Симптоми та види вивиху зубів

3261

Вивих зуба відноситься до розряду травматичних ушкоджень, що виникають внаслідок удару. Цей стан супроводжується ушкодженням тканин періодонту. Якщо говорити про ступінь пошкодження, то вивих може бути повним, неповним або забитим. Даний стан проявляється яскравими клінічними ознаками та спонукає людину до невідкладного звернення за професійною стоматологічною допомогою. Крім візуальних змін, вивих зуба супроводжується цілим набором клінічних ознак. Лікування вивиху зуба може проводитися консервативними та оперативними методами.

Вивих зуба

 

Причини розвитку

Під діагнозом вивих зуба мається на увазі стан, при якому зуб зміщується в лунці через травматичний вплив. Спровокувати цей стан може як фізичний удар у щелепу, так і інтенсивне пережовування занадто жорсткої їжі.

Якщо стався удар або падіння з вертикальним або бічним приземленням на область обличчя, то з великою ймовірністю буде діагностовано вивих одного або кількох зубів. Найчастіше ушкодження зачіпає ікла та різці. Якщо людині раніше було проведено екстракцію зуба з недотриманням техніки, це може спровокувати вивих сусідніх зубів. До додаткових факторів розвитку вивиху зуба можна віднести:

  • ослаблення тканин пародонту;
  • наявність тріщин на зубах;
  • вживання занадто твердої їжі;
  • попадання сторонніх тіл у порожнину рота в процесі пережовування їжі (кісточки, дрібні кісткові уламки);
  • наявність таких шкідливих звичок, як відкриття пляшок чи консервованих банок зубами.

Вивих зуба може супроводжуватися або не супроводжуватися пошкодженням ясен. В окремих випадках спостерігається перелом альвеолярного відростка чи кореня зуба. При значній силі травматичного пошкодження допускається вивих зуба, перелом або вивих щелепи.

 

Клінічні прояви

Клінічні прояви симптомів залежать від типу вивиху. Якщо вивих неповний, у якому коренева частина зуба частково зміщується з альвеоли і відбувається розрив зв'язування періодонта. Такий зуб змінює своє положення в зубному ряді. У зміщеного зуба утворюється патологічна рухливість, яка провокує больовий синдром. Посилення больового синдрому спостерігається у процесі пережовування їжі.

Проблеми при вивиху зуба

Коли зуб не знаходиться у фіксованому положенні, його рухливість неминуче травмує ясна, внаслідок чого розвивається запальний процес, почервоніння, набряклість та кровоточивість. Також спостерігається компенсаторний симптом, при якому людина відкриває рота для зменшення тиску на зміщений зуб. При візуальному огляді зміщений зуб легко ідентифікувати, так як його положення помітно відрізняється від положення зубів у зубному ряду.

Якщо повний вивих, то зуб повністю втрачає зв'язок з лункою, після чого за короткий проміжок часу випадає. Незважаючи на негативні прогнози, своєчасна допомога при повному вивиху дозволяє зберегти зуб, як повноцінну жувальну одиницю. Найрідше зустрічаються вбиті вивихи. В результаті травми ушкоджується не тільки один зуб, але й розташовані поруч. Серед клінічних проявів вбитого вивиху зуба можна виділити його візуальне вкорочення, кровоточивість навколишньої ділянки ясен, набряклість та інтенсивний біль. Больовий синдром посилюється під час прийому їжі.

 

Діагностика

Цей стан не протікає у безсимптомній формі. Яскраво виражений больовий синдром, дискомфорт, набряки та кровотечі дають зрозуміти, що раніше отримана травма призвела до зміщення зуба відносно свого природного положення. Спочатку людина з характерними ознаками звертається до стоматолога. Після чого призначається рентгенологічне обстеження, яке дозволяє оцінити стан та положення коріння, стан періодонту та шанси на відновлення зуба.

Екстракція зуба частіше проводиться при суттєвому руйнуванні коронкової частини зуба, в інших випадках вдаються до заходів, спрямованих на безопераційне відновлення природного положення травмованого зуба.

 

Лікування

Якщо у пацієнта був діагностований неповний вивих зуба, його повертають у нормальне положення в лунку і фіксують за допомогою дротяної шини. Тривалість носіння становить близько 1,5 місяців. Після зняття шини, як правило, спостерігається повне відновлення іннервації та кровопостачання ушкодженого зуба. Після того, як шину знято, людині необхідно дотримуватися щадного режиму живлення, який виключає надмірне механічне навантаження на зуб. Також, виконується контрольна рентгенографія, яка дозволяє оцінити рівень нормального розташування зуба. Крім того, рентгенологічне обстеження дозволяє оцінити наявність або відсутність ускладнень вивиху (запального процесу).

Рентген зубів

Якщо з моменту отримання травми пройшло кілька днів, то лікувальна тактика може включати тимчасове пломбування каналів зубного кореня. Постійне пломбування виконується через кілька місяців після посттравматичного відновлення. Якщо стався повний або тотальний вивих зуба, то результат медичної допомоги залежить не тільки від лікаря, а й від дій самого постраждалого.

Якщо зуб знаходиться в порожнині рота, його необхідно акуратними рухами повернути в лунку і невідкладно звернутися за допомогою до стоматолога. Навіть якщо зуб випав з порожнини рота, його слід негайно помістити в біосумісне середовище. Штучним середовищем може бути молоко. А для створення природних умов, зуб необхідно помістити між яснами та щокою, і в такому стані попрямувати до стоматолога. Недоцільно транспортувати зуб у водопровідній або питній воді, оскільки це знижує до мінімуму шанси на успішне відновлення.

Якщо кровопостачання не порушено, то лікар відновлює зуб із збереженням пульпи. Якщо стався розрив нервово-судинного пучка, то виконується видалення пульпи (депульпування), пломбування каналів кореня зуба, з подальшим відновленням зуба в лунці та його фіксацією за допомогою шини.

Якщо говорити про вбитий вивих, то подібний варіант травматичного пошкодження частіше відновлюється самостійно. Травмований зуб згодом відновлює своє фізіологічне становище у зубному ряду. При вбитому вивиху необхідні регулярні консультації стоматолога, які дозволять виключити тяжкі ускладнення даного стану.

На швидкість відновлення та на ймовірність розвитку ускладнень впливають такі фактори, як:

  • проміжок часу, який минув з травми;
  • характер ушкодження;
  • рівень захисних властивостей організму;
  • якість наданої медичної допомоги.

Не виключається варіант відторгнення відновленого зуба за кілька років після отриманої травми, оскільки організм може сприйняти його як чужорідний об'єкт. Протягом наступних кількох років після лікування вивиху зуба, людині необхідно регулярно відвідувати лікаря-стоматолога, що лікує, для динамічного контролю після травми. Екстракція зуба та його відторгнення є нехарактерними та радикальними результатами, які відбуваються вкрай рідко. Своєчасна професійна стоматологічна допомога у клініці Лукашука дозволяє вирішити цю проблему повною мірою без ризику виникнення тяжких ускладнень.

Сподобалося у нас? - Поділися сторінкою з друзями!
25 голосів, оцінка: 4.7 з 5
Поділитись pinterest
×
Записатися на консультацію
Записатися на консультацію
Ваш телефон *