Пломба на зуби: як ставлять пломби на зуби в стоматології та їхні види

55829

Основу зубів складають мінерали, що сприяють високій міцності, запобігають передчасному зношуванню. Але через погану гігієну ротової порожнини, низку патологічних процесів, відбувається каріозне руйнування, яке вимагає негайного втручання стоматолога. Для усунення проблеми потрібне проведення певної процедури, завершальний етап в якій - встановлення пломби.

Пломба в стоматології | Фото 1 - Клініка Лукашука

 

Показання та протипоказання до встановлення пломби

Пломба на зуб ставиться за таких показань:

  • Під час лікування карієсу.
  • Для усунення дефектів, наслідків травм і пошкоджень.
  • Підвищеної стертості емалі.

Не можна встановлювати пломбу за таких обставин:

  • Алергічні реакції на окремі пломбувальні матеріали.
  • Під'ясенні руйнування, що обмежують доступ до ділянок, які необхідно пломбувати, якщо ця ділянка не може бути повноцінно ізольована від потрапляння слини.
  • Бруксизм, пломба швидко зруйнується.
  • Пошкодження карієсом понад 1/3 частини зуба.

Пломба в стоматології | Фото 2 - Клініка Лукашука

 

Визначення потреби в пломбуванні зуба

Щоб визначити, чи потрібна зубна пломба, стоматолог проводить такі маніпуляції:

  • Оглядає ротову порожнину, якщо на поверхні зубів спостерігаються знебарвлені ділянки, це може вказувати на утворення каріозних уражень. Щоб визначити каріозні порожнини, використовують стоматологічний зонд. Якщо емаль здорова, вона витримає тиск інструмента, якщо уражена емаль м'якої структури, інструмент її з легкістю проколює.
  • На поверхню зуба наносять спеціальний барвник, призначення якого - визначити наявність каріозної порожнини. Зі здорового зуба він змивається легко, а ось з уражених карієсом ділянок його нейтралізувати вкрай складно.
  • Проводячи рентгенівське дослідження, вдається виявити карієс, який розташований на невидимих озброєним оком частинах зуба.
  • Лазерна флуоресценція також сприяє виявленню змін зуба, які пов'язані з каріозними ураженнями, використовуючи лазерний зонд.

Стоматолог підбирає найбільш відповідний метод дослідження ротової порожнини, щоб визначити ті зуби, які підлягають подальшому лікуванню.

Пломба в стоматології | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

Процедура пломбування зубів

Встановлення пломби здійснюється в кілька етапів:

  • Огляд ротової порожнини, визначення методології, способів подальшого лікування. Кожен зуб оглядають, визначають, чи є на ньому тріщини, карієс.
  • Введення анестезії, це може бути знеболювальний гель або місцевий анестетик. Якщо карієс поверхневий, анестезія може не застосовуватися.
  • Поверхню зуба обробляють, очищають уражені тканини, за допомогою високошвидкісного дриля готують місце, де буде кріпитися пломба. В окремих випадках застосовують спеціальний лікувальний матеріал і ставлять тимчасову пломбу. В інших випадках процедура пломбування здійснюється в один прийом.
  • Заповнення підготовленого простору пломбувальним матеріалом.
  • Формування пломби, її полірування після того, як матеріал затвердіє. Для цього перевіряють як зуби контактують, роблять прикус зручним, шліфують зуб і полірують його, щоб продовжити термін служби пломби.

Пломба в стоматології | Фото 4 - Клініка Лукашука

 

Види пломб — тимчасові і постійні

Тимчасова пломба накладається, якщо:

  • Лікування зуба проводять у кілька відвідувань.
  • Потрібен час для того, щоб оброблений зуб зажив.
  • Якщо зуб глибоко уражений каріозними руйнуваннями, у процесі лікування відбувається оголення пульпи.
  • Стоматологічне лікування не потребує зволікання.

Завдяки тимчасовій пломбі на зубах, його стан може стати набагато кращим, оскільки вона закриває відкриту порожнину, пульпу від бактерій, тим самим роблячи її менш чутливою.

Тимчасова пломба не служить довго, оскільки вона виготовляється з крихкого, не зносостійкого матеріалу, через що тріскається, стирається, випадає, тому необхідно вчасно замінити її на постійну пломбу.

Тимчасова пломба фото:

Тимчасова пломба | Фото 5 - Клініка Лукашука

Постійна пломба на зубі може бути встановлена тільки на вилікуваний зуб на тривалий проміжок часу. Основні вимоги, яким має відповідати постійна пломба, це:

  • Міцність, гарний опір жувальним навантаженням.
  • Відтворення колишньої анатомічної форми зуба.
  • Схожість з натуральними зубами.

Постійна пломба фото:

Постійна пломба | Фото 6 - Клініка Лукашука

Види пломб для зубів можуть бути виготовлені з різних матеріалів, стоматолог запропонує підходящі варіанти, виходячи з проблеми, способу її вирішення і відповідної цінової політики.

 

Композитні пломби

Це найпоширеніший матеріал, щоб вийшла ідеальна пломба. Такі пломби діляться на різновиди:

  • Світловідбивна пломба, для закріплення якої застосовують світло певних параметрів, а саме - синій спектр. До того, поки пломба не буде піддана впливу світла, вона має м'яку структуру, що дає можливість створити правильну форму, мінімізувавши дефекти.

Світловідтверджувальна пломба є інноваційним і якісним рішенням пломбування зубів, матеріал виготовляють із високоякісного полімеру, який розфасований у зручні карпули. Таким чином, реставрація зуба стає простішою і легшою, пломба для зубів природного кольору не виділяється із зубного ряду.

Світловідбивна пломба фото:

Світловідбивна пломба | Фото 7 - Клініка Лукашука

  • Хімічна пломба стає твердою тоді, коли в реакцію вступають окремі її компоненти. Цей матеріал справляється з великими порожнинами, підходить після депульпування зуба.
    Ще один популярний різновид цього типу пломб — компомер. У цьому разі йдеться про гібрид композиту зі склоіономерним цементом. Цей матеріал має гарний вигляд як пломба на передньому зубі, за кольором і структурою не відрізнити від натуральних зубів.

Хімічна пломба фото:

Хімічна пломба | Фото 8 - Клініка Лукашука

Встановлюються пломби двома способами — прямим і непрямим.

Композитна пломба, встановлена прямим методом, бере участь у відновленні ураженої каріозної порожнини, застосовуючи композити світлового відбиття. Пломби тверднуть у роті під час здійснення хімічної реакції або під ультрафіолетовим світлом.

Фотополімерна пломба — один із найпопулярніших різновидів композиту, представлений у широкій колірній гамі - 2 відтінка, щоб точно підібрати колір під тон зубів. Фотополімерні пломби застигають під впливом ультрафіолетового світла.

Композитні пломби непрямого способу встановлення полягають у тому, що ротову порожнину обробляють, роблять зліпок і закривають тимчасовою пломбою уражений зуб. Пломбу моделюють, надалі фіксують за допомогою композитної вкладки на спеціальний матеріал.

Вартість такої пломби висока, проте матеріал міцний, зносостійкий. Встановлюючи пломбу, не потрібно висвердлювати велику порожнину для її фіксації, всі шари засвічують за допомогою прямого методу встановлення. За непрямого методу, вкладиш і пломба нагріваються, завдяки цьому результат міцний і надійний.

 

Пломби із золота

Цей різновид втрачає свою популярність, оскільки наразі можна використовувати матеріали, які не менш стійкі і мають більш естетичний вигляд, не виділяючись на тлі інших зубів. Зверніть увагу, не допускається застосування золотого сплаву з амальгами — формується електролітична пара, пломби будуть зруйновані.

Матеріал витримує вплив корозії, він міцний, справляється з навантаженнями в процесі жування. Таку пломбу встановлюють у два етапи — необхідне зняття зліпка і виготовлення пломби за індивідуальними параметрами. Вартість такої пломби досить висока, оскільки дорогий сам матеріал.

Пломби із золота фото:

Пломби із золота | Фото 9 - Клініка Лукашука

 

Керамічні пломби

Керамічна пломба (вкладка) - має унікальні властивості та характеристики, а саме термін служби понад 20 років, висока міцність, природний зовнішній вигляд, несприйнятливість до фарбувальних речовин, відсутність усадки матеріалу.

Пломби на передніх зубах із кераміки можуть бути представлені у вигляді вінірів.

Керамічна пломба фото:

Керамічна пломба | Фото 10 - Клініка Лукашука

 

Цементні пломби

Цементна пломба може бути виготовлена з фосфатного або склоіномерного цементу. Це недорогий матеріал, проте готовий виріб слабко прилягає до стінок зуба, дозволяючи потраплянню частинок їжі, розмноженню бактерій і подальшим захворюванням. Особливість матеріалу полягає в тому, що він щільніший, ніж тканини зуба, через це може руйнуватися емаль. Цемент швидко стирається, темніє, не дуже міцний.

Пломба на штифті — це чудовий варіант, як відновити зуб, не протезуючи його. Підходить він тоді, коли порожнина під пломбу занадто велика, немає стінки зуба, через що пломба не буде якісно закріплена.

Цементна пломба фото:

Цементна пломба | Фото 11 - Клініка Лукашука

 

Можливі ускладнення після встановлення пломби

Якщо встановлено пломбу зуба, ускладнення можуть виникнути, якщо стоматолог неякісно очистив оброблювану порожнину, карієс видалено не повністю. У цьому разі є ймовірність розвитку подальшого ускладнення, і вся проблема в тому, що воно відбувається під пломбою, під час звичайного візуального огляду його неможливо помітити.

Ще одне ускладнення пов'язане з тим, що пломба зубна обламується після того, як відбувається її усадка. Щоб уникнути цього ускладнення, лікар повинен якісно видалити нависаючі краї емалі.
Якщо пломба в зубі піддалася неякісному шліфуванню, відбувається завищення прикусу, а це тягне за собою виникнення певного дискомфорту.

Крім застосування якісного пломбувального матеріалу, важлива робота стоматолога — якщо процедуру буде виконано якісно, дотримуючись технології, пломба триматиметься довгий час.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
30 голосів, оцінка: 4.6 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *