Рекомендації лікарів після видалення зуба

16314

Часто через певні обставини ми відкладаємо візит до лікаря до того моменту, коли біль стає нестерпним. В половині таких випадків стоматолог уже нездатний здійснити диво і зберегти зуб. Виходом є тільки його видалення.

Видалення зуба

Після процедури багато хто не прислухається до рекомендацій лікаря або розуміє їх по-різному, тож давайте розберемося, як правильно трактувати найпоширеніші поради.

 

Головні помилки після видалення зуба

«Виплюньте кульку через 15-20 хв», - часто чутно таку фразу від стоматологів, які не вміють або не хочуть серйозно поставитися до подальшого супроводу пацієнта після хірургічного втручання. Дехто випльовує відразу, бувають й такі пацієнти, які тримають півдня марлевий тампон. Обидві категорії поступають неправильно. Перші, тому що кулька стає перешкодою між ротовою порожниною і лункою видаленого зуба, стаючи бар'єром для проникнення мікроорганізмів і сприяючи утриманню згустку в лунці.

Поспішне прибирання тампону з ротової порожнини може призвести до раннього інфікування згустку, або його видалення з лунки. Також, формування згустку відбувається не за 1 хвилину, тому відсутність марлевого тампона іноді призводить до тривалої кровотечі після видалення.

Ускладнення після видаления зуба

Друга категорія робить помилку в тому сенсі, що марля або вата має велику гігроскопічність, тому інтенсивно просочується ротовою рідиною, насиченою мікроорганізмами. Отже, якщо надовго затримати марлеву кульку, над лункою з'явиться мікробний концентрат, що призводить до інфікування та несприятливих наслідків.

Потрібно 15-20 хвилин - за цей час відбудеться нормальне формування згустку, що знижує до мінімуму можливість проникнення інфекції або його руйнування.

Хірург-стоматолог Юлія Вишняк наполегливо рекомендує дві години не приймати їжу і не полоскати рот - це оптимальний проміжок часу. За перші кілька годин велика можливість вимити згусток з лунки при споживанні їжі. Часто в цьому випадку пацієнти запитують: «Їсти поки не можна, але пити відразу можна?». Існує однакова можливість вимивання згустку при вживанні як твердої їжі, так і рідини. Отже, 2 години пити не можна, як і їсти.

"Гарячу їжу сьогодні не приймати, нічим не гріти, лазню не відвідувати" - дані рекомендації забороняють теплові процедури. Під впливом тепла кровоносні судини розширюються, тому зростає можливість появи кровотечі, навіть якщо згусток вже сформувався.

Є ще одна сторона впливу тепла – денатурація білків, що може сприяти руйнуванню кров'яного згустку, збільшити його інфікування. Наступні поширені запитання, які надходять від наших пацієнтів: «А курити можна?» - Або - «А чай можна?». Відповідь – ні! Тим паче, що курити завжди шкідливо, про що попереджає МОЗ.

 

Рекомендації лікарів після видалення зуба

Подальші рекомендації належать до фізичних навантажень, їх пропонується виключити. Багато пацієнтів впевнені, що для простого видалення ця рекомендація не є важливою і нехтують нею. Фізичні навантаження ведуть до підвищення артеріального тиску, що є однією з найчастіших причин появи кровотечі після видалення зуба. Краще кілька днів убезпечити себе від надмірних навантажень.

Чи можна займатися спортом після видалення зуба

Крім вищезгаданих рекомендацій, пацієнт повинен утриматися від вживання алкогольних напоїв, у тому числі й пива. Також не можна застосовувати знеболювальні, що належать до групи нестероїдних протизапальних препаратів. Оскільки однією з характеристик цих ліків є порушення агрегації тромбоцитів, що може сприяти появі кровотечі.

Не можна самостійно проводити профілактику та приймати антибактеріальні засоби, у багатьох випадках вони будуть зайвими, а безконтрольний прийом препаратів може призвести до формування антибіотикорезистентної мікрофлори.

Хочеться додати, якщо вам видалили зуб, скористайтеся порадами лікаря в стоматології та чітко виконуйте його розпорядження. Тоді процес одужання пройде максимально швидко та без усіляких ускладнень.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
28 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *