Пародонтоз: симптоми, причини виникнення, лікування та профілактика

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
29312

Пародонтоз | Фото 1

 

Що таке пародонтоз

В даний час одним з найпоширеніших і найнеприємніших діагнозів у стоматології є пародонтоз. Для початку необхідно розібратися, що таке пародонтоз і чи є різниця між пародонтозом і пародонтитом.

Пародонтоз – це застарілий термін, який і по сьогоднішній день широко використовується багатьма стоматологами. Пародонтоз –  це не що інше, як важка стадія пародонтиту. Так-так, саме запущений пародонтит агресивного протікання. Багатьох цікавить питання "Чи можна вилікувати пародонтоз?" Слід зазначити, що лікування пародонтозу абсолютно нічим не відрізняється від пародонтиту і спрямоване на зупинення руйнування кісткової тканини, не даючи хворобі прогресувати.

З проблемою виникнення пародонтозу зустрічаються найчастіше люди зрілого та літнього віку. Це пов'язано саме з тим, що початок пародонтиту згідно статистиці припадає на вік 35-40 років. При несвоєчасній діагностиці захворювання набуває агресивного характеру і призводить до значного руйнування кісткової тканини, що має назву “пародонтоз”.

При цьому слід зазначити, що на сьогоднішній день пародонтоз (пародонтит) зустрічається і у людей молодого віку, починаючи з 18 років. Причинами такого захворювання є хвороби та порушення процесів в організмі, які спричиняють захворювання порожнини рота. Також може виникнути пародонтоз при вагітності.

Чи заразний пародонтоз? Пародонтоз – це НЕ заразне захворювання. Така хвороба не може передатися повітряно-крапельним шляхом. Пародонтоз виникає внаслідок інших причин, зазначених нижче.

 

Основні симптоми пародонтозу

Потрібно враховувати той факт, що досить часто пародонтоз виникає непомітно і його важко спочатку ідентифікувати, аж поки прояви не стануть явно помітними. 

Пародонтоз | Фото 2

Симптоми хвороби можуть бути такими:

  • Достатньо сильна чутливість зубів. Вона може виявлятися внаслідок дії різних подразників: температурних, хімічних, механічних.
  • Поява кровоточивості ясен.
  • Можуть бути помітними шийки зубів.
  • Може виникнути ефект клиноподібних зубних елементів.
  • Гострий пародонтоз – не що інше як загострення пародонтиту, при якому можуть з'являтися різні припухлості ясен, у тому числі з гнійним вмістом.
  • Можлива зміна забарвлення зубів.
  • Може виникнути ерозія емалі.
  • Можлива зміна висоти перегородок між зубами, які з часом можуть зникнути.
  • У деяких випадках відчувається свербіж ясен.

Внаслідок тривалого перебігу цієї хвороби, коли у вас запущений пародонтоз, можлива поява розхитаності зубів, а також їх втрата.

 

Діагностика пародонтозу

Щоб розуміти, як вилікувати пародонтоз, слід його правильно діагностувати. Виявлення пародонтозу нескладне за наявності основних симптомів захворювання. Основним методом діагностики є заповнення пародонтологічної карти, де за допомогою спеціального зонда-лінійки можна визначити руйнування кісткової тканини на початковому етапі, а також проведення серії спеціальних рентгенологічних досліджень. При цьому раннє виявлення пародонтозу сприяє уповільненню цього процесу.

Діагностика пародонтозу | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

Причини виникнення пародонтозу

Ми вже відзначили відсутність запального процесу за такого захворювання, як пародонтоз. Однозначних причин виникнення цього захворювання на сьогоднішній день не має.

Тому виділяють такі можливі причини появи:

1. За відсутності лікування пародонтиту стан перетворюється на важку фазу, що помилково називають “пародонтоз”.

2. Внаслідок перебігу інших захворювань: цукровий діабет, онкологічні захворювання, проблеми, пов'язані зі шлунково-кишковим трактом.

3. Спадковість.

4. Відсутність правильної гігієни порожнини рота та неправильне підбирання засобів індивідуального догляду.

5. Відсутність регулярних візитів до пародонтолога для проведення діагностики та професійної гігієни порожнини рота мінімум двічі на рік.

6. Порушення роботи ендокринної системи.

7. Наявність неправильного прикусу.

8. Порушення процесів обміну у ротовій порожнині.

9. Проблеми з імунітетом.

10. Шкідливі звички. Може виникнути пародонтоз від куріння.

11. Недостатнє вживання мінеральних речовин та вітамінів у їжу.

Причини виникнення пародонтозу | Фото 4 - Клініка Лукашука

Також фахівці зазначають, що основною причиною виникнення пародонтозу є проблеми кровопостачання у кістках, а також м'яких тканинах. Це пов'язано з появою м'якого чи твердого нальоту, куди входять мікроби, виникненням відкладень під яснами чи над ними.

Тому, коли постає головне питання - як лікувати пародонтоз ясен, рішенням проблеми буде видалення зубного нальоту та різних відкладень. При цьому, якщо вчасно не почати лікувати пародонтоз, то хвороба розвиватиметься та прогресуватиме. В результаті почнеться розвиток ерозії емалі зубів, можлива зміна кольору зубної емалі та її стирання, що призведе до появи такого захворювання, як гнійний пародонтоз.

 

Лікування пародонтозу

Багато пацієнтів запитують: "чи лікується пародонтоз?". Ключовим для того, щоб відповісти на це питання та визначити методи лікування, є стадія захворювання.

Раніше популярним методом лікування пародонтозу було застосування ін'єкцій. На сьогоднішній день така методика не застосовується через свою неефективність.

 

Сучасні методики лікування пародонтозу у стоматології

Як лікувати пародонтоз зубів, якщо у вас є легка стадія? Початковий етап пародонтозу виявляється під час регулярного проходження огляду у стоматолога. Найефективніше лікування пародонтозу – проведення очищення кореня зуба від підясенного каміння, так званий підясенний скейлінг. На сьогоднішній день ця процедура є єдиною у світі науково підтвердженою методикою ефективного лікування пародонтиту (пародонтозу) на будь-якій стадії його розвитку.

Відео "Навіщо чистити зубний камінь":

Для підтримки ефекту від лікування необхідно суворе дотримання диспансеризації (що означає регулярне відвідування пародонтолога, термін якого розраховується в залежності від стадії захворювання).

У деяких випадках застосовуються сучасні хірургічні методики для покращення результатів лікування, проте до хірургічної фази можна переходити виключно після проведення консервативного, тобто нехірургічного етапу.

У сучасній стоматологічній практиці виникли нові способи, за допомогою яких можна вилікувати пародонтоз. Лікування лазером – додаткова методика лікування. Лазер є стерильним і водночас руйнує бактеріальну клітину, проводячи стерилізацію та знищення бактерій, що знаходяться в порожнині рота.

Ще одним способом лікування пародонтозу є застосування ортопедичних конструкцій. За допомогою цих методів відбувається додаткова фіксація зубів, а також протезування зубів, які були втрачені.

 

Хто знаходиться в зоні ризику захворіти на пародонтоз

Велика ймовірність захворіти на пародонтоз можлива в тому випадку, якщо:

  • ви палите;
  • ви не дотримуєтеся гігієни ротової порожнини;
  • у вас є супутні захворювання, особливо це стосується групи ендокринних захворювань;
  • у вас є зубний камінь;
  • ваші родичі мають таке захворювання.

 

Профілактика пародонтозу

Пародонтоз фото:

Профілактика пародонтозу | Фото 5 - Клініка Лукашука

Існують заходи, які сприяють запобіганню виникненню такого захворювання, як пародонтоз.

Профілактика цієї хвороби полягає у дотриманні таких заходів:

1. Необхідно отримувати достатню кількість мінералів та вітамінів з їжею. Якщо у вас дефіцит вітамінів, які ви отримуєте з їжею, необхідно приймати їх у вигляді аптечних препаратів.

2. Необхідно дотримуватися всіх правил гігієни ротової порожнини – чистити зуби двічі на день, використовувати міжзубні йоржики та іригатор; полоскати рот після їжі.

3. Регулярний огляд у стоматолога щонайменше 2 рази на рік.

4. Видалення зубного каменю за допомогою професійного чищення.

5. Терапія захворювань, що зумовлюють появу пародонтозу.

6. Відмова від шкідливих звичок.

Багато пацієнтів цікавляться, чи пройде пародонтоз, якщо кинути палити. Відмова від куріння застереже вас від появи пародонтозу та виникнення зубного каменю, який сприяє і появі пародонтозу.

 

Спосіб життя при пародонтозі

Якщо у вас виявили пародонтоз, то регулярне відвідування стоматолога і проведення професійного чищення зубів після лікування - це основні умови для запобігання прогресування захворювання і серйозних ускладнень. ВАЖЛИВО вживати в їжу більше рослинних і твердих продуктів!

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
27 голосів, оцінка: 4.4 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *