Ультразвук у стоматології: особливості лікувально-діагностичних заходів

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
3058

Під ультразвуком розуміють високі механічні коливання, що вловлюються вухом людини в діапазоні 20000-1010 Гц. Використання УЗ у стоматології полегшує терапевтичну роботу, покращує якість та результат лікування. У терапії використання ультразвуку засноване на механічному, термічному та фізико-хімічному впливі.

Крім того, УЗ є потужним стимулятором кровообігу, тому широко застосовується при гіпоксії або збіднінні кровотоку в тканинах. Так чи інакше, ультразвук міцно увійшов у стоматологію і заслужив популярність серед пацієнтів та лікарів.

Ультразвук у стоматології | Фото 1

 

Особливості застосування ультразвуку у стоматології

Апарати для ультразвукового дослідження стоматологи використовують у таких напрямках:

1. Проведення гігієни ротової порожнини або професійне чищення зубів ультразвуком. Ультразвуковий скайлер видаляє зубні відкладення поверхні емалі, в пародонтальних кишенях, міжзубних проміжках. Бонусом до ультразвукового очищення зубів йде освітлення емалі майже на 2-3 тони.

2. Хірургія та терапія: лікування та видалення зубів. Ультразвук широко використовується в терапії пульпіту, захворювань ясен та карієсу. За допомогою УЗ проводять видалення зубів у дітей та дорослих – методика безкровна, повністю виключає вторинні інфекційні ускладнення.

3. Полімеризація. Ультразвукова лампа — незамінний прилад під час роботи зі світлозатверділими пломбами.

4. Протезування зубів та ортодонтія. Ультразвуком проводять попереднє очищення зубів, коронок, регулярно чистять брекет-системи та інші ортодонтичні конструкції. Ультразвуком пресують композитні матеріали.

5. Фізіотерапія у дітей та дорослих.

Видалення зуба мудрості ультразвуком набирає найбільшої популярності серед дорослих. Операція проходить безболісно та без тривалої реабілітації.

З допомогою ультразвуку санують інструментарій багаторазового використання, зокрема складної конфігурації. УЗ давно застосовується і у фізіотерапії. Завдяки сеансам ультразвукової терапії покращується реабілітаційний період після імплантації, видалення зубів, хірургічного лікування пародонтиту. УЗ хвилі стимулюють кровообіг, насичують ясна та кореневу систему живленням, покращують загальний стан ротової порожнини.

Чищення зубів ультразвуком | Фото 2

 

Користь ультразвуку

Завдяки ультразвуковій хвилі різної інтенсивності та частоти, можна досягти наступних терапевтичних ефектів:

  • покращення всмоктування активних компонентів препаратів;
  • якісне видалення зубного каменю;
  • очищення тканин від патогенів, інфекційних нашарувань;
  • антибактеріальну, противірусну та протигрибкову дію;
  • профілактика утворення пухлин;
  • можливість проводити операцію безконтактним методом – видалення зуба ультразвуком практикують у дитячій стоматології;
  • склерозуюча дія — під час хірургічного втручання виключається кровотеча та інфікування тканин.

Істотних протипоказань для використання ультразвуку немає. Методика чудово поєднується з альтернативними способами лікування та хірургічних маніпуляцій, доповнює традиційні протоколи терапії. Лікування зубів ультразвуком відбувається абсолютно безболісно і не завдає дискомфорту. Те саме стосується і гігієнічного чищення зубів. На відміну від механічного чищення, під час процедури немає болю та печіння, відсутній ризик травми.

УЗ хвилі не впливають негативно на емалевий шар зуба, слизові оболонки та тканини ротової порожнини. Ультразвукове обладнання є практично в кожній клініці, а вартість послуг доступна всім бажаючим зберегти красу та здоров'я.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
24 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *