Як зміцнити зуби

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
1935

Доведено наукою — здоров'я зубів впливає на стан нашого організму. Бактерії на зубах призводять до інфекції, яка потрапляє у шлунок та поширюється по всьому організму. Найчастіше поганий стан зубів викликає дисбактеріоз у травній системі, коли хвороботворні мікроорганізми заміняють корисну мікрофлору в ШКТ.

 

Важливість гігієни ротової порожнини

Засоби для гігієни ротової порожнини

Як не банально, але більшість проблем, таких як карієс, зубний камінь, пародонтит і пародонтоз, можна уникнути, якщо дотримуватися правильної гігієни ротової порожнини.

По-перше, чистити зуби необхідно 2 рази на день, приділяючи цьому до 2-3 хвилини. По-друге, не варто забувати про прості щоденні звички. Ми не рекомендуємо часто вживати занадто гарячі або холодні напої, особливо один за одним. Бажано полоскати зуби після кожного прийому їжі, у тому числі після вживання фруктів, які можуть завдати шкоди емалі.

Також перегляньте арсенал засобів догляду за зубами. Він повинен складатися з таких предметів:

  • Зубна щітка. Найголовніший інструмент у догляді за ротовою порожниною. Зубну щітку слід міняти кожні 3-4 місяці, вибираючи ворс середньої жорсткості, який буде ефективно видаляти наліт, при цьому не дряпаючи зубну емаль.
  • Зубна паста. Найкраща паста та, яка допомогла впоратися з основною проблемою — очистити зуби від нальоту. Якщо провести по зубах язиком, зуби стали гладкими, паста впоралася зі своїм завданням на відмінно. Для щоденного догляду не зовсім підходять пасти, що відбілюють. Краще віддати перевагу пастам для зниження чутливості.
  • Флосс або іригатор. Не менш важливі, ніж зубна щітка, а іноді навіть дуже необхідні, коли їжа застряє між зубами (або брекетами), сприяючи розвитку бактерій і появі карієсу.
  • Ополіскувач. Остання вкрай необхідна річ у зміцненні зубів та догляді за ними. Допомагає механічно позбутися нальоту, при цьому містить речовини, що зміцнюють зуби та ясна. Ополіскувачі мають різні властивості: надають протизапальний або ранозагоювальний ефект, освіжають дихання та інше.

Ополіскувач для рота

 

Чому почали кришитися зуби

Першочергову причину варто шукати у способі життя та порушенні гігієни. Найголовніша — відсутність правильного догляду за зубами: бактерії виділяють кислоту, яка вимиває з емалі мінерали — відбувається так звана демінералізація, емаль стає слабкою, з'являються сколи, мікротріщини, і зуби починають руйнуватися.

Звичка їсти насіння, горіхи або сухарі також не найкращим чином позначається на захисному шарі зубів. Неправильний прикус або відсутність зубів призводять до швидкого стирання при жуванні.

Якщо зуби кришаться один за одним, причину варто шукати у системному збої організму. Гастрити, захворювання щитовидної залози та цукровий діабет порушують обмін речовин організму, і емаль недоотримує корисних речовин для свого відновлення.

Дуже важливо переглянути свій раціон харчування. Корисні продукти для зубів — з великим вмістом кальцію та фтору. Це молочні продукти (особливо сир), горіхи, риба, фрукти, ягоди, овочі та зелень. Також у рейтингу вітамінів для зубів та ясен:

  • фосфор — допомагає засвоєнню кальцію,
  • залізо — для живлення корисними речовинами ясен,
  • вітамін D — відіграє важливу роль у підтримці здоров'я кісткової системи,
  • вітаміни С та А — для зміцнення судин та здоров'я слизової.

 

Як відновити емаль зубів

Якщо зуби почали псуватися, перше, що необхідно зробити, це налагодити систему харчування, включити необхідні вітаміни до раціону, ретельно чистити зуби і обов'язково звернутися до лікаря.

Після огляду фахівець знайде причину руйнування зубів та призначить низку маніпуляцій, які допоможуть призупинити цей процес.

Можливо, знадобиться встановлення брекетів для виправлення прикусу та усунення стирання зубів. Також гарним рішенням проти стирання зубів буде встановлення вінірів. Про те, як відновити зуби самостійно в домашніх умовах, ми розповіли вище у цій статті.

Брекети на зуби

Як зміцнити ясна

Кровоточивість ясен — перший дзвіночок, який свідчить про захворювання ясен: з'являється неприємний запах, підвищена чутливість, оголення коренів та шийки зуба тощо.

На запущених стадіях запалення ясен з'являються пародонтит або пародонтоз, які можуть призвести до випадіння зуба.

Найпростіший спосіб зміцнити м'які тканини ротової порожнини — покращити їхнє кровопостачання за допомогою твердої їжі. Для масажу ясен корисно їсти яблука та гризти моркву. Також сяючу посмішку на довгі роки забезпечить професійне зміцнення ясен у лікаря-стоматолога, який пропише спеціальні лікарські засоби: професійні зубні пасти, ополіскувачі, що зміцнюють, гелі та аплікації.

У клініці Лукашука досвідчені фахівці складуть вам докладний план лікування та догляду за зубами, а лише одна консультація допоможе уникнути серйозних проблем у майбутньому.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
31 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *