Дантист і його відмінність від стоматолога

88458

Професія стоматолога бере свій початок з давніх-давен, а саме – близько 7500 років до н.е. Перші відомості про бормашину датуються понад 9000 років тому. Аналізуючи знайдені останки, дійшли висновку, що на той час уже займалися лікуванням кореневих каналів, просвердлюючи навіть складні та важкодоступні місця в зубах. Стародавні китайські записи, єгипетські, грецькі праці налічують велику кількість інформації про проблеми зубів та їх захворювання. З цього часу багато чого змінилося, однак лише у 1891 році з'явилося таке поняття професії, як дантист.

Професія дантист

 

Хто такий дантист?

Звання дантиста міг отримати той медичний представник, який спеціалізувався на лікуванні зубів, попередньо протягом трьох років вивчав зуболікарське мистецтво у зубного лікаря або дантиста, і який потім склав іспит при зуболікарському факультеті. Тобто, дантисту не потрібно було закінчувати медичну школу, проходило лише навчання в приватному порядку в іншого лікаря та складання іспиту, що підтверджує здобуття високої кваліфікації.

Зубний лікар володіє великим обсягом професійних навичок, умінь і закінчив зуболікарську школу.

Лікування у дантиста

 

Що робить дантист і чим він відрізняється від стоматолога

Не вдаючись у подробиці та оцінюючи поверхнево, поняття дантиста і стоматолога, на сьогоднішній день, не мають суттєвої різниці – йдеться про спеціаліста, який лікує зуби, тому відмінності умовні.

Вдаючись до особливостей кожного напряму, виділяють:

  • Стоматолог має вищу спеціалізовану освіту, пройшов навчання в інституті протягом 5 років, а також закінчив аспірантуру чи ординатуру. Професія стоматолога має класифікацію – терапевт, пародонтолог, хірург, ортопед, ортодонт, дитячий стоматолог. Стоматолог лікує захворювання зубів, м'яких тканин, щелепи, інших органів ротової порожнини.
  • Дантист має середню медичну освіту та проходить навчання у стоматолога протягом 3 років. До поняття "дантист" також відносять зубного фельдшера та зубного техніка.
  • Зубний технік – це основний помічник стоматолога-ортопеда, який займається виготовленням знімних і незнімних протезів. Майстер повинен бути акуратним, контролювати кожен рух, з хорошим окоміром, оскільки кожна похибка в протезі приноситиме пацієнту дискомфорт.
  • Зубний фельдшер діагностує, лікує захворювання порожнини рота, ураження зубів, щелепно-лицьової ділянки. Дантист цього напряму також повинен бути акуратним, відповідальним, посидючим, мати відмінний зір, щоб не прогавити найменшу деталь. Він часто робить рутинні, але дуже важливі маніпуляції, тому повинен мати добре розвинену моторику рук і повинен бути зацікавленим у тому, щоб вирішити проблему людини з зубами.

Відмінності між професіями в стоматології

Найбільше ця професія підходить людям, які ще зі шкільної лави захоплюються хімією та біологією. Термін "дантист" найчастіше можна зустріти у Європі, на Північноамериканському континенті. У нас у країні, а також у східних країнах найчастіше застосовують слово стоматолог.

Незалежно від спеціалізації стоматолога, дантиста, знання в галузі анатомії та фізіології повинні бути досконалими, особливо у розрізі будови щелепи, порожнини рота, щоб не допускати помилок і кваліфіковано, професійно лікувати зуби.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
22 голосів, оцінка: 4.0 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *