Видалення зуба мудрості під час вагітності: чи можна це робити

5073

Зубний біль при вагітності — часте явище в акушерській та стоматологічній практиці. Зниження рівня кальцію, зміна гормонального фону та складу слини можуть призводити до карієсу, запалення ясен. Видалення зуба мудрості відноситься до складної операції, так як дуже часто 8-й зуб розташований неправильно в щелепі (напівпрорізаний або повністю лежить у кістці).

Видалення виконується за особливими показаннями і у звичайний час, але при вагітності важливо врахувати багато нюансів: перебіг гестаційного періоду, алергію на анестезію та інші препарати, потенційну шкоду плоду, ступінь больового порогу. У клініці Лукашука відповідально підходять до вибору методу видалення зубів. При необхідності видалення зуба мудрості в такий делікатний період, наші фахівці мають відповідний досвід.

Чи варто видаляти зуб під час вагітності | Клініка Лукашука

 

Екстракція зуба — коли показане видалення

Основним показанням до видалення зубів при вагітності вважається занепокоєння та дискомфорт у ділянці третього моляра, а також неможливість провести повне лікування. Якщо зуб не турбує, то чекають на закінчення вагітності. Якщо в коронці відзначається неглибокий карієс, то можливе препарування в межах здорових тканин та пломбування. Видалення зуба мудрості при вагітності проводиться за низкою показань:

  • глибокий карієс, що призвів до запалення м'яких тканин та кістки;
  • виражене руйнування альвеолярного відростка;
  • пародонтит, пародонтоз та інші запальні захворювання ясен;
  • розвиток новоутворень у прикореневій частині: кісти, пухлини;
  • свищеві ходи, гнійники;
  • утворення ясенного каптура при частково ретинованому зубі;

постійний біль на тлі пульпіту.
Зуб мудрості, особливо при його дистопії та розгалуженій кореневій системі вилікувати важко, тому лікарі рекомендують раз і назавжди вирішити цю проблему. Екстракція дозволяє позбавитися хронічного запалення.

 

Видалення за показаннями — на якому терміні краще

Термінове видалення за екстреними показаннями виконують у будь-який період гестації. Якщо ситуація не критична, грубе запалення та ризики ускладнень відсутні, то можна дочекатися закінчення вагітності. Ідеальним періодом стоматологічного лікування і видалення зубів, у тому числі і "вісімок" є другий триместр з 13-14 до 32 тижнів вагітності.

Видалення "вісімок" вважається складною операцією в стоматології, передбачає розріз ясен, розпилювання коронки та коренів, послідовне видалення кожного фрагмента, а також дренаж (при необхідності) та ушивання рани. Всі ці маніпуляції потребують анестезії, супроводжуються болем та необхідністю реабілітації. Нерідко до та після видалення рекомендується антибіотикотерапія, симптоматичне лікування болю.

Біль після видалення зуба мудрості у вагітних

 

Особливості видалення у першому триместрі

Період формування ембріона у плодове яйце досить ризикований. Організм перебуває у природній фазі зниженого імунітету і всі ресурси витрачає на повноцінний розвиток майбутньої дитини. З одного боку імунітет намагається відторгнути стороннє тіло, з другого – всіма силами зберігає його становище у матці. Будь-яке втручання та медикаментозне лікування може стати фатальним та спровокувати вади розвитку надалі, оскільки плід захищений лише хоріоном (плацентою) і надійний плацентарний бар'єр утворюється трохи пізніше.

Якщо зуб болить, виникає питання необхідності лікування чи видалення зуба. Фахівці рекомендують вибрати видалення. Лікар-акушер дає висновок щодо вибору анестезії, особливостей проведення операції. Сьогодні багато препаратів та методів дослідження максимально безпечні для мами та дитини, але без особливих показань не проводять жодної процедури.

 

Видалення у другому триместрі

До другого триместру стан жінки покращується. Живіт ще не такий великий, тому рухи не скуті. Плід надійно захищений плацентою, органи та системи вже, як правило, сформовані та продовжують розвиватися. Організм буквально відпочиває перед останнім етапом перед пологами. Якщо проводити видалення, саме в цей період, то рекомендовані консультації інших профільних спеціалістів, лікування супутніх захворювань. Видаляти зуб мудрості можна за показаннями чи приєднанням неприємних симптомів та дискомфорту.

 

Третій триместр

Чи можна видаляти зуби мудрості перед пологами? Плацента починає старіти і втрачає багато своїх захисних властивостей. Плід досить великий, пересування ускладнюється, як і перебування на спині в одному положенні. У цей час гестації зростає ризик передчасних пологів, гіпертонусу матки та інших патологій вагітності. Якщо необхідне екстрене видалення, жінкам рекомендовано відновлюватися в стаціонарі для виношування та збереження вагітності.

У разі необхідності санації ротової порожнини в 35-36 тижнів рекомендовано дочекатися пологів і провести видалення. Основна небезпека видалення на пізніх термінах — це гіпертонус матки та ризик швидких пологів достроково.

Вагітна у стоматолога

 

Знеболення при вагітності

Сьогодні перелік препаратів для провідникової анестезії для стоматологічних маніпуляцій різноманітний. Ще кілька десятиліть тому жінкам пропонували алергічні Лідокаїн або Новокаїн. Сучасні стоматологи використовують засоби з низьким алергенним ризиком. Знеболювальні ін'єкції підходять навіть жінкам із ускладненим алергоанамнезом. Популярними знеболюючими препаратами є Прімакаїн, Ультракаїн, Убістезін.

 

Що буде, якщо зволікати з видаленням

Огляд стоматолога при вагітності — обов'язкова процедура перед плануванням або у другому триместрі гестаційного терміну. Стоматолог дає довідку про санацію ротової порожнини або рекомендує пройти лікування. При проблемах із зубами мудрості тактику лікування визначають за результатами огляду та інструментальних досліджень (крім рентген-знімка). Якщо проблема «терпить», лікар може рекомендувати лікування чи почекати пологів і видалити зуб мудрості.

Навіть глибокі осередки можна препарувати в межах здорових тканин та запломбувати. Це дозволить відтягнути час, запобігти подальшому руйнуванню коронки та запаленню м'яких тканин. Якщо проігнорувати гострі показання до видалення та приймати препарати для усунення симптомів, можна спровокувати серйозні ускладнення. Попадання інфекції або гнійних мас до системного кровотоку призводить до сепсису, зараження крові. Бактерії часто викликають гіпертонус матки. У сумнівних випадках стоматологи рекомендують узгодити можливість видалення з акушером.

Діагностика вагітної жінки

 

Можливі ускладнення

Сама по собі екстракція зуба мудрості - складна операція, яка вимагає грамотного підходу. При видаленні зуба у вагітних важливо врахувати ймовірні ускладнення:

  • втрата свідомості;
  • падіння артеріального тиску;
  • непередбачувані алергічні реакції;
  • кровотечі;

ураження лицевого нерва.
Найнебезпечнішим ускладненням для вагітних жінок вважається ризик передчасних пологів, патології вагітності. Однак чисте видалення покращує якість життя в майбутньому, зменшує виникнення інфекційних ускладнень.

Відразу після видалення зуба мудрості нормально, якщо виникає набряклість ясен та щоки з боку екстракції, почервоніння та кровоточивість ясен. При встановленні дренажу рану вшивають лише після завершення ексудації.

Видалення зуба мудрості передбачає місцеве знеболювання. Якщо одиниці розташовані нормотипно, таке втручання не відрізняється від видалення будь-якого іншого зуба. Якщо ж екстракції піддаються дистоповані або ретиновані зуби, то спочатку січуть ясна, потім окістя і частину кістки, а потім і сам корінь зуба.

У разі появи алергічних реакцій на анестезію необхідно оцінювати ступінь симптомів. Іноді достатньо прийняти антигістамінні препарати, а в окремих випадках показано гормональну терапію.

 

Що робити вагітним після видалення зуба

Щоб відновлювальний період пройшов швидко та безболісно, рекомендовано такі правила:

  • виключити прийом їжі до 3-4 годин після операції;
  • не прикладати теплі компреси;
  • не полоскати рот інтенсивно — достатньо набрати в рот антисептичний розчин або трав'яний відвар, потримати та сплюнути;
  • не пити знеболювальні засоби, якщо біль помірний і його можна зазнати;

звернутися до лікаря, якщо симптоми не минають і не вщухають через 5-7 днів.
Середній період реабілітації після видалення зуба мудрості у вагітних варіює від 5 до 7 днів. У жодному разі не можна чіпати ранову поверхню пальцями, язиком і тим більше колупати різними предметами. Сьогодні використовуються нитки, що саморозсмоктуються, тому зняття швів не потрібне.

 

Профілактика

Профілактика для вагітної

Щоб уникнути проблем із зубами під час вагітності, слід провести санацію ротової порожнини ще на стадії планування дитини. З моменту зачаття важливо організувати правильне харчування, багате на вітаміни, кальцій. Показано приймати вітаміни та мінеральні добавки, щоб зберегти міцність кісткової тканини. Велику увагу слід приділити гігієні ротової порожнини. Чистити зуби необхідно 2 рази на добу та полоскати рот кілька разів на день після їжі. Усі ці заходи допоможуть зберегти здоров'я зубів надовго.

Ознайомитися зі спеціальними пастами та засобами для догляду за ротовою порожниною протягом всього гестаційного періоду можна на спеціальних стоматологічних форумах.

При появі болю в зубі мудрості не впадайте у відчай. Телефонуйте в клініку Лукашука, записуйтесь на прийом. Індивідуальний підхід допоможе визначити правильну тактику подальшого лікування.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
26 голосів, оцінка: 4.9 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *