Лікування Зубів у Дітей: 15 Популярних Міфів

2521

Лікування зубів у дітей раннього віку викликає справжню паніку у батьків. Умовляння, подарунки та солодощі — нічого не допомагає змусити малюка відкрити рота і довіритися лікарю. Дитяча стоматологія — окремий розділ практичної медицини.

Під час лікування важливо враховувати як психологічні особливості дошкільнят, так і анатомію, а також специфіку зростання зубів в окремий період життя дитини. Чи варто лікувати зуби дітям? Розвінчуємо поширені міфи.

 

Основні причини карієсу у дітей

Лікування карієсу у дітей - Клініка Лукашука

Зуби у дітей псуються з таких причин:

  1. Відсутність достатньої гігієни. Навички якісного чищення зубів формуються лише до 6-10 років. До того діти не приділяють особливої уваги ретельному очищенню нальоту. Рекомендується очищати зуби спеціальною гумовою щіточкою з появою першого зуба.
  2. Постійний контакт із соскою. Часто смоктання, годування з пляшечки морсом чи молоком призводить до пляшкового карієсу. Те саме стосується звичайної соски.
  3. Інфікування. Багато батьків обробляють соску власною слиною. Цього робити не можна, навіть якщо ротова порожнина у дорослих повністю санована. Інфекція призводить до порушення структури емалі, стоншує її, робить сприйнятливою до розвитку карієсу.
  4. Велика кількість солодощів у раціоні. Цукор є живильним середовищем для патогенної мікрофлори. У дітей, які постійно жують цукерки та інші кондитерські вироби, ризик появи карієсу зростає у кілька разів.

 

Етапи розвитку карієсу у дітей

Карієс на молочних зубах розвивається швидко, оскільки емаль м'яка, тендітна і схильна до появи нальоту. Основні етапи розвитку:

  • стадія крейдової плями, яка характеризується появою цятки, що ледве відрізняється від відтінку емалі;
  • поверхневий карієс — етап формування каріозної порожнини;
  • середній карієс — залучення до патологічного процесу як емалі, так і дентину — зубної тканини;
  • глибокий карієс — залучення до процесу глибоких шарів дентину, дитина може скаржитися під час їжі.

Відсутність лікування призводить до розвитку пульпіту, кісти, втрати зуба. Болі в зубах у дітей порушують спокій усієї родини, дитина припиняє приймати їжу, постійно вередує. Терпіти і не лікувати — не найкращий варіант для батьків та здоров'я дитини.

 

Топ-15 найпоширеніших міфів

Дитина пізнає світ стоматології

Нерозуміння необхідності обстеження дітей раннього дошкільного віку у лікаря-стоматолога нерідко призводить до серйозних проблем із зубами та прикусом у міру дорослішання дитини. Важливо розглянути популярні помилки та міфи про дитячу стоматологію тезово.

 

Лікування молочних зубів — час та гроші на вітер

Чи потрібно лікувати зуби дошкільнятам? Батьки серйозно вважають, що лікувати молочні зуби в дітей дошкільного віку необов'язково, адже вони все одно випадуть. Насправді від здоров'я молочних різців залежить стан корінних зубів, правильний прикус. Нездорові молочні зуби можуть змінювати напрямок свого зростання, що з віком призводить до аномалії оклюзії та жувальної функції. Перший профілактичний огляд стоматолога проводиться у віці 15 років.

 

Звичайний і дитячий стоматолог — та сама спеціалізація

Стоматологія має кілька напрямів спеціалізації: ортодонтія, хірургія, терапія. Ще одна гілка — дитяча стоматологія. Домогтися правильного контакту з дитиною для якісного та безпечного лікування без крові та болю досить складно. Лікарі-стоматологи у дитячому відділенні повинні знати не лише основи спілкування.

Дитячий стоматолог клініки Лукашука

 

Якщо захворів на молочний зуб, краще відразу його видалити

Раннє видалення завжди має ряд ускладнень, що може призвести до проблем при формуванні постійного прикусу. Затягування ранової лунки ускладнює природне прорізування зубів, спричиняє порушення прикусу. Відсутність молочних зубів призводить до зниження жувальної функції, розвитку захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

 

У дитячій стоматології не застосовують композитні матеріали

Сучасні стоматологічні клініки для дітей обладнані так, щоб маленький пацієнт постійно відволікався мультфільмами, іграми і міг спокійно сидіти в кріслі. За цей час хворий зуб пломбують композитною пломбою, яка відрізняється високою міцністю, гігієнічністю та високими естетичними характеристиками.

 

Лякаючи стоматологом, дитину можна привчити до регулярного чищення зубів

Страшилки для дітей про поліцейських, чужих дядьків та лікарів часто використовують дорослі, щоб вплинути на дитину. Психологи всього світу радять батькам уникати такого підходу у вихованні. Для покращення сприйняття лікарів-стоматологів дитиною краще розповідати добрі історії, дивитися тематичні мультики у позитивному ключі. Це дозволить уникнути зайвого стресу і обійтися без дорогої анестезії.

Перелякана дитина на прийомі у лікаря

 

Послуги дитячого стоматолога коштують у кілька разів дорожче

Профілактичні огляди та своєчасне лікування зубів коштує набагато дешевше, ніж подальше усунення проблем. Вкладення грошей у здоров'я дітей — гарна інвестиція у майбутнє. Запущені проблеми із зубами, як відомо, обійдуться набагато дорожче.

 

Для догляду за ротовою порожниною підійде будь-яка паста

Паста має бути підібрана за віком. Натуральні ароматизатори і підсолоджувачі, що входять до складу, роблять щоденний догляд легким і приємним.

 

Харчування для дитини має тільки одну мету — насичення

Молоко матері підвищує імунітет, опірність до інфекцій. Смоктання формує здоров'я щелепно-лицьових тканин. З віком раціон дитини повинен включати кисломолочні та молочні продукти — джерело кальцію для зростання кісткових та твердих тканин. Слід обмежити солодощі: соки, сиропи, цукерки.

 

Похід до стоматолога потрібний лише за фактом виникнення проблеми

Профілактичне відвідування стоматолога позбавить дітей проблем в майбутньому, лікування з використанням анестезії. Чим раніше батьки звертаються до лікаря для профілактичного огляду ротової порожнини, тим легше пройде лікування виявлених захворювань, корекція патологій прикусу.

Корекція прикусу у дітей

 

Дітям не встаговлюють коронки на передні зуби

Чи потрібно ставити коронки дітям і чому? Ще десятиліття тому коронки на передні зуби під час руйнування їхньої структури дітям не встановлювали. Сьогодні можна врятувати корінь зуба, встановивши коронку. Процедура допомагає врятувати власний зуб, зберегти жувальну функцію, відновити цілісність зубного ряду та дикцію.

 

Прорізування зубів супроводжується яскравими симптомами: температурою, розладом випорожнень, істериками

За спостереженнями педіатрів, прорізування зубів рідко супроводжується вираженою клінічною симптоматикою. Це пов'язано з тим, що процес зростання носить природний характер, не суперечить природі.

Іноді дитина виявляє занепокоєння, яке легко усувається легким масажем, нанесенням охолоджуючих гелів. Якщо стан дитини не відповідає симптомам прорізування зубів, важливо звернутися до лікаря-педіатра.

 

Прикус необхідно коригувати лише після повної заміни молочних зубів на постійні

Насправді, чим раніше вжито заходів щодо корекції прикусу, то вищі шанси на швидке відновлення аномалії. Сучасна стоматологія має в своєму розпорядженні методи, які дозволяють виправити прикус у дітей від 1 року. До таких методів відносять капи, пластинки, інші ортодонтичні конструкції.

 

Ортодонтичні конструкції спотворюють дитину

На жаль, раніше можливості лікарів-стоматологів були різко обмежені. Сьогодні конструкції абсолютно непомітні на зубах та мають високі естетичні характеристики.

Капи та пластинки виготовляються з прозорого чи кольорового силікону, пластику та інших міцних матеріалів, які не змінюють зовнішність дитини, ефективно вирішують проблему порушеного прикусу. З 3-х років діти звертають увагу на зовнішній вигляд конструкцій, тому лікарі пропонують яскраві дизайнерські рішення.

 

Брекет-системи не надають впевненості у собі

Хлопчик показує посмішку

Стоматологи давно відмовилися від застарілих важких ортодонтичних конструкцій. Сьогодні брекети виготовляються з високоякісних матеріалів, мають витончені замочки, кольорові вставки.

Дітям подобається носити брекети. Крім того, носіння цікавих брекет-систем дозволяє дитині бути об'єктом підвищеної уваги з позитивного боку. Сьогодні ортодонтичні конструкції, навпаки, є символом достатку родини.

Лікування зубів у дітей у 2-4 роки та старше потребує професійного підходу. За правильної організації консультації дитячого стоматолога це допомагає попередити багато проблем зі здоров'ям у майбутньому.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
32 голосів, оцінка: 4.3 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *