Чи можна лікувати пародонтит у домашніх умовах?

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
178217

как лечить пародонтит в домашних условиях - Клиника Лукашука

 

Основні симптоми пародонтиту і як його лікувати в домашніх умовах

У якому б віці ми не були, доглядати за зубами дуже важливо. Адже їм постійно загрожують бактерії, мікроорганізми, різні хвороби. Одним із підступних захворювань поміж них можна назвати пародонтит. Це найбільш поширене захворювання з тих, що трапляються в стоматології. Воно характеризується запаленням ясна навколо зуба з подальшим руйнуванням зубних зв’язок із кістковою тканиною щелепи. Відсутність лікування пародонтиту призводить до атрофії кісткової тканини і, як наслідок, до втрати зуба.

Дослідження, проведені Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 35 економічно розвинених країнах між особами у віці 31–44 років показали понад 75% розповсюдження цієї хвороби. Такі показники свідчать не тільки про високий рівень захворюваності, але й про значне зниження віку пацієнтів, які страждають пародонтитом або пародонтозом.

Основні симптоми пародонтиту:

  • запалення ясен (почервоніння і кровоточивість під час механічних впливів на них: чищення зубів або пережовування їжі);
  • ясна набрякають, збільшується кровоточивість, утворюються зубоясневі кишені, з’являються больові відчуття і неприємний запах із рота;
  • глибина кишені досягає великих розмірів, і зуб починає хитатися, приєднуються гнійні виділення.

как лечить пародонтит в домашних условиях

 

Причини виникнення пародонтиту

Основною причиною виникнення пародонтиту є несвоєчасне видалення зубного каменю, який утворюється спочатку над ясною, потім пробирається глибше, відсуваючи спочатку ясну, а потім руйнуючи кістку.

Зубний наліт утворюється на зубах уже через 1-2 години після чищення зубів. А через 12 годин мікроорганізми починають утворювати твердий каркас із вуглеводів, міцно прикріплюючись до поверхні зубів, утворюючи більш стійкий наліт.

Якщо цей наліт не зчищати, то в результаті відкладень мінералів, білків і солей, що містяться в слині, наліт поступово мінералізується й ущільнюється.

Далі під впливом бактерій (лактобактерій), які активно розмножуються під шаром білкової плівки, зубний камінь росте й набуває жовтуватого кольору. Проти такого каменю зубна щітка безсила. Тому дуже важливо чистити зуби 2 рази на день.

 

Особливості лікування пародонтиту в домашніх умовах

Чи можна вилікувати пародонтит у домашніх умовах? Очистити поверхню кореня від каменя (а це основна причина) правильно і якісно неможливо! Можна лише зняти симптоми гострого запалення, прополіскуючи відваром трав (парило, фіалка триколірна, календула, листя брусниці, кора дуба). Але це лише тимчасовий захід перед візитом до лікаря-пародонтолога.

Наступним етапом лікування хвороби буде професійна чистка порожнини рота, оскільки необхідно очистити зуби і ясна від нальоту й утвореного каменю.

профессиональная чистка зубов при лечении пародонтита

Після того як провели професійну чистку і з ясен зняті відкладення, потрібна медикаментозна обробка і використання антисептиків для зняття запалення й заспокоєння ясен.

Якщо стадія пародонтиту запущена, проводиться лікування, спрямоване на більш глибоку очистку поверхні кореня за допомогою під’ясневого скейлінга. Ця процедура спрямована на поліровку кореня, завдяки чому розвиток хвороби припиняється.

Незважаючи на беззаперечну ефективність професійного лікування в стоматолога, підтримувати стан ясен після лікування пародонтиту можна й потрібно в домашніх умовах. Для цього необхідно дотримуватись наведених нижче рекомендацій:

  • використання йоржиків і зубної нитки; тут дуже важливо, щоб лікар підібрав правильний розмір йоржиків;
  • виберіть щітку завдовжки не більше 2,5 см і завширшки менше 1,5 см (середньої чи м’якої жорсткості);
  • використання гелів «Холісал» і «Метрогіл дентал» (за рекомендаціями лікаря);
  • полоскання рота розчинами і відварами рослин (парило, фіалка триколірна, календула, листя брусниці, кора дуба);
  • лікування пародонтиту вітамінами (В1, В6, В12, аскорбінова кислота, А, Е, фолієва кислота і подібні).

Є різні методи профілактики пародонтиту в домашніх умовах і кожен може знайти для себе найбільш прийнятний, але найважливіша умова для повного одужання – це дотримання всіх зазначених вище приписів. Пам’ятайте, що підтримувати гігієну і відвідувати лікаря двічі на рік не зайвий клопіт, а турбота про здоров’я та економія.

 

 

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
33 голосів, оцінка: 4.64 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *