Як виправити криві зуби?

12282

Кривизна зубів – це досить поширена проблема, яка трапляється у 80% людей. Може здатися, що це лише візуальна недосконалість, на яку можна не звертати уваги. Багато людей ігнорують цю проблему і не прагнуть її усунути, вважаючи, що вирівнювання зубів – це дорого, довго і необов'язково.

Насправді викривлення може стати не лише причиною безлічі комплексів та психологічного дискомфорту, а й сприяти розвитку досить серйозних проблем зі здоров'ям ротової порожнини та всього організму.

Криві зуби у людини – Фото 1

 

Чому у людей бувають криві зуби?

Є 3 групи аномалій, які потенційно можуть спровокувати зростання кривих зубів або викривлення вже повністю сформованих. Це порушення розвитку окремих зубних одиниць, усього ряду та прикусу.

Аномалії зубів та зубного ряду можуть спровокувати шкідливі звички в ранньому дитинстві: сосання пальця, соски тощо. Великий вплив має механічний вплив, наприклад, бруксизм або надмірне стискання щелеп. Не можна також забувати про травми та захворювання порожнини рота.

Аномалії прикусу можуть розвинутися на тлі таких самих причин. Крім цього, є й інші фактори, що сприяють розвитку порушень:

  • аномалії під час розвитку ембріона в утробі (шкідливі звички, захворювання та отруєння матері під час вагітності);
  • хронічні захворювання дихальної системи (гайморит, риніт, плеврит, бронхіт та ін.);
  • тривалий збуджений психоемоційний стан;
  • неврологічні захворювання;
  • порушення розвитку та роботи опорно-рухового апарату.

Причини викривлення можуть відрізнятися у дорослих та дітей. Слід детальніше розглянути фактори ризику:

  • У дітей - причиною кривизни, як би це дивно не здавалося, може стати проста пляшечка або соска. Коли дитина часто їх смокче, щелепи перебувають у не зімкнутому стані. До подібних шкідливих звичок також можна віднести смоктання пальця і ​​дихання ротом (язик тисне на щелепу, що може призвести до викривлення).
  • У дорослих – крім спадковості, кривизна може бути спричинена деякими шкідливими звичками або неправильним зростанням зубів мудрості. Коли вісімки прорізуються під кутом, або зовсім ростуть перпендикулярно до сусідніх зубів усередині ясен, це може зрушити весь зубний ряд.

Серед причин можна відзначити відсутність зубної одиниці (коли людина оперативно не встановлює імплантат і коронку) або навіть неякісно встановлену пломбу.

Нерівні зуби – Фото 2

 

Як можна виправити зуби?

План лікування проблеми стоматолог встановлює індивідуально кожному пацієнту. Це робиться на основі діагностики наявної аномалії та віку людини. Для ортодонтичного лікування дітей найчастіше використовують знімні конструкції – трейнери чи зубні пластинки. З їхньою допомогою можна скоригувати положення як окремих одиниць, так і обох щелеп.

Знімні ортодонтичні конструкції допомагають нормалізувати функціональність щелепно-лицьових м'язів та знижують надмірне навантаження щік та язика на зубні ряди. Однак використовувати такі апарати можна доти, доки у дитини повністю не сформується постійний прикус. Відбувається це зазвичай у віці 10-12 років.

 

Реставрація та протезування кривих зубів

Реставрація та протезування – це специфічний метод лікування, що дозволяє окремо вирівняти викривлені коронки за допомогою композитних стоматологічних матеріалів. Такі матеріали тверднуть при дії світла спеціальної ​​лампи, після чого візуально стають невідмінними від поверхні зуба.

Єдиний мінус реставрації викривлених одиниць – композитний матеріал згодом може зафарбовуватися при частому вживанні продуктів та напоїв з барвниками (кава, буряк, вино та ін.).

 

Вирівнювання кривих зубів брекетами

Брекет-система – це незнімна ортодонтична конструкція, яка вважається одним із найефективніших інструментів лікування патологій прикусу. Встановлювати брекети можна у будь-якому віці, але тільки після того, як повністю сформується прикус (з 12-13 років).

Конструкція брекет-системи складається із замочків, які фіксуються на зуби, та металевої дуги з ефектом «пам'яті», що їх пов'язує. Вирівнювання відбувається за рахунок того, що дуга витягує кожен окремий зуб, надаючи йому анатомічно правильне положення.

Встановлення брекетів – це безболісна процедура. Тривалість носіння такої системи залежить від індивідуальних особливостей зубощелепної системи пацієнта. У середньому це триває 1,5-3 роки.

У сучасній ортодонтії використовуються різні типи брекет-систем, що відрізняються матеріалами, естетикою, ефективністю та ціною. Найбільш популярними вважаються:

  • Металеві – ефективна класика за доступною ціною. Однак багатьох відлякує те, що такі брекети дуже помітні.
  • Керамічні – виглядають естетичніше, оскільки за кольором зливаються із зубами. Але за ними потрібен ретельніший догляд, і вартість такої системи вища.
  • Сапфірові – це прозорі брекети, які відносяться до преміум-сегменту. Їх практично не видно, а сам матеріал дуже міцний, надійний та гіпоалергенний.

Є ще й пластикові брекет-системи, проте вони не такі затребувані через низьку міцність матеріалу та швидке зношування.

Крім матеріалу пластин, брекети відрізняються типом пристосування. Бюджетним варіантом є лігатурні конструкції. Їх замки фіксуються до зовнішньої поверхні кожного зуба.

Є й дуже дорогі системи – лінгвальні. Вони закріплюються із внутрішньої сторони, за рахунок чого не видно, що людина носить брекети. Самолігуючі брекет-системи - це конструкції нового покоління. Пацієнту з таким апаратом відвідувати ортодонта доводиться набагато рідше.

Вирівнювання зубів брекетами – Фото 3

 

Викривлення зубів: види та ступені

Метод вирівнювання багато в чому залежить від того, скільки пацієнту років і який у нього ступінь викривлення. Усього існує три ступеня кривизни:

I ступінь – відноситься до одиниць, що окремо стоять, які від інших відрізняються положенням у щелепі, розміром або формою.
II ступінь – характерна тим, що з одночасним прорізуванням кількох зубів зубні ряди формуються неправильно.
III ступінь – характеризується викривленням на рівні щелеп, через що нижній та верхній зубні ряди стуляються неправильно.

Кривими найчастіше бувають передні зуби, ікла чи вісімки. Передні зазвичай викривляються через зовнішній вплив: шкідливі звички, травми, неправильне дихання.

 

Криві зуби: до та після

Часто пацієнти навіть уявити не можуть, наскільки сильно зміниться їхня зовнішність після вирівнювання. Проте фахівець може запропонувати створення віртуального образу з урахуванням фотографій пацієнтів. Завдяки цьому можна буде заздалегідь побачити результат, якого слід очікувати на завершення лікування. Для багатьох це стає додатковою мотивацією та стимулом серйозно зайнятися ортодонтичним лікуванням.

 

Що робити з кривими зубами?

Єдине правильне рішення – звернутися за допомогою до ортодонта. Потрібно розуміти, що кривизна – це лише естетична проблема. Вона може стати причиною різних патологій, які розвинуться у дорослому віці. Вирівнювання зубів сприяє покращенню дикції та допомагає запобігти розвитку складних запальних захворювань у порожнині рота.

 

Як виправити криві зуби без брекетів?

При незначних викривленнях можна вдатися до безопераційних методів без використання брекет-систем. До них відносяться:

  • Елайнери – це сучасні прозорі знімні капи. Вони вирівнюють зуби за рахунок поступового тиску. Пацієнт отримує цілий набір змінних елайнерів. Кожна нова пара трохи відрізняється від попередньої, за рахунок чого відбувається усунення кривизни. Змінювати капи слід загалом кожні 2 тижні і носити щонайменше 20-22 годин на добу. Їх потрібно знімати під час їжі та гігієни порожнини рота.
  • Вініри та люмініри – це накладки на зуби, які насамперед використовуються для вирішення естетичних недосконалостей посмішки, наприклад, таких дефектів як пожовтіння, відколи, щілини та ін. Вініри товщі, тому для їх встановлення зуб доведеться обточити сильніше. Люмініри тонші - емаль сточується незначно.
  • Трейнери – це м'яка капа із силікону, яку слід надягати на час сну. Вона фіксується на нижню та верхню щелепи, і її носити досить комфортно. Такий ортопедичний апарат підходить лише для незначної кривизни.

Вирівнювання зубів трейнерами – Фото 4

 

Криві зуби у дівчат

Генетичної статевої схильності до того, чи буде в людини аномальна будова прикусу, немає. Однак саме дівчат ця візуальна недосконалість хвилює найбільше. У гонитві за ідеальною зовнішністю слід грамотно розставити пріоритети.

Красиві пухкі губи, які можна отримати за допомогою можливостей сучасної ін'єкційної косметології, звичайно додають образу шарму. Однак, в першу чергу увагу слід приділити посмішці – якщо зуби криві, на тлі пухких губ вони будуть виглядати максимально не гармонійно.

 

Чи можна виправити криві зуби хірургічним шляхом?

У ряді тяжких випадків може бути показане хірургічне виправлення кривизни. Такий метод використовують тоді, коли інші не можуть допомогти. Серед переваг хірургічного вирівнювання можна відзначити:

  • Швидкий результат у порівнянні з використанням незнімних ортодонтичних конструкцій.
  • Можливість кардинально змінити розташування окремих зубних одиниць чи всього ряду.
  • Можливість упоратися з різними супутніми проблемами, які також можна усунути хірургічно.

 

Чи можна виправити криві зуби за допомогою вінірів?

Вініри найчастіше використовуються для візуального виправлення незначної кривизни на передніх зубах. Серед плюсів такого методу реставрації:

  • Накладка захищає зуб від зовнішнього впливу.
  • Термін експлуатації вінірів становить до 20 років.
  • Після встановлення накладок гігієна ротової порожнини залишається постійною.
  • Крім кривизни, вініри вирішують низку естетичних недосконалостей завдяки чому посмішка виглядає ідеальною.

Однак не можна не згадати і про деякі мінуси. Обточування емалі, яке необхідне для фіксації накладок, є незворотнім, тому в майбутньому вініри потрібно буде замінювати. Будь-яке пошкодження такої накладки не підлягає ремонту, тому доведеться встановити нову. Також є деякі обмеження в їжі – не рекомендується вживати барвники та дуже тверді продукти. 

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
31 голосів, оцінка: 4.9 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *