Асиметрія обличчя через прикус — як виправити?

37536

Симпатичні ямочки на щічках, високі гострі вилиці, вольове або навпаки не надто видатне підборіддя, гарний розріз очей — усе це визначає індивідуальні особливості зовнішності кожної людини. Великий вплив на зовнішність чинить генетика та спадковість.

Однак можна виокремити безліч характерних, набутих у процесі життя змін, які виникають через порушення розвитку лицьових кісток черепа. Найчастіше подібні порушення не найкращим чином позначаються на зовнішності та не додають обличчю естетичності. Навпаки, різні кісткові аномалії роблять обличчя менш привабливим, ніж воно могло б бути.

Найчастіше викривлення обличчя виникає через неправильно розвинений зубощелепний апарат, що проявляється утворенням аномалій прикусу. Лише кілька міліметрів можуть спричиняти дисбаланс довжини та ширини обох щелеп. Але навіть ці незначні показники здатні істотно вплинути на формування м'яких тканин, для яких опорою слугують саме лицьові кістки. Різні варіанти викривлення прикусу мають характерні ознаки і безпосередньо впливають на ті чи інші зміни обличчя.

Асиметрія обличчя

 

Як проявляється асиметрія обличчя через прикус?

Патології прикусу, до яких належить не тільки викривлення зубів, а й неправильне положення верхньої та нижньої щелеп відносно одна одної, практично завжди спричиняють спотворення зовнішності. З найчастіших виділяють асиметрію нижньої щелепи, за якої в людини занадто велике або маленьке підборіддя, рот, який не затуляється, опущення куточків губ, запалі щоки.

Не менш часто зустрічається і сильна асиметрія обличчя. Сильно відбивається на зовнішності перехресний прикус: при такій аномалії нижня щелепа зміщується в бік відносно верхньої. Це значно порушує симетрію і пропорційність обличчя. Крім візуальної естетичної недосконалості, ця проблема може супроводжуватися фізіологічними ускладненнями, що погіршують якість життя.

Несиметрична щелепа через дефекти прикусу може бути небезпечною з таких причин:

  • Нерівномірне стирання зубів — ця проблема не тільки впливає на асиметричність обличчя, а й робить більш проблематичним жування, підвищує ризик появи стоматологічних захворювань, таких як карієс, зубний наліт, запалення пародонту тощо;
  • Надмірне напруження скронево-щелепного суглоба — ця проблема спричиняє хронічні головні болі та мігрені, може стати причиною клацань у щелепі під час відкривання й закривання рота, розвитку бруксизму, викривлення постави, перенапруження м'язів шийного відділу, вивиху суглобів;
  • Психологічні проблеми — неприйняття власної зовнішності, низька самооцінка, нездатність адаптуватися в соціумі тощо.

 

Чи можна брекетами виправити асиметрію обличчя?

Найчастіше виправлення прикусу здійснюється під час ортодонтичного лікування за допомогою брекет-систем. Встановлення брекетів запускає коригування не тільки викривлених зубів, а й неправильного положення щелеп, м'язів і суглобів. Це створює вплив на підшкірні шари і шкірний покрив. У результаті непропорційне обличчя стає більш симетричним і гармонійним. Серйозний фізичний вплив на кісткові тканини внаслідок носіння брекетів призводить до того, що вони починають змінюватися за формою, будовою і положенням.

Брекети для випрвлення аисметрії обличчя

Брекети діють за заданим напрямком, а саме рухають зуби і змінюють положення щелеп на правильне. Після проходження ортодонтичного лікування кожна коронка встає паралельно зубу-антагоністу в протилежній щелепі. У підсумку можуть повністю зникнути викривлення, міжзубні проміжки, а посмішка стати гармонійною і рівною.

Можна зробити висновок, що носіння брекетів сприяє перебудові кісткової тканини, в результаті якої відбуваються зміни овалу обличчя, а іноді навіть черепа. Виправляти викривлення щелепи за допомогою брекет-системи безпечно, оскільки таке лікування повертає симетричність обличчя, а не спотворює його. Коригуючи зубний ряд, ортодонтична конструкція робить риси обличчя пропорційними й естетичними з позиції загальноприйнятих стандартів і фізіологічної будови черепа.

Як виправити асиметрію обличчя? Запишіться на консультацію до лікаря-ортодонта. Це стане першим кроком на шляху до рівних зубів і красивої зовнішності. Носіння брекетів допомагає зробити форму обличчя більш чіткою, скульптурною. Підборіддя вирівнюється, риси обличчя набувають пропорційності відносно одна одної. Як сильно будуть виражені зміни в зовнішності після носіння ортодонтичного апарату, багато в чому залежить від складності патології прикусу та ефективності самого лікування.

 

Виправлена асиметрія щелепи: як зміняться риси обличчя?

Вище ми визначили, як зробити симетричне обличчя за допомогою носіння брекетів. Але як саме зміниться зовнішність у результаті виправлення прикусу? Усе залежить від того, яке порушення піддавалося коригуванню.

 

Підборіддя

Найбільш виражені зміни помітні у підборіддя. Коли у людини присутній дистальний прикус, підборіддя зазвичай дуже маленьке, оскільки засунуте назад. Навіть у молодих людей за такої проблеми може спостерігатися значне провисання м'яких лицьових тканин, утворюється характерне "друге" підборіддя. Виправлення прикусу призводить до того, що щелепи починають змикатися правильно. Нижня щелепа приймає правильне природне положення, внаслідок чого підборіддя стає більш вираженим.

У разі мезіального прикусу нижня щелепа, навпаки, зазвичай стає важчою. Обличчя при цьому виглядає масивним, похмурим. За такої патології прикусу друге підборіддя зазвичай не з'являється. Лікування допомагає зробити підборіддя більш пропорційним і акуратним, а обличчя при цьому залишається чітким і красиво окресленим.

 

Овал обличчя

Неправильний прикус і викривлення зубів часто виникають у разі сильного звуження щелеп. За такої проблеми зубам просто може не вистачати місця, через що розвивається скрученість різного ступеня тяжкості. Через відсутність достатньої опори м'які тканини можуть з часом провисати, утворюється так званий птоз.

Птоз обличчя

Після лікування звужені щелепи помітно розсуваються і розширюються до нормального стану. Навіть кілька міліметрів змін на краще призводять до того, що овал обличчя стає чіткішим і виразнішим.

 

Губи

У пацієнтів з вираженим дентальним прикусом нижня губа часто западає. Ортодонтичне лікування надає губам красивої правильної форми. У разі порушення, коли верхні зуби ростуть всередину рота, тобто відхилені назад, після виправлення прикусу губи можуть стати пухкішими. Це відбувається через те, що вони починають видаватися вперед, коли зуби приймають правильне рівне положення. Такий результат може навіть бути швидшим і кращим, аніж після проходження косметологічних процедур.

 

Носогубні складки

Природне старіння призводить до того, що носогубні складки стають більш помітними і вираженими. Однак вони можуть з'явитися і в юному віці, якщо у людини присутнє викривлення прикусу. Нерідко виникає асиметрія носогубних складок, яка вносить дисбаланс у зовнішність. Лікування за допомогою брекетів сприяє усуненню порушень прикусу, внаслідок чого зуби і щелепні кістки приходять у норму. Асиметрія нижньої частини обличчя практично повністю зникає.

 

Ніс

Як показують численні відгуки пацієнтів, після ортодонтичного лікування у них змінилася форма носа. Насправді змінюється не сам ніс, а те, як людина його сприймає візуально. Якщо в результаті виправлення прикусу підборіддя стало більш видатним і виразним (під час лікування глибокого і дистального прикусу), ніс здаватиметься меншим через те, що середня третина обличчя стає пропорційнішою. Крім цього, у більшості пацієнтів спостерігаються позитивні зміни форми профілю.

Всі ці зміни доступні кожному пацієнту без спеціального косметологічного або хірургічного втручання. Завдяки ортодонтичним апаратам, таким як брекети або елайнери, патології прикусу і скрученість зубів можна прибрати в будь-якому віці. А отже, позбутися несиметричних рис обличчя і зробити обличчя пропорційним не складе труднощів.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
32 голосів, оцінка: 4.5 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *