Болить зуб під час натисканні: чому і що робити

127110

Хто з нас не стикався із зубним болем? Для когось приводом для візиту до стоматолога послужить ледь помітний біль, а хтось відвідає лікаря тільки в разі сильно виражених больових відчуттів. Більше шансів врятувати, здавалося б, повністю здоровий зуб без видимих пошкоджень буде у людей, які дбайливо ставляться до свого здоров’я і звертаються до лікаря після появи перших симптомів.

Біль у зубі після накушування може носити періодичний характер. Але це зовсім не означає, що проблема тимчасова або не заслуговує уваги. Якщо з’являється біль від натискання на зуб, – потрібно негайно записатися на прийом до фахівця для визначення причини її виникнення.

Болить зуб при натисканні

Нерідко буває боляче натискати на зуб після відвідування стоматклініки від травмування ясни. Тому ретельно підходьте до вибору місця лікування зубощелепної системи, щоб не оплачувати грошима і власним здоров’ям лікарські помилки. Велика кількість позитивних відгуків і хороша репутація, наприклад, як у Київської клініки стоматології Лукашука, послужать найкращою гарантією безпечного і якісного обслуговування.

 

Болить зуб під час постукування

Скарги пацієнтів варіюються від «болить передній зуб під час дотику» до «віддає на всю щелепу». Причин безліч:

  1. Постпломбувальний біль.Тупий або ниючий біль під час постукування ложкою або пальцем, а також у стані спокою не небезпечний безпосередньо після пломбування зуба, обробки його каналів і видалення нервів. Однак від порушення технології пломбування, а саме недосушування або пересушування каріозної порожнини біль значно посилюється в перші дні після лікування або не проходить через короткий проміжок часу. У такому випадку необхідно звернутися в клініку для заміни пломби.

  2. Середній або глибокий карієс. Під час повільного процесу руйнування зубної емалі зуб болить від натискання або постукування, але зовні виглядає цілком здоровим. Розвиток карієсу в цьому випадку відбувається під пломбою, а отже, у жодному разі не можна відкладати візит до фахівця.

  3. Травмований зуб. Зовнішня механічна травма або видалення сусідніх зубів можуть спровокувати тріщину емалі зуба або її скол. Від порушення пульпи до симптому, коли болить зуб від натискання або постукування, додається реакція на попадання холодних/гарячих і гострих/кислих подразників.

  4. Періодонтит. Пульсуючий сильний локалізований біль, який значно посилюється під час постукування, є ознакою періодонтиту. Несвоєчасне звернення до лікаря, лікування народними засобами може спровокувати гнійне ускладнення або навіть втрату зуба.

 

Болить зуб під час жування

Причин, чому стає боляче жувати, не менше, ніж під час виникнення болю від постукування. Найбільш поширеним приводом, чому зуб не болить, але боляче жувати, є високо поставлена пломба. У цьому випадку зуб болить під час накушування, оскільки тиск при жуванні не розподіляється, а спрямований саме на опуклу ділянку. Болісні відчуття можуть зачіпати і протилежний зуб, який буде піддаватися додатковому тиску від стиснення щелеп.

Стоншена, чутлива емаль також служить джерелом болю під час натискання на зуб. Оголення дентинних канальців коригується за допомогою спеціальних засобів на прийомі у лікаря. Карієс, що виникає при відсутності лікування, додає неприємних відчуттів у вигляді болючих реакцій на каву, газовану воду, здобу, цукерки та інші продукти.

Реакція зуба на їжу і воду

Часто буває боляче при накушуванні на зуб і через розвиток пульпіту, пародонтиту або періодонтиту. Розхитування зуба внаслідок запального процесу або набрякання верхівкової частини кореня зуба із защемленням нерва передбачає постійний біль. Але він значно посилюється під час жування. Ознакою формування гранульоми при запущеному періодонтиті стане відчуття, що від натискання болить нижня щелепа. Гній буде виділятися через свіщевий хід на м’які тканини підборіддя або на щоки.

Якщо болить зуб під час накушування, це може бути ознакою запалення носових пазух. Нижня щелепа не зачіпається. Найчастіше страждають верхні моляри і премоляри.

Вертикальна тріщина або скол, відколювання частини пломби теж можуть створювати дискомфорт під час пережовування їжі. Прикусна паличка знадобиться, щоб визначити, у яких точках болить зуб під час натискання, і виключити ймовірність перелому кореня. Наявність коронки не вказує на відсутність проблем під час їжі. Недостатньо очищений і пролікований корінь під коронкою, послужить причиною сильних болів від попадання туди частинок продуктів.

Пухлина і свищі на яснах у зубному абсцесі будуть тимчасово з’являтися, а потім пропадати. Як і болі під час жування. Щоб зберегти такий абсцедуючий зуб, необхідно пройти через процедуру прорізування кореневого каналу.

Зуб болить під час натискання в процесі жування від додаткового навантаження. Відсутність зубів через травми або видалення призведе до розхитування сусідніх, що призведе до їхнього функціонального перевантаження. Якісне протезування легко вирішить цю проблему і прибере болючість під час вживання їжі.

 

Болять ясна під час натискання

Захворювання ясен небезпечні своїми наслідками і тривалим процесом лікування:

  1. Усе починається з гінгівіту. Коли уражаються краї ясенних тканин, вони починають кровоточити, реагувати на дотик пальцями й натискання. З’являється неприємний присмак і запах із рота. Поштовхом може послужити зубний камінь, неправильна гігієна порожнини рота, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, вагітність, клімакс і банальна нестача вітамінів. Від попадання інфекції й занедбаного карієсу він може призвести до періоститу. Гнійне запалення супроводжується температурою, сильними болями з переходом на око, скроню і вухо.

  2. Пародонтит і оголення коренів. Симптоми протікають у вигляді кровотечі та пухлини. Відчувається рухливість зубів, а також гострий біль при жуванні. Клінічними ситуаціями для виникнення таких негативних хвороб можуть стати травми, скрегіт зубами, їх агресивне чищення або неправильне положення, захворювання ясен. Але першопричиною залишиться запущений гінгівіт.

  3. Альвеоліт після видалення зуба. Він розвивається внаслідок хірургічної травми або від неправильного догляду за ротовою порожниною після видалення зуба. Набряк, біль і запалення зніме лише лікар-стоматолог.

  4. Остеомієліт від ураження інфекцією щелепної кістки. Болючість слизової оболонки буде яскраво вираженою під час відкривання рота й ковтання. Захворювання імунної системи організму (туберкульоз, сифіліс тощо) теж часто стають причинами таких симптомів.

Джерелом проблем з яснами можуть стати і фізіологічні нюанси, такі як: розбіжність/скупчення зубів від пародонтиту або особливостей анатомічної будови зубощелепного апарату. Крім того, неправильне відновлення контактного пункту між зубами після бічного пломбування також може спровокувати травмування ясен.

Іншими причинами захворювань ясен можуть бути:

  • алергія на матеріали пломбування або протезування, вініри, продукти харчування, побутову хімію, косметику та інше;
  • травмування ясен у результаті падіння, сильного удару, хімічних або термічних опіків, лікарських помилок під час установки коронок, пломб або протезів;
  • необхідність корекції або заміни протеза через природне розсмоктування щелепних тканин, а також унаслідок його неправильного використання;
  • прорізування зуба мудрості під нахилом, з тиском на ясну або трійчастий нерв.

 

Патології та проблеми із здоров’ям від несвоєчасного лікування 

Лікування зубів – це кропіткий і тривалий процес, але без нього не обійтися. Якщо від натискання болить зуб, це може бути симптомом небезпечних захворювань, тільки побічно пов’язаних із зубами. Захворювання неврологічного характеру, зокрема, запалення трійчастого нерва, синусити, гайморити, отити спричиняють приступоподібний різкий біль, який віддає на зуби.

Приводом для повторного візиту до лікаря може стати помилка стоматолога під час пломбування, встановлення коронки, протеза, видалення нерва тощо. Якщо біль після пломбування не проходить через кілька днів і з’являється навіть від жування м’якої їжі, потрібно записатися на прийом у стоматологічну поліклініку.

Стоматолог міг пробити корінь або травмувати його верхівку, негерметично запломбувати зуб. Після видалення нерва незначні болі можуть зберігатися досить довго, але в середньому складають близько двох тижнів. Коли терпимо болить зуб від натискання на нього під час вживанні їжі, то приводів для паніки немає. Але в разі посилення болісних відчуттів навіть у стані спокою, необхідно проконсультуватися зі своїм фахівцем.

Діагностика зубної болі в клініці Лукашука

Які ускладнення можуть виникнути, якщо ігнорувати проблему, що виникла:

  • проблеми з носоглоткою (фарингіт, синусит, гайморит);
  • запалення з гнійними виділеннями (остеомієліт, отит, абсцес);
  • сепсис (зараження крові) як реакція організму на інфекцію;
  • свищі, пухлини і запалення щелепної кістки, які, насамперед, відобразяться на зовнішньому вигляді та загальному стані здоров’я;
  • карієс, який повільно, але впевнено зруйнує зуб і призведе до його видалення;
  • розхитування з подальшим випаданням молярів і різців.

Зуби не можуть боліти тільки вдень або в робочі дні. Бувають ситуації, коли немає можливості негайно відвідати стоматкабінет. У цьому випадку потрібно очистити ротову порожнину від залишків їжі та прополоскати хворий зуб розчином соди. У жодному випадку не прикладати зігріваючі компреси й мінімізувати механічне навантаження на хвору сторону. Виключити з раціону подразнюючі продукти з яскраво вираженим смаком, солодке і кисле. Не варто зловживати знеболюючими препаратами і припинити їхнє вживання за шість годин до відвідування лікаря.

Ставтеся до своїх зубів дбайливо, не нехтуйте больовими сигналами про допомогу. Навіть найменша проблема може перерости у велику біду. Регулярне відвідування стоматолога для профілактики забезпечить вам відсутність неочікуваних проблем із зубами. А щоденна гігієна допоможе зберегти їхній здоровий та гарний вигляд.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
21 голосів, оцінка: 4.4 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *