Сухість у роті: основні причини, симптоми та лікування

Інформація, надана в статті, не може бути використана для постановки діагнозу, призначення лікування і не заміняє консультацію лікаря.
Дата создания: 27.01.2020
Дата последнего редактирования: 22.03.2021
213498

Сухость во рту | Фото 1 - Клиника Лукашука

Сухість у роті вказує на недостатню кількість вироблення організмом слини для підтримки потрібного рівня вологи в ротовій порожнині. З цією проблемою можна зіткнутися в стресовій ситуації, будучи засмученим, нервуючи. Але коли вас супроводжує постійна сухість у роті, не просто виникає відчуття дискомфорту, а й порушується стан здоров’я, нерідко розвиваються інші серйозні захворювання.

Слина спрямована не тільки на те, щоб підтримати потрібний рівень вологи, вона сприяє перетравленню їжі, захисту зубів від каріозних руйнувань, попереджає інфікування, розвиток бактерій, допомагає пережовуванню, ковтанню.

 

Причини сухості в роті

Виділяють деякі причини сухості в роті, коли слинні залози виробляють малий об’єм слини, якого не вистачає для основних процесів організму.

Сухість у роті

Ці причини виражені:

  1. Побічними діями від приймання певних ліків. Виділяють велику кількість препаратів, які порушують функціонування слинних залоз, у тому числі препарати антигістамінного, протизапального, знеболювального, сечогінного спектру дії.

  2. Деякими захворюваннями, які призводять до сухості в роті, вражаючи при цьому слинні залози.

  3. Променевою терапією, хіміотерапією – через негативний вплив препаратів і опромінення.

  4. Куріння, особливо часте й у великих кількостях.

  5. Порушення носового дихання через поліпи, викривлення носової перегородки, зневоднення організму, через велику втрату рідини у випадку діареї, блювоти, лихоманки – це найбільш розповсюджені причини сухості в роті.

  6. Пародонтит, гінгівіт, велика кількість зубних відкладень.

Якщо слинні залози були видалені, то сухість у роті не пройде сама, потрібно грамотно підібрати необхідні препарати.

 

Симптоми сухості в роті 

Якщо сохне в роті, це супроводжується деякими специфічними симптомами, які можна розділити на три групи. Зважаючи на ступінь ксеростомії, захворювання, пов’язане з порушенням функції слиновиділення, може мати:

1 ступінь – найлегша стадія захворювання. В цей момент нормально функціонують привушні та підщелепні слинні залози, секрет виробляється в необхідному обсязі. Неприємне відчуття виникає як результат тривалої телефонної розмови, перевтоми, невеликий дискомфорт ночами. Під час огляду слина на цій стадії виглядає пінистою, в’язкою.

2 ступінь – слинні залози працюють не всі, не в повному обсязі, утруднюється мова, виникають складнощі із вживанням сухої їжі, необхідно постійно її запивати.

3 ступінь – сильна сухість у роті вночі, під час розмови, приймання їжі, і через захворювання виникають стоматит, ерозії в ротовій порожнині, виразки, глосити, губи стають сухими, покриваються кірочками.

Сухость во рту | Фото 3 - Клиника Лукашука

До інших симптомів відносять також утруднення під час ковтання, печіння на язиці та в ротовій порожнині, пересихання горла, порушення смаків, виникнення металевого присмаку, неприємний запах із рота та порушення мови, жування.

 

Коли варто звертатися до лікаря під час сухості в роті

Коли у пацієнта постійно сильно сушить у роті, необхідно негайно звертатися до фахівця. Якщо відчуття сухості в роті спостерігається не постійно, проте привносить певний дискомфорт, необхідно відвідати стоматолога і пройти відповідне обстеження.

Дії лікаря в цьому випадку:

  1. Збирає анамнез: які симптоми, історія захворювання, чи були інші хвороби, під час яких виникала у роті сухість, а також які лікарські препарати приймає пацієнт. Одні з основних причин – наслідки променевої терапії, травми в ділянці голови та шиї.

  2. Призначає проведення фізикального обстеження для визначення ступеня сухості й неприємних відчуттів.

  3. Оглядає ротову порожнину на наявність виразкових уражень, спровокованих грибками, перевіряє стан зубів.

Сухость во рту | Фото 4 - Клиника Лукашука

Коли проведено огляд, здебільшого встановлюється причина такого стану. Піся цього лікар зможе прописати певне лікування, щоб виправити ситуацію, не допустити виникнення стану, коли виникає сухість у роті зранку та в інший час.

 

Методи лікування сухості в роті

Якщо турбує сильна сухість у роті під час або після сну, у будь-який інший час, потрібно усунути причини захворювання. Коли цей стан є лише побічним ефектом прописаних медикаментозних препаратів, можливе коригування дозування або призначення нових ліків. Можуть також прописати препарати, які регулюють роботу слинних залоз, їхню секрецію.

Якщо сушить у роті постійно, причину цього вдається знайти не одразу, можна скористатися іншими способами:

  • застосувати замінник слини;
  • пройти курс лікування пародонтиту;
  • професійна гігієна порожнини рота;
  • застосування ополіскувачів, дія яких спрямована на зволоження ротової порожнини;
  • часто пити рідину, до складу якої не входить цукор;
  • мінімізувати вживання кави, чаю, напоїв з газами, через які відчуття сухості тільки збільшується;
  • льодяники, до складу яких не входить цукор також впливають на поліпшення ситуації;
  • перестати вживати алкоголь та палити, мінімізувати вживання гострих, солоних страв.

Варто також ретельно пережовувати їжу, намагатися не дихати ротом. Полоскати ротову порожнину звичайною водою. Якщо ви приймаєте лікарські препарати, потрібно оцінити їхній вплив. Коли він негативний, – мінімізувати споживання або підібрати аналоги. А взагалі, щоб зрозуміти, від чого сушить у роті і як із цим боротися, потрібно відвідати фахівця, наприклад, записатися на огляд у стоматологію.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
27 голосів, оцінка: 4.79 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *