Чим полоскати рот після видалення зуба

174585

Чем полоскать рот после удаления зуба | Фото 1 - Клиника Лукашука

Видалення зуба – відповідальна, серйозна стоматологічна операція, відновлення після проведення якої може тривати до тижня. Щоб рана зажила максимально швидко, є низка засобів і протипоказань, на які потрібно орієнтуватися.

У пацієнтів часто виникає питання, чим полоскати рот після видалення зуба, адже багато хто вважає, що у такий спосіб загоєння станеться швидше, ефективніше. Не розуміючи в повному обсязі суть усіх процесів, які відбуваються після видалення зуба в лунці, можна неправильними діями сприяти не загоєнню, а подальшому запаленню.

Після того як зуб був видалений, у лунці формується згусток крові, необхідний для захисту відкритого фрагмента кістки від впливу патогенної мікрофлори, мікробів, залишків їжі.

Упродовж перших діб цей згусток фіксується слабко, тому в процесі вживання їжі жувати краще на іншу сторону, вживаючи м’які продукти, пити потрібно акуратно, бажано – через трубочку. Все це необхідно для того, щоб згусток залишився в лунці, не пошкодився. Якщо з якихось причин він буде вимитий, значно зростає ризик інфікування кістки, першими симптомами якого є больовий синдром, припухлість щоки і ясна, підвищення температури тіла.

Чем полоскать рот после удаления зуба | Фото 2 - Клиника Лукашука

Починаючи з другого дня можна робити теплі ванночки, набираючи розчин у рот на кілька хвилин, але не полоскати – це суттєво важливо. Тільки на 3-4-й день можна приступати до полоскання.

 

Видалили зуб: що робити далі

Завершивши маніпуляції, пов’язані з видаленням зуба, треба дотримуватися певних правил:

  • через 20–30 хвилин прибрати ватний тампон, розташований у лунці;
  • зробити холодний компрес, який зніме набряк у порожнині рота і на обличчі; так треба діяти впродовж перших декількох годин після операції, періодично прикладаючи холодне на 5–10 хвилин;
  • не вживати гарячу, тверду, кисломолочну їжу, не пережовувати на ту сторону, де проводили видалення.

Це основні правила, вони можуть коригуватися, змінюватися залежно від багатьох чинників.

 

Чим полоскати рот після видалення зуба

Після того як видалили зуб, стоматолог прописує різні препарати для полоскання і для знеболювання, якщо болить. Чим полоскати зуб, визначає лікар, який проводив операцію, звертаючи увагу на такі чинники:

  • в якому стані перебуває рана після видалення зуба;
  • наскільки складною була операція;
  • якого віку пацієнт, які існують супутні захворювання;
  • індивідуальні особливості організму щодо сприйняття тих чи інших препаратів.

Чем полоскать рот после удаления зуба | Фото 3 - Клиника Лукашука

 

Для полоскання рекомендують:

«Мірамістин» – антисептик, у якого широкий спектр застосування, ним можна полоскати ясна. Справляється з інфекціями бактеріальної, грибкової, вірусної природи. Представлений розчином або аерозолем із вмістом діючої речовини 0,01%. Часто прописують до 4 полоскань щодня впродовж тижня. Підходить для застосування вагітними, матерями, дітьми.

  1. «Хлоргексидин» – препарат, необхідний для дезінфекції від бактерій, вірусів, найпростіших. Для полоскання рота підходить розчин із 0,05% вмістом діючої речовини. Його застосовують як засіб для ванночок і для полоскання рота. Основна перевага препарату, крім антибактеріального, дезінфікуючого впливу, у пролонгованому ефекті – антисептичний ефект тримається до 4 годин з моменту застосування.

  2. «Фурацилін» – це сильний антибіотик, який використовують у тому числі після видалення «зуба мудрості». Препарат дезінфікує, загоює рани. Для приготування розчину знадобиться 1 таблетка препарату і 100 мл фізрозчину. Підходить для полоскання до 4 разів на добу впродовж 6 днів.

  3. Настоянки трав та екстракти рослин заспокоюють запалення. Рекомендують ромашку, евкаліпт, шавлію, кору дуба, звіробій. Трави підходять і для ванночок, і для полоскання.

Якщо з’являється гній після видалення зуба, рекомендують полоскати порожнину рота слабким розчином соди та солі. Зверніть увагу на концентрацію цих речовин, якщо вона буде занадто висока, можна дістати хімічний опік.

Чем полоскать рот после удаления зуба | Фото 4 - Клиника Лукашука

Ймовірність хімічного опіку також велика в разі застосування йоду, зеленки, марганцівки, спиртових розчинів – ці компоненти подразнюють слизову, застосовувати їх не рекомендують.

 

Як полоскати рот після видалення зуба: покрокова інструкція

Після того як вирвали зуб, важливо полоскати його відповідними розчинами і в правильній техніці.

Головні правила, на що потрібно звернути увагу:

  • в перший день не застосовувати ванни і не проводити полоскання;
  • в подальшому проведення ванночок тільки після їжі, і впродовж 30 хвилин не їсти після полоскання;
  • концентрація розчину має відповідати рекомендаціям лікаря, розводити препарати можна в кип’яченій воді або у фізрозчині;
  • температура розчину має бути прийнятною, комфортною – краще уникати занадто гарячого і холодного стану.

 

Техніка полоскання від зубного болю, коли вирвали зуб

Після видалення зуба ротову порожнину треба полоскати з дотриманням таких рекомендацій:

  • набрати в рот рекомендований розчин, нахилити голову в той бік, де вирвали зуб, перемістивши туди рідину;
  • тримати так голову і препарат у ділянці рани до хвилини, не проводячи полоскання;
  • сплюнути розчин, повторити дію до 4-5 разів.

Коли видалили зуб мудрості або будь-який інший, на 2-й день рана не має кровоточити, можлива невелика набряклість і дискомфорт, больовий синдром може стихати на 3-4 день. Коли опухла щока після видалення зуба, через 2-3 дні запалення повинно ставати меншим. У тому випадку, якщо після полоскання біль наростає, з’являються інші неприємні симптоми, потрібна консультація стоматолога.

Чем полоскать рот после удаления зуба | Фото 5 - Клиника Лукашука

 

Загоювальні препарати після видалення зуба

Крім антисептичних засобів, які впливають на місце, де був хворий зуб, лікар може прописати ліки, які загоюють рани:

  • «Тантум Верде» – це протизапальний засіб, який знеболює, якщо ниють зуби, знімає набряк, загоює рану;
  • «Стоматофіт» – засіб, в основі якого натуральні рослинні екстракти; знімає запалення, якщо болить зуб, набряк, відновлює слизову;
  • «Сальвін» – основою препарату є екстракт листя шавлії, він сприяє загоєнню, знімає біль, запалення.

Зверніть увагу, якщо був зубний біль, і зуб вирвали внаслідок запального процесу, буде додатково прописана антибактеріальна терапія. Від болю після операції за необхідності варто приймати знеболюючі препарати.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
32 голосів, оцінка: 4.11 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *