Що можна, а що не можна їсти після видалення зуба

117975

Щоб неприємні відчуття після видалення зуба пройшли безслідно та швидко, не виникало почуття дискомфорту, потрібно звернути увагу на особливості харчування. Що їсти після видалення зуба, коли, якою має бути їжа за температурою, консистенцією – на ці питання потрібно знати відповідь до самої процедури.

Їжа після видалення зуба | Фото 1 - Клініка Лукашука

Видалення зуба – це неприємна процедура, внаслідок якої у роті виникає рана. Дотримуючись всіх правил гігієни, режиму харчування, ви не нашкодите лунці, рана заживе швидко і безслідно.

Вибираючи, що можна їсти після видалення зуба мудрості, звертайте увагу, що їжа має бути м'якою консистенцією, щоб не зашкодити яснам, не травмувати. Спочатку після видалення зуба суворо не рекомендують вживати в їжу тверді продукти.

 

Скільки не їсти після видалення зуба?

Необхідно дотримуватись строгих правил після екстракції зуба. При простому видаленні рекомендується утриматися від споживання протягом 2 годин. При складних видаленнях утримання від їжі може бути збільшено до 3-4 і більше годин, якщо кровотеча занадто інтенсивна після операції.

Це необхідно для того, щоб у лунці утворився потік крові, що захищає відкриту рану від інфекцій, бактерій, запалень. Те ж саме стосується води та інших напоїв, які не слабкіше за їжу, можуть вимити загоюючий згусток з лунки. Тому подбайте про задоволення потреб у харчуванні ще до операції!

 

Що їсти, якщо вам видалили зуб?

Перша їжа, яка дозволяється після видалення зуба має бути такою:

  • Пюре з фруктів та овочів – ці продукти містять у своєму складі клітковину, вітаміни, мікроелементи, яких потребує організм. Тому збити їх, подрібнити – гарна ідея для правильного харчування після операції. Тільки звертайте увагу, що варто уникати кислих плодів, вони можуть подразнювати рану.
  • Бульйон, суп-пюре або крем-суп – така рідка, не гаряча їжа добре підійде в ситуації при щойно вирваному зубу, до того ж, супи на основі молока або йогурту сприяють зміцненню кісткової тканини за рахунок кальцію у своєму складі.
  • Омлет, яєчня, сири м'яких видів, хумус, також добре підходять для вживання їжі після видалення зуба. Формування дієти залежить від смаків і побажання людини, а також її стану.

Раціон після видалення зуба

На що ще варто звертати увагу після операції? Не можна їсти гарячу їжу щонайменше до кінця дня. Також пряні продукти, крупномелений перець, спеції, плоди, в яких дрібне насіння, чіпси, попкорн, інші страви, які потрібно ретельно жувати. Відмовтеся від кислих продуктів, адже через них настають неприємні відчуття, які подразнюють рану і запобігають її швидкому загоєнню.

Не вживайте кисломолочну продукцію, адже вона негативно впливає на рану. При складному видаленні вживання кефіру, йогурту допускається тільки на 3-4 день після операції.

В першу добу допустимо їсти рідкі каші, супи та напої кімнатної температури.

Надалі, звертайте увагу, що:

  • Їжа має бути комфортною, теплою, забороняється вживання холодного або гарячого.
  • Відмовтеся від вживання твердих продуктів – це може призвести до пошкодження ясен.
  • Жування допускається лише на тій стороні, де не проводили операцію.
  • Після їжі ротову порожнину потрібно полоскати сольовим розчином.
  • Відмовтеся від солодких, гострих продуктів, алкогольних та газованих напоїв.

Дотримуючись всіх цих рекомендацій, наслідки після видалення пройдуть швидко, рана затягнеться, головне - дотримуватися рекомендацій стоматолога!

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
26 голосів, оцінка: 4.62 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *