Болить зуб при вагітності 1, 2 та 3 триместр. Як позбутися болю

33386

Одним із важливих етапів підготовки до вагітності є проходження медичного огляду, що включає огляд стоматолога. Оптимально санувати порожнину рота (тобто пролікувати зуби) до настання вагітності. Виникають різні ситуації, і не завжди дівчата проходять огляд стоматолога до настання вагітності. Існує безліч причин, чому болять зуби під час вагітності.

Зубний біль при вагітності | Фото - Клініка Лукашука

Зубний біль — досить поширена проблема, що виникає під час вагітності. Існують різноманітні міфи і домисли з цього приводу. При цьому слід зазначити, що сильний зубний біль під час вагітності вкрай небезпечний.

Біль у зубах спричиняє не тільки хворобливі відчуття, а й сприяє появі таких станів, як роздратованість, нервозність, поганий настрій. Дуже важливо усунути проблему, що виникла. Тому необхідно розібратися, що робити, якщо у вагітної болить зуб, чим зняти зубний біль під час вагітності, яке можна прийняти знеболювальне від зубного болю під час вагітності.

Багато дівчат звертаються до стоматолога з проблемою: "Болить зуб під час вагітності". Давайте послідовно розглянемо причини зубного болю під час вагітності, і які дії необхідно зробити в цьому випадку.

 

Зубний біль під час вагітності — 1 триместр

Перший триместр вагітності — це період, коли у плода відбувається формування внутрішніх органів, нервової системи, спинного і головного мозку, ще не повністю сформована плацента, яка виступає бар'єром і захистом для плода.

Тому в цей період спостерігається вплив лікарських препаратів і стоматологічного втручання. Якщо у вас болять зуби під час вагітності на ранніх термінах, слід звернутися до фахівця за консультацією, а не приймати рішення самостійно.

Приймати таблетки від зубного болю під час вагітності в першому триместрі небажано. Стоматолог під час консультації зможе визначити можливі причини виникнення зубного болю. Лікарі не рекомендують проводити лікування в разі, якщо у вас карієс або хронічний пульпіт чи періодонтит. Лікарське втручання доцільне, якщо у вас пульпіт або періодонтит супроводжується гострим болем, або виділеннями гною.

Зубний біль при вагітності 2 триместр - Клініка Лукашука

Протипоказаннями в першому триместрі вагітності також є: прицільний і панорамний знімки.

 

Зубний біль під час вагітності — 2 триместр

Другий триместр — найбільш оптимальний період для лікування зубів. Це пов'язано з тим, що плацента сформована повністю і негативний вплив на плід значно знижується. У цей період дозволена анестезія і здійснення рентгенологічних досліджень. Варто враховувати, що кожен випадок, коли болить зуб у вагітної, унікальний. Необхідна консультація стоматолога, який визначить, чи потрібно проводити лікування в цей період, чи перенести лікування після народження дитини.

Проводити лікування у другому триместрі вагітності слід у тому разі, якщо існує ризик погіршення стану зубів у третьому триместрі. Якщо ж такий ризик відсутній, то оптимально перенести лікування на післяпологовий період. У другому триместрі рекомендується проводити професійну гігієну ротової порожнини, здійснювати профілактичні дії.

Знеболювальне для зубів при вагітності у другому триместрі слід приймати після консультації з лікарем.

Важливо! Будь-яке рішення про необхідність лікування та способи повинен приймати фахівець після врахування всіх ризиків.

 

Зубний біль при вагітності — 3 триместр

Останній триместр вагітності — це період, коли жіночий організм готується до пологів. У цей час сприйнятливість матки посилюється, а також зростає навантаження на організм жінки. Для проведення стоматологічного лікування немає протипоказань. При цьому слід враховувати ступінь проблеми та співвіднести всі «проти» та «за» для проведення лікування.

Зубний біль при вагітності 3 триместр - Клініка Лукашука

Якщо є можливість перенести лікування на післяродовий період, то краще так і зробити. У разі гострого зубного болю раціональніше провести лікування зубів у третьому триместрі. Що можна вагітним при зубному болю у третьому триместрі, має вирішувати стоматолог.

 

Які причини виникнення зубного болю при вагітності

Виділяють кілька причин виникнення зубного болю при вагітності:

1. Однією з таких причин є карієс. При цьому слід зазначити, що ранні етапи руйнування зуба супроводжуються практично непомітним, легким болем. Найчастіше він відчувається при вживанні холодних та гарячих напоїв чи їжі. Також можливе відчуття болю при вживанні кислих чи солодких продуктів. При глибшому карієсі виникнення больових відчуттів можливе під час чищення зубів і прийому їжі.

2. Другою причиною виникнення больових відчуттів є витончення емалі зубів або поява тріщин на зубній емалі. Внаслідок цього підвищується рівень чутливості зубів.

3. Третя причина появи зубного болю — це пульпіт. При пульпіті запалюється м'яка тканина зуба, де розташований нерв. Найчастіше больові відчуття виникають спонтанно і супроводжуються болем у скроні чи вусі.

4. Періодонтит — ще одна причина, яка може спричинити появу зубного болю. При періодонтиті запалюються тканини за верхівкою кореня, і це може супроводжуватися болем при накушуванні, виникненням нориці, припухлістю щоки, губи, виділенням гною.

 

Що робити, якщо болить зуб під час вагітності

Якщо ви відчуваєте зубний біль під час вагітності, вам необхідно звернутися до лікаря для з'ясування причини. Тільки фахівець може виявити причину виникнення болю та підібрати найбільш оптимальний варіант усунення неприємних симптомів.

Дуже важливо зберегти здоров'я ротової порожнини під час вагітності та уникнути негативних наслідків зубного болю. Наприклад, у вас болить зуб мудрості під час вагітності. У цьому випадку лікар зможе оцінити варіанти вирішення проблеми та підібрати оптимальний для вас варіант.

 

Що можна випити від зубного болю під час вагітності

Що можна випити від зубного болю під час вагітності - Клініка Лукашука

Обов'язково необхідно порадитись з лікарем, які можна прийняти знеболювальні при вагітності. Зубний біль під час вагітності може проявлятися по-різному: деякі дівчата відзначають, що у них ниють зуби під час вагітності; у деяких випадках може відчуватися гострий зубний біль.

Щоб зберегти здоров'я зубів у положенні, необхідно проводити профілактику захворювань.

Для цього потрібно:

  • чистити зуби вранці та перед сном;
  • кожні кілька місяців міняти зубну щітку;
  • використовувати якісну зубну пасту;
  • вживати меншу кількість солодкої їжі;
  • збалансовано харчуватися, вживаючи достатню кількість мінералів та вітамінів.
Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
25 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *