Кришаться зуби: чому і що робити в такій ситуації

11336

Мікротріщини і сколи на емалі повинні серйозно стурбувати людину, яка зіткнулася з таким явищем. Коли руйнуються зуби, це спричиняє безліч незручностей і проблем. Обережне пережовування їжі з неправильним розподілом жувальної активності, неможливість усміхатися, болючі відчуття — лише мала їх частина. Панікувати — не вихід із ситуації. Потрібно розібратися з причинами, які викликали такі процеси та їх усунути.

Звісно, не варто мучити пошуковик питаннями «Кришаться зуби, що робити?» або "Що робити, якщо кришаться зуби", а необхідно негайно звернутися до стоматолога. Якщо процес руйнування своєчасно не зупинити, то наслідки можуть бути серйозними. Слід пам'ятати, що до зони ризику належать: люди похилого віку, вагітні жінки і жінки в період менопаузи, дорослі з недостатнім харчуванням, діти.

Фото 1: Руйнування зубів

 

Основні причини, чому кришаться зуби у дорослих людей:

Наліт і камінь сприяють крихкості емалі та розмноженню бактерій. У свою чергу, це провокує появу карієсу та руйнування зубних тканин. Частинки їжі теж потрібно ретельно прибирати після кожного прийому їжі. Навіть підбір зубних паст та щіток краще здійснювати разом із лікарем-стоматологом. Особливо важливо уточнити правильну техніку чищення зубів, без якої решта всіх застережень втратить силу.

  • Незбалансоване або недостатнє харчування

Зловживання кислою та м'якою їжею, а також солодощами шкодить здоров'ю зубів. В'язкість слини не менш важлива, а отже потрібно уважно стежити за вживанням достатньої кількості рідини. Нераціональне харчування з дефіцитом фтору, фосфору, магнію, кальцію та вітаміну D вкрай негативно позначиться на міцності емалі. Тому включайте у свій раціон сухофрукти та фрукти, горіхи, овочі, молочні продукти та рибу.

  • Загальний чи віковий стан здоров'я

Хронічні захворювання, особливо ендокринної системи та шлунково-кишкового тракту, порушують насичення поживними речовинами організму. Нестача мінералів і вітамінів, що з'являється навіть при достатньому, здавалося б, надходженні цих речовин до організму, призводить до кришення зубів та запалення ясен. Жінки в період клімаксу мають проблеми з гормональним фоном, що провокує крихкість кісток загалом. Кришаться зуби при вагітності. Також зі схожими нюансами стикаються люди з надмірною вагою.

  • Втрата зубів та патології прикусу

Порушення цілісності зубного ряду, змикання щелепи, нерівне розташування також спричиняють те, чому кришаться зуби. Додаткове навантаження на певні зуби призводить до їхнього травмування та швидкого витончення емалі, появи тріщин і сколів. Відновлення та вирівнювання зубів не можна відкладати у довгий ящик, це як мінімум спричинить додаткові витрати грошей та часу.

  • Несвоєчасні візити до стоматолога

Якщо кришаться зуби, причина може бути в тому, що вашим коронкам вже понад 15 років або пломба поставлена понад 5 років тому. Вони мають термін придатності. Пломба може згодом руйнуватися чи взагалі випасти. Навіть реставрація зубів потребує уваги. Не забувайте, що стоматолога потрібно відвідувати щонайменше двічі на рік. Проходження огляду і професійна гігієна зубної порожнини стануть прекрасною профілактикою від кришення зубів.

  • Недбале ставлення та шкідливі звички

Руйнуються зуби у людей, які приділяють недостатньо уваги догляду за ними. Звичка їсти насіння, нігті, сухарі, горіхи, відкривання кришок і є причинами того, від чого кришаться зуби. Надмірне вживання кави та алкоголю, нікотиновий наліт також стануть поштовхом до того, що зуби почнуть руйнуватися.

  • Екологія

Важливими чинниками того, від чого руйнуються зуби, є стан ґрунту та води в регіоні проживання людини, їх насичення мінералами, вміст хімікатів у повітрі та рівень радіації.

 

Кришаться зуби у дитини: основні причини

Все починається із внутрішньоутробного розвитку. Тяжкий перебіг вагітності, постійні стреси, токсикоз, анемія, всілякі інфекції відображаються на стані зубів дитини. Несприятливими джерелами майбутніх проблем дітей із зубами служать шкідливі звички, нездоровий спосіб життя вагітної жінки, неправильне харчування з нестачею кальцію. Такі фактори відображаються і на майбутній матері. Важливим моментом є ускладнення під час пологів. Підсумком цього може стати поява борозен, поглиблень і темних плям на емалі малюка.

Фото 2: Руйнування зубів у дитини

Подальше харчування дитини має забезпечувати її комплексом усіх необхідних вітамінів та мінералів. При грудному вигодовуванні матері слід стежити за своїм раціоном харчування. При самостійному харчуванні бажано уникати зловживання їжею, що фарбує, занадто кислої їжі і надлишку солодкого.

Батьки повинні уважно коригувати надходження фтору до організму дітей. Перенасичення організму мінеральними солями призведе не просто до того, що зуби розкришаться, а викличе втрату еластичності емалі та її масове відпадання. По можливості, необхідно виключити антибіотики у лікуванні дитини до року.

Щоб не ставити питання, чому кришиться зуб у маленького члена сім'ї, не зайвим буде привчати його до гігієни порожнини рота з самого дитинства. Якісне пломбування не зможе протистояти постійному м'якому нальоту на зубах малюка.

Деформація прикусу є не менш актуальним ускладненням, до якого необхідно уважно поставитися і не запустити. Рання втрата зубів через всілякі травми при падіннях або ударах, тривале використання пустушки або неправильне прорізування зубів руйнуватимуть усі молочні зуби, що потім позначиться і на постійних.

 

Що робити, якщо кришаться зуби та куди звертатися

Якщо хоч один зуб кришиться або починає руйнуватись, бажано негайно звернутися до стоматолога. Ігнорування проблеми, що виникла, або самолікування погіршують ймовірність сприятливого прогнозу при лікуванні. Після огляду, встановлення діагнозу та вибору тактики лікування, потрібно буде усунути ймовірні причини руйнування зубів. Потім можна буде приступати до відновлення їх зовнішнього вигляду та функціональності.

Фото 3: Визнечання ступеню руйнування зубів

Основні стоматологічні послуги при лікуванні та профілактиці зубної порожнини:

  • найпростіша та найефективніша для молочних зубів — реміналізація. Покриття емалі розчином із вмістом кальцію та фтору особливо ефективне при незначних дефектах;
  • закриття фісур — закриття поглиблень поверхні жувальних зубів у дитини спеціальним герметичним матеріалом;
  • пломбування — ювелірна робота лікаря з відновлення функціональності та форми зуба при карієсі за допомогою якісних композитів;
  • керамічні накладки або вініри застосовують у косметичних цілях, якщо потрібно відновити один або кілька передніх зубів при серйозних сколах та дефектах;
  • вкладки — використовують при пошкодженні 50% зуба або як альтернативу простій пломбі. Такий матеріал набагато довше служить, герметичніший, довговічніший за просту пломбу і не дає усадку. Виготовляється за формою зуба, тому виглядає набагато красивіше і природніше;
  • коронки — це протезування ортопедичною конструкцією у разі, якщо зуб залишився практично без коронкової частини. Для передніх зубів використовується керамічний матеріал, а для жувальних діоксид цирконію;

імплантація — остання надія при руйнуванні кількох зубів одночасно і неможливості використання жодного з перерахованих вище варіантів.
Багато стоматологічних клінік надають подібні послуги, але ірраціональний, підсвідомий страх перед стоматологом не дає людині вчасно звернутися за допомогою. До комфортного, безболісного, комплексного лікування зубів високоякісними матеріалами з гарантією прагнуть усі.

Не останню роль відіграє репутація клініки та її лікарів. І тут коло пошуку значно звужується. Складно протягом довгих років роботи користуватися безумовною повагою клієнтів, дотримуватися паритету ціни та якості при максимально комфортному наданні послуг. У цьому плані, заслуговує на пильну увагу Київська клініка стоматології Лукашука.

Доглядайте за вашими зубами, не відтягуйте з візитом до стоматолога, вчіть дітей правильно стежити за ротовою порожниною і ви довгі роки радуватимете оточуючих білосніжною та красивою усмішкою.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
20 голосів, оцінка: 4.1 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *