Болять ясна – що робити?

29826

Захворювання ясен у стоматологічній практиці посідають друге місце серед найчастіших проблем пацієнтів після карієсу. Однак не всі поспішають звертатися до клініки, коли починають виникати больові симптоми в яснах. А тим часом, ігнорування цього небезпечного симптому може призвести до серйозних наслідків  до втрати зуба. Які причини болю та як повинно здійснюватися правильне лікування ясен у стоматології та домашніх умовах?

Біль у яснах

 

Чому болять ясна

Біль у яснах - це перший симптом запального процесу в області м'яких тканин порожнини рота. Запалення може бути спричинене різними причинами – від незначного механічного пошкодження до складних внутрішніх патологій. Серед найчастіших факторів, що спричиняють біль, можна виділити:

  • Травма ясен під час протезування (наприклад, при встановленні коронки або мосту).
  • Запальні захворювання ротової порожнини.
  • Наслідки видалення чи лікування зубів.
  • Прорізування зуба.

Серед поширених причин можна також відзначити шкідливі звички, неправильну техніку чищення зубів, використання жорсткої щітки, неякісну гігієну та ін.

 

Від чого болять ясна - причини

Больові відчуття найчастіше спричинені певним захворюванням. Одним із них є стоматит. Стоматит – це запалення м'яких тканин ротової порожнини, яке супроводжується утворенням набряку, почервонінням, появою ранок або виразок білого кольору. Захворювання може бути викликане місцевим інфікуванням, алергічною реакцією, хімічним або фізичним подразником, а також системними патологіями.

Окремо варто згадати хронічний рецидивний афтозний стоматит. Це одне з найпоширеніших стоматологічних захворювань, яке вражає слизові порожнини рота. Якщо вірити статистиці ВООЗ, воно спостерігається у 20% населення. Дана форма стоматиту проявляється частою зміною загострень та ремісій. У гострій стадії на яснах з'являються виразки з білим нальотом.

Чому болять ясна - причини

Причинами хронічного стоматиту можуть бути гіповітаміноз, порушення роботи нервової системи та ШКТ, інфекції, що передаються повітряно-краплинним шляхом, різні подразники та алергени.

Ще однією причиною появи болю в яснах може стати захворювання пародонту під назвою гінгівіт. Гінгівіт – це перша стадія запалення, спричиненого інфекцією, яке уражає верхній шар ясенних тканин. Захворювання виникає на тлі поганої гігієни ротової порожнини через скупчення м'якого нальоту на зубах. Саме наліт є чудовим середовищем для розмноження хвороботворних бактерій.

Серед симптомів:

  • поява неприємного запаху з рота;
  • підвищена кровоточивість;
  • печіння;
  • почервоніння ясенного краю.

Щоб послабити запальний процес при гінгівіті, рекомендують проводити полоскання рота аптечними ополіскувачами з протизапальним ефектом, відварами трав, розчинами соди чи солі. Знеболити уражену ділянку можна за допомогою аптечних гелів.

У деяких випадках гінгівіт розвивається на тлі гормональних порушень чи нестачі вітамінів в організмі. Встановити реальну причину може лікар. Так як основним провокуючим фактором даного захворювання є м'який наліт, слід регулярно відвідувати стоматолога та виконувати професійне чищення. Це допоможе запобігти серйозним ускладненням, таким як пародонтит та ін.

 

Шкідливі звички, що викликають болі в яснах і зубах

Одним із головних факторів, що сильно впливає на стан пародонту, є шкідливі звички. Найчастіше можна зустріти такі проблеми, через які можуть розвинутися різні захворювання ясен:

1. Недостатня гігієна ротової порожнини. Корінь усіх хвороб – це бактерії, які розмножуються у роті. Неякісна гігієна провокує зростання бактеріального навантаження. У ясенних кишенях відбувається активне розмноження бактерій. Зрештою, це призводить до розширення кишень. Через це ясна не так щільно прилягає до зубів, і інфекція потрапляє до пародонту. Це пряма дорога до втрати зубів.

2. Неправильна техніка чищення зубів. Багато хто думає, що чим ретельніше та інтенсивніше водити жорсткою щіткою по зубах, тим якіснішим буде очищення. Звичні рухи з боку на бік травмують емаль і слизові оболонки порожнини рота. Якщо щетина сильно прим'ята і зношена, це свідчить про зайве агресивне чищення. Це в свою чергу може спричинити опучкання ясен. Чистити зуби слід м'якою щіткою круговими рухами без сильного натискання.

3. Незбалансований раціон. Часте вживання твердих продуктів загрожує запаленням ясен. Це можна сказати і про різні снеки, які дуже кришаться. Їхні частинки застряють у міжзубних просторах, травмують м'які тканини. Не дуже корисна для ясен надто гостра та гаряча їжа, яка може спровокувати опік слизової оболонки. Повсякденний раціон повинен включати якнайбільше вітамінів і мікроелементів, оскільки авітаміноз теж часто стає причиною захворювань пародонту.

4. Куріння. Шкідлива звичка для ротової порожнини, що вражає ясенні тканини та слизові оболонки. Затяті курці практично завжди стикаються зі складними патологіями, наприклад, рецесією. До того ж, ця звичка може спричинити низку проблем, які призводять до погіршення росту кісткових тканин.

Шкідливі звички, що викликають болі в яснах і зубах

 

Інші патології через які болять ясна

Ще однією причиною болю може бути періодонтит, а також його ускладнення - свищ або кіста. Захворювання проявляється запаленням кореня зуба і навколишньої кісткової тканини. Розвивається на тлі занедбаного карієсу і призводить до утворення вогнищ запалення, набряклості та больовим відчуттям наростаючого характеру.

Серед симптомів:

  • при натисканні на зуб з'являється гострий ріжучий біль;
  • утворення гнійних нориць на яснах;
  • почервоніння тканин навколо зуба.

Для полегшення симптомів слід прийняти жарознижувальний та протизапальний препарати. Хворому потрібно якнайшвидше потрапити на прийом до стоматолога. Лікування включає професійне чищення зубів, пломбування зубних каналів, а також обробку ураженої області спеціальними медикаментозними засобами.

Біль часто виникає після хірургічного втручання. Альвеоліт – це поширене ускладнення після того, як пацієнту видалили хворий зуб. Це відбувається через те, що в кістковій лунці не утворюється кров'яний згусток, через що в неї потрапляє інфекція. Альвеоліт розвивається через скупчення хвороботворних бактерій у тканинах пародонту, а також через травмування в ході складного видалення зубної одиниці.

Якщо через 1-3 дні після видалення ясна під лункою сильно набрякають, червоніють та болять, швидше за все це альвеоліт. Больові відчуття можуть віддавати у вуха чи скроні. Серед симптомів також можуть бути збільшення лімфовузлів, поганий сон, температура.

 

Як позбутися болю в яснах?

Будь-яка патологія, що супроводжується болем, потребує оперативної діагностики та лікування. Якщо людина вчасно не звернеться за стоматологічною допомогою, зростає ймовірність розвитку серйозних ускладнень, таких як:

  • пухлини;
  • нориці;
  • гнійні ураження тканин;
  • сепсис;
  • втрата зубних одиниць.

ускладнення при болі в яснах

Запобігти серйозним проблемам зі здоров'ям можна тільки у разі своєчасної діагностики проблеми, що виникла, і складання грамотного плану лікування. Якщо ігнорувати болючі відчуття в області ясен, доведеться витратити багато часу та засобів, щоб вилікувати запущене захворювання.

 

Як швидко зняти запалення ясен?

Швидко та відносно надовго впоратися з болем, викликаним запаленням ясен, можуть допомогти спеціальні аптечні гелі та мазі. Вони мають виражений системний ефект і бувають різних видів:

  • Знеболюючі – до складу таких препаратів входять місцеві анестетики, наприклад, лідокаїн, які ефективно усувають неприємні болючі відчуття, свербіж та високу чутливість.
  • Протигрибкові – засоби специфічної дії, які застосовують у тому випадку, коли запалення ясен спричинене грибковою інфекцією.
  • Загоювальні – в основі таких гелів та мазей є особливі репаранти та регенеранти, які активізують регенерацію тканин, а також стимулюють відновлення та загоєння уражених структур.
  • Протизапальні – у складі таких препаратів діючою речовиною виступають антисептики, наприклад, хлоргексидин, метронідазол тощо. Вони вбивають хвороботворні бактерії, розмноження яких призводить до прогресування запального процесу.

Більшість таких засобів має комбінований ефект. Вони можуть поєднувати у складі відразу кілька активних діючих речовин, завдяки чому процес лікування протікає швидше.

 

Що робити, якщо болять ясна

Перше, що потрібно зробити, – записатися на прийом до стоматолога, який зможе визначити причину симптому, що викликає дискомфорт, після чого призначить правильне лікування. Також фахівець дасть рекомендації, як зберегти ясна здоровими.

З найчастіших порад стоматологів можна назвати:

  • відмова від шкідливих звичок, зокрема куріння;
  • збалансований раціон;
  • регулярне використання ополіскувачів із антибактеріальним ефектом;
  • правильна техніка чищення зубів щіткою з м'якою щетиною.

Щоб підтримувати здоров'я ясен, слід не забувати пити достатньо чистої води, намагатися мінімізувати стрес і регулярно відвідувати стоматолога.

Що робити, якщо болять ясна

 

 

Ниючий біль в яснах – що робити

Впоратися з ниючим болем у яснах в очікуванні візиту до стоматолога допоможуть такі рекомендації:

  • Послабити набряк допоможуть протизапальні препарати, наприклад Нурофен, Диклофенак і т.п. Також можна нанести на уражену ділянку спеціальний гель чи мазь. Якщо ниючий біль не минає, а стає гострим і стріляючим, підвищується температура, слід терміново звернутися до стоматологічної хірургії.
  • Якщо температури немає, але ясна опухають, червоніють і ниють, можна вдатися до полоскань. Чайну ложку солі чи соди розмішайте у склянці теплої води, можна додати кілька крапель йоду.

 

Чому болять ясна біля зуба?

Одним із найскладніших захворювань ясен вважається пародонтит. Він зачіпає не лише зовнішні шари м'яких тканин, але й кісткові структури та зв'язковий щелепний апарат. Через скупчення нальоту та утворення каменю, через атипову будову зубного ряду або порушення прикусу, може виникати запалення м'яких тканин та поширення інфекції.

Серед симптомів:

  • сверблячий біль;
  • кровоточивість;
  • розхитування окремих зубних одиниць в ураженій ділянці;
  • виділення гною з пародонтальних кишень;
  • розкриття шийки зуба.

Полегшити біль при пародонтозі допоможуть розчини для полоскання, наприклад Хлоргексидин або Холісал, протизапальні гелі, знеболювальні препарати (Німесіл). Однак слід пам'ятати, що самолікування при такій хворобі неприпустиме – все може закінчитися втратою зубів.

Під час діагностики у клініці стоматолог зможе визначити стадію пародонтиту. Початковим етапом лікування стане професійне чищення, видалення зубного каменю та нальоту, що скупчився під яснами. Коли ситуація запущена, може бути показано хірургічне зменшення пародонтальних кишень. Стоматолог також призначає пацієнтові препарати, які допоможуть усунути осередки інфекції.

огляд ясен

 

Профілактика болю в яснах у домашніх умовах

Якщо немає можливості швидко потрапити на прийом до стоматолога, а ясна доставляють суттєвий дискомфорт, можна скористатися наступними порадами, які допоможуть тимчасово приглушити неприємні відчуття:

  • обов'язкова регулярна гігієна та полоскання ротової порожнини;
  • для очищення міжзубних просторів слід використовувати іригатор та зубну нитку;
  • для чищення вибрати щітку з м'якою щетиною;
  • придбати спеціальну пасту для догляду за запаленими яснами;
  • ділянки, що запалилися, потрібно регулярно змащувати знеболюючими і протизапальними гелями;
  • на якийсь час варто відмовитися від вживання твердої їжі, солодкого, солоного, гострого, а також холодних та гарячих напоїв;
  • регулярно потрібно полоскати ротову порожнину спеціальними розчинами чи відварами.

Чим полоскати рот, якщо болять ясна

 

 

Чим полоскати рот, якщо болять ясна?

Полоскання – це не лише профілактичний захід, а й доповнення до лікування захворювань пародонту. Воно виконує відразу кілька завдань: вимиває залишки їжі, допомагає позбутися нальоту, перешкоджає розмноженню патогенних бактерій і знижує виражені симптоми (свербіж, набряк, біль).

Найбільш ефективними вважаються аптечні розчини на основі хлоргексидину, антисептичних та протизапальних компонентів. У домашніх умовах можна приготувати розчин для полоскання на основі солі або соди (1 ч. л. на склянку теплої води). Непоганий антисептичний та заспокійливий ефект мають відвари: кори дуба, шавлії, календули, ромашки.

При використанні відварів трав для полоскання важливо пам'ятати про ризик алергічної реакції. Також вони можуть сприяти потемнінню емалі. Будь-які домашні способи лікування пародонту слід обов'язково обговорювати з лікуючим стоматологом.

 

Що робити, якщо дуже сильно болять ясна?

Сильний біль можна вгамувати тільки за допомогою медикаментозних препаратів. Місцевих знеболюючих засобів може бути недостатньо, тому лікар випише необхідні препарати для приймання. Це можуть бути:

  • Антигістамінні препарати – ефективні при болю, спричиненому алергічною реакцією. Допомагають купірувати алергени, зняти набряклість, свербіж.
  • Імуномодулятори - приймаються як самостійного препарату, так і в комплексі з іншими засобами.
  • Протигрибкові препарати призначаються при інфікуванні ротової порожнини грибками.
  • Антибактеріальні препарати ефективні при генералізованих формах запалення.

Антибіотикотерапія допускається лише за призначенням лікаря, який точно визначить природу інфекції, що спричинила захворювання. Основний курс лікування може бути доповнений вітамінами та БАДами, які допоможуть нормалізувати баланс поживних речовин в організмі.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
25 голосів, оцінка: 4.45 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *