Еволюція рентгену або що таке комп'ютерна томографія в стоматології

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
5815

Сучасна медицина зазнає постійних змін: впроваджуються нові способи обстеження і діагностики, створюється високоточне обладнання, розробляються інноваційні методики лікування захворювань. Рентгенівські знімки в стоматології теж зазнали метаморфоз. Сучасною версією рентгену зубів є комп'ютерна томографія, яка широко стала застосовуватися у всіх сферах медицини.

КТ зубів | Клініка Лукашука

 

      Застосування комп’ютерної томографії (КТ) в стоматології 

КТ в сучасній стоматології допомагає точно визначити будову зуба, кількість і форму коренів, а також розташування нервів в каналах. Спеціаліст може побачити можливі патології та зміни:

  • гранульома;
  • пухлина;
  • кіста;
  • тріщини на коренях тощо.

В ортодонтії комп’ютерна діагностика використовується для отримання високоточного тривимірного зображення розташування всіх зубних одиниць і прикусу. 3D знімок дозволяє скласти більш точний прогноз переміщення і вирівнювання зубів. Крім цього, в ході лікування дітей КТ показує приховані зуби, які ще не прорізалися, напрямок їх зростання та ін.

В імплантології комп'ютерне сканування щелепи необхідне для планування операції з імплантації та точного позиціонування штучного кореня в кістковій тканині. Завдяки тому, що фахівець може побачити ширину і висоту кістки, як близько розташовані гайморові пазухи й нижньощелепний нерв, вдається уникнути будь-яких ризиків під час операції та ускладнень після неї.

У хірургії комп'ютерна томографія дає максимально чітке уявлення про форму коренів складної зубної одиниці. Це дуже важливо при видаленні зубів мудрості, бо їх корені нерідко бувають загнутими.

Крім цього, КТ в стоматології дозволяє лікарям ефективно виявляти:

  • аномалії будови скронево-щелепних суглобів;
  • можливі ускладнення після травм зубів і щелеп;
  • захворювання періодонту, пародонту.

 

Переваги КТ у порівнянні зі звичайним рентгеном

Якщо порівнювати звичайний рентген щелепи з інноваційним КТ, то в останнього способу обстеження є вагомі переваги, які стали причиною настільки широкої експлуатації в стоматології комп'ютерних технологій. Дані томографії дозволяють максимально точно планувати хід операцій і установки ортодонтичних конструкцій, навіть в тому випадку, коли зуби відсутні.

Спеціальна комп'ютерна програма здійснює детальну обробку результатів обстеження. На їх основі розробляється просторовий шаблон для точної імплантації штучного кореня в щелепну кістку. 

Точна установка зубного імплантата після КТ | Клініка Лукашука

Діджиталізація в стоматології – це можливість обробляти отримані дані зі знімків і моделювати на комп’ютері кожен етап установки імплантатів, розміщувати їх під правильним кутом в окремих зонах. Це піднімає протезування зубів на новий рівень, завдяки чому досягається не тільки найкраща естетичність, але й довговічність конструкції.

Перед застарілими методиками КТ виграє в наступних перевагах:

  • Методика дає повноцінну картину стану ротової порожнини для призначення максимально точного та ефективного плану лікування.
  • Високоточний тривимірний знімок дозволяє поставити безпомилковий діагноз, без чого неможливо продовжувати стоматологічне лікування.
  • Знімок виходить дуже точним і у високій якості.
  • Вся процедура займає не більше 30 секунд.
  • Променеве навантаження мінімальне і не завдає шкоди здоров'ю.
  • До процедури не потрібно попередньо готуватися.

 

Показання 

Інформація, яку фахівець отримує після проведення комп'ютерної томографії, може використовуватися для вирішення широкого спектра стоматологічних завдань. Процедура показана в таких випадках:

  • Пошкодження щелепи внаслідок незначних травм для виявлення переломів і вивихів.
  • Знаходження патологій прикусу перед ортодонтичним лікуванням.
  • Створення комп'ютерної моделі щелеп для виготовлення брекет-системи.
  • Підготовка до майбутньої операції, майбутня імплантація зубів.
  • Діагностика прихованих каріозних утворень.
  • Виявлення новоутворень в щелепах.
  • Перевірка наявності ускладнень в зубних каналах;
  • Аналіз успішності проведеного раніше стоматологічного лікування.

 

Протипоказання

В ході процедури на організм впливає незначне променеве навантаження. Навіть невелика доза радіації не рекомендована під час вагітності. Що стосується жінок в період лактації, то процедуру проводити можна. Однак після неї краще не годувати дитину грудьми протягом 1-2 діб. КТ не призначають пацієнтам з кардіостимулятором і дітям дошкільного віку. Для них використовуються альтернативні способи діагностики.

 

Як підготуватися до КТ

Вимог, яких потрібно обов'язково дотримуватися перед томографією щелепи, немає. Стоматологи рекомендують тільки утримуватися від приймання їжі протягом 3 годин перед процедурою. В іншому ж все стандартно, як і в разі, коли роблять звичайний рентген зубів. Потрібно зняти з себе всі прикраси та металеві предмети. Це необхідно для того, щоб знімок вийшов максимально чітким.

КТ дає самі точні знімки | Клініка Лукашука

 

КТ і МРТ – в чому різниця?

Щоб зрозуміти принципову відмінність цих двох методів діагностики, потрібно докладніше розібратися в особливостях кожного з них.

Комп'ютерна томографія працює, приймаючи кілька рентгенівських променів під різними кутами. Після цього вони використовуються для створення тривимірного зображення будь-якої системи органів, яка досліджується. Комп'ютер формує знімок, який показує кісткові та м'які тканини, а також нерви. На ньому можна розглянути пломби, ортопедичні конструкції, імплантати. Знімок дає лікарю повне уявлення про стан ротової порожнини для більш точної діагностики. Весь процес займає близько 15 секунд.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) використовує радіочастотні імпульси та потужні магнітні поля для отримання детальних зображень досліджуваної області. Отримані дані представляються тільки у двох вимірах. Знімок показує тільки м'які тканини, в той час, як на місці кісток залишаються чорні ділянки. Цього недостатньо для отримання повноцінної картини, яка потрібна стоматологу для діагностики та складання плану лікування. Тривалість процедури може становити від 45 хвилин до 2 годин.

Без МРТ і КТ складно проводити діагностику. Іноді можуть бути призначені відразу два цих обстеження. Однак КТ показує краще саме кісткові структури, в той час, як МРТ – м'які тканини (судини, зв'язки, м'язи, хрящі).

МРТ в медицині

 

Чи шкідливо робити КТ?

Комп'ютерна томографія в стоматології вважається найбільш безпечною методикою щодо питання дози радіації, яку отримує пацієнт. При даному способі дослідження доза радіації становить всього 1-3 мЗв. В результаті  мінімальна шкода та максимальний результат. Доза радіації при томографії щелеп становить приблизно 1/15 від тієї дози, що пацієнт отримує при проходженні планової флюорографії. 

Потенційна шкода процедури може полягати у використанні контрастної речовини. У деяких пацієнтів може бути алергічна реакція на йодовмісні препарати, які використовують у якості контрасту. Тому перед дослідженням фахівець обов'язково дізнається або вивчає особливості реакції пацієнта на медичні препарати. Крім цього, в кожному кабінеті томографії є аптечка з препаратами, які призначені для швидкого надання першої допомоги при будь-яких непередбачених реакціях організму пацієнта.

Ось чому КТ найбільш популярний метод. Проте, рентгенівські знімки старого зразка, особливо прицільний знімок зуба, й досі ефективні і актуальні, коли стоїть питання дослідження якоїсь окремої ділянки.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
31 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *