Вініри на криві зуби: як встановлюють і чи можна це робити

7497

Вініри на криві зуби допомагають усунути невеликі проблеми форми, кольору, порушення цілісності емалі зубних одиниць. Вініри є ортопедичними накладками з порцеляни або кераміки. Тонкі пластини відрізняються високою міцністю, високими естетичними якостями, вони стійкі до високого жувального навантаження, температурних перепадів та харчових барвників.

Відповідаючи питанням, чи можна ставити вініри на криві зуби, слід оцінити ступінь кривизни, анатомічні особливості прикусу пацієнта. Як виправити дефекти зубів за допомогою вінірингу швидко та якісно?

 

Кому можна ставити вініри?

Кому можна ставити вініри?

Встановити вініри на зуби можна в більшості випадків, коли необхідно замаскувати дрібні дефекти на зубах і прикрасити усмішку, але тільки на постійні зуби. Дітям з молочними одиницями ця процедура не підійде, оскільки тимчасові зуби випадатимуть і встановлення пластин доведеться знову повторити.

Незначне викривлення – класичне показання до використання керамічних накладок. Зазвичай таке рішення пропонують пацієнтам при скученому розташуванні зубів, їхній різній довжині або міжзубних проміжках. У будь-якому випадку, рішення про показання до установки вирішує лікар після оцінки стану порожнини рота.

 

Показання

Вініри на зуби не ставлять лише за бажанням пацієнта. Якщо анатомічна форма зубів не дозволяє зробити якісну роботу, це призведе до розтріскування пластини, тоді швидше за все лікар запропонує альтернативні методи корекції. Фахівці клініки естетичної стоматології Лукашука допомагають пацієнтам вибрати оптимальний метод корекції зубних дефектів. Основні показання:

  • невеликі косметичні дефекти (вузькість зубної одиниці, їх незвичайна форма);
  • викривлення зубного ряду легкого ступеня;
  • зміна відтінку емалі, плями, видимі пломби;
  • тріщини, сколи;
  • міжзубні проміжки.

Показання до встановлення вінірів

Завдяки реставрації з'являється можливість виправлення зубного ряду за незначного розвороту кута нахилу, некритичних дефектів. Перед накладенням ортопедичних пластин потрібна санація ротової порожнини.

 

Плюси і мінуси встановлення вінірів

Переваги при встановленні вінірів на криві та дефектні зуби очевидні:

  • миттєвий результат після встановлення (виготовлення заготовок займе не більше трьох тижнів);
  • високі експлуатаційні характеристики, зносостійкість;
  • термін служби понад 15 років за дотримання лікарських рекомендацій;
  • простота виконання процедури;
  • відсутність періоду адаптації до реставраційних накладок;
  • повернення до колишнього ритму життя за кілька годин після процедури.

За дотримання протоколу ортопедичної корекції зубів вінірами візуально відрізнити накладки від природної усмішки практично неможливо.

Корекція зубів вінірами | Клініка Лукашука

Незважаючи на переваги та приголомшливий ефект, реставрація вінірами має свої недоліки. Відновлення цілісності зуба вимагає попереднього обточування власної емалі та дентину, тому вініринг вважається незворотним процесом. Якщо вініри сколюються або вимагають зняття з низки причин, то повернути цілісність свого зуба не вдасться. Пацієнтам необхідно стежити за гігієною ротової порожнини, виключити грубу їжу, проходити регулярні обстеження у стоматолога.

Обточений зуб більш схильний до пошкодження, карієсу. Лікування патологічного процесу передбачає видалення штучної накладки та встановлення нової конструкції. Вініри не встановлюють дітям віком до 18 років. Істотним недоліком є ​​висока вартість процедури.

 

Види вінірів за матеріалами виготовлення

Існує два види таких ортопедичних виробів: керамічні та композитні. Переважним варіантом вирівнювання вінірами є встановлення керамічних накладок. Вони відрізняються високою міцністю, естетикою, зносостійкістю. Композитні вініри схильні до пошкодження і вимагають заміни кожні 5-6 років. За матеріалом виготовлення вініри можуть бути:

  • фарфоровими;
  • склокерамічними;
  • цирконієвими.

Пластини з діоксиду цирконію відрізняються високою ціною, але й суттєвою перевагою – не потрібно сильного обточування зуба. При виготовленні мікропротезів застосовуються різні методики:

  • метод пресування;
  • пошарове нанесення матеріалу;
  • шляхом фрезерування на спеціальних верстатах.

Якість та зовнішній вигляд протезів залежать не тільки від матеріалу, а й від вибору способу виробництва. Розібратися в різноманітті матеріалів та видів допоможе лікар-стоматолог-ортопед. Щоб розуміти, як вибирати вініри, слід детально розглянути відмінності керамічних та композитних мікропротезів.

 

Композитні накладки

Композитні вініри або прямий метод протезування виконується у кабінеті стоматолога після підготовки ротової порожнини. Вініри виготовляються на основі матеріалів, які застосовують при пломбуванні зуба після препарування. Такі вініри погано приховують виражені зміни та підходять для корекції невеликих сколів та щербинок, кольору, заповнення мікротріщин. Вартість на покриття значно нижча, ніж при встановленні керамічних або цирконієвих вінірів, проте має суттєві недоліки.

Незважаючи на те, що реставрацію зубів можна виконати за одне відвідування, композитний матеріал схильний до впливу харчових барвників, температури, нестійкий до підвищеного жувального навантаження. Через 3-4 роки такі мікропротези потребують заміни.

 

Керамічні мікропротези

Керамічні вініри чи непрямий метод протезування виконується за кілька відвідувань. Популярний вид ортодонтичної конструкції завдяки вигідному співвідношенню "ціна – якість". Мікропротези вирішують проблему багатьох дефектів власної емалі зуба, анатомічної форми та кута нахилу. Середній термін експлуатації – 15 років.

Під час носіння матеріал не темніє та не знебарвлюється. Керамічні вініри підвищують міцність натурального зуба, підвищують естетичні властивості, не піддаються фарбуванню та деформації на весь період гарантійного терміну.

Керамічні вініри

Важливо розуміти, що усунути дефект лише одного зуба вініром неможливо. Щоб покращити зовнішній вигляд зубів по лінії посмішки, потрібно встановити 6-8 одиниць поспіль. Якщо потрібна корекція однієї одиниці у ряді, можна використовувати метод композитної корекції.

 

Техніка встановлення

Як ставлять вініри? При встановленні керамічних вінірів проводять санацію порожнини рота: лікують карієс, видаляють коріння за наявності запалення або пульпіту, усувають симптоми пародонтиту. За необхідності лікування зубів підготовчий період триває до 14 днів.

Після цього лікар знімає зліпки і передає їх у лабораторію для виготовлення. Керамічні накладки виготовляють за 7-14 днів. У цей час зуби готують до реставрації, знімають емаль та дентин. Як тільки мікропротези будуть готові, лікар виконує завершальну процедуру та фіксує їх на поверхні обточеного зуба.

Фіксація керамічних мікропротезів виконується на спеціальний клейовий склад. Зуб очищають спеціальним розчином та знежирюють для поліпшення зчіпки з керамічною поверхнею. На поверхню наносять гель, який змивають за кілька хвилин. На внутрішню поверхню виробу наносять клей, накладають на зуб та фіксують за допомогою фотополімеризації.

Як тільки всі конструкції будуть встановлені, виконують полірування штучної емалі та міжзубних проміжків. Клей складається з органічних компонентів, які надають зміцнюючу дію на обточені зуби, живлять їхню структуру. Тривалість встановлення керамічного покриття – не більше 2-2,5 годин.

 

Накладення композитного матеріалу

Техніка накладання композитних вінірів дещо відрізняється. Загальний час процедури займає не більше години, якщо не потрібне попереднє лікування карієсу та усунення інших дефектів. Протокол виконання композитної реставрації:

  • обточування зуба зі збереженням природного розміру зубного ряду;
  • встановлення обмежувального канатика між зубами та яснами;
  • обробка поверхні зуба антибактеріальним складом та висушування;
  • нанесення першого шару з композитного матеріалу та фіксація ультрафіолетом;
  • нанесення другого шару та остаточне вирівнювання.

Після завершення процедури поверхню зуба шліфують, полірують, покривають захисним матеріалом. Через кілька місяців пацієнти приходять на повторне шліфування. Процедура повторюється кожні 5-6 місяців.

Встановлення вінірів

 

Адаптаційний період

Відразу після встановлення на ікла, фронтальні зуби або моляри вінірів не рекомендується вживати їжу протягом 3-4 годин. Ортодонтичні накладки не приносять дискомфорт, пацієнти можуть повернутися до звичного життя. Через 10-14 днів необхідно відвідати лікаря з метою оцінки стану пластини, ясенної тканини.

Після обточування можливе підвищення чутливості зуба до температурних перепадів, кровоточивість ясен. Адаптаційний період триває близько 20 днів. Зазвичай цього часу достатньо, щоб звикнути до нової усмішки. Для профілактики ускладнень важливо дотримуватись лікарських рекомендацій, відвідувати стоматолога не рідше 2 разів на рік.

 

Результат ортодонтичної корекції

Підсумком реставраційного протезування вінірами кривих зубів є білосніжна усмішка, рівний контур зубних одиниць, впевненість у собі. Установка вінірів на викривлені зуби - простий і швидкий спосіб досягти високого естетичного результату. Міцні мікропротези надійно маскують недосконалості, легкі дефекти природної емалі, вирівнюють форму зуба при занадто вузькій і аномальній формі.

Фото до та після на медичних сайтах показують різницю, варіанти вирішення проблеми, результати роботи стоматологів. У стоматологічній клініці Лукашука в Києві працюють досвідчені стоматологи та ортодонти, допомагають пацієнтам вирішити практично будь-які проблеми із зубами. Установка вінірів дозволяє досягти білої рівної усмішки за короткий час.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
20 голосів, оцінка: 4.9 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *