Як правильно чистити зуби

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
11007

Порожнина рота — це місце в організмі, яке найчастіше піддається контактам із довкіллям, у ньому живе понад мільярд бактерій. У процесі пережовування їжі, її залишки застряють між зубами, виникає сприятливе живильне середовище для різних мікроорганізмів. Нехтуючи гігієною ротової порожнини, людина провокує швидке розмноження бактерій, як результат — утворення м'якого нальоту. Такий наліт має згубний вплив на зуби, оскільки відбувається виділення своєрідної кислоти, яка сприяє руйнуванню емалі зубів та їх каріозному ураженню, утворенню зубного каменю.

Регулярно очищаючи зуби, м'який наліт видалятиметься, запобігаючи карієсу та іншим проблемам. Але тут виникає інше питання — як чистити зуби правильно і ефективно?

 

Як часто і правильно чистити зуби

Коли правильно чистити зуби — до їжі чи після? Скільки разів на день потрібно чистити зуби? Ці поширені питання потребують особливої уваги. Правильно чистити зуби двічі на день — вранці після їжі та ввечері перед сном. Але стоматологи досі сперечаються, чистити зуби вранці потрібно до сніданку чи після, і більшість схиляється до думки, що все-таки до їжі. Це пов'язано з тим, що бактерії, які утворюються за ніч, разом з їжею потрапляють усередину організму. Тому зуби варто чистити до їжі, а після їжі полоскати спеціальним розчином чи ополіскувачем.

Як правильно чистити зуби - Фото 1

Скільки потрібно чистити зуби? Це поширене питання також часто задають стоматологам, на нього є конкретна відповідь — не менше 3 хвилин.

Щодня потрібно приділяти увагу міжзубним проміжкам, оскільки в них накопичуються частинки їжі, які провокують швидке утворення бактерій та зубного нальоту. Для очищення міжзубного простору необхідно використовувати спеціальні зубні нитки, які не ушкоджують зуби та ясна.

Щодня варто приділяти увагу використанню спеціального ополіскувача, його склад вимагає окремої уваги — він не повинен містити спирт, хлоргексидин. Тривалість використання ополіскувача оптимальна — 30 секунд.

Зверніть увагу, що після кожного прийому їжі зуби та порожнина рота також потребують очищення — якщо немає можливості чистити зуби, варто віддати перевагу жувальним гумкам, у складі яких немає цукру. Якщо ж зуби проблемні та жувальна гумка може завдати шкоди, підійде використання ополіскувача. В даному випадку, стоматолог допоможе визначитися, як правильно чистити зуби після їжі та які засоби варто застосовувати.

Двічі на рік необхідно здійснювати професійне чищення зубів у стоматологічній клініці, де видалять зубний камінь і кольоровий наліт — це ті проблеми, з якими впоратися в домашніх умовах ніяк не вийде.

 

Як правильно чистити зуби – основні методики

Як правильно чистити зуби - Фото 2

  • Універсальна методика чищення зубів

Ця техніка чищення зубів полягає в тому, що щітку до поверхні зуба необхідно розмістити під кутом 45 градусів і робити рухи в напрямку від ясен до ріжучого краю. Скільки часу потрібно чистити зуби таким чином — 10-12 рухів на кожні два зуби. Так само спереду назад очищається внутрішня поверхня зубів жувального типу.

Для чищення внутрішньої поверхні передніх зубів щітка повинна бути розташована в перпендикулярному положенні до ріжучого краю і направляти її потрібно лише вперед. Так чистять зуби і нижньої, і верхньої щелепи. На завершення проводять масаж ясен, для їхнього очищення. Технологія така — потрібно закрити рота і здійснити рухи щіткою в круговому напрямку, працюючи і над яснами, і над зубами. Якщо на яснах, слизовій порожнині рота є запалення, здійснювати такі дії протипоказано.

  • Щадна методика чищення зубів

Щоб дізнатися, як правильно чистити зуби по цій технології, потрібно розташувати щітку в перпендикулярному напрямку до поверхні зубів. У вертикальному напрямку очищають щіткою зуби від ясен до ріжучих країв. Після цього стуляють зуби і очищають поверхню, рухаючись щіткою вперед-назад. Так само потрібно почистити зуби всередині, відкривши при цьому рот. Це правильне чищення зубів, ясна не пошкоджуватимуться і не травмуватимуться.

  • Методика чищення зубів для здорових ясен

Зуби потрібно зімкнути, щітку спрямувати перпендикулярно до поверхні та здійснювати кругові рухи. Цей спосіб чищення зубів підходить лише тим, хто не страждає на захворювання пародонту.

 

Як чистити зуби з брекетами

Як правильно чистити зуби із брекетами? Головне правило — чищення зубів максимально часто після кожного прийому їжі. Більш того, в даному випадку не допоможе звичайна зубна щітка, оскільки для зняття нальоту із зубів під коригуючими конструкціями знадобиться цілий арсенал — спеціальна щітка ортодонтичного типу, їй властива V-подібна щетина, йоржики, зубна нитка, іригатор, ополіскувач.

Як правильно чистити зуби - Фото 3

На першому етапі, щоб правильно чистити зуби з брекетами, за допомогою щітки знімають наліт із поверхні зубів, при цьому на кожен окремий зуб відводять щонайменше 10 секунд чищення. Далі з допомогою йоржика обробляють безпосередньо брекети, зуби під ними. Зубна нитка - для очищення міжзубних просторів, іригатор — для важкодоступних місць.

 

Як чистити зуби дитині

Правила чищення зубів для дітей вимагають особливої уваги, починаючи з першого року життя, коли проріжеться перший молочний зуб. Зубну щітку потрібно вибирати таку, щоб вона безперешкодно покривала 1,5-2 зуби.

Спочатку, щітку з пастою можна замінити спеціальними серветками, які розраховані на видалення нальоту, а також на здійснення догляду за порожниною рота. Дитину слід привчати до того, що чистити зуби потрібно щонайменше 2 хвилини.

 

Як правильно чистити зуби – основи вибору зубної пасти та щітки

Як вибрати зубну щітку

До вибору зубної щітки варто підійти вкрай відповідально, оскільки це головний інструмент, щоб упоратися з нальотом. Вибір зубних щіток великий та різноманітний, представлено безліч моделей. Розглядаючи матеріал зубної щітки, не варто вибирати щетину із натурального матеріалу — вона стане розсадником бактерій та мікробів. В продажу є чудові сучасні щітки зі штучних синтетичних матеріалів, які м'яко видаляють наліт, не завдають мікротравм емалі. Замінювати щітку на нову варто через 3-4 місяці використання.

Як правильно чистити зуби - Фото 4

 

Якою щіткою краще чистити зуби

Щітки представлені у кількох варіаціях за критерієм жорсткості — м'які, середні, жорсткі. Вибираючи м'яку щетину, варто бути готовими до того, що наліт буде не так якісно видалений, вони не є настільки ефективними, як, наприклад, жорсткі варіанти. При використанні жорсткої щетини може бути пошкоджена емаль, ясна. Оптимальний варіант — вибір щітки із щетиною середньої жорсткості.

Також поширене питання вибору щітки — звичайної чи електричної. Стоматологи наголошують, що застосування електричної щітки не повинне перевищувати 2-3 разів на тиждень, інакше емаль може пошкоджуватися. Краще, щоб лікар підібрав зубну щітку, яка підходить саме вашим зубам.

Добру репутацію заслужили ультразвукові щітки — використовуючи їх, вдається впоратися із зубним нальотом у найдальших і важкодоступних місцях, адже вони видають ультразвукові коливання. Чистити зуби ультразвуковою щіткою рекомендують у тому випадку, якщо людина носить брекети, страждає на захворювання пародонту або якщо неможливо впоратися з нальотом за допомогою механічної щітки.

Як правильно чистити зуби - Фото 5

 

Яка зубна щітка краща

Основна мета сучасних зубних щіток — не тільки чистка зубів. Розглядають аналоги, спрямовані на відбілювання, масаж ясен, чищення язика. Щетина в таких щітках виконана із синтетичного матеріалу, зібраного в окремо взяті пучки. Виходячи з розташування пучків, вони можуть бути однорівневими або різнорівневими. Різнорівневі щітки мають характер лікувально-профілактичних.

Для чищення проміжків між зубами в таких щітках передбачені прямі, високі пучки, короткі пучки спрямовані на очищення поверхні зубів, косі пучки підходять для видалення нальоту у міжзубних ділянках. Коли щетина зубної щітки розбавлена гумовими пластинами, зуби додатково відбілюватимуться.

Якщо всередині щетини є гумові пальчики, вони є масажерами для ясен. Така щітка з м'якою головкою, гнучка, пучки щетинок розташовані хрест-навхрест. Для чищення язика підходять щітки з ребристими пластинами.

Що стосується розміру зубної щітки, потрібно розуміти, для кого потрібно. Якщо йдеться про зубну щітку для дорослих, то головка, що чистить, повинна бути не менше 3 см довжиною і шириною від 1 см. Таким чином, буде здійснюватися якісне чищення найдальших зубів. Для дитини купують зубну щітку завдовжки до 2,5 см.

 

Як правильно вибрати зубну пасту

Щоб підтримувати в хорошому стані зуби, чистити їх потрібно відповідними пастами з огляду на те, в якому стані порожнина рота. У разі чутливих зубів, почистити зуби необхідно спеціальними пастами, які зменшать неприємне відчуття. Якщо мікрофлора порожнини рота сприяє швидкому утворенню нальоту, краще вибрати антибактеріальний варіант. При кровоточивості ясен паста має бути з відповідним вмістом.

Вибираючи, чим чистити зуби, варто покладатися на відчуття в процесі чищення зубів, адже цей процес має бути комфортним, смак пасти приємним.

 

Яка зубна паста краща

Зубні пасти поділяються на кілька категорій:

  1. Лікувальні — їх застосування прописує лише лікар, якщо на те є певні показання, а саме захворювання пародонту, післяопераційний догляд. Вони спрямовані на те, щоб упоратися з кровоточивістю, зняти набряк.
  2. Відбілюючі — такі пасти характеризуються високим рівнем абразивності, здіснюючи хімічний і механічний вплив на емаль. Застосовувати їх можна двічі-тричі на тиждень. Крім того, їхня мета полягає не тілки у відбілюванні зубів, а у підтримці ефекту після того, як здійснили професійне відбілювання. Але, якщо людина страждає чутливістю зубів, паста може негативно позначитися.
  3. Органічні, натуральні — вони мають безпечний склад, немає агресивних елементів. Вони не провокують алергічні реакції, проте їхню витрату не можна назвати економною.

Як правильно чистити зуби - Фото 6

Як визначити хорошу зубну пасту

Для гарної зубної пасти властивий простий, зрозумілий склад, який включає безпечні компоненти. Найчастіше в зубну пасту входять:

  • Абразивні речовини, які механічно впливають на зуб, видаляють наліт. Вони бувають грубими та м'якими. Якщо абразив підібрали неправильно, емаль може травмуватись, зуби стануть чутливими.
  • Поверхнево-активні елементи є піноутворюючими хімічними речовинами, що сприяють якісному очищенню, економній витраті.
  • Фтор — це компонент, спрямований на профілактику карієсу.
  • Зволожувачі спрямовані на те, щоби зберегти вологу.
  • Ароматизатори, підсолоджувачі — надають смак та свіжість.

Правильно підібравши зубну пасту та щітку, дотримуючись техніки та рекомендацій, ви зможете правильно і ефективно чистити зуби, зберегти їхнє здоров'я та гарний вигляд.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
33 голосів, оцінка: 4.7 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *