Нумерація зубів у стоматології

108169

Нумерація зубів в клініці Лукашука

 

Нумерація зубів — що це таке і навіщо її застосовують

Нумерація зубів необхідна для того, щоб оптимізувати діагностування ротової порожнини. Застосовуючи цю систему, стоматологам вдається точно відобразити отримані відомості в карту пацієнта, визначаючи конкретний номер зуба.

Коли стоматологи відображають у карті інформацію, позначають той чи інший зуб, застосовують часто двоцифрову нумерацію. Це зручно в тому випадку, коли потрібно коректно визначити розташування зуба, встановити діагноз, щоб зручно заповнити стоматологічну карту.

 

Системи нумерації зубів

Нумерація зубів у стоматології має велике значення, коли діагноз визначається по рентгенівському або панорамному знімках. Однак є кілька поширених систем, популярних серед стоматологів, які дозволяють не помилитися з визначенням конкретного зуба та його подальшим лікуванням.

 

Система Хадерупа

Системі нумерації зубів властиве те, що «десятки» замінено на знаки «+» і «-». Зверніть увагу, що «+» — це нумерація зубів верхньої щелепи, «-» — номери зубів нижньої щелепи. Якщо плюс стоїть праворуч від номера зуба, це свідчить про те, що розташування зуба — справа, з мінусом ситуація аналогічна.

Нумерація зубів у стоматології за системою Хадерупа, фото:

Нумерація зубів в клініці Лукашука по системі Хадерупа

 

Квадратно-цифрова система

Наведена схема зубів за номерами визначає, що зуби постійного типу позначені арабськими цифрами — від 1 до 8, молочні зуби — римськими цифрами від І до V.

Квадратно-цифрова система нумерації зубів, фото:

Квадратно-цифрова система нумерації зубів в клініці Лукашука

 

Двоцифрова система

Система визначення номера зубів є новою, вдосконаленою. Порядковий номер зубів (1-8) доповнюють номером квадранту. Кожен окремий зуб має свій індивідуальний двозначний номер, коли перша цифра — певний квадрант, друга цифра — порядковий номер зуба.

Ця система активно використовується завдяки тому, що вказуючи розташування конкретного зуба, немає довгих складних назв, тому ризики помилитися — мінімальні. Використовуючи такі номери зубів у роті, зручно спрямовувати пацієнта на рентгенівський чи панорамний знімок.

Двоцифрова система нумерації зубів, фото:

Двоцифрова система нумерації зубів в клініці Лукашука

 

Універсальна система

Цей варіант нумерації зубів простий і доступний у застосуванні — зубам притаманний свій окремий номер, щодо молочних зубів використовують букви латинського алфавіту.

Універсальна система нумерації зубів, фото:

Універсальна система нумерації зубів в клініці Лукашука

 

Система цифр та букв

Позначається нумерація зубів у стоматологів за спеціальною формулою, коли застосовують латинські літери. Кожна назва зубів відображається конкретною великою літерою, для тимчасових зубів застосовують прописні літери. У разі потреби вказівки точного розташування зуба, букву доповнюють цифрою. Але відображаючи таким чином номери зубів у щелепі, немає можливості уточнення, з якого боку розташований зуб.

Система цифр і букв нумерації зубів, фото:

Система цифр і букв нумерації зубів в клініці Лукашука

 

Види і назви зубів у людини

Зуби за номерами у дорослих бувають тимчасовими і постійними. Тимчасові зуби, вони ж молочні, ростуть до 2 років, до 5 років у дитини налічується 20 зубів, і вони починаються змінюватися корінними. До 13 року життя налічують 28 зубів, а до 30 років - 32 зуби.

Щелепа складається з двох половин — правої та лівої, а зубний ряд — симетричний. Зуби відрізняються по локалізації, особливостям будови і функцій, і мають такі назви:

  • різці — ними відкушують їжу. Вони плоскі з гострими краями, у зубних рядах їх 8 штук – по 4 зверху і знизу. Різці, що знаходяться по центру, мають нумерацію 1, за ними розташовуються різці під номером 2. Розглядаючи специфіку представлених зубів, вони мають сплощену коронку, один корінь, з тонкими краями, основна їх мета - перерізати їжу, що надходить в ротову порожнину.
  • ікла — вони необхідні для відкушування твердої їжі. Характеризуються конусоподібною будовою і нумеруються під цифрою 3. Вони мають досить довге коріння, щільну коронку, за рахунок цього вони стабільні.
  • премоляри — вся їжа в роті піддається пережовуванню саме цими зубами. Нумерують їх 4 та 5. Кількість зубів даного виду — 8, по 4 знизу та зверху. За критерієм будови вони схожі на ікла, але вони призматичні, з широкою поверхнею.
  • моляри — це решта зубів. На молярах розташовані своєрідні горбики, мета яких — подрібнювати та перетирати їжу. Для молярів властиві номери 6,7,8. Усього 12 молярів, по 6 на кожній щелепі. Але третій моляр — зуб мудрості, номер якого 8, може бути відсутнім.

Назви зубів у людини, фото:

Назви зубів у людини

 

Нумерація зубів у дітей

Нумерація зубів у дітей здійснюється інакше, якщо порівнювати з назвою зубів у дорослих людей з корінними зубами. Щоб правильно розуміти розташування зубів за номерами, звертають увагу на основи анатомії. Активне зростання зубів у дітей припадає на вік від півроку, водночас починають формувати постійні зуби. Роблячи рентген щелепи дитині 5 років, можна побачити і молочні зуби, і корінні — нумерація корінних зубів починається від 11 і закінчується 48.

Молочні зуби нумерують так:

  1. верхня щелепа праворуч — 51-55;
  2. верхня щелепа зліва — 61-65;
  3. нижня щелепа праворуч — 71-75;
  4. нижня щелепа зліва — 81-85.

Нумерація зубів — необхідні дії у роботі стоматологів клініки Лукашука на Теремках, оскільки саме так вдається коректно заповнювати карту пацієнта, прописувати конкретні дані, які будуть зрозумілі й іншим стоматологам, безпомилково призначати і проводити лікування.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
29 голосів, оцінка: 4.2 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *