Як користуватися зубною ниткою

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
5079

Хоча зуби можна чистити щіткою, вона не завжди ефективна для доступу до сусідніх поверхонь зубів. Замість неї краще використовувати спеціальну зубну нитку (флос), що складається з короткого шматочка ниткоподібного матеріалу, який використовується для очищення областей, важкодоступних для зубної щітки.

Основною причиною виникнення якщо не всіх, то принаймні більшості стоматологічних проблем, є відсутність належного догляду за ротовою порожниною. Зараз є дуже багато гігієнічних засобів, призначених для щоденного догляду. Якщо людина, бажаючи добитися білої здорової усмішки, намагатиметься використати їх усі, то їй доведеться витратити на це чимало часу.

Щоб не з'явилася патологія зубів та ясен, потрібно зробити щонайменше три речі:

  • чистити емаль зубною щіткою з використанням відповідної зубної пасти;
  • очистити передню ділянку зуба ниткою;
  • знищити бактерії, використовуючи антисептичний ополіскувач для ротової порожнини.
    Користуватися зубною щіткою можуть практично всі, полоскати горло антисептичним засобом теж просто. А ось як правильно здійснювати чистку зубною ниткою, відомо не всім.

 

Коли потрібне використання зубної нитки

Рекомендується чистити двічі на добу. Однак немає ідеального часу для застосування флосу. Процедуру можна зробити будь-якої миті, коли людині комфортно. У процесі сну знижується як потік слини, і захист зубів, тому чищення перед сном є чудовим варіантом, якщо виходить чистити лише 1 разів у добу.

Нитка для чистки зубів | Фото 1

Зубну нитку, як і звичайну зубну щітку, не можна ділити з кимось ще, оскільки це порушує гігієнічні норми та сприяє поширенню та передачі бактерій із ротової порожнини. Часто у людей виникають питання щодо можливості повторного використання зубної нитки після полоскання та сушіння, оскільки вважається, що бактерії порожнини рота не можуть вижити у сухих умовах.

Однак нитка втрачає потенційну ефективність під час очищення після одноразового використання. До того ж це може сприяти переміщенню бактерій назад у ротову порожнину. Тому бажано використовувати шматочок нитки трохи більше 1 разу.

 

Основні переваги флоссингу

Чищення між зубами має масу позитивних ефектів. Зубна нитка:

  • добре вичищає міжзубний простір і ясна;
  • робить дихання свіжішим;
  • дозволяє рідше ходити до стоматолога з метою видалення хворих або зубів, що згнили;
  • сприяє зменшенню утворення порожнеч та потреби в установці пломб;
  • зменшує ризик виникнення хвороб чи інфікування ясен;
  • покращує здоров'я ротової порожнини, тому ускладнень практично не буває;
  • заощаджує кошти на послуги стоматологів.
  • Нитка для чистки зубів | Фото 2

Однак, зубною ниткою потрібно правильно користуватися, щоб не травмувати ясна, а також ефективно очищати бічну поверхню між зубами. Клініка Андрія Лукашука надає послугу професійного чищення зубів, яка гарантує максимальну користь та ефективність.

 

Який тип краще використати?

Існує два основні різновиди зубних ниток:

  • нейлонова (мультифіламентна);
  • ПТФЕ (монофіламентна).
    Перша доступна вощена (просочена антисептиком) і не вощена, також представлено безліч ароматів. Оскільки цей тип флоса складається з безлічі ниток нейлону, він може іноді розриватися або розшаровуватися, особливо між зубами із щільними контактними точками.

Нитка з одним волокном (PTFE) легко ковзає між зубами, навіть із вузьким простором між ними, і стійка до розривання. При правильному використанні обидва типи відмінно видаляють зубний наліт та бруд.

 

Методи застосування зубної нитки

Існує кілька ефективних технік використання флосу:

  • Обернути 45-сантиметровий відрізок зубної нитки довкола двох середніх пальців. Нитка, що залишилася, може бути закріплена навколо зручних пальців другої руки. Міцно утримувати нитку за допомогою великих та вказівних пальців. Це допоможе звільнити їх, оскільки саме ними потрібно маніпулювати, щоб вичистити міжзубний простір.
  • Ниткою необхідно «маневрувати» в зубних проміжках легким тертям та згинанням навколо одного зуба доти, доки не буде досягнута лінія ясен. Акуратно вставити нитку між яснами та зубом.
  • Пристосування необхідно щільно притиснути до зуба і втирати вздовж його поверхні, легко і неквапливо піднімаючись і опускаючись вниз. Дію потрібно продовжувати доти, доки не буде досягнута задня сторона останнього зуба. Далі необхідно повторити процедуру для зубів, що залишилися.
  • Новий відрізок зубної нитки використовується, коли на старому накопичиться велика кількість зубного нальоту.
    Інший метод чищення між зубами та навколо них — іригатор. Це портативний пристрій, який безперервно розпорошує воду для видалення бруду із зубів, дуже схожий на традиційну зубну нитку. Для людей, які використовують брекети або фіксовані постійні мости, вода може бути дуже корисна. Доведено, що водні флоссери безпечні у використанні та ефективні при видаленні зубного нальоту.

 

Використання за допомогою спеціального утримувача

Іригатор для чистки зубів | Фото 3

Деяким людям може бути важко чистити задні зуби, сусідні поверхні зубів чи міжзубні проміжки. Ще один момент, який слід враховувати: неправильне використання зубної нитки може призвести до травми ясен. Щоб уникнути цієї проблеми, рекомендується використовувати тримач для зубної нитки. Особливо пристрій буде корисним для людей, яким складно самостійно контролювати рух флосу.

Інструкція з використання тримача з ниткою:

  • Рухати тримач зубочистки зліва направо. Нитку потрібно переміщати до краю ясен повільно і щільно притискати до однієї з найближчих поверхонь зуба.
  • Поступово зміщувати зубну нитку вгору та вниз, щоб очистити поверхню сусіднього зуба, починаючи з найглибшої частини від ясен. Щільно притиснути зубну нитку до іншої сторони сусіднього зуба.
  • Очистити решту суміжних поверхонь зубів аналогічним чином.
    Техніка використання пристосування для утримання зубної нитки є максимально простою. Головне бути максимально обережним, щоб не травмувати ясна.

 

Ортодонтичні апарати

Пацієнти, що носять ортодонтичні пристрої, можуть відчувати труднощі із зубною ниткою. Рекомендується використовувати суперфлос, який допоможе видалити зубний наліт на сусідніх поверхнях.

Флосс для чистки зубів з брекетами | Фото 4

Принцип роботи максимально простий та зрозумілий:

  • Проштовхнути затверділий кінець через проміжок між зубами та ортодонтичним апаратом.
  • Накрутити край зубної нитки на пальці і міцно затиснути його за допомогою великого і вказівного пальця на кожній руці. Потрібно залишити приблизно 2 сантиметри нитки між ними.
  • Акуратно витягнути нитку в міжзубний простір рухом, що розпилює.
  • Накрутити флос на один із зубів у вигляді літери «С», потягнути вниз до найглибшої частини між зубом і навколишньою тканиною ясен. Зрушити вгору/вниз та очистити всю поверхню.
  • Обернути навколо сусіднього зуба та повторити процедуру необхідну кількість разів.
    При носінні брекетів правильна техніка чищення зубною ниткою особливо важлива, оскільки дозволяє уникнути зачеплення ниткою на скобах або інших елементах. Можна використовувати спеціальну ортодонтичну нитку з жорстким кінцем, який легко нагвинчується під основну дугу на брекетах.

 

Чому не варто самостійно підбирати електричну нитку

Неправильна техніка чищення зубною ниткою може призвести до ускладнень, тому важливо ретельно прочищати, але звертатися дбайливо. Особливо якщо чищення проводиться електричною ниткою. Краще заздалегідь переконатися, що пристрій використовується правильно. Тому рекомендується попередньо проконсультуватися зі стоматологом або попросити продемонструвати правильну техніку чищення.

Хоча немає жорстких правил вибору типу флосса, слід враховувати два ключові параметри: розмір та простоту використання. Більшість припускає, що з віком природним чином зуби будуть втрачені. Однак, зберігаючи їх і ясна здоровими, можна зробити зуби здоровими та цілими протягом усього життя.

Стоматологічна клініка Андрія Лукашука пропонує широкий вибір послуг: від 3D-діагностики та відбілювання зубів до імплантації та встановлення вінірів. З повним списком доступних послуг та цінами можна ознайомитись у відповідному розділі сайту.

Нашими головними пріоритетами у роботі є: професіоналізм, уважне ставлення до побажань та здоров'я пацієнтів. Ми використовуємо тільки сучасне, функціональне обладнання, яке дозволяє досягти максимальної ефективності в лікуванні ротової порожнини.

Досвідчені фахівці завжди готові відповісти на питання, що стосуються стоматологічних операцій. Щоб записатися на прийом до стоматолога, телефонуйте за телефонами +38 (044) 250-50-99, +38 (095) 778-63-77. Також можна написати на робочу електронну пошту або відправити запит через спеціальну форму зворотного зв'язку на сайті компанії.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *