Хитається корінний зуб: що робити і чи можна врятувати

1768

Розхитаність зубів поширене явище для дітей, але у дорослому віці — це привід для занепокоєння, оскільки зуб втрачає опору і повільно відокремлюється від ясен та кістки. Найменший дотик може змусити зуб рухатися, а їжа чи жування сприяють подальшому ослабленню.

Якщо в пізнішому віці зуб розхитався, можуть спостерігатися й інші симптоми. До них належать різні проблеми, пов'язані з яснами:

  • кровоточивість;
  • запалення;
  • почервоніння;

рецесія.
Описані симптоми можуть вказувати на основне захворювання, тому дуже важливо поговорити з лікарем про розхитаний зуб. Розуміння причини може допомогти стоматологу правильно визначити, що робити, та призначити відповідне лікування.

 

Причини випадання зубів у дорослих

Випадання зуба у дорослому віці не відбувається без причини, тому багатьох хвилює, чи можна врятувати корінні зуби. Здебільшого помічають слабкість під час чищення щіткою чи зубною ниткою. При плановому прийомі стоматолог може помітити невластиве коливання.

У деяких випадках випадання зуба відбувається через прогресуюче захворювання ясен. Особливо, коли бактеріальна інфекція вражає ваші ясна, тканини та кістки.

Відокремлений зуб

Захворювання ясен є результатом поганої гігієни ротової порожнини. Якщо не чистити зуби щіткою або ниткою на регулярній основі, можуть виникнути серйозні ускладнення. Проте захворювання піддається лікуванню. Якщо його вчасно виявити, можна знищити інфекцію, зупинити запалення та відновити здоров'я зубів.

Якщо його не лікувати, хвороба ясен може прогресувати та призвести до погіршення стану кісток. Зуби не будуть отримувати достатню підтримку, якої вони потребують, і розхитаються. Ранні ознаки захворювання ясен включають кровоточиві, хворобливі або червоні ясна.

Дантист може діагностувати захворювання ясен, але потрібно провести дослідження ротової порожнини. Нормальна глибина посадки зуба становить від одного до трьох міліметрів. Якщо глибина більша, це може вказувати на захворювання ясен. За потреби у стоматологічній клініці проводиться рентген зубів для перевірки втрати кісткової маси.

Іншими причинами випадання зуба у дорослого є:

  • Несвідоме скреготіння або стиснення зубів можуть в кінцевому підсумку пошкодити їх і викликати інші ускладнення, наприклад, головний біль.
  • Травма ротової порожнини або області обличчя також може призвести до випадання зуба. Це може статися, якщо ви впадете і вдаритеся щелепою.

Незалежно від сили симптомів, причин виникнення та інших факторів при виявленні ознак розхитаності корінних зубів, потрібно негайно звернутися за допомогою до професійного стоматолога. Клініка Андрія Лукашука пропонує якісне лікування зубів. Передове обладнання та сучасні методики дозволяють отримати найкращий результат завдяки максимальній ефективності.

 

Лікування випадання зубів у дорослих

Лікування розхитаних зубів у клініці Лукашука

Лікування починається після того, як стоматолог визначить причину випадання. Якщо виявлено захворювання ясен, знадобиться спеціальна процедура чищення зубів, щоб видалити затверділий наліт, що скупчився під зубами і яснами.

Скейлінг зубів передбачає видалення твердих зубних відкладень з поверхні коронкової частини зуба або під яснами. Рутпленінг призначений для згладжування кореневої поверхні. До того ж процедура допомагає яснам знову прикріпитися до зуба.

Залежно від тяжкості захворювання ясен може знадобитися проведення повноцінної операції.

Існують такі варіанти:

  1. Клаптева хірургія. Лікар-стоматолог робить надрізи в яснах і відтягує їхню тканину, щоб виконати процедуру скейлінгу та рутпленінгу. Після цього тканина ясен знову прикріплюється. Завдяки цьому втрата зубів може бути відвернена.
  2. Кісткова пластика. У разі погіршення стану кістки дантист може взяти фрагменти кістки з іншої області тіла пацієнта або використовувати спеціальний кістковий матеріал для пересадки та відновлення пошкодженого елемента у роті. Це допомагає підтримувати зуби здоровими.
  3. Шинування. Якщо вільний зуб не відокремився від основи, дантист може врятувати зуб за допомогою накладання спеціальної шини. Для цього використовується шматочок металу, що з'єднує два сусідні зуби. Це дає розхитаному зубу додаткову опору і не дозволяє рухатися.

Капа захищає від шліфування під час сну завдяки створенню захисного бар'єру між верхніми та нижніми зубами.
Щоб уникнути хірургічного втручання або інших стоматологічних процедур, рекомендується регулярно проводити профілактичні заходи і правильно доглядати порожнину рота. Це зміцнить здоров'я зубів та ясен.

 

Прогноз та профілактика випадання зубів

Хитаючий зуб може в кінцевому підсумку повністю відокремитися від ясен та кісток. Це може статися при тяжкому захворюванні ясен. Лікування може покращити здоров'я ваших ясен та кісток, сприяти загоєнню та зміцненню зубів.

У випадках сильної розхитаності стоматолог може запропонувати видалення зуба та заміну його імплантатом або мостоводним протезом.

Не можна запобігти випаданню зуба, спричиненого травмою. Є можливість зменшити ризик травмування з допомогою захисної капи. Особливо її рекомендують використовувати під час занять спортом.

Хороша гігієна порожнини рота може запобігти випаданню зубів, спричиненому хворобою ясен. Правильний догляд включає чищення зубів принаймні два або три рази на день і щоденне використання зубної нитки. При необхідності можна проводити регулярне професійне чищення зубів двічі на рік.

При виявленні будь-яких змін не на краще рекомендується негайно звернутися до стоматолога. Навіть якщо зуб не болить, але з'явився неприємний запах із рота, болять ясна або спостерігається кровоточивість, слід записатися на прийом до лікаря.

 

Наслідки втрати зубів

Втрата кількох чи всіх постійних зубів може мати значні наслідки для загального стану здоров'я пацієнта, як фізичного, так і психологічного. Фізичні наслідки втрати включають:

  • ослаблення будь-яких зубів, що залишилися;
  • втрату кісткової маси щелепи;
  • порушення роботи СНЩС (скронево-нижньощелепного суглоба);

проблеми з жуванням та харчуванням.
Соціальні та психологічні наслідки втрати зубів також важливі, оскільки це може спричинити хвилювання при знаходженні в соціумі, занепокоєння та проблеми з мовленням, знизити самооцінку та збільшити емоційний стрес. Відсутність зубів негативно позначається на загальному самопочутті пацієнта та якості його життя.

Стоматологи рекомендують відсутні зуби негайно відновлювати штучно. Це дозволить запобігти більшості проблем із зубами та здоров'ям у майбутньому. Випадання — це в основному проблема, коли йдеться про постійні зуби, так як первинні зуби (молочні) повинні випадати будь-яким способом і поступатися своїм місцем постійним. Однак у деяких випадках втрата первинного зуба може викликати проблеми, особливо якщо він випав занадто рано.

 

Як замінити відсутні зуби?

Заміна зубів у кл. Лукашука

Існує три можливі варіанти заміни зубів:

  1. мостоподібні протези;
  2. зубні протези (повні чи часткові);

імплантати.
Найкращий спосіб замінити відсутні зуби — це встановити зубний імплантат. Він забезпечує найкращий результат з погляду функціональності, а також забезпечує максимально естетичний вигляд, оскільки візуально практично ідентичний природним зубам.

Мостоподібний протез є іншим способом заміни одного відсутнього зуба. Він складається з «хибного» змінного зуба, закріпленого на двох опорах (коронках), по одній з кожного боку, щоб підтримувати його. Основним недоліком мостоподібних протезів є те, що сусідні здорові зуби повинні бути обточені для встановлення коронок.

Протези забезпечують найбільш економний варіант заміни зубів, коли один чи кілька зубів втрачено. Але вони незручні і виглядають менш природно, ніж мости та імплантати.

Який варіант заміни краще використовувати, залежить від кількості відсутніх зубів, а також стану зубів, що залишилися, естетичних вимог пацієнта і підсумкової вартості лікування. Стоматологічна клініка Андрія Лукашука у Києві пропонує широкий спектр послуг, починаючи з діагностики та закінчуючи складними операціями.

Первинна консультація проводиться безкоштовно. Щоб записатися на прийом до стоматолога або уточнити деталі, що цікавлять, телефонуйте за телефонами

+38 (044) 250 50 99, +38 (095) 778 63 77. Також ви можете надіслати запит через форму зворотного зв'язку на сайті клініки.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
32 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *