Фтор у зубній пасті: користь чи шкода

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
17791

В складі більшості засобів догляду за зубами є фтор. Цей елемент, так само як фосфор і кальцій, виконує важливу роль в організмі людини при формуванні кісткової тканини і зубної емалі, а також попереджає поширенню шкідлової мікрофлори. Тому в США та деяких країнах Європи фтор рекомендований для додавання у питну воду та зубні пасти.

добавление фтора

 

Чому фтор потрібен людині?

Природна концентрація фтору в кістковій тканині 2-3 г. Щодня організму потрібно не більше 5 мг. Нестача фтористої речовини призводить до розвитку карієсу, остеопорозу, руйнування кісток скелета. Фтор особливо важливий для повноцінного розвитку кісткової тканини. Елемент бере участь майже у всіх біохімічних процесах. Додатково фтор зміцнює імунітет, стимулює вироблення кров'яних клітин у структурах кісткового мозку, очищує від солей, токсинів, покращує ріст волосся, нігтів.

Саме тому фтор рекомендовано додавати у засоби догляду за порожниною рота для профілактики карієсу у дітей та дорослих. Речовину додають у воду для полоскань.

 

Мінуси фтору

Чим небезпечний фтор? Враховуючи токсичність хімічного компонента, важливо дотримуватися оптимального балансу його концентрації в організмі. Елемент здатний накопичуватись у тканинах організму, викликати інтоксикацію. Перевищення рівня фтору виникає при використанні зубних паст. Речовина міститься у питній воді, їжі, вітамінах. Порушення метаболізму різної природи, робота на шкідливих виробництвах також можуть призвести до інтоксикації, що стає причиною таких неприємних наслідків:

  • погіршується стан волосся, нігтів;
  • сповільнюється обмін речовин;
  • відбувається зміна складу та властивостей крові;
  • формується флюороз — хронізація фтористої інтоксикації.

При стійкому хронічному передозуванні фтором розвивається генералізований флюороз кісток скелета, остеопороз, злоякісне новоутворення кісткової тканини.

Дефіцит часто спричинений зниженням концентрації у питній воді, порушенням обміну фтору в організмі. Нестача фтору призводить до хронічного та поширеного карієсу, потемніння зубної емалі, порушення мінералізації кісток у дітей. У дорослих збільшується ризик остеопорозу.

 

Користь фтору для зубів

Говорячи про фтор як про корисний мікроелемент, слід пам'ятати про токсичність речовини. У нормальній концентрації фтор надає користь для зубної емалі та виконує такі функції:

  • утримання іонів кальцію в дентині;
  • захист від каріозного ураження, запалення;
  • перешкоджання декальцинації;
  • зміцнення емалі;
  • запобігання утворенню молочної кислоти.

чистка зубов с фтором

Основна перевага фтору — попередження декальцинації. Мікроелемент мобілізує кальцій, допомагає транспортувати його іони у кісткову тканину, запобігає його виведенню.

 

Потенційні ризики

Шкода фториду натрію відбувається при надлишку мікроелемента. Передозування супроводжується розвитком флюорозу. Зубна паста з фтором сприяє регулярному накопиченню компонента в організмі. Більшість фтору відкладається в кістковій тканині, проте незначна частка накопичується в центральній нервовій системі, залозах внутрішньої секреції.

У групі ризику дорослі та діти з порушеним метаболізмом. Для очищення зубів достатньо пасти розміром із горошину. Загальний час очищення: 1 хвилина. Після гігієнічної процедури слід ретельно прополоскати рота.

 

Фтор для дітей


Європейські фахівці рекомендують розпочати чищення зубів препаратами, що містять фтор, вже після прорізування першого зуба. Процедура має профілактичні цілі. Допустима концентрація фтору в зубній пасті:

  • дітям від 0 до 3 років — 200 мг/м3;
  • від 4 до 6 років — 500 мг/м3;
  • від 8 років та старше — 1500 мг/м3.

Чи можна їсти пасту? Це питання ставлять батьки малюків під час привчання до чищення. Приємний смак засобу дитина сприймає як ласощі. Їсти пасту не можна. Вчитися чищенню зубів можна без пасти, лише щіткою з водою.

фтор для детей

Рекомендації слід дотримуватись сім'ям, які проживають у районах зі зниженим рівнем фтору у водопровідній воді. Гігієна ротової порожнини дітям раннього віку проводиться тільки під контролем дорослих. Важливо не допускати систематичного проковтування пасти, нанесення великої кількості засобу.

 

Фторування зубів

Фторування зубів – популярна процедура стоматології. Суть її полягає в обробці емалевого шару складом на основі фтористих сполук. Фторування виконують на молочних та постійних зубах. Маніпуляція підвищує стійкість емалі, ефективність зубної пасти з фтором. Спостерігаються такі позитивні ефекти:

  • активізація дозрівання емалі;
  • зменшення ризику розвитку карієсу;
  • підвищення опірності до патогенної мікрофлори;
  • лікування підвищеної чутливості зубів.

Перед нанесенням складу зуби ретельно очищають ультразвуком чи механічно, емаль осушують. На підготовлену поверхню наносять розчин, який знову висушують. Фтористий склад буквально запечатує емаль. У зуб втирають склад із гідроксиду кальцію або міді. Процедура протипоказана при крапчастості зубної емалі, алергії на компоненти та індивідуальній непереносимості.

 

Як вибрати зубну пасту

Щоб вибрати правильну зубну пасту та мінімізувати можливу шкоду, слід порадитись зі стоматологом, лікарем-гігієністом. Існує кілька видів паст такого плану:

  • гігієнічні — призначені тільки для видалення нальоту та надання свіжості порожнині рота;
  • лікувальні — містять антибактеріальні та протигрибкові компоненти, лікарські компоненти;
  • профілактичні — у складі є речовини, що попереджають розвиток запалення та кровоточивості ясен.


Стоматологи клініки доктора Лукашука у Києві допоможуть підібрати ефективний засіб для щоденного чищення, а також проведуть професійне чищення зубів.

Профессиональная чистка зубов

При кровоточивості, хронічному карієсі, пародонтиті потрібні різні пасти. Важлива класифікація за віком. Дитячі зубні пасти мають знижені концентрації фтору, кальцію і виключають токсичний вплив при випадковому проковтуванні.

 

Чи може фтор викликати карієс?

Фтор попереджає утворення карієсу, проте при перевищенні концентрації фтору відбувається зворотний ефект. Використання паст із високим вмістом фтористого компонента порушує природний метаболізм, внаслідок чого втрачається здатність до акумуляції кальцію.


Що таке фторгель для зубів та як ним користуватися?

Для догляду за зубами в домашніх умовах застосовується фторгель — розчин для насичення емалевого шару фтором. Регулярне застосування допомагає знизити чутливість зубів, кровоточивість. Засіб не можна ковтати, а також користуватися частіше, ніж зазначено в інструкції.


Як визначити передозування фтором?

Якщо нормальна концентрація фтору підтримує здоров'я зубів, то перевищення норми має протилежний ефект. Отруєння фтором або флюороз можна запідозрити за деякими характерними ознаками: порушення цілісності емалі, зміни структури та кольору. Клінічно флюороз визначається по зовнішньому вигляді зубних рядів, класифікується за типом змін. Виділяють такі різновиди передозування фтором:

  • плямистий — з формуванням невеликих білих плям на емалі, які згодом зливаються між собою та утворюють єдину велику пляму;
  • штриховий — на жувальних зубах з'являються хаотичні смуги, які утворюють штрихи;
  • крапчастий — емаль стає матовою з жовтуватим відтінком, на поверхні утворюються множинні цятки і крапки;
  • ерозивний — з утворенням численних плям на жувальній поверхні;
  • деструктивний — коли зубна тканина швидко руйнується.

Флюороз

Майже для всіх форм характерне витончення і потемніння емалі. Це пов'язано з просвічуванням темних тканин зуба — дентину. Тривалий перебіг флюорозу призводить до розхитування та втрати зубів.

Надлишок фтору негативно впливає на стан кісткової системи, електролітний баланс. Кальцій не акумулюється і не утримується в організмі, виводиться, створюючи передумови розвитку остеопорозу. Тяжкі випадки передозування призводять до дисфункції печінки, нирок, серцевого м'яза.

 

Загальні правила чищення зубів

Щоб отримати більше користі та знизити шкоду від фторвмісних зубних паст, фахівці рекомендують:

  • чистити зуби не рідше та не більше 2 разів на день;
  • полоскати рот протягом дня після їжі звичайною водою;
  • на початковій стадії карієсу можна накладати на осередок ураження трохи пасти;
  • підбирати пасту з оптимальною концентрацією фтору за віком.

Для разового чищення достатньо пасти розміром з горошину. Спочатку пасту розподіляють по зубних рядах щіткою, після чого масажуючими рухами очищають емаль. Під час чищення спльовувати пасту не слід. По завершенні процедури рота ретельно полоскають водою. Після очищення зубів не можна приймати їжу та пити протягом години.

При правильному підході до використання фторвмісних паст ризик розвитку флюорозу в результаті надлишку фтору виключено. Фтор має благотворну, лікувальну дію на зуби, знижує ризик карієсу, остеопорозу, інших стоматологічних захворювань. При надлишку фтору рекомендується перейти на зубні пасти з синтетичним гідроксіапатитом, а також інші засоби для догляду за ротовою порожниною без фтору.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.81 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *