У дитини росте зуб на яснах: що робити і як виправити?

61341

У процесі правильного розвитку зубощелепного апарату дитини молочні, а відтак і корінні зуби поступово з'являються у певній послідовності. Але трапляється так, що порядок прорізування зубів порушується. Це провокує порушення у будові зубного ряду. Нерідко виникає ситуація, коли у дитини корінний зуб росте другим рядом. Ця аномалія за відсутності коректного лікування підвищує ризик викривлення прикусу як наслідок косметичних дефектів.

Порушення прорізування зубів у дітей | Фото 1

Утворення другого ряду зубів у дітей виникає з кількох причин. Найбільш поширений випадок, коли корінний зуб прорізується, перш ніж випаде молочний. В даному випадку корінний зуб росте позаду молочного, там, де для цього є місце. Рідше трапляються генетичні відхилення, а саме надкомплектні зуби.

Лікувати аномалію, за якої у дитини зуби прорізуються другим рядом, слід відштовхуючись від початкових причин порушення. Так, у процесі зміни зубів здійснюється видалення молочного зуба, що заважає нормальному зростанню та розвитку корінного.

 

Чому у дитини зуб росте із середини ясен?

Поява подвійних зубів у дитини відбувається тоді, коли молочний зуб і зачаток постійного розташовані в різних місцях порожнини рота. Під час прорізування комплекту постійних зубів молочні можуть залишатися на колишньому місці. При цьому виникає ситуація, коли зуб росте над зубом. Це не тільки порушує естетику ротової порожнини, але також може завадити нормальному розвитку зубного ряду.

Найчастішою причиною, через яку в дітей не змінюються зуби, є неправильне дихання. Те, як дихає дитина, відіграє важливу роль. Якщо дитина дихає неправильно, зростає ризик викривлення прикусу, що призводить до порушень симетрії обличчя та навіть погіршення постави. Є багато фото, що демонструють те, як прикус впливає на форму та риси обличчя вже у дорослому віці.

Викривлення обличчя з віком | Фото 2

Дитяча щелепа розвиватиметься правильно лише за умови правильного дихання через ніс. У такому положенні язик зсередини тисне на піднебіння. При цьому поступово формується природна форма щелепи у вигляді півкола, де буде достатньо місця для постійного комплекту зубів. Батьки повинні привчати дитину правильно вдихати та видихати повітря носом, а не ротом. Це важливо для подальшого прорізування корінних зубів.

 

Чому з'являється надкомплектний зуб на піднебінні?

Всього у 1-2 дітей із 100 зароджуються додаткові зачатки зубів. Цю аномалію називають гіпердонтією чи поліодонтією. Надкомплектні зуби – це зайві одиниці, які від звичайних відрізняються формою та розташуванням у роті. Така аномалія виникає найчастіше внаслідок порушення розвитку ембріона. Якщо у дитини росте другий зуб на піднебінні, зазвичай його видаляють. Однак, коли така одиниця не заважає функціональності та не псує естетику зубного ряду, лікар-стоматолог може ухвалити рішення залишити її.

Гіпердонтія буває наступних видів:

  • Хибна — затяжна зміна молочних зубів;
  • Атипова — надкомплектні одиниці починають рости над альвеолярних лунках;
  • Типова — зайві одиниці прорізуються у межах ряду зубів;
  • Справжня — найчастіше виникає через генетичну схильність, унаслідок якої утворюються зачатки надкомплектних одиниць.

Існують різні ознаки того, що у дитини зростають додаткові зуби. Іноді діти навіть народжуються із зайвими одиницями. Якщо зайвий зуб прорізається у дитини старшого віку, можуть спостерігатися характерні симптоми:

  • підвищена температура тіла та больові відчуття, як при нормальному прорізуванні зубів;
  • при прорізуванні додаткових одиниць можуть бути порушення мови;
    набрякання носоглотки, глотки, носових пазух;
    надлишкове слиновиділення.

З цього випливає, що симптоми прорізування зайвих зубних одиниць є практично ідентичними тим, що виникають під час появи молочних зубів. Якщо виявлено, що у дитини росте надкомплектний зуб, слід оперативно звернутися до фахівця. У цій ситуації самостійне лікування не буде результативним.

Дитина на прийомі у стоматолога | Фото 3

Для виявлення зайвих зубних одиниць стоматологу достатньо оглянути порожнину рота. Якщо надкомплектний зуб ще не з'явився, розгледіти його можна за допомогою рентгена, що дозволяє не лише побачити одиницю, але й визначити її точне розташування. За необхідністю фахівець може також призначити КТ — це дасть можливість виявити надкомплектний зуб, що не прорізається, з усіх боків. У стоматологічній клініці Лукашука працюють досвідчені дитячі стоматологи-ортодонти, які швидко і без болю допоможуть упоратися з цією аномалією.

 

Що робити, якщо у дитини росте зуб у другому ряді?

Якщо стоматолог бачить у маленької дитини зуб на яснах зверху, проблема відразу стає зрозумілою. Найчастіше призначається видалення тимчасового зуба. Якщо звільненого місця буде достатньо, це допоможе корінному зубу поступово зайняти правильну позицію під впливом мовних м'язів. Проте що робити, коли звільненого місця недостатньо?

Першорядним завданням для лікаря та батьків має стати відновлення правильного дихання. Слід змусити м'язи ротової порожнини функціонувати інакше. У реалізації цього завдання спеціалістам допомагають спеціальні капи або трейнери, за допомогою яких здійснюється вирівнювання зубів. Ортодонтичні апарати працюють одразу з кількома проблемами:

    • привчають дитину правильно дихати носом;
    • допомагають позбутися шкідливих звичок, наприклад, смоктати палець;
    • сприяють фіксації та звиканню до правильного положення язика у роті;
    • допомагають щелепній системі розвиватися у правильному напрямку;
    • тренують м'язи ротової порожнини, активізуючи їх нормальний здоровий розвиток.

Зубний трейнер | Фото 4

Використання трейнерів може розглядатися як етап підготовки до більш серйозного ортодонтичного лікування за допомогою брекет-системи. Від результативності такого першого кроку залежатиме прогнозована ефективність подальшого лікування.

 

Як зрозуміти, що у дитини можуть з'явитися зуби на піднебінні вдруге?

Вкрай важливо, щоб батьки уважно спостерігали за тим, як ростуть і випадають зуби у дитини. Зубний ряд починає змінюватись у віці 6-8 років. До 13-14 років формування прикусу завершується. Найчастіше у дитини зуб росте впоперек або зверху з ясен, коли молочні одиниці вчасно не випадають. У такій ситуації важливо вчасно звернутися до стоматолога. Чим раніше буде виявлено аномалію, тим легше її можна відкоригувати і відновити природний розвиток постійних зубів.

Не слід чекати, поки молочний зубик випаде самостійно. Якщо помічено, що він залишається на місці і навіть не хитається, а поряд уже росте корінний зуб, дитину слід записати до стоматологічної клініки. За такої патології у разі несвоєчасного лікування спотворюється форма щелепи. Це згодом вимагатиме більш тривалого та дорогого лікування.

 

Капа як профілактика, коли зуби ростуть другим рядом

В ортодонтичній практиці капи призначають дітям віком від 4-х років. У такому віці дитина вже усвідомлює важливість використання трейнера і здатна тримати його в роті досить довго. Капа виготовляється з урахуванням особливостей розвитку щелепної системи. Для виготовлення використовується м'який еластичний матеріал, що не ушкоджує і не подразнює ясна.

Ортодонтична капа | Фото 5

У віці 2-х років малюкові можуть бути призначені спеціальні знімні пластинки, що коригують згубні звички. Розвиток прикусу може бути порушено, якщо дитина постійно смокче пальчик або соску. Зростання зубів у два ряди найчастіше зустрічається саме у таких дітей. Трейнер допоможе уникнути такої патології.

У стоматологічній клініці Лукашука батьки довіряють фахівцям найцінніше — своїх дітей. На лікарів можна сміливо покладатися за будь-яких побоювань, адже вони мають значну практику подібного лікування. Фахівці, які працюють з дітьми, здатні привернути до себе і заспокоїти навіть самого примхливого малюка. Більшість дітей залишають стоматологічний кабінет у гарному настрої та без колишніх страхів. 

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
21 голосів, оцінка: 4.7 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *