Як вирвати молочний зуб: видалення молочних зубів

46813

Природна заміна молочних зубів постійними скадає 5-7 років. Корінь розсмоктується, розхитується, а новий зуб буквально виштовхує молочний різець із лунки. Іноді зуб хитається, але самостійно не виходить з лунки, завдає дискомфорту дитині, кровотоить і болить. У домашніх умовах вирвати молочний зуб можна лише в разі його рухливості в зубному ложі. Якщо зуб сидить міцно та заважає росту постійного зуба, потрібна допомога хірурга. Як вирвати молочний зуб, про допоміжні методи вдома та як може допомогти лікар – розповімо у статті.

Молочний зуб у дитини

 

Коли потрібно видаляти

Показанням до видалення зуба вдома вважається його нестабільність в яснах. Корінь, що хитається, ушкоджує м'які тканини, провокує кровоточивість і атрофію ясен. Малюкові незручно їсти тверду їжу, доглядати ротову порожнину. Зуб може випадково відломитися, потрапити з їжею до органів шлунково-кишкового тракту, призвести до пошкодження емалі сусідніх зубів. Показання для екстракції в умовах стоматологічної клініки:

  • глибокий карієс, коли зберегти тіло та корінь зуба неможливо;
  • кіста, гнійник біля верхівки кореня;
  • велике коріння;
  • розхитування зуба призводить до запалення та кровоточивості;
  • травма зуба: тріщина, скол, перелом кореневої частини;
  • показання ортодонта, коли один або кілька зубів провокують зміну прикусу;
  • надкомплектація зубного ряду.

При випадковому уламку є ризик залишення фрагмента кореня в м'яких тканинах. Це призводить до запалення ясен, кістки, розвитку періодонтиту та інших захворювань. Потім уламки порушують зростання постійного зуба, стають причиною гнійно-інфекційних процесів.

 

Як розхитати молочний зуб

При нормальному прикусі, правильному розташуванні зубів у щелепному ряді, дитина може допомогти собі самостійно. Запропонуйте малюкові погризти моркву, яблуко, сухофрукти та горіхи. Порадьте посилити силу натиску щітки під час чищення зубів.

Розхитування молочного зуба

Зазвичай, цих дій достатньо, щоб зуб випав природним шляхом без болю. Іноді молочному зубу необхідно допомогти. В цьому випадку лікарі рекомендують спробувати самостійно вирвати пальцями молочний різець. Потоншений корінь погано утримується в ложі, тому легко витягується точними впевненими рухами.

 

Екстракція в домашніх умовах

Щоб вирвати зуб вдома, необхідно заздалегідь підготувати антисептик на водній основі (Мірамістин, Хлоргексидин, Фурацилін), стерильний бинт або марлевий тампон. Це дозволить швидко закласти ранку, зупинити кров і запобігти інфікуванню, якщо вдасться витягнути молочний зуб.

Щодня під час гігієни порожнини рота причинний зуб обертають марлею і розхитують у напрямку вперед-назад. Для зменшення больового синдрому необхідно обробити ясна анестетиком з лідокаїном. Ідеально підійде знеболюючий гель для прорізування зубів у дітей.

Якщо зуб вже готовий випасти, можна трохи відвернути увагу дитини і смикнути зуб догори або донизу, якщо одиниця розташована у верхній щелепі. Обов'язково слід переконатися, що корінь не обломився. Зазвичай на момент зміни зубного ряду корінь розсмоктується і залишається лише з двох сторін.

 

Як вирвати зуб ниткою

Щоб вирвати молочний зуб старим дідівським методом (за допомогою нитки), необхідно заздалегідь його цією ниткою обмотати. Далі потрібно дотримуватись такої техніки, щоб не нашкодити дитині. Тобто, різким ривком смикнути за нитку вниз, якщо зуб верхній, і навпаки, вгору – якщо зуб нижній.

Врахуйте, якщо ривок буде слабким, це принесе чимало неприємного болю дитині. Тому задумайтесь про похід до професійного стоматолога, який позбавить вас такої відповідальності.

Як вирвати зуб ниткою?

Лікарі-стоматологи не рекомендують вдаватися до самостійного видалення зуба. Діяти потрібно тільки в тому випадку, якщо зуб вже майже відійшов від ложа і завдає дискомфорту дитині. В інших випадках слід звернутися до фахівця. Батьки іноді помилково вважають, що легко впораються з молочним зубом, проте найчастіше стикаються зі складнощами. Труднощі пов'язані із щільністю ясен, аномаліями розвитку кореневої системи. Найбільш небезпечне залишення уламків зуба в підясенній тканині.

У клініці Лукашука використовують сучасні методи знеболювання, такі як комп'ютерна анестезія та медичний сон, які зроблять перебування дітей у кріслі стоматолога найбільш комфортним. Наші пацієнти повертаються до нас знову, а подяки від найменших промовистіші за будь-які відгуки.

 

Що робити батькам після видалення?

З технічного боку виривання зубів відбувається досить швидко, але незважаючи на це, не можна нехтувати дотриманням щадного режиму та реабілітації. В перший день допускається легка кровоточивість, почервоніння та набряк. Зазвичай наступного дня ранка повністю затягується, а на її місці незабаром видніється новий постійний зуб.

Після видалення зуба потрібно намагатися зберегти кров'яний згусток – це захисна реакція організму на кровотечу. В перші дні не можна занадто інтенсивно полоскати рот, їсти грубу їжу, берегти ротову порожнину від термічного впливу – температура їжі має бути комфортною. Це дозволить зберегти кров'яний потік та вберегти ранку від інфікування.

Що робити відразу після видалення:

  • змочити бинт або марлевий тампон у безспиртовому антисептику;
  • приккласти до ранки на 25-30 хвилин;
  • прибрати пов'язку і дотримуватися щадного режиму.

Ясна і слизові оболонки швидко відновлюються при полосканнях крутим відваром ромашки, кори дуба, календули. Готовий розчин необхідно використовувати протягом доби, а наступного дня приготувати новий. У перші кілька днів чистити зуби слід спеціальною силіконовою щіточкою, уникаючи рани.

В перші дні допускається помірне підвищення температури – це захисна реакція організму у відповідь на пошкодження тканин. При цьому температура не підвищується більше 37,5 градусів.

Дотримання правил після видалення зуба

За ротовою порожниною спостерігають кілька днів. За відсутності синців, набрякання, запалення говорять про нормальне загоєння. Консультація лікаря потрібна, якщо інтенсивність симптомів зростає, стан дитини погіршується.

 

Корисні поради батькам


Якщо дитина пручається йти до лікаря, вмовляння та обіцянки безсилі, а зуб піддається розхитуванню, то фахівці рекомендують звернути увагу на наступні рекомендації:

1. Будьте терплячі і не поспішайте. Спробуйте мотивувати дитину позбавитися молочного зуба самостійно, наприклад, розхитати його пальцями, язиком або грубою їжею. 

2. Налаштуйте дитину на позитивний результат. Готовність дитини – найкращий помічник видалення молочних зубів у домашніх умовах. Можна продумати сценарій прощання із зубом - нагороду від чарівника, подарунок за мужність та хоробрість тощо. Зазвичай діти охоче йдуть на вмовляння батьків або інших авторитетних дорослих.

3. Перед видаленням потрібно поїсти та попити. Після того, як операцію з видалення буде завершено, дитина легше перенесе утримання від їжі та пиття.

4. Перед маніпуляцією зуби та ротову порожнину очищають від забруднень, а ясна в ділянці втручання обробляють анестетиком. Після видалення ранку рекомендовано обробляти дентальними засобами, наприклад, гелем Метрогіл Дента.

5. Екстракцію не можна проводити в погано освітленому місці, при поганому самопочутті малюка, температурі, загостренні соматичних чи інфекційних захворювань.

Як не можна видаляти зуб дитині

Під час маніпуляції з дитиною потрібно розмовляти на абстрактні теми або пояснювати для чого потрібне видалення. За спостереженнями, якщо дитина розуміє, що дорослі з нею чесні, то краще йде на поступки. Щоб зменшити набрякання, до щоки прикладають холодний компрес або просять малюка поїсти морозиво.

В домашньому видаленні молочних зубів велике значення має психологічний настрій дитини. Батькам важливо знайти підхід до малюка, похвалити сміливця, обов'язково виконати свої обіцянки.

Солодощі після екстракції можна давати лише через 1,5-2 години. Цей час дитину можна зайняти корисною грою, загальними заняттями, що розвивають, або просто погуляти.

 

Заборонені прийоми – що робити не можна

Щоб безболісно видалити зуби вдома, достатньо сили руки дорослого і ніяких пристосувань. Творчість у цьому питанні може лише зашкодити. При видаленні молочних зубів у дітей неприпустимо використовувати такі методи:

  • не прив'язувати волосінь чи нитку до автомобіля, велосипеда, дверей та інших предметів – єдине, чого можна домогтися, це травми щелепно-лицьового апарату;
  • не використовувати як допоміжний метод різний інструментарій: щипці, пасатижі, кліщі та інші затискачі;
  • не можна вдаватися до силових методів, виривати зуб, утримуючи малюка - це призведе до образи, страху, психологічної травми або навіть психічних розладів;
  • в жодному разі не можна нагрівати ясна, прикладати теплі компреси для зменшення болю до та після процедури – це може призвести до посилення кровотечі.

Що забороняється робити під час видалення молочного зуба

Використання медикаментів дозволяється лише після огляду лікаря. Доза нестероїдних протизапальних та інших медикаментів розраховується строго за вагою, віком та клінічним анамнезом дитини. Якщо кровотеча не зупиняється, необхідно відвідати лікаря або викликати швидку допомогу.

У клініці Лукашука в Києві лікування та видалення зубів у дітей здійснюють дитячі терапевти з великим досвідом роботи. Індивідуальний підхід, адаптовані для дітей кабінети, якісні знеболювальні препарати – все це робить підхід до видалення молочних зубів у дітей різного віку цивілізованим та безпечним.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
34 голосів, оцінка: 4.58 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *