Профгігієна порожнини рота або як не переплачувати стоматологу

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
2108

Гігієна ротової порожнини в домашніх умовах, так чи інакше, не є гарантією видалення зубного нальоту. Хоча саме відсутність дворазового щоденного чищення зубів з використанням допоміжних засобів, а саме ополіскувача, зубних ниток, є причиною його виникнення. Неможливість повноцінного чищення зубів від нальоту, особливо у важкодоступних місцях та міжзубних проміжках, призводять до утворення зубного каменю.

Потрібно обов'язково прибрати камені із зубів, щоб уникнути травмування ясен та їх подальшого запалення. Надалі ускладнення при чищенні зубів, викликані наявністю зубного каменю, сприяють розвитку пародонтиту. Крім того, такі відкладення шкодять емалі та провокують процес її ураження карієсом.

Карієс

Чищення зубів у домашніх умовах також необхідне для усунення сприятливого середовища розмноження мікробів. Хронічна інфекція, що виникає на тлі їх надмірного розвитку, впливає на імунну систему людини. Іноді це є джерелом різних шкірних хвороб, проблем із серцево-судинною системою та нирками.

 

Що таке професійна гігієна ротової порожнини?

Профгігієна порожнини рота є комплексом спеціальних маніпуляцій профілактично-лікувального характеру з метою видалення каменів із зубів та запобігання захворюванням порожнини рота. Як робиться професійне чищення зубів? Стоматологічне чищення зубів робить досвідчений спеціаліст-гігієніст з допомогою використання новаторських методів, засобів, якісних ультразвукових та механічних інструментів.

Чищення зубів ультразвуком

Професійне чищення зубів здійснюється в кілька етапів:

  • чищення міжзубних проміжків та зубного ряду;
  • ультразвукове зняття зубного каменю;
  • освітлення емалі від пігментованого нальоту, видалення бактерій, їх продуктів життєдіяльності та залишків їжі технологією Air Flow. Це спрямований потужний точковий потік повітря з водою і абразивними речовинами;
  • шліфування зубів зернистими пастами або з допомогою спеціальних насадок: конусів, штрипсів, щіток тощо;

В рамках комплексного чищення зубів заключним кроком є фторування зубів та насичення емалі кальцієм.
Гігієнічне чищення зубів переважно проходить безболісно. Однак у разі сильного запалення ясен та каріозного ураження зубної тканини використовується місцевий знеболюючий засіб для усунення дискомфорту під час процедури.

При масштабному ураженні поверхні зубів зубним каменем застосовується механічне чищення. Такі маніпуляції можуть пошкодити емаль, тому необхідно ретельно вибирати стоматолога, який працюватиме скейлером. Хороший приклад усвідомленого вибору чистки зубів у стоматології — Київська клініка стоматології Лукашука.

При видаленні великого ураження оголюється шийка зуба, що дозволяє заздалегідь виявити патологічні процеси та запобігти їх поширенню. Найефективнішим залишається комбінований спосіб чищення зубів у стоматолога: почергово механічним та ультразвуковим методами.

 

Показання до проведення профгігієни ротової порожнини

Правильне чищення зубів допоможе утримувати ротову порожнину у відносному порядку. Але які ознаки того, що настав час прибрати щільні зубні відкладення і провести профілактику запальних хвороб?

Гігієна порожнини рота у стоматолога необхідна за наявності:

  • немінералізованих твердих відкладень на зубах;
  • нальоту на зубах внаслідок куріння;
  • пігментованого нальоту, що з'являється після частого вживання їжі, яка фарбує, наприклад: червоного вина, чорного чаю, кави та інші;
  • щільних зубних відкладень;
  • хворобливості та гіперчутливості зубів, поганого запаху з рота, кровоточивості ясен.

Утворення нальоту на зубах

Крім показань, професійне чищення зубів має і протипоказання. Абсолютними протипоказаннями є період менше, ніж 10 днів після видалення зуба, гостра фаза гінгівіту, стоматиту, герпесу або виразки. Також сюди входять вагітність, титанові імплантанти чи ортопедичні конструкції, цукровий діабет.

Є відносні протипоказання. Це погане згортання крові, онкозахворювання, ознаки демінералізації зубних тканин, блювотний рефлекс, що легко викликається.

Часткове обмеження накладає використання кардіостимулятора. Ультразвукові інструменти не використовуються. Крім того, інфекційні захворювання в гострій фазі (гепатит, СНІД, туберкульоз) унеможливлюють чищення з допомогою технології Air Flow. ОРМ, бронхіти та бронхіальна астма виключають піскоструминну обробку. Дітям до 14 років і підліткам з корінними зубами, що прорізалися, проводять суто полірування пастами.

 

Як доглядати за зубами вдома?

Щоб згодом не переплачувати столоматологу, перш за все слід пам'ятати про обов'язкову процедуру ранкового та вечірнього чищення зубів. Для цього необхідно правильно підбирати жорсткість зубної щітки та не забувати її періодично міняти. Оптимальний термін застосування становить близько трьох місяців. Купуючи зубні щітки, краще віддати перевагу із штучними волокнами і з невеликою головкою. Це дозволить охопити різноманітні ділянки зубного ряду.

Зубні щітки

Не треба зловживати лікувальними пастами. Вони призначаються після консультації стоматолога. Для щоденного використання перевагу мають пасти, які освіжають дихання, якісно позбавляють від нальоту та відбілюють зуби. Відбілююча зубна паста — не панацея, але вона значно освітлює емаль. Почистити зуби стандартними засобами недостатньо.

Крім цього, потрібно використовувати такі додаткові пристрої:

  • Спеціальна зубна нитка або флос. Вибір флоса залежить від відстані між зубами. З допомогою неї міжзубні проміжки добре очищаються від залишків продуктів та бактерій. Вона застосовується не рідше одного разу на день.
  • Скребок, щітка чи стоматологічна ложка для язика. Язик теж потребує чищення від нальоту. Сучасний набір спеціальних засобів подолає це завдання без проблем.

Ополіскувач для ротової порожнини. Косметичний засіб, який є розчином з активними речовинами для допоміжного очищення ясен та порожнини рота від мікроорганізмів та нальоту. Скільки разів краще робити такі процедури? Полоскати рот необхідно щонайменше двічі на день по 40-50 секунд.
Гігієна зубів включає також вживання твердої їжі у достатній кількості. Свіжі овочі та фрукти в процесі подрібнення під час пережовування очищають поверхню емалі від зайвого нальоту.

 

Профілактика у стоматолога

Як робити професійне чищення, коли вже пішов запальний процес? Відповідь: ніяк. Чистити зуби важливо і потрібно, але огляд у фахівця двічі на рік не варто ігнорувати. Під час такого профілактичного огляду стоматолог очистить зубний наліт та камінь, визначить початок розвитку патологій та зможе їх усунути. Діагностика багатьох стоматологічних захворювань ускладнюється прихованістю та важкодоступністю уражених областей зубів.

Профілактика у стоматолога

Чищення зубів у кожного пацієнта відбувається індивідуально, а тому визначити точну тривалість процедури не можна. В середньому близько 30 хвилин займе видалення м'якого нальоту, і більше години — очищення великих вогнищ твердих зубних відкладень. Зубоясенні канали чистяться у разі, якщо накопичення відкладень спостерігається під яснами.

Протягом півгодини після чищення не слід вживати їжу та пити. А від фарбуючих продуктів і напоїв взагалі потрібно відмовитися на кілька годин.

Як би ви не намагалися, але професійне чищення зубів замінити не зможе ніщо. Тому акуратно доглядайте зуби, періодично ходіть на професійну гігієну до стоматолога, щоб потім цьому ж стоматологу не платити цілі статки за імплантацію, коли із запущеним ротом врятувати зуби вже неможливо!

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
31 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *