Брекети в дорослому віці

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
29518

Брекети – ортодонтичні конструкції, що складаються з лігатур, замочків та металевої дуги. Під певним натягом дуга забезпечує тиск на зубний ряд, вирівнюючи положення зубів. Лігатури кріпляться на кожен зуб окремо, можуть виготовлятись з різних матеріалів, що підвищує естетичні характеристики конструкції, не зменшуючи ефективності.

Брекет-системи можуть бути металевими, сапфіровими, керамічними. Кріпитися на зовнішню і внутрішню поверхні зубів. Різноманітність видів дозволяє вибрати відповідний тип конструкції дітям та дорослим. Якщо у дітей лікування проходить легко і займає не більше 1,5-2 років, то специфіка корекції прикусу в дорослих дещо відрізняється і потребує особливого протоколу лікування.

Брекети в дорослому віці

 

З якого віку ставити брекети дітям?

Брекети дітям для лікування неправильного прикусу встановлюють з 12-14 років, проте цей вік може бути зменшеним або збільшеним. Готовність зубощелепної системи дитини до фіксації незнімних ортодонтичних апаратів вимагає дотримання наступних умов:

  • наявності всіх корінних зубів, за винятком 2-х молярів або зубів мудрості – якщо знехтувати умовою і встановити конструкцію на зубний ряд з неповним набором постійних зубів, нові одиниці усунуть вирівняні коронки та порушать прикус;
  • коронкова частина зуба має бути досить довгою, це дозволяє безперешкодно закріпити брекет-систему;
  • емаль має бути міцною, позбавленою слідів демінералізації – якщо закріпити брекети на зруйновану емаль, то згодом тверді тканини зуба не витримають навантаження;
  • сформованість кореневої системи - стійка щільність і довжина кореневих каналів мають бути достатніми, щоб унеможливити розхитування.

Зазвичай ці умови досягаються лише до 11-14 років, проте при патологічному прикусі, який погіршує якість життя та заважає нормальній соціалізації підлітка, потрібна альтернативна корекція.

 

Вік та відносні протипоказання

Протипоказання щодо віку відносні. Брекет-системи можуть бути встановлені на розсуд лікаря. Сьогодні брекети встановлюють і дорослим, проте лікування лише цим методом зазвичай недостатньо. Якщо дитині потрібно носити конструкції до 1,5 років, термін носіння у дорослих може збільшитися до 2-3 років. Відносні протипоказання для ортодонтичного лікування брекетами:

  • карієс, пульпіт, періодонтит;
  • інфекції верхніх дихальних шляхів;
  • вогнища запалення слизових оболонок порожнини рота;
  • вагітність та лактація;
  • психічні розлади та пов'язана з цим неможливість дотримання адекватної гігієни ротової порожнини;
  • бруксизм чи патологічне скрегітання зубами.

Зазвичай відносні перешкоди легко усуваються і фіксація ортодонтичної апаратури відбувається відразу, як тільки пацієнт готовий до процедури після етапу діагностики. При ігноруванні цих умов складно досягти стійких результатів.

Протипоказання для брекетів

 

Методи виправлення прикусу у дорослих

Ще кілька десятків років тому ортодонти застосовували лише металеві брекети. Вони не відрізнялися високими естетичними властивостями. Сьогодні можна встановити конструкції із міцних та естетичних матеріалів, наприклад, із кераміки або синтетичного сапфіру. Сучасна ортодонтія пропонує альтернативні методи корекції прикусу у дорослих, крім брекет систем.

Знімні ортодонтичні капи. Виріб виготовлений по індивідуальному зліпку із прозорого міцного пластику. Капи зручні та непомітні в носінні, але вимагають зняття під час їжі або чищення зубів, за рахунок чого терапевтичний ефект дещо знижується. Капи показані особам з незначним викривленням прикусу. За вартістю прирівнюються до лінгвальних (внутрішніх) брекетів.

В окремих випадках можлива альтернатива ортодонтії. Але найчастіше це компроміс між здоров'ям та здоровим глуздом. Керамічні вініри – спеціальні накладки на зуби, які встановлюються для виправлення малих порушень прикусу та невеликих дефектів емалі (тріщини, відколи, великі міжзубні щілини). Вініри накладаються на зовнішню поверхню зуба після обточування природної емалі майже до дентину. Це потрібно для природності вінірів після завершення роботи.

Проте високі ортодонтичні результати при істотних аномаліях прикусу досягаються лише за допомогою брекет-систем.

Установка брекетів

 

Нюанси виправлення прикусу у дорослих

Встановлення брекетів має деякі особливості. Виправлення прикусу за допомогою брекет-систем у дорослих проводиться майже так само, як у дітей і підлітків. На першому етапі проводять первинну діагностику, санацію ротової порожнини, призначають рентген або комп'ютерну томографію. Якщо спостерігається сильна скупченість, можливі різні варіанти лікування.

Після того, як брекети з зубів знімають, використовують допоміжні конструкції, що закріплюють. З цією метою найчастіше призначають носіння знімних або незнімних ретейнерів – спеціальних пластин. Такі вироби виготовляються у лабораторії індивідуально та фіксують зуби від зсувів. Для закріплення ортодонтичного лікування брекетами використовуються знімні капи.

Для подальшої корекції найкраще підходять незнімні ретейнери, які кріпляться на лінгвальній стороні зубного ряду і не вимагають зняття. Якщо виключити етап подальшого закріплення зуби можуть трохи зміститися в ряді, а пацієнту потрібно буде знову пройти лікування брекет-системами.

Незнімні ретейнери - це спеціальні дротяні шини, які забезпечують легкий натяг і фіксують всі зуби в ряді в необхідному положенні. Тривалість носіння - різна залежно від складності випадку. Ретейнери практично не відчуваються в роті, проте можуть ускладнити щоденний догляд за ротовою порожниною. У стоматології Лукашука в Києві проводять лікування будь-яких порушень прикусу в пацієнтів у будь-якому віці.

Виправлення прикусу в будь-якому віці

Ідеальний час корекції патологічного прикусу – ранній вік підлітка, але фактично виправити прикус можна в будь-якому віці. Якщо діти носять ортодонтичні апарати протягом 12-18 місяців, лікування в дорослих може бути більшим. Крім того, корекції лише брекет-системами недостатньо. Дорослим необхідний такий етап ретенції як носіння капп, незнімних ретейнерів, корекційних пластинок.

 

Коли пізно ставити брекети?

Відповідаючи на запитання “До якого віку можна встановлювати брекети?”, важливо розуміти ступінь викривлення прикусу та вік хворого. Якщо йдеться про дитину, то встановлення проводять з 12 до 18 років. У дорослих обмежень за віком немає - якщо є зуби, які необхідно привести в правильне положення, то все можливо. Вдаватися до ортодонтичного лікування можна і після 30, і після 40 років, але краще дотримуватися нижніх вікових меж. Все-таки, чим молодший організм, тим ефективніше і швидше проходить етап виправлення.

Тривалість ортодонтичного лікування безпосередньо залежить від тяжкості клінічної ситуації, ступеня викривлення зубного ряду, наявності протипоказань, стану ротової порожнини в цілому. Іноді корекція прикусу в дорослих не виправдана при неможливості якісного та адекватного догляду за ротовою порожниною, а також усунення істотних дефектів у зубному ряді.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
25 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *