Чому гниють зуби, причини, стадії і лікування

56420

Якщо ви відчули перші ознаки того, що зуб починає руйнуватися, виник неприємний запах гнилі з рота, слід негайно звернутися до стоматолога. Причини, чому гниють зуби, можуть бути різні — починаючи від якості гігієни зубів, закінчуючи щоденним раціоном і загальним станом здоров'я.

Причини гниття зубів | Фото 1

 

Основні причини, чому з'являються гнилі зуби

Весь перелік причин, чому гниють зуби, поділяють на 3 основні категорії.

1. Причини, виникнення яких пов'язане безпосередньо з діями людини:

  • куріння — це основний фактор, що призводить до гниття зубів. Через куріння відбувається порушення обмінних процесів усередині тканин ротової порожнини, в зубах і яснах, зменшується рівень опірності негативним впливам, таким як наліт і бактерії. Крім того, безпосередньо сам сигаретний дим негативно впливає на стан емалі зубів, сприяє її руйнації.
  • алкоголь, наркотики — ці речовини негативно впливають на рівень опірності організму, швидкість і ефективність захисту, а також відновлення.
  • низька культура харчування, зловживання солодкими, борошняними виробами, кислими фруктами, ягодами, які утворюють м'який наліт та руйнують емаль.
  • неправильний спосіб життя, нестача вітамінів, мінералів сприяють тому, що структура емалі руйнується.
  • погана гігієна ротової порожнини, що сприяє накопиченню залишків їжі і далі призводить до розмноження хвороботворної мікрофлори, яка витісняє корисні бактерії. Накопичення анаеробних бактерій у роті та дефіцит вітамінів призводять до процесів гниття та руйнування зубів.

2. Причини, виникнення яких не залежать безпосередньо від людини:

  • погана екологія — брудне повітря, вода поганої якості, із шкідливими домішками, з дефіцитом фтору;
  • фактор спадковості;
  • фізіологічні стани — інтенсивне зростання підлітків, вагітність, лактація, так званий гормональний дисбаланс, коли організм мобілізує всі свої сили та ресурси в інше русло.

3. Причини, пов'язані з загальними стоматологічними захворюваннями:

  • стоматологічні захворювання, зокрема пародонтит, пародонтоз, гінгівіт;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки;
  • захворювання щитовидної залози.

Гнилі зуби | Фото 2 - Клініка Лукашука

 

Стадії гниття зубів

Гнилі зуби не з'являються одразу, весь процес займає кілька стадій.

1 стадія — поширюється неприємний запах з рота, який на початковому етапі відчувається зрідка, а потім переходить у постійний симптом. Джерелом такого запаху виступає наліт, у якому перебувають хвороботворні бактерії.

2 стадія — зуб руйнується, темніє, чорніє, починає проявлятися біль, ниючий або різкий. Спостерігається набряк ясен, зокрема, коли гниє зуб від кореня. На цій стадії захворювання, якщо уражається лише корінь, візуально під час огляду нічого не буде видно. Зробивши рентгенівський знімок, вдасться побачити, в чому справа.

3 стадія — під корінням відбувається скупчення гною, з'являються кісти, видаленням яких може займатися лише хірург.

4 стадія — в коронці зуба з'являються порожнини, виникає різкий біль. Це вказує на те, що запалюється пульпа — порушені м'які тканини зуба, де розташовані нерви, судини кровоносного та лімфатичного характеру. Коли захворювання починається з зуба, а не з кореня, то при руйнуванні нерва болючі відчуття пропадають, процес гниття переходить на коріння, зуб повністю руйнується.

Гнилі зуби лікування | Фото 3 - Клініка Лукашука

Гнилий зуб потрібно починати лікувати, як тільки з'явилися візуальні зміни або больові відчуття, щоб заздалегідь врятувати його.

 

Чому гниють молочні зуби у дітей?

Молочні зуби в дітей є тимчасовими, але вони особливо вразливі для захворювань. Це зумовлено тим, що у молочних зубів тонка емаль. Це полегшує проникнення бактерій через мікроскопічні відколи та тріщини до дентину, що веде до його руйнування. В результаті може розпочатися процес розкладання молочного зуба.

В основному до гниття молочних зубів призводять такі фактори:

  • незбалансоване харчування, зокрема зловживання солодощами;
  • дефіцит вітамінів в організмі;
  • споживання води з надмірною кількістю фтору;
  • механічні пошкодження емалі;
  • генетична схильність.

 

Лікування гнилих зубів

Чи потрібно лікувати гнилі зуби? Насамперед потрібно звернутися до стоматолога, щоб оцінити серйозність ситуації. Якщо зуб почав гнити від кореня, він лікуванню не підлягає, вирішити ситуацію можна видаленням гнилого зуба. Якщо гниють тканини зуба, лікар може спробувати врятувати його — видалити пошкоджену тканину, провести чищення, пломбування зуба. Іноді може знадобитися видалення зубного нерва, пломбування каналів — такий зуб буде неживий, з часом він темнітиме. Лікування гнилих зубів — ситуація непроста, яка потребує втручання професіонала.

Виникає питання, чому гниють зуби під коронкою? Це може відбуватися у випадку неякісної установки коронки, якщо залишки їжі потрапляють в простір, що утворився. Це негативно впливає на стан зуба і в подальшому призводить до його гниття.

 

Наслідки, до яких призводить гниття зубів

Організм влаштований так, що всі органи і системи взаємопов'язані. Тому навіть один гнилий зуб може завдати величезної шкоди. Зіпсований зуб є джерелом інфекцій, яка кров'ю переміщається по всій кровоносній системі, таким чином порушується вся робота внутрішніх органів.

Гнилі зуби наслідки | Фото 4 - Клініка Лукашука

Наслідки, які виникають від руйнування, гниття зуба можуть бути серйознішими, ніж сама проблема з зубами, зокрема:

  • Проблеми із серцем — наявність запальних, інфекційних процесів в роті призводять до того, що зростають ризики і ймовірність захворювання серця. Бактерії проникають у кров, порушуючи роботу серцево-судинної системи, збільшуються ризики тромбозу. Через пародонтоз карієсу розвивається ендокардит (уражається внутрішня перегородка серця), тому що стрептокок проникає в серце через кровоносну систему.
  • Проблеми з шлунково-кишковим трактом — бактерії зі слиною потрапляють у шлунок, у кишечник, порушується мікрофлора, з'являються запалення. Також, при проблемах з зубами, людина гірше пережовує їжу, це позначається на органах травлення.
  • Проблеми з легенями — не здійснюючи гігієну зубів, наліт і бактерії потрапляють у легені, якщо людина в цей час хвора, може розвинутися пневмонія і серйозні ускладнення.
    Проблеми із суглобами — якщо зуби в поганому стані, бактерії потрапляють у кровотік, доходять до суглобів, через що розвивається гнійний артрит. При попаданні в кровотік продуктів життєдіяльності таких бактерій розвивається реактивний артрит.
  • Проблеми з зором і слухом, шкірою, уражається нервова, кровоносна системи.

Тобто, через захворювання зубів і ясен відбувається порушення роботи внутрішніх органів. Щоб не провокувати такі захворювання, потрібна ретельна, якісна гігієна ротової порожнини та своєчасне лікування зубів.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
29 голосів, оцінка: 4.7 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *