Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
10676

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді | Фото 1 - Клініка Лукашука

Флюороз зубів пов'язаний із надлишком фтору в організмі людини. Це захворювання починається з того, що утворюються своєрідні дефекти емалі, вона руйнується, провокуючи карієс та інші захворювання стоматологічного характеру.

 

Симптоми та прояв флюорозу

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді | Фото 2 - Клініка Лукашука

Основна симптоматика безпосередньо пов'язана з формою, ступенем захворювання. Можна візуально діагностувати захворювання – поверхня зубів уражається білими плямами, які можуть темніти, змінювати колір. Флюороз часто вражає не один зуб, а кілька відразу, поступово розповсюджуючись по всьому зубному ряду.

Розвиток і тяжкість флюорозу безпосередньо пов'язана з тим, який вміст фтору в організмі при перевищенні норми, основний удар припадає на кістки, зуби. При одноразовому прийомі фтору наслідки не будуть настільки серйозними, флюороз розвиватиметься тоді, коли мінерал надходитиме систематично, у великій кількості в організм.

Флюороз ділять на:

  • Ендемічний - у цьому випадку захворювання розвивається у людей, які проживають у регіонах з великим вмістом фтору у воді та продуктах харчування. Може відбуватися так, що людина і не знає, що ця речовина надходить до її організму надміру, проте це негативно позначається на стані його здоров'я. Можна посилити ситуацію, приймаючи лікарські препарати, БАДи, у яких фтор у великому вмісті.
  • Професійний - у цьому випадку людина піддається щоденному контакту із середовищем, де високий вміст фтору, наприклад, алюмінієва промисловість, переробка фтору.

 

Ураження зубів через надлишок фтору у воді проявляється:

  • зуби стають більш чутливими до продуктів харчування різних температур - гарячого, холодного;
  • емаль набуває жовтого, світло-коричневого кольору;
  • зуби стають крихкими, стираються, кришаться;
  • швидкий розвиток каріозних уражень зубів.

Зробивши рентген щелепи, можна побачити зуби, щільність яких знижена, це безпосередньо вказує на їхню демінералізацію, тому барвники активно проникають у структуру зуба, забарвлюючи їх.

 

Ступені розвитку флюорозу

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді | Фото 3 - Клініка Лукашука

Ураження зубів від надлишку фтору у воді відбувається поступово, тому флюороз ділиться на такі ступені розвитку:

  • 1 ступінь розвитку - поява плям з переважаючим білим молочним відтінком на деяких зубах. Через часткове ураження зубів часом буває проблематично своєчасно виявити дане захворювання.
  • 2 ступінь розвитку – плями змінюють колір, стаючи жовтими, коричневими. На цій стадії захворювання уражається більша кількість зубів, іноді і весь зубний ряд.

3 ступінь розвитку – захворювання вражає практично всю емаль зубного ряду, коронки зубів деформуються. Емаль набуває м'якої структури, перестає бути захисним механізмом від впливу негативних факторів.
Чим раніше буде виявлено флюороз, тим простіше та швидше його вилікувати.

 

Форми флюорозу

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді | Фото 4 - Клініка Лукашука

Форми флюорозу бувають:

  • Штрихова форма флюорозу - це легка форма прояву захворювання, що характеризується появою смуг білого, світло-жовтого кольору. Перші ураження припадають на верхню щелепу, смуги мають слабко виражений характер, який не завжди піддається самостійній візуалізації. При посиленні ситуації зі штрихів утворюється одна пляма.
  • Плямиста форма флюорозу - на даному етапі з'являються крейдяноподібні плями, які поступово вражають всю поверхню зуба.
  • Крейдяно-змінена - це світло-коричневі ділянки зуба, які поступово переходять у здорову емаль. Цьому виду ураження найбільше піддаються верхні та нижні різці.
  • Крейдяно-крапчаста форма флюорозу - даний вид ураження негативно позначається і на фронтальних, і на корінних зубах появою пігментних плям з переважанням білих, темно-коричневих відтінків. Іноді проявляється дана форма великою кількістю жовтих крапок на емалі, вона швидко стоншується і стає м'якою.
  • Ерозивна форма флюорозу — на цьому етапі з'являються ерозії на поверхні зубів, потім руйнується емаль і дентин. Якщо почала виявлятися дана форма захворювання, це вказує на її активний розвиток та необхідність вживати відповідних заходів.
  • Деструктивна форма флюорозу - це прояв захворювання найбільш складний і небезпечний, оскільки емаль стає тонкою, тверда тканина зуба руйнується, вони стають крихкими, ушкоджуються, кришаться.

 

Діагностика флюорозу

Щоб діагностувати флюороз, достатньо звернутися до стоматолога, у випадку з дітьми можна обійтися консультацією педіатра. Для діагностування захворювання звертають увагу на прояви флюорозу, які спостерігаються при різних ступенях прояву.

Якщо флюороз знаходиться на стадії плями, варто відрізнити його від карієсу. Карієс одинично вражає зуб у пришийковій ділянці, на контактних поверхнях. Флюороз характеризується множинними ураженнями, розташованими на поверхнях вестибулярного та язичного відділу. Виявитись флюороз може відразу після того, як зуб прорізався.

Для визначення, скільки міститься фтору в організмі, досить здати аналіз крові на цей мінерал. Однак ця послуга представлена далеко не у всіх лабораторіях через складність виконання.

 

Флюороз у дітей

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді у дітей | Фото 5 - Клініка Лукашука

Флюороз у дітей - це часте і поширене явище при проживанні в місцевості, де високий вміст фтору у воді. Особливість флюорозу полягає в тому, що він вражає постійні зуби, причому відразу після їх прорізування.

Припускають таке явище - плацента попереджає надмірне надходження фтору в організм плода, а мінералізація молочних зубів завершується на етапі внутрішньоутробного розвитку, тому молочні зуби вкрай рідко зазнають цього захворювання. А з появою постійних зубів, вони одразу піддаються захворюванню. Флюороз тимчасових зубів дуже рідко, але спостерігається, якщо йдеться про проживання в районі з дуже високою концентрацією фтору у воді.

 

Лікування флюорозу

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді | Фото 6 - Клініка Лукашука

Розглядаючи захворювання на флюороз, лікування включає кілька основних етапів:

  • Аналіз води, що ви систематично вживаєте. Якщо після лабораторного аналізу виявиться, що фтор перебуває у надлишку, потрібно негайно змінити джерело води, віддавши перевагу бутильованій або очищеній, також встановлюють фільтри на труби.
  • Коригування харчування - потрібно провести аналіз раціону, істотно обмежити вживання в їжу продуктів, що містять фтор. Фтор може утримуватись у фруктах, овочах, припиняти вживання яких нерозумно з погляду збагачення організму корисними мікроелементами, тому приймати радикальні рішення не варто.
  • Правильно підібрати засоби для догляду за ротовою порожниною, вибравши зубну пасту, ополіскувач без вмісту фтору. У цьому питанні потрібна консультація стоматолога.
  • Провести відбілювання — йдеться про професійне відбілювання, оскільки інші засоби навряд чи допоможуть, якщо не зроблять гіршого — зі слабкою, ураженою емаллю треба бути вкрай обережними. Метод відбілювання буде підібраний в індивідуальному порядку, виходячи з того, якого виду та якою мірою проявляється захворювання. Найчастіше віддають перевагу лазерному відбілюванню, обробляючи здорову поверхню зуба, потім пігментні плями.
  • Коронки, вініри на передні зуби можна поставити у тому випадку, якщо флюороз сильно пошкодив зуби та їх зовнішній вигляд не підлягає відновленню.

 

Профілактика флюорозу

Флюороз: ураження зубів через надлишок фтору у воді | Фото 7 - Клініка Лукашука

Основною профілактичною мірою флюорозу є систематичний контроль якості води на вміст у ній фтору. Також звертають увагу на вміст фтору у повітрі. Ці заходи мають проводитись на державному рівні.

Розглядаючи індивідуальні заходи, варто надавати перевагу купленій очищеній питній воді, застосовувати водопровідні фільтри, щоб забезпечити додаткове очищення. На етапі вагітності потрібно також ретельно стежити за питною водою.

Окрему увагу приділяють вітамінам С, D, глюконату кальцію – при систематичному прийомі вдасться знизити ризик розвитку флюорозу.

Новонароджену дитину рекомендують максимально довго годувати грудним молоком, не поспішати вводити прикорм, а з його початком використовувати спеціальну дитячу воду. Проживаючи в ендемічній місцевості обов'язкове оздоровлення дітей кілька разів на рік в інших більш сприятливих районах. Змінивши вододжерело на 4-5 місяців, вдасться досягти зміцнення зубної емалі, розвиток флюорозу буде зупинено.

Не менш важливий фактор у боротьбі з флюорозом полягає у виборі правильних продуктів харчування. Слід обмежити або максимально виключити ті продукти, які мають у своєму складі фтор, зокрема, йдеться про морську рибу, горіхи, шпинат, морську капусту. Віддавайте перевагу свіжим овочам та фруктам.

Потрібно систематично проходити огляди у стоматолога, щоб виявити захворювання на ранній стадії, попередити чи зупинити його розвиток.

Флюороз вважається далеко не одним наслідком, спричиненим надлишками фтору в організмі людини. Зуби є першим індикатором накопичення, але від надлишку фтору страждатиме весь організм, а саме – руйнування печінки, захворювання щитовидної залози. Тому, проживаючи в несприятливому районі з високим вмістом фтору у воді та повітрі, варто приділяти велику увагу своєму здоров'ю.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
24 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *