Корекція ясенної посмішки у стоматології

7301

Дієві способи корекції ясенної посмішки

Однією з естетичних стоматологічних проблем вважається так звана ясенна посмішка. Ця фізична вада не є наслідком якогось захворювання і ніяк не впливає на здоров'я зубів та ясен, проте нерідко стає причиною невпевненості в собі та комплексів у людини.

Ясенна чи гінгівальна посмішка характеризується високим положенням верхньої губи щодо ясен, коли людина посміхається. При цьому м'які ясенні тканини над верхнім зубним рядом суттєво оголюються. Зазвичай оголення ясен становить до 2-3 мм. Лише у 15% людей цей показник перевищує стандартну норму. Такий умовний недолік може мати значний психологічний вплив на самооцінку та погіршити якість соціального життя.

Ясенна посмішка | Фото 1

Усунути проблему допоможе корекція ясенної посмішки, яка може здійснюватися кількома стоматологічними чи косметичними способами. У стоматологічній клініці Лукашука у Києві пацієнтам пропонують найсучасніші та безболісні методи усунення будь-яких недосконалостей посмішки.

 

Причини ясенної усмішки у дітей та дорослих

Оголення ясен безпосередньо пов'язане з формуванням прикусу, яке відбувається в дитинстві. Серед передумов розвитку такого дефекту можна виділити:

  • аномальну будову черепа, наприклад коли завищена верхня щелепа;
  • аномальний прикус, що характеризується зсувом вниз або висуванням вперед передніх різців.
  • певні патології, через які передні різці верхньої щелепи стираються і не досягають оптимальних 8-9 мм заввишки.
  • розвинений м'яз, який сильно піднімає верхню губу при усмішці.
  • недостатньо розвинену або коротку верхню губу, яка є виключно особливістю зовнішності людини, а не фактором, що провокує будь-які патології зубощелепної системи.
    аномальний розвиток ясен (геперплазія), коли м'які тканини значно перекривають зубний ряд.

Обов'язкова корекція ясенної посмішки показана лише тим пацієнтам, які мають складні аномалії прикусу. В такому випадку призначається ортодонтичне лікування за допомогою брекетів та інших систем. Після вирівнювання прикусу зуби приймають правильне та естетично красиве положення. При цьому посмішка може повністю відновитися: м'які тканини стануть практично непомітними або будуть оголені на прийнятні 1-2 мм. В інших випадках процедура може проводитись за бажанням людини.

 

Протипоказання при корекції яснової посмішки

Протипоказання не критичні, проте рекомендуємо утриматися від цієї маніпуляції за таких обставин:

  • період загострення хронічних захворювань;
  • вагітність та лактація;
  • схильність організму до утворення гіпертрофічних та келоїдних рубців;
  • наявність вогнищ інфекції чи запальних процесів в ділянці проведення операції;
  • захворювання згортання крові.

 

Як відбувається корекція ясенної посмішки?

Якщо пацієнт хоче позбутися такої проблеми, як ясенна посмішка, виправлення можуть бути як стоматологічними, так і косметологічними. Розглянемо найпопулярніші способи корекції.

 

1. Виправлення прикусу

У випадку, коли ясенна посмішка обумовлена ​​наявністю у людини патологій зубощелепної системи або викривленням прикусу, рекомендується лікування за допомогою ортодонтичних конструкцій. Для цього використовуються брекети, елайнери або спеціальні пластини: все залежить від рівня складності викривлення та віку пацієнта. Нерідко ортодонтичний метод усунення проблеми комбінується з лазерною пластикою та встановленням вінірів.

Формування посмішки брекетами | Фото 2

 

2. Встановлення вінірів

Естетичні накладки є лише частиною виправлення ясенної посмішки. Вони допомагають комплексно покращити зовнішній вигляд зубного ряду та усунути інші його недосконалості. Однак, якщо у пацієнта занадто маленька коронкова частина зуба через значне перекриття тканинами ясен, додатково до встановлення вінірів потрібна буде лазерна пластика.

Формування посмішки вінірами | Фото 3

 

3. Ясенна пластика

Гінгівектомія або лазерна пластика ясенної усмішки вважається найбільш ефективним методом вирішення проблеми, коли у пацієнта є достатній об'єм м'яких тканин, що прикривають коронку зуба. Операція передбачає висічення певного обсягу тканин ясен за допомогою спеціального лазера.

Лазерна корекція може здійснюватися відразу на кількох фронтальних зубах, а також на окремих одиницях. Це доцільно, коли ясенні тканини наростають лише на певних зубах, що потребує візуального коригування для досягнення гармонійного ефекту.

При усуненні такої недосконалості, як ясенна посмішка, корекція лазером не потребує накладання швів. Промінь лазера одночасно висікає, коагулює і навіть дезінфікує м'які тканини. Відновлення після такої процедури зазвичай не перевищує тижня.

 

4. Підрізання вуздечки під верхньою губою

Ця операція називається френулопластика і проходить дуже швидко. Розсічення вуздечки сприяє послабленню натягу верхньої губи. Після загоєння вуздечки губа стає більш розслабленою і краще прикриває зубний ряд за рахунок більш природного положення.

Підрізання вуздечки під верхньою губою | Фото 4

 

5. Збільшення об'єму губ

У дівчат є можливість скоригувати візуальний дефект за допомогою косметологічного збільшення губ гіалуроновою кислотою. Більш пухкі об'ємні губи потенційно здатні прикрити ясна і зробити посмішку більш естетичнішою. Перед процедурою слід проконсультуватися з косметологом, який підкаже, чи подібна процедура допоможе поліпшити ситуацію в конкретному випадку.

Збільшення об'єма губ | Фото 5

 

6. Реконструктивна пластика

Вшивання кругового м'яза обличчя дозволяє значно розслабити його у тому випадку, коли він сильно напружується через надмірно активну міміку. Ця легка операція проводиться під місцевою анестезією. В результаті після реабілітації у пацієнтів губа вже не так явно оголює ясна при посмішці.

Реконструктивна пластика | Фото 6

 

7. Корекція ясенної посмішки ботоксом

Розслабити круговий м'яз і знизити тонус можна також за допомогою ботулотоксину. Для цього потрібен лише один візит до косметолога: препарат точково вводиться в носогубну область, щоб обмежити рухливість верхньої губи при усміханні. Процедура проводиться без застосування знеболювальних препаратів, проте її необхідно періодично повторювати. Ефективність ботокса зберігається лише протягом 6 місяців. Серед протипоказань:

  • Індивідуальне неперенесення ботулотоксину.
  • Використання раніше постійних філерів для здійснення аналогічної процедури.

Формування посмішки ботоксом | Фото 7

 

Який вид корекції ясенної посмішки вибрати?

При бажанні позбутися такого недоліку, як ясенна посмішка, корекція, ціна якої відіграє не останню роль для пацієнта, повинна підбиратися залежно від причин виникнення цього естетичного дефекту. Якісь з методів більш дорогі, тому що вимагають надточного хірургічного висічення м'яких тканин. Інші вирішуються одним візитом до косметолога.

Визначити фактори, через які виникла ця проблема, допоможе комплексна діагностика у стоматологічній клініці Лукашука:

  1. Візуальний огляд – оцінка загального стану ротової порожнини.
  2. Комп'ютерна томографія – виявлення прихованих патологій та індивідуальних особливостей зубощелепної системи пацієнта.
  3. Функціональна діагностика – проводиться за допомогою лицьової дуги та артикулятора для визначення співвідношення положення щелеп, виявлення патологій прикусу та проблем функціонування скронево-нижньощелепного суглоба.

За результатами діагностики складається рекомендований план лікування, до якого будуть залучені профільні спеціалісти: гнатолог, ортодонт, ортопед, хірург, пародонтолог та інші. Те, як виглядатиме ясенна посмішка до і після тієї чи іншої процедури, фахівець може візуалізувати за допомогою комп'ютерних технологій, щоб пацієнт бачив, на який результат очікувати.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
34 голосів, оцінка: 4.24 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *