Надкусочна пломба: що це таке і коли її встановлюють

13052

Викривлення прикусу — це не тільки патологічний дефект, але й серйозна проблема, що спотворює зовнішність. Він провокує надмірне стирання зубної емалі, виникнення захворювань ясен, порушення травних процесів. Правильне лікування та виправлення прикусу дозволяє зробити усмішку естетичною та нормалізувати загальне здоров'я організму.

Допомагає в цьому встановлення брекетів, які сприяють вирівнюванню зубного ряду та нормалізації функціонування щелеп. Додатковими компонентами брекет-системи можуть стати так звані пломби.

 

Що таке надкусочна пломба

Надкусочна пломба — це тимчасова пломба, яка за розміром більша за звичайну. Встановлюють такі пломби в залежності від індивідуальних особливостей щелеп на жувальні або передні зуби. Помби, що встановлюються на задні відділи, виготовляються з різних матеріалів. Часто можна побачити сині зуби у людей, які носять брекети. Це і є надкусочні пломби, хоча вони можуть бути й інших кольорів. Такі пломби не шкідливі для цілісності зубів чи емалі та служать виключно як ортодонтичні накладки.

Надкусочна пломба

Коли брекети зафіксовані на коронці, при змиканні щелеп верхні зуби не повинні зачіпати дугу знизу. В іншому випадку конструкція може бути деформована. Надкусочні пломби, встановлені на передніх різцях, не дають щелепам повноцінно стулятися. Встановлення даних пломб необхідне також у таких випадках:

  • при перекритому прикусі;
    при зміщенні щелепних кісток;
  • щоб уникнути дряпання емалі ортодонтичною конструкцією;
  • при анатомічно низьких коронках;
  • при розбіжності дуг;
  • якщо коронка стерлася і є потреба тимчасово компенсувати втрачену висоту;
  • для скорочення тривалості ортодонтичного лікування;
  • для покращення ефективності носіння брекет-системи.
    Надкусочні накладки на зуби при брекетах допомагають нормалізувати перебіг вирівнювання зубного ряду. Крім цього, вони сприяють вирішенню пародонтичних захворювань, усунення хронічного головного болю, усунення розтягувань зв'язок щелепи та нормалізації роботи ШКТ.

Стоматолог-ортодонт індивідуально визначає оптимальний розмір, розміщення та кут нанесення пломбувального матеріалу. Накладки на зуби для виправлення прикусу значно знижують тиск на щелепні кістки та ясна навколо зубів, завдяки чому ймовірність запалення ясенних тканин зводиться до мінімуму.

Процес встановлення пломби у кл. Лукашука

 

Показання для встановлення ортодонтичних накладок

Надкусочні пломби на зубах перешкоджають повному змиканню верхньої та нижньої щелеп. Завдяки цьому конструкції, встановлені в роті, не зачіплятимуться різцями. Накладки показані при порушеннях прикусу, коли є високий ризик пошкодження цілісності брекетів або коронок при:

  • значному перекритті нижніх зубів верхніми;
  • наявності порушення співвідношення форм щелепних дуг;
  • діагностуванні одностороннього або двостороннього перехресного прикусу;
  • наявності аномально великих нижніх зубів, що провокують різницю розмірів та форми коронок верхніх та нижніх щелеп;
  • низьких коронках через руйнування зубного краю або значну стертість.
    Основне завдання тимчасової накладки на зуби полягає у запобіганні пошкодженню брекетів та усунення надлишкового тиску на щелепу. Стоматологи рекомендують встановлювати такі пломби, тому що відновлювати ортодонтичну конструкцію через випадкове пошкодження може бути дуже дорого.

 

Особливості носіння надкусочних пломб

Надкусочні пломби на передніх зубах діляться на два найбільш поширені різновиди:

  1. Класична конструкція Катца (фіксується петлями та кламерами та спирається на фронтальні зуби);
  2. Конструкція з гумовою тягою Хургіна.

Як пломбувальний матеріал вибираються міцні та безпечні для емалі еластичні полімери, стоматологічний цемент, сульфат або оксид цинку та ін. Скільки застигає тимчасова пломба? Залежно від матеріалу, що використовується, застигання накладки може тривати в середньому 2-3 години.

У перші дні після встановлення ортодонтичні накладки можуть бути відчутними в роті і викликати дискомфорт. Якийсь час вони відчуваються та заважають. Однак через дві-три доби настає звикання. Вже за тиждень жувати і говорити стає так само звично та зручно, як і було до встановлення.

Естетичний аспект — це індивідуальне питання для кожного пацієнта. Візуально сині пломби можуть бути досить помітними, але зараз стоматологи використовують пломбувальний матеріал різних відтінків, у тому числі і тон зубної емалі. Фахівець обов'язково враховує побажання пацієнта.

 

Як звикнути до щелеп, що не стуляються?

Сучасне ортодонтичне лікування зараз перебуває на дуже високому рівні. Воно здійснюється з використанням інноваційних технологій та ультраточного обладнання. Установка накладок викликає певний дискомфорт у пацієнта, оскільки його щелепи перестають змикатися звичним чином. Через якийсь час це проходить, і жувальна функція повністю відновлюється, а неприємні відчуття проходять.

Накладки видаляють після демонтажу брекет-системи. Багато пацієнтів навіть під час носіння таких пломб не відчувають незручностей. Але якщо дискомфорт приносить сильні муки або відвалилася пломба, потрібно оперативно записатися на огляд до лікаря. Ортодонт визначить причину, що викликає сильні неприємні відчуття, і наскільки можна замінить чи зменшить накладку.

Встановлення надкусочної пломби. Консультація ортодонта

Ортодонтичні накладки досить тонкі, тому звикання до них відбувається через кілька днів. Після звикання проблеми з дикцією та жуванням у більшості пацієнтів пропадають. Щоб полегшити цей процес, фахівці рекомендують:

  • Їсти рідку чи м'яку їжу в перші дні після встановлення (супи, м'які каші, пюре, кисломолочні продукти);
  • Перед вживанням їжу можна нарізати на дрібні шматочки;
  • Тверді овочі та фрукти їсти тільки у нарізаному вигляді та не намагатися відкушувати;
  • Відмовитися від жувальних цукерок, жуйки, горіхів, насіння, снеків.

 

Тимчасова пломба — скільки тримається та як довго з нею ходити?

Тривалість носіння брекет-системи визначається складністю патології та різновидом обраного ортодонтичного апарату. Скільки триватиме лікування залежить безпосередньо від вихідних даних та від того, як ефективно протікає процес виправлення прикусу. Найчастіше надкусочні пломби встановлюють на початку лікування, після чого знімають, вдаючись до інших методів виправлення патології.

Виправлення ортодонтичної патології

Зазвичай накладки на брекети носять стільки ж, скільки триває ортодонтичне лікування. Однак кінцевий термін носіння визначається стоматологом, що лікує, індивідуально в результаті обстеження і фіксації результатів вирівнювання зубів. Надкусочні пломби не потребують особливого догляду, але іноді потребують заміни, оскільки термін їхньої служби невеликий. Завдяки тому, що у таких накладок кріплення неміцне, вони видаляються в кінці лікування дуже швидко і безболісно.

У стоматологічній клініці Лукашука ортодонтичне лікування проходить під наглядом досвідчених фахівців та приносить мінімум дискомфорту пацієнтам. Лікар в індивідуальному порядку визначає необхідність встановлення надкусочних пломб і робить все необхідне, щоб їх носіння протікало якомога комфортніше для пацієнта.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
19 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *