрібно терміново покращити якість усмішки, можна вдатися до наступних методів:

  • Змішайте соду з невеликою кількістю води до одержання пастоподібної консистенції. Почистіть зубами цією сумішшю, після чого залиште її на поверхні емалі на 10 хвилин. Ретельно прополощіть рот.
  • Таблетку активованого вугілля подрібніть на порошок і додайте трохи води. Пастою, що вийшла, почистіть зуби тим же способом, як описано вище, після чого використовуйте свою звичну зубну пасту і прополощіть рот.

При використанні таких домашніх методів варто використовувати щітку з м'якою щетиною, щоб ще більше не травмувати ясна.

Якщо вам бракує часу на подібні речі і ви виправдано боїтеся негативних наслідків від власної ініціативи, краще довіртесь професійному стоматологу, який індивідуально для вас підбере оптимальний метод відбілювання.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
29 голосів, оцінка: 4.9 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *