У скільки років випадають молочні зуби

96555

Багато батьків цікавляться питанням «У скільки років випадають молочні зуби?». Спочатку батьків цікавить питання, у якому віці в дітей з'являються молочні зуби. А з віком дитини батьки починають турбуватися про те, у якому віці змінюються зуби.

Це питання актуальне, оскільки період зміни молочних зубів на корінні може супроводжуватись дискомфортом. Кожен з батьків піклується про здоров'я та комфорт своєї дитини. Тому важливо знати, у якому віці випадають молочні зуби і яка послідовність цього процесу.

У скільки років випадають молочні зуби | Фото - Клініка Лукашука

 

Як відбувається процес, коли молочні зуби змінюються на корінні

Щоб зрозуміти, як змінюються молочні зуби у дитини, слід знати той факт, що процес формування молочних зубів відбувається в утробі матері. Після народження у дитини починають формуватись корінні зуби.

Цей процес досить довгий і на нього впливають різноманітні фактори. У скільки років починають випадати молочні зуби, залежить від індивідуальних та генетичних особливостей дитини. Ще одним фактором, який впливає на те, у скільки років випадають зуби, є якісне харчування. Також варто зазначити, що якість питної води впливає на процес випадання зубів.

Так, коли питна вода низької якості, виникають ризики появи карієсу у дітей. Питна вода може вплинути на якість молочних та корінних зубів у дитини. Щоб уникнути виникнення карієсу на корінних зубах, слід видалити молочний зуб. Лікування молочних зубів звичайно можливе, але при цьому слід оцінити, якою мірою це доцільно. Вибір методу лежить у сфері компетенцій фахівця.

Ще одним фактором, який впливає на те, в якому віці змінюються молочні зуби, є регіон проживання дитини. Також слід зазначити, що рівень якості життя сім'ї та які захворювання були перенесені дитиною, впливають на те, в якому віці відбувається зміна молочних зубів постійними.

У скільки років випадають молочні зуби | Фото 1 - Клініка Лукашука

 

У скільки років змінюються зуби

Багатьох батьків хвилює черговість випадання молочних зубів у дитини. Послідовність випадання молочних зубів збігається з черговістю їхнього зростання. Так, ті зуби, які першими з'явилися у дитини, першими випадуть.

Процес випадання молочних зубів нанинается у віці 5-6 років і може тривати протягом 8 років, поки відбувається період повного заміщення зубів на корінні. Цей процес природний і самостійно прискорювати його не рекомендується, щоб уникнути негативних наслідків при зростанні корінних зубів в майбутньому.

Для того щоб розуміти, коли у дітей молочні зуби змінюються на постійні, слід вказати черговість випадання зубів і приблизний вік:

  • Першими в дітей віком випадають нижні різці, які розміщені по центру. Це відбувається у віці 6-8 років. Спочатку з'являються нижні корінні зуби, а потім верхні.
  • У віці 8-9 років у дитини випадають верхні різці, які розміщені по центру, а потім бічні різці, розміщені на нижній щелепі.
  • Також у віці 8-9 років змінюються бічні різці, розміщені на верхній щелепі.
  • У віці 9-11 років відбувається зміна іклів.
  • У 10-12 років у дітей з'являються перші премоляри і поступово утворюються другі.
  • У 13-14 років закінчується період зміни молочних зубів появою других премолярів і формуванням постійного прикусу.

У скільки років випадають молочні зуби | Фото 2 - Клініка Лукашука

Цікавить також батьків і в якому віці випадають зуби мудрості. Йдеться про треті моляри на верхній та нижній щелепі. Найчастіше цей процес відбувається з 18 до 26 років.

 

Що можна зробити, щоб полегшити випадання зубів у дитини

Процес випадання першого зуба у дитини може спричинити різні емоції. Це може бути і радісна подія, але водночас випадання зуба може налякати дитину. Батьки повинні бути готові до різних реакцій. Хоч би якою була реакція у дітей, все одно у них з'являться питання, пов'язані з випаданням зуба. Для батьків головне у цій ситуації орієнтуватися на поведінку та реакцію дитини. Діяти необхідно, спираючись на реагування дитини. Адже для когось випадання зуба може бути незначною подією, а хтось надасть більшого значення цьому процесу.

Головне, на що звертають увагу фахівці, те, що не варто прискорювати процес випадання зуба. Навіть якщо у вашої дитини сильно хитається зуб, то не слід її діставати різними методами. Адже багато хто стикався з історіями, коли зуб, що хитається, обв'язували мотузкою, а потім смикали за неї. Такого робити в жодному разі не можна, тому що це може зашкодити вашій дитині.

Якщо ж у вас виникла така ситуація, що зуб, який хитається, приносить помітний дискомфорт, слід звернутися на консультацію до стоматолога. Адже розхитаний зуб може кровоточити. Також може виникнути ситуація, коли молочний зуб ще не випав, а корінний уже почав прорізатись. У таких випадках зволікати не можна, оскільки це небезпечно для здоров'я зубів вашої дитини.

У скільки років випадають молочні зуби | Фото 3 - Клініка Лукашука

 

Що робити, коли випав молочний зуб

Цікавлячись, у якому віці змінюються зуби у дітей, багато батьків задають питання, що ж робити, коли зуб уже випав. В тому випадку, коли процес зміни зубів відбувається сприятливо, то відсутня кровотеча в тому місці, де випав зуб. За таких обставин не потрібні кардинальні заходи.

Достатньо дотримуватись заходів безпеки — не вживати їжу і не пити рідину протягом 2 годин після того, як випав зуб. Це убезпечить дитину від можливості занести інфекцію в те місце, де випав зуб. Для дотримання додаткових профілактичних заходів можливе застосування сольового розчину з додаванням йоду для полоскання. Для цього потрібно в склянці води розчинити 2 ложки солі і додати пару крапель йоду.

У разі кровотечі ясен необхідно зупинити кров. Для цього дитині потрібно прикусити ватний тампон і тримати його протягом 5-10 хвилин. Якщо після цієї процедури кров не зупиняється, необхідно звернутися до лікаря в дитячу стоматологію.

 

У яких випадках необхідно видаляти молочний зуб

Показаннями до видалення молочних зубів є:

  • Наявність запального процесу.
  • Ситуація, коли молочний зуб хитається, але не випав, а корінний уже почав прорізатись. Така ситуація може провокувати кривизну зубів у дитини.

У скільки років випадають молочні зуби | Фото 4 - Клініка Лукашука

 

Чи все гаразд із дитиною, якщо молочні зуби випадають не за графіком?

Важливо розуміти, що всі таблиці та графіки, у скільки років змінюються зуби у дітей, дуже усереднені. Адже на процес зміни зубів впливає безліч чинників, зазначених вище. Тому можуть бути розбіжності, у якому віці починають випадати молочні зуби. Цей процес може розпочатися раніше зазначеного періоду чи пізніше, тому якісь відхилення не повинні хвилювати батьків.

При цьому є можливість визначити, на якій стадії у дитини знаходиться процес зміни зубів. Для цього ви можете зробити панорамний знімок верхньої та нижньої щелепи. На знімку видно, скільки зачатків корінних зубів є і на якому етапі процес зміни молочних зубів.

У скільки років випадають молочні зуби | Фото 5 - Клініка Лукашука

Слід зазначити, що немає жорстких часових рамок, коли має почати рости корінний зуб після випадання молочного. Цей процес може затягнутися через відсутність місця в щелепі. Також затримка росту зуба може бути пов'язана з тим, що ще не сформований зачаток корінного зуба.

 

Чи існує небезпека раннього випадання корінних при швидкій зміні молочних?

Дуже часто у дітей відбувається швидка зміна зубів. Така ситуація не впливає на раннє випадання корінних зубів. Також важливо відзначити, що існування проблем та захворювань молочних зубів ніяк не пов'язане із захворюваннями корінних зубів. Так, якщо у дитини був карієс молочних зубів, то це не говорить про погану якість корінних зубів. Головним є правильний догляд, дотримання правил гігієни порожнини рота.

 

Чи потрібно виправляти прикус, коли у дитини молочні зуби

На це питання є одна правильна відповідь – виправляти молочний прикус потрібно обов'язково. Якщо у вашої дитини неправильний прикус у період молочних зубів, слід звернутися до фахівця. Адже така ситуація може спричинити неправильний прикус, коли у дитини виростуть корінні зуби.

Проблеми, пов'язані з прикусом, потрібно виправляти з раннього віку. Чим раніше проблему буде виявлено, тим менше зусиль необхідно докласти для її вирішення. Оптимальний вік дитини для звернення до фахівця — 5-6 років. Коли у вашої дитини проріжуться усі молочні зуби, слід звернутися на консультацію для виправлення чи профілактики неправильного прикусу.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
30 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *